Re-facere Ecologică: Cuiburi pentru Lilieci

In Zona Snagov (lac + paduri riverane) au fost (re)confirmate in perioada 2015-2016, 13 specii de lilieci in cadrul unei colaborari cu cercetatorul Ionascu Adrian (si urmeaza sa completam aici cu link la articolul stiintific rezultat). Au fost facute monitorizari in paduri de pe ambele parti ale lacului si peste 14 statii (locuri) – folosind echipamente si programe speciale.
* De fapt, zona umeda existenta (dintotdeauna) a asigura hrana necesara iar copacii batrani – seculari (multi stejari) – adaposturile necesare.

Incepand cu 2010 s-au facut taieri masive in intreaga padure din zona si in special stejarii mari – vechi – seculari. Astfel ca s-au distrus peste 95% din locurile care ofereau adaposturi (temporare – liliecilor in migratii) sau celor care si hiberneaza in zona. Si in perioada 2000-2013 se faceau stropiri (dezinsectii) cu substante care omorau toate insectele (si deci afectau masiv intregul lant trofic: pesti, pasari, lilieci si alte mico-mamifere. Dar si polenizarea etc.

Liliecii consuma foarte multe insecte (sunt mentionari de 300 – 800 – 1000 – 1200 de insecte / noapte / liliac). Iar o mini colonie poate avea si 40-80 de lilieci iar cele mai mari cateva sute (probabil – limitari ale coloniilor generate de marimea naturala a cuiburilor).

Masuri care ajuta refacerea echilibrelor ecologice:
1) [re: hrana] a nu se mai stropi (antiinsecte) cu chimicale care ucid cam toate insectele (si Fundatia Snagov a facut demersuri din 2014 astfel ca in prezent se foloseste in comunele Ciolpani – Snagov – Gruiu) doar Vectobac (este un bactericid care vizeaza doar “tantaroaicele”);
2) [re: adaposturilimitarea  taierilor copacilor batrani / buni pentru cuiburi si care cand putrezesc – sunt adapost si hrana pentru multe alte specii (inclusiv protejate: radasca, croitorul etc.). Demersuri initiate de Fundatia Snagov din 2011, cu rezultate minime si necesita demersuri in instanta (deci bani, timp etc.)
3) [re: adaposturi] confectionarea unor cuiburi pentru lilieci si montarea acestora in padure, la minim 4-5 m inaltime. Conform proiecte existente in internet, ca de exemplu:
[3.1] How To Build A Bat House | Modern Builds | EP. 40 + articol cu detalii – cote exacte – aici

Mini Proiectul propus consta in:
1) asigurare finantare pentru construirea a 8+ cuiburi. Estimam un cost pt. materiale de circa 175 lei / cuib (daca se si decupeaza exact toate “bucatile” la un centru gen Hornbach. Deci 8×175=1600 lei;
2) manopera > asigurata de Fundatia Snagov (prin voluntariat – caci avem setul de scule si expertiza – necesare). Probabil intre 6 si 12 ore necesare. De regula sambata. Activitate la care este recomandabil sa participe si finantatorii (familii etc.). Cost – zero (contributie: Fundatia Snagov)
3) montare pe stejari.
31) Vom informa in scris Romsilva despre proiectul nostru si vom da detalii exacte pentru circa 10-12 locuri (copaci) identificati cu poze – propus de Fundatia Snagov;
32) montarea propriu-zisa: Recomandam sa fie o actiune cu participarea sponsorilor + a celor interesati si cu ceva mediatizare (corelata cu un set de activitati – la sediul Fundatiei Snagov, inainte si dupa montarea propriu-zisa). Folosim scari din aluminiu modulare, chingi si bureti (deci nu elemente care sa afecteze stejarii).
Montarea ar fi asigurata (tot de) Fundatia Snagov (=contributie).
4) vizitari periodice (lunare / trimestriale) – pentru a observa rezultate (daca / care / cand / cum – au fost utilizate). Poate vom reloca unele cuiburi. Recomandare: sa fie facute de grupuri de voluntari / sponsori (asociat cu iesiri la Snagov)

Obiective:
1) ajutor pentru lilieci (post distrugere cuiburi) pentru a reduce din regresul populatiilor (speciilor) si mentine interesul liliecilor si pentru padurile din nordul Ilfovului (zona Snagov)
2a) pentru reducerea (naturala a) populatiilor de insecte (inclusiv tantari etc.)
2b) pentru (mentinerea) completarea lanturilor trofice (pradatoare nocturne care se hranesc cu lilieci etc.)
3a) 70% din cuiburi (cutii) sa ajunga sa fie utilizate in 2 ani (poate chiar si de alte specii – care nu au adaposturi: parsi (4 specii), Vespa Crabro etc.
3b) pre-conditie monitorizare (per) specii (exemplare) [la cuib si in vecinatatea acestora]

Detalii tehnice: Un astfel de cuib este de fapt o cutie din lemn de maxim 100 x 120 x 15cm (si pot exista si unele de pana la 50% mai mici). Ar putea avea o greutate de circa 4-8 kg. Vopsite (pt. protectie si camuflaj)
Cutiile vor avea si un numar vizibil (si) de jos si pe ele o eticheta cu mai multe detalii. Avem in vedere sa scriem “Cuib lilieci – nu deranjati / distrugeti / protejat prin lege /” + detalii de contact pt. mai multe detalii si (cumva) enumerare sponsori – parteneri.
Materialele folosite pot costa circa 150-250 lei per cuib (daca au si ceva termoizolatie)

Montare: Vor fi prinse (nedistructiv) cu (2) sfori de trunchi (preferabil si o craca) a unui copac. La cel putin 5+ metri de sol. Folosind scari usoare – modulare din aluminiu. Facuta de Fundatia Snagov (echipa de 3 persoane)

Amplasare:
Cuibul (amplasat) trebuie sa aiba acces – gen culoar de zborIluminat de 6-8 ore/zi – catre soare. Sa aiba oarecare adapost (nu fie expus direct vanturilor, soarelui, ploilor). Sa nu aiba (deja) prea multe colonii de furnici etc.
In principiu, cuiburile pot fi amplasate oriunde (caci liliecii parcurg usor distante de 2-5 km pana la diferite locuri de hranire). Totusi avand in vedere nr. redus de cuiburi (10 – fata de necesarul estimat de peste 60 cuiburi), am incerca o strategie de distributie mixta: sa acoperim (testam) o zona mai intinsa b) in apropierea unor habitate diferite c) in zone unde am regasit populatii mai mari (la hranire – corelat si cu zonele in care am facut monitorizarile – masuratorile).
Putem enumera parcele sau chiar prezenta pe o harta Google Earth puncte (cu coordonate GPS).
* Exemple (preliminar): Padurea Fundul Sacului (3) / Astoria (1) / Groapa Porcului (1) / de-a lungul malului stang al lacului (de la Navasart la Palat: 3) / Linia Badalau (1) / Ghermanesti (1) / Ciofliceni (1) / Vladiceasca (1) / Tancabesti (1) etc.

Pentru mai multe detalii contactati-ne la: 0720 762 468 ori office@FundatiaSnagov.ro

Cuib lilieci - montate pe stalpi (in localitati)
Cuiburi lilieci - montate in arbori

STADIU Curent (august 2021):
1) co-finantare via REPF + MOL Romania pentru materiale si montare (pentru 3 cuiburi)
2) cateva familii din zona – care vor sa participe la activitatile pe teren
3) exista circa 20 de posibile amplasamente – vizate. Suplimentar:  Fundatia Snagov ar putea gazui un cuib in unul din salciile mari din locatie)
4) Fundatia Snagov a confectionat (deja) 2 cuiburi (si se pregateste sa mai faca alte 2-3). Urmeaza montarea propriu-zisa …
5) OS Snagov a fost de acord (de principiu si verbal) dar e necesara si aprobarea oficiala (si ierarhica)

Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.

Finanțațori –  Sponsori:
Prezenta pagină este parte a Proiectului  “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.repf.ro) si MOL Romania (https://molromania.ro/ro/)

Parteneri: + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare

www.repf.ro
MOL Romania
Fundatia Snagov
Ocolul Silvic Snagov / ROMSILVA
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?