Pagină realizată cu ocazia Campaniei de Informare și Conștientizare “ANPLS chiar există! Informeaza-te și Protejeaz-o!” prin proiectul „Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov” – Management adecvat prin revizuire Plan de mangement pe bază de studii ştiinţifice, Informare şi Conştientizare” cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Educație Ecologică

Este fascinant sa urmaresti si  sa intelegi relatiile / interdependentele dintre specii. Si tare bine si placut, sa o poti face cat mai des, relativ aproape de casa – intr-un loc cum ar fi zona Snagov (padure, lac, campuri).

Mai intai trebuie sa ajungi sa vezi de mai multe ori plantele si animalele… Si aceasta, in liniste, cu grija (pentru a nu le speria/tulbura) in zile diferite, la ore diferite, in perioade diferite ale anului – cu mare grija, pentru a nu tulbura locul/mediul. Cu cat esti mai ‘invizibil’ si ai ceva  rabdare, cu atat vei vedea mai mult, mai de aproape si desfasurandu-se in firescul relatiilor lor…

Iar, dupa ce te va fi incercat (si pe tine – chiar ca simplu privitor) si frigul si foamea si oboseala –  tot revenind in aceleasi locuri, la momente diferite, vei fi vazut si poate inteles ca si lor (plante si animale) – nu le este chiar atat de usor sa supravietuiasca.

Abia apoi, vei putea intelege mai bine atat lanturile trofice cat si ecosistemele – in frumusetea si fragilitatea lor.
In natura si in astfel de locuri si situatii, multe povestiri si poezii , au alta semnificatie:
  “Mistretul cu coltii de argint fioros” –  Augustin Doinas
  “Caprioara” –  Nicolae Labis
  “Privighetoarea” –  Mihail Sadoveanu
Dupa ce vei fi facut peste 10-20 de astfel de iesiri si ‘vizionari’ – iti va fi mai greu sa impusti un animal, sa il consideri ‘daunator’,  ‘periculos’, scarbos, murdar, etc. Doar un neom, mic copil,  un adolescent macho/cool, un orasean prea ‘urbanizat’ – pot reactiona si distruge natura, sub impulsuri de genul ‘eu sunt mai puternic /  tare / iti pot lua viata / te rup, ucid – si apoi ma voi lauda altora cu isprava mea’.

In fond, frumusetea este mereu doar in ‘ochiul care priveste’… Este o asociere de perceptii si corelatii cauzale care pot sau nu fi intelese/presupuse. Necesita, timp, exercitiu, rabdare si caldura/bucurie interioara. Multi nu au conditii/sansa de a-si permite/avea ragazul necesar.

A intelege cate ceva despre ECOLOGIE o poti face si via televizor, internet, carti – e un rol pasiv.
A te bucura ca parte a unui ecosistem, trebuie sa imparti mediul cu acele plante si animale (macar pentru o perioada de timp) si a ‘simti‘ ceva impreuna cu ele. Sa le vezi, poate chiar sa stii ca te-au vazut, ca te tolereaza sau ca ele chiar accepta. In natura, intelegi altfel schimbarea, fragilitatea si ireversibilitatea. Mereu te intorci mai ‘bogat’ si cu mai multa intelegere, toleranta si daca chiar te-ai relaxat – te poti umple de un fel de armonie primordiala. Insa  pentru toate acestea, trebuie sa iesi si mergi intr-un loc frumos, intr-o oaza naturala si deci sa ai un rol activ.

Daca am vazut (mai sus) ce poate insemna a primi (lua), am putea sa ne gandim o clipa si ce ar putea insemna a da (celorlalti, naturii, unui loc de care ne-am putea atasa, candva/cumva). Si atunci am putea decide si incepe a avea un rol proactiv.

Calendarul evenimentelor ecologice

In Zona Snagov cele mai intalnite aniversari sunt cauzate de urmatoarele evenimente anuale. Urmareste CALENDARul cu actiunile derulate in Zona Snagov ocazionate de aceste aniversari. 

Astfel, va invitam sa contribuiti la eforturile (din zona Snagov) legate de:
– inventarierea speciilor neregasite de specialisti
– dezvoltarea unor actiuni de tip ecoturism (prin care frumusetile existente sa fie comunicate, intelese si astfel – mai bine asigurate ca vor fi protejate si chiar supravietui / pastrate)
– identificarea unor probleme
– propunerea de solutii
– actiuni si proiecte concrete / mai ales de voluntariat (caci da cele mai rapide si vizibile rezultate)
– sau pur si simplu sa iesiti impreuna cu noi in natura, la ‘iarba verde’ (chiar separat de actiunile ecoturistice – organizate)


Pentru feedback, detalii si ALTE initiative, proiecte, colaborari si realizari – va invit sa ne contactati la office@fundatiasnagov.ro.

Fara aprobarea scrisa a Fundatiei Snagov, a Custodelui Snagov Tur sunt interzise copierea, multiplicarea si/sau imprumutarea documentatiei (text si imagini).

1Shares