Lotusul indian (Nelumbo nucifera)  este o plantă adusă (alohtonă – importată – deși este interzis!) în România, în special pentru rolul decorativ. Ea provine din sudul Asiei (China, India, Japonia, Thai, Corea etc.) unde este apreciată pe multe criterii (alimentare,  medicale, culturale – religii etc.).
În lume (dar și în Romania – Snagov), plantată în afara unor bazine (mini) iazuri dedicate,  poate avea caracter invaziv (adică să înceapă să se înmulțească – extindă în + peste alte habitate. Adică în locul unor asocieri de plante locale – tradiționale, se poate ajunge la existența acestei singure specii. Acest lucru este cu atât mai grav în habitate și arii naturale protejate, unde menținerea biodiversității este asigurată și prin legi clare (așa cum este cazul și la Snagov).

OBIECTIVE:
00) cât mai mulți să afle + experimenteze (pozitiv) lucruri legate de (lacul) Snagov: să vină + vadă + atingă + audă + guste + facă ceva (specific / unic).
01) concret (și kinestezic): să guste ceva din lacul Snagov (și astfel – poate – să se re-conecteze cu acesta). Să se (re)treacă de la teoretic, la concret. De un prag emoțional (de reală acceptare). Orice ezitare (ne-încredere / suspiciune) să fie discutată – verificată – asumată cu ocazia întâlnirilor informale
Noile “convingeri” a majorității tinerilor și a noilor veniți (după 1989) este că apa lacului este infectă (..) și deci și orice din aceasta, chiar și atingerea ei.  Deși “școliți” > nu pot înțelege chimie, fizica, biologie, matematică etc. Nu știu a verifica o informație. Nu (mai) au încredere în autorități ori “dușmani”, emoționalul primează asupra rațiunii, sunt dependenți (inconștient) de (paternuri) scenarii (reacții / interpretări). 
10) pentru (localnicii) băștinași, lacul Snagov era sacru (date fiind : dependența, importanța, numeroasele resurse oferite, rolul în viața cotidiană, poveștile generate etc.). Autoritățile (+BOR) dar chiar și localnicii “de succes” > au “realizări” bazate pe continuarea distrugerii lacului – mediului – naturii – biodiversității. Haideți să îi facem să guste ceva din locul pe care contribuie să îl pângărească (..). Să guste (..) precum anafura din Biserică …
21) tinerii trebuie ajutați să perceapă + valorizeze și ce este pozitiv – bun și din trecut, strămoși, locurile natale etc. Căci (altfel) preiau moda de a renega (chiar) agresiv a specificul + valorile locale (pe care nu le mai cunosc + înțeleg). Și adoptă soluțiile și valorile globalizatoare (fiind în incapacitate de analiza critic și deci de a  selecta – armoniza > optimiza) localul cu globalul (ceea ce generează și dependență, frustrări, resentimente … drame)
22) noii veniți (după 1989) (precum spaniolii în America etc.), prin ignoranță (+..) snobism etc. – refuză orice explorare / contact / comunicare / considerare (apreciere) a “ceva” (=orice) de origine locală. Iar schimbările făcute sunt distructive (multe – ireversibile).  Am dori ca (și) aceștia sa înceapă să afle + aprecieze (și) ceva local (..). Nu doar dupa (=implicit) 1-2 generații ale acestora .. Ar  putea fi atrași de/prin ceva (și mai) “superior” , snob (“fașion”) (sau cel puțin prezentat ca atare). 
23) există oameni/familii  de excepție din toate categoriile (..) care sperăm să înceapă să colaboreze mai mult / repere > o primă oportunitate fiind (și) astfel de evenimente (..)
3) Fundatia Snagov încearcă (..) să mențină vie legaturile dintre trecut – patrimoniul nautural + cultural – comunitate (foarte derutată și dezbinată). Nu doar ceva descrieri +  imagini (din Colecțiile Muzeale Snagov. Cât mai ales prin prin câteva evenimente anuale – în/pentru comunitate): istoria, tradiții – meșteșuguri, competențe,  rețete culinare + povestiri locale etc.)
Poliția (..)
5) Prezentul eveniment (..) poate avea multe fațete / abordări – semnificații (și functie de parteneri – participanți etc.). Deci acest lotus este ceva foarte rău pentru habitatele existente (..) iar în demersul de reducere  / eliminare am putea găsi și câteva elemente pozitive (chiar folositoare).
* Haideți să (re)facem împreună (via dezbatere etc.) un Force – Field si apoi sa ajungem la un Plan de Acțiune (unul limitat de resursele participanților și altul – cu resursele deja asigurate ale autorităților)

PARTICIPANȚI:
1) membri și invitați ai Fundatiei Snagov (și a partenerilor săi – la organizarea acestui eveniment, cu participare restrânsă – dar cu vizibilitate și mesaje publice)
2) ???

INVITAȚI:
1) Apele Române (SGA Ilfov), cele 3 primarii riverane lacului Snagov (Snagov, Gruiu, Ciolpani)
2) DSP Ilfov, ANPC Ilfov
3) ANANP,  Ministerul Mediului – Direcția Biodiversitate, GNM, Poliția (..)
4) Mass-Media (interesată de astfel de subiecte)

CE + CUM se poate MÂNCA din Lotusul Indian?

Se poate prezenta sub formă de BUFET – unde pe platouri / tăvi să existe porții minuscule (doar cu rol de degustare). Doar pentru curiozitate + evaluare / feedback obligatoriu (foarte dorit – de la participanți / vezi Formular).

SEMINȚE:
S1)* crude sau fierte (decojite)
S2)? prăjite (+ înmuiate în diferite sosuri)
S3a) fierte (+ servite lângă garnituri: orez, cartofi etc.) /
S3b) fierte > ca parte în diferite mâncăruri
S4) ca parte a unor sosuri

FLORI: (set de) Aranjamente Florale ( … diversitate) / dispersie coloristică (de la aproape alb la aproape roșu închis)

PETALE:
P1)* decor: floare/petale pe masă
P2)* se servește pe ele: mici mostre ori bucăți de desert
P2)* transfer arome (se pune + leagă peste noapte în floare, “orice” absorbant de miros cu rol de transfer ulterior)
P3)* “trase” + prăjite prin aluat (f1,)
P4) Ceai:+f1 + f2,(ceai alb este pus în floarea legată de lotus pentru o noapte – pentru a se impregna cu  fenolii specifici)

FRUNZE:
F1) impachetarea carnii (+ lut) si coacere in jar a carnii (pasăre ?(f1), carne mixta – tocata, peste)

RĂDĂCINI:
R1) + mix de legume + condimente, prăjite (wok) și servite (f1
R1) + carne tocată +condimente (sub formă de perișoare mari), împachetate în frunze de lotus și puse la gătit cu vapori (f1)
R2) 

R61)* desert: Lotus root in osmanthus sauce with honey {?,
R62)* desert: din pudră (f11+f12+f13+f14): în amestec cu fructe confiate si diferite semințe [pudra se obține după evaporarea “apei” de după fierberea rădăcinilor răzuite mărunțit]

Desert: 

Medicinale (o mulțime – ex pt flavonoide): 
diaree, insomnie, febra, gastrite.
Fiecare parte (stamine, pețiol, flori, semințe, rizomi) – au fost utilizate de peste 1000 de ani in medicina Chinezeasca.

Frunze > industria farmaceutică utilizează peste 800.000 tone / an de frunze de lotus (numai în China).

Florile și pendunculul > ca tonice cardiace și hepatice.
Semintele > pt. boli ale tesuturilor cutanate.
Partile plantei se pot consuma si crude!
Rizom (pudră) > îmbunatățirea sistemului circulator
Frunze (în China) > hyperlipidemie, hematemesis, metrorrhagia, simptome inflamatorii etc.
Frunze uscate (in China si Taiwan) > ceaiuri pentru slabit
Flori (stamineceai) (in Thai) > îmbunătățirea sistemului circulatoriu, scăderea glucozei și a lipidelor din sânge, reducerea stresului oxidativ

Nelumbo nucifera Gaertn. este una dintre cele mai importante plante medicinale folosite în diferite medicamente tradiționale. N. nucifera este o sursă naturală de multe flavonoide puternice care prezintă diverse activități farmacologice eficiente. În prezent, au fost descrise numeroase activități farmacologice precum activități anti-angiogenice, anticancerigene, antidiabetice și anti-obezitate ale flavonoidelor izolate din această specie medicinală. Cu toate acestea, majoritatea acestor activități farmacologice necesită încă investigații suplimentare înainte de a duce la descoperirea unor medicamente puternice din extractele acestei specii de plante și dezvoltarea lor pe scară largă.

Altele:

Parfum: 

DEGUSTĂRI (etape propuse):

CE (formă): BUFET (platouri / tăvi) – de unde se vor lua mici mostre (nu portii propriu-zise). Categorii disponibile (din rădăcină, din semințe, din tulpină, din frunze, din flori):
1) (gen) antreu
?
?
5) desert (2 feluri)

UNDE:
1) la sediul Fundatiei Snagov (cu 3-7 participanți). Prim album foto + impresii. Realizarea primelor proceduri pentru recoltare – curățare – preparare (ajustări a condimentărilor)
2) HoReCa din Zona Snagov (pentru ajutor cu bucătărie + personal specializat). Pentru o degustare cu 3-5 feluri și 6-10 participanți. 
3) București (unde Mass Media și majoritatea Invitaților – ar putea ajunge mai ușor). Se are în vedere gătirea mostrelor la o unitate HoReCa și apoi livrarea (gen catering) la locația (sala) unde se organizează evenimentul (cu prezentare gen Bufet)

4) Alternative – ulterioare (propuse):
4a) în 2023 se repetă evenimentul (similar – deci la scara mică, simbolic)
4b) un furnizor HoReCa din Zona Snagov va “adoptă” proiectul și îl va dezvolta (având în vedere eventualele cerințe – avizări specifice necesare – pentru comercializare publică)
4c) un furnizor HoReCa din București va “adopta” proiectul (ideal – un Restaurant cu meniu Indian – Pakistanez ori similar). Și îl va dezvolta (având în vedere eventualele cerințe – avizări specifice necesare – pentru comercializare publică)
4c) o emisiune cu impact național gen MasterChef (ProTv) se implica și ajută (în unul din multiplele modaliăți – posibile)

În România există (în prezent) următorii furnizori de produse (derivate) din Lotusul Indian (Nelumbo nucifera) – pe care i-am invitat ca participanți (cu expo – mostre + explicații – pliante + discuții despre posibilitatea valorificării celor 20+ ha de “cultură” invazivă de pe lacul Snagov:
1) NutraMax > pulberi din radacini de lotus
3) ceaiuri, semințe uscate, pudre, (.. pachete: retete – terapii etc.)
4) Via Emag.ro > zeci de furnizori pentru: uleiuri, creme, lotiuni, spray, apa .. parfum
5) derivate din lotus > incluse in multime de produse …
6) decor: măciuliile (cu semințe), semințe etc.
7) florile proaspete > in piețele pentru flori (amenajări buchete – evenimente etc.)

Titluri potențiale pentru eveniment / mini – proiect – relevante (pentru diferite categorii “țintă”):
1) “Dacă autoritățile nu reușesc să asigure eliminarea lotusului, românul (creativ) o elimină, mâncând-o …”
2) “Azi degustăm lotuși indieni (care e o plantă invazivă) și putem continua cu insecte precum cicade etc.”
3) “Dacă la vamă nu se opresc importurile de  specii / plante alohtone (cum prevede legislația europeană) – romanii pot încerca (pe cont propriu) reducerea riscurilor … mâncându-le!”
4) Daca Garda de Mediu are exceptari de la controale – plantele alohtone importate – comercializate – plantate etc., înseamnă că populația din Romania le poate și mânca (caci numai pentru UE prezinta riscuri)

Notă: (similar cu): Știrea din mass – media: “Hoţii de nuferi roz de pe lacul Snagov, ecologişti fără să ştie

De ce? (Motivație)

1)degustare” > curiozitate / diversitate / (mic) eveniment monden / experimentare (si poate chiar place si se justifica a se repeta evenimentul … 
* Degustarea organizată nu are caracter comercial (nu este cu acces public),  vizează un număr limitat de participanți (max 20 – pe bază de invitație, numai adulți, fără probleme medicale – deci cu o  evidență clară a participanților)
2) Reziliență … => se dorește a fi un exemplu de  valorificare (sustenabilă) a resurselor locale 
3) reducerea populației de lotus indian – care are un comportament invaziv de pe lacul Snagov (unde a ajuns la peste 20 hectare din circa 600 sau circa 10% a zonei malurilor). A cărei obligație o are Apele Romane, iar pentru Aria Naturală Protejată Lacul Snagov exista detalii si obligații explicite chiar prin PM + R ANPLS din MO 318 bis din 18.05.2016
4) Snagovul ca potențială sursă (furnizare) de “părți” de lotus indian (și astfel să asigurăm o sustenabilitate a eliminării / reducerii lui de pe lacul Snagov): flori, semințe, rădăcini etc. Opțional: (și alte) produse derivate [in viitor – cu parcurgerea procedurilor de avizare etc.] 
5) Snagovul are o gamă largă de potențiale produse locale (..) (și non) alimentare – care ar merita prezentate – promovate și poate chiar comercializate (cu ceva subvenționare). Chiar și ANANP are proiect și procedura (“accelerată”) de valorificare a produselor din ariile naturale protejate – care s-ar putea aplica și pentru acest lotus)

Beneficii ale lotusului indian

1) În Asia de sud (India, Pakistan etc.) se consumă toate părțile plantei, existând o lungă tradiție, sute de rețete culinare și o foarte largă gama de produse derivate. Astfel, planta crescută natural este consumată de populație și pentru cererea suplimentară există și plantații.
2) ?
3) ?

PROVENIENȚĂ:

#sindhibeeh

1)
recoltare radacini multianuale/lastari noi / seminte in curs de formare  (în Asia: 1, 2, 3)  > de pe lacul Snagov (foto + film)
2) cumpărare (congelate)

CURĂȚARE (pregătire pt. gătit)
1) [100%] se curăță de “coaja” (similar: morcovi, cartofi etc.) și se elimină (prin taiere) și orice altă suprafață care a fost în contact direct cu apa lacului
2) [3% – opțional] se țin (3-10min) în apă cu bicarbonat de sodiu (pt. frăgezire și curățare suplimentară)
* Se țin la frigider (se pot și congela)
** Notă: ulterior la/prin gătire (vezi rețete considerate), se fierb – prăjesc părțile de lotus (deci temperaturile sunt foarte ridicate).

Avizări (“bun pentru consum”):
1a) re: calitatea apei din lacul Snagov > Administratorul Apele Romane (SGA Ilfov – care efectuează periodic verificări) confirma ca XYZ > link
1b) 22 de parametri au fost monitorizați timp de 12 luni (in 15 locuri / adâncimi) și s-a reconfirmat că apa lacului nu prezintă pericol > link
1c) lacul Snagov (si biodiversitatea din el) nu conține niciun poluant (industrial) – pentru ca nu exista industrie locala (si nici nu a rezultat din testele făcute recent și de Universitatea Baboș Bloyai
1d) și în prezent se face baie în lacul Snagov și nu sunt semnalate probleme medicale (băștinașii – conform tradiției / sportivii de la bazele nautice / practicanții de sporturi nautice motorizate, care de fapt sunt interzise în Aria Naturala Protejată Lacul Snagov  = beizadele)

2a) deși se consumă (tradițional) pește (+raci, scoici) din lacul Snagov – nu există semnalări de îmbolnăviri (..).
De exemplu, în prezent  se oferă meniuri cu pește din lacul Snagov la “Cherhana la Parfene” (TripAdvisor).
În trecut (..) se capturau zilnic sute de kg de pește care se comercializă local  (populației, rețelei de restaurante și la București). Politia face anual zeci de dosare pentru braconaj (care are ca piață – populația Snagovului)
2b) Lacul Snagov a comercializat gheață care se punea inclusiv in paharele de vin de renume (ex: Hotel Ambasador,  Intercontinental, Palatul Snagov, nomenclatura comunista de la Snagov  etc.)
3) DSP Ilfov nu are semnalări de probleme legate de consumarea de produse acvatice din lacul – zona Snagov
4) ANPC Ilfov (Protecția Consumatorului ) nu are sesizări legate de situații – cazuri similare / Consiliere: 1, 2, 3

Notă: În fond (și în Zona Snagov), comunitățile locale continuă (tradițional)  să recolteze (și consume) direct din natură diferite produse (untișor, urzici, ciuperci, păpădie, fructe sălbatice, ciuperci etc.) și cu cât mediu natural (continuă) să rămână natural – nu au existat (+ nu există) probleme de sănătate asociate

PREPARAREA mostrelor pentru degustări, a fost făcută în bucătării ale unor locații HoReCa (cu avize sanitare, personal de specialitate etc.)

* Mostre similare au mai fost (deja) realizate și consumate de organizatori (..) (și) în vara anului 2022 (..). Vezi albume Foto din ???

PARTICIPANȚII la degustări au au fost informați detaliat (..) despre toate aspectele aferente evenimentului (și mostrelor pentru degustare).
Aceștia au și semnat că au luat la cunoștiință și își asumă direct toate riscurile și implicațiile potențiale (..).
Organizatorul (Fundatia Snagov) va lua legătura cu participanții în mod explicit si timp de 3 zile după derularea evenimentului (pentru evaluarea oricărui potențial disconfort ori reacție etc.)

Toate partile lotusului sunt folositoare. Filme: 1 (rezulta pudra, 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Retete per “parti” ale plantei

Rădăcina (root)

Sindhi Beh (lotus) recipe (> 1

Lotus Root Subzi,  
A= SOSUL (1 lm ulei, Condimente: 1/4 lm Turmenic (pudră), 1 l Ginger + Usturoi (pastă), 1 borcan pastă de tomate (ori 4 roșii)
1/2 lm red chili, 1/2 lm Garam Masala, 1 lm coriandru proaspăt)
Se gătește(10-15m) până când uleiul se separă de roșii > până se cam zvântă
B= 12 oz de felii de (rădăcină) de lotus
Se amestecă timp de 1-2 minute (până când se acoperă foarte bine)
Se mai adaugă puțină apă (o cantitate mică) pentru a mai înmuia (+frăgezi)
+5min (se acoperă + se lasă)… > este Gata (se mai adaugă puțin Cilantro)

+++

Seminte (verzi – formate / coapte – uscate )

Se pot manca semințele formate și crude (1).

Dar (in general) se culeg verzi si se gatesc (si exista zeci de retete, majoritatea in combinatie cu gatirea si a radacinilor)

Semintele uscate se folosesc la ???

Rădăcini + Semințe + Frunze

Deși rădăcina de lotus crește în noroi, este o comoară.
Florile, frunzele, rizomii, fructele sale pot fi făcute în diferite feluri de mâncare.
Deși lotusul s-a decolorat toamna, rădăcina de lotus s-a maturizat.
Iata ce se poate gati din rădăcină proaspătă de lotus, semințe de lotus și frunze de lotus:

Iata cum se pot gati:
> Lotus Root Chicken = Pui cu rădăcină de lotus
> Lotus Root Fried = rădăcină de lotus prăjită
> Lotus Root Pork Rib Soup = supă de coastă de porc cu rădăcină de lotus
> Osmanthus honey with lotus root = Miere de osmanthus cu rădăcină de lotus
> Tremella lotus seed soup = supă de semințe de lotus Tremella
Fiecare dintre ele este o delicatesă rară.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Rădăcini de lotus recoltate

3 din 6 feluri gătite simultan

Carne tocată în mini sandwich-uri de lotus

Lotus Root Pork Rib Soup = supă de coastă de porc cu rădăcină de lotus

Copt în frunză de lotus > 
Lotus Root Chicken = Pui cu rădăcină de lotus

Desert > Osmanthus honey with lotus root = Miere de osmanthus cu rădăcină de lotus

Flori + Semințe


semintele odata fierte > le-a eliminat coaja / cand erau mai crude > (optional) le-a eliminat “miezul”


Retete per “parti” ale plantei

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Coș cu ce s-a recoltat de pe lac

Petalele … (spălate) > se trag  prin faină cu ou > se vor prăji în ulei

Semințele > curățate > spălate > opărite (pt a elimina pielița / se pot gusta) > se  trag prin faină cu ou > se vor prăji în ulei)

Petalele și semințele (prăjite) se mănâncă cu un sos special (mix de condimente)

Retete per “parti” ale plantei

Rondele crocante + condimentate Seminte (verzi – formate / coapte – uscate )

Total Page Visits: 53 - Today Page Visits: 1