Curtea ta: Ajutor pentru speciile sălbatice + educație copii

Cum să îți amenajezi curtea pentru a ajuta speciile sălbatice (biodiversitatea) – mai ales când locuiești lângă un lac, pădure, arii naturale protejate.

Prezența oamenilor (locuințe, localități, drumuri etc.), fragmentează și modifică habitatele naturale – parțial sau total.
Cu mici eforturi și cheltuieli, oamenii ar putea să își reducă impactul negativ asupra naturii (habitate, specii etc.) și chiar să facă lucruri care să ajute.

Vă prezentăm câteva modalități prin care curtea dvs. poate deveni mai prietenoasă pentru mai multe specii.
Iar familia, copiii și prietenii / musafirii dvs. – să poată să vadă, observe, afle și experimenteze mai multe – legate de natură (de care – de fapt – depindem). 

SOLUȚIILE prezentate în continuare le puteți face singuri sau prin colaborare cu membrii Fundatiei Snagov. Avem nevoie de ajutorul dvs. (muncă voluntară, bani pentru materiale + instalări) pentru amenajări similare făcute și în natura (pădure, lac etc.) – pentru a reface (mari) starea de sănătate și capacitatea ecosistemelor.

CONTEXT + JUSTIFICARE (a acestui demers):
Prezenta postare vizează prioritar ceea ce se poate face în curți (existente) pentru o serie de îmbunătățiri (în situații – date). În condițiile în care majoritatea sunt parte a problemelor si multe conțin chiar multe forme de capcane mortale (de care nici nu știm). Astfel ca exemplarele intrate chiar și numai accidental – vor muri.
Ca principiu general (în raport cu speciile salbatice) – nu e bine să le hrănim și astfel să se ajungă la dependențe (obiceiuri).
Totuși (de exemplu – reptile: șopârle, amfibieni: broaște, arici etc.) acestea oricum co-există chiar și când nu sunt dorite. Și poate că decât a nu mai exista în unele zone – comune, chiar deloc (de exemplu: arici, șopârle etc.) – poate este mai bine să asigurăm intenționat condiții adecvate (de fapt – refaceri de habitat natural care le genereaza hrana si adapostul necesar) și să mai oferim doar parțial (surplus ocazional) de hrană etc. – cât să nu devină domestice (=100% dependente).
Vă recomandăm să păstrați legătura cu specialiști (biologici) și un centru de protecție a animalelor sălbatice.
Există specii protejate pentru care există  sancținuni legale pentru: deținere (în captivitate) sau ucidere (intenționată etc.). Este bine să aflați care specii din zona dvs. – au astfel de încadrări.

CUPRINS (câteva din cele enumerare – le vom  prezenta ulterior / separat + estimare materiale și manoperă):

e1) Ce poate face rău și ce poate face bine? Exemple + generalități

f1) Insecte > Hotel [50-250 lei / 2-6h]
f2) Arici > acces / adăpost / surplus de hrană și apă[75-200 lei / 1-4h]
f3) Păsări > Apă (+baie) / Hrană / Adăpost [50-125 lei / 1-2h]
f4) Albine > două familii  [asociați-vă, “cumpărați” un abonament local pentru întreținere] [500-800 lei / 6-12h]
f5) Melci > lângă un gard / într-un colț al curții [50-150 lei / 1-3h]
f6) Lilieci si berze> cuiburi pentru familii de 80-300 / o familie de berze[200-2000 lei / 4-16h]
f7) Mini-Iaz (cu plante acvatice, broaște, pești etc.) [500-1000 lei / 6-16h]
f8) Stație de compost [500-1250 lei / 6-12h]

p0) Plantele (flora) > formează habitate …
p1) Plante > cu flori (pentru insectele polenizatoare) aromatice și fructe (hrană) [
p2) Plante > nu din cele invazive, alohtone
p3) Plante > sălbatice, specifice habitatelor locale (zonei) [de-a lungul unui gard, colț de curte]
p4) cum să amenajezi – frumos, util, legal – malul laculuiieșirea la apă” (pagina dedicata) + (albume foto cu exemple: A1, A2, A3)

i1) IDEAL > curtea dvs. ca sursă de hrană și platformă educativă (pt. dvs. si … speciile salbatice) sau chiar Food forest permaculture

Note:
1) Pentru “produsele” realizate in parteneriat (colaborare) cu Fundatia Snagov, se asigură prezentările educative (deci explicațiile) prin link (etichetă QR code) la site-ul Fundatiei Snagov;
2) Soluțiile constructive pot diferi foarte mult (vizibil/invizibil, mic/mare, ieftin/scump, din materiale reciclabile/calitate, soluție temporară și demonstrativă / soluție pe termen lung, cu explicatii loco/internet, fara asistenta/intretinut de furnizor etc.)

e1) Ce poate face rău și ce poate face bine? Exemple + generalități

Notă: La cerere, Fundatia Snagov vă poate face rapid un fel de audit (verbal sau scris) al locației dvs. (și recomandări / soluții / exemple concrete) – pentru îmbunătățiri.

r1) Gardurile compacte și continue (și maluri betonate) – reprezintă fragmentare de habitate. Adică majoritatea speciilor nu mai pot trece dintr-o parte în alta (pentru hrană, înmulțire, migrații, hibernare etc.). Speciile au nevoie și de o suprafață minimă – pe care oamenii o tot reduc. Multe specii sunt nocturne ori se feresc de oameni și nu pot fi văzute ușor: arici, șopârle x 3s, broaște x 5s, , șerpi x 2s,  țestoasă x1s, , melci x3, pârși x2, șoareci x 5s, bizam x1s etc.
Soluție: lăsați găuri de circa 11cm in garduri la nivelul solului. Minim 4 (în colturi) pentru toate curtile si convingeți și vecinii să facă la fel. Câinii nu pot trece și pisicile oricum trec pe deasupra. Însă aricii, șopârlele, broaștele, pârșii, șerpii  etc. – vor aprecia.

r2) Câinii și Pisicile au tendința implicită de a “mușca” (din curiozitate / joacă / dresaj) tot ce mișca și este mai mic. Astfel că orice pui sau specie (salbatica) care ajunge în curte, va fi ucisă. 
Soluții: a) decideți (cu familia) ca PET-ul dvs. să fie dintre speciile sălbatice (care oricum vă ajung și în curte) b) educați cumva câinii și pisicile cum să se comporte cu speciile sălbatice c) nu dați drumul câinilor în natură (în afara curții) – dacă au comportamente agresive față de speciile sălbatice. Sunt semnalări de cazuri în care câinele dresat și lăsat liber, în plimbarea de-a lungul malului apei sau prin pădure, ucide și zeci de pui – vietăți (și le mai și “prezintă” “stăpânului” ca “trofee”…)

r3) Capcane (mortale):  evaluați curtea dvs. din perspectiva existenței de locuri în care (sunt atrase) și mor specii sălbatice.  Câteva exemple: gropi betonate (rigole, scurgeri, beciuri etc.)  / lămpi de noapte neadecvate (care atrag insecte și se poate ajunge la mii de exemplare moarte) / tomberoane cu acces direct la hrană (și parte din mâncărurile moderne – derutează unele specii și acestea mor otrăvite) / etc
Soluții: etanșațile complet sau puneți “ceva” care să permită ieșirea de acolo (ex: lemne înclinate, sfori etc.)

r4) Dezinsecții făcute cu substanțe care omoară toate insectele (și direct sau prin insectele ortăvite) – omoară și vietățile care apoi le consumă. 
Cert este că dacă omorâți toate insectele, apoi (în lanțul trofic) – toate speciile dependente, vor fi afectate.
Soluții: a) există  multe (alte) alternative .. de îndepărtare etc. (depinde de “subiect”) b) puteți invita + ajuta speciile care consumă .. c) cereți sfatul unor specialiști 

b1) lasați de-a lungul a cel puțin unuia din garduri, o bandă lată de 0,5 – 1m cu plante sălbatice (specifice zonei – habitatului cel mai frecvent în zonă). In putin timp vor apare diferite specii sălbatice locale – mai ales dacă lasați și găuri în garduri. Ar fi bine sa aveti si 1-2 arbuști compacți (ideal într-un colț) – care poate prelua funcția de adăpost / siguranță;

b2) 1-3 surse de apă în toată curtea (ideal – care să se completeze singure: din apa de ploaie, rețeaua dvs.). La nivelul solului dar și suspendat (în locuri în care nu poate ajunge pisica). Albinele și alte vietăți – preferă apa scursă lent (de exemplu pe carpă). Să nu rezulte capcane in care se pot îneca. Ideal ar fi sa udati periodic si partea de curte lasata cu vegetatie salbatica (caci umezeaza moderată dar periodică – este extrem de benefică)

b3) hrană:  2-5 locuri, cu cantități mici (și completare doar pe măsura consumului). Pe sol și suspendat (păsări). În locuri cu “sigure” (anti-pisici). Cu diferite tipuri de hrană (aricii mai mănâncă hrană pentru câini și pisici). Păsările au nevoie de semințe (nu pâine). Atenție: puteți omorâ unele specii – cu mâncarea oferită (uitată pe afară) și există și mituri total periculoase (ex: aricii au nevoie de lapte etc.). Funcție de speciile sălbatice din zona  – dvs, asigurați doar ce este compatibil. Cel mai bine este să întrebați un specialist sau (când nu sunteți sigur) – nu lăsați hrana pe afară – prin curte. Există vânzătorii de la firmele de PET-uri care uneori vă pot da sfaturi periculoase doar pentru a face vânzări.

Nota: Fundatia Snagov are o listă lungă cu peste 200 de exemple / recomandări. Vă propunem discuție – vizionare – evaluare.

f1) Insecte > Hotel

Insectele sunt cele mai numeroase vietăți din orice zonă / ecosistem (cel puțin câteva zeci / de regulă – sute / chiar și mii – când sunteți lângă lacuri – păduri – arii naturale protejate, bogate în biodiversitate).
Deși oamenii (încă tot) nu le dau atenția și aprecierea necesară – rolul lor esențial chiar pentru existența oamenilor.

Probleme / Provocări:
1) oamenii “moderni” și “urbani” asociază insectele cu disconfortul și diferite riscuri / pericole. Din motive de: necunoaștere, dezinformări mediatice (ex: reclame comerciale, filme de animație, familii – educatoare – învățoare dezorientate etc.). Astfel ca teama față de necunoscut se “rezolvă” cel mai simplu cu negarea / evitarea și utilizarea excesivă și abuzivă de substanțe care omoară toate insectele. Cu consecințe directe și indirecte – devastatoare (mai ales când se aplică în afara spațiilor închise – create de om).
De exemplu, în loc de educația necesară – primari și consilii județene, se întrec în a face din dezinsecții excesive și nimicitoare dovezi ale “grijei pentru confortul” alegătorilor (bazate pe ignoranța și prostirea intentionată – corelată cu comisioanele aferente achizițiilor asociate);
2) nu sunt cunoscute beneficiile furnizate de insecte. În schimb se promovează (și este la “moda”) teama față de insecte. Astfel încât se construiesc comportamente sociale (șabloane) total greșite
3) există o tentință (profund gresită și periculoasă) de evitare a contactului cu insectele de către oamenii “moderni” (și mai ales copii – maI ales în educația curentă și cea urbană)

Rol/Beneficii:
0) oamenii au tendința de a clasifica (superficial) speciile în “folositoare” și “dăunatoare” – funcție de interesul imediat (omițând un context mai larg – în care toate sunt interdependente). Din lipsă de educație și exces de egocentrism și egoism;
1) un rol complex în toate ecosistemele (lanturile trofice);
2) chiar și numai pentru polenizare – de exemplu – albinele solitare fac mai multă polenizare decât albinele crescute de oameni. Și acestea au nevoie de condiții adecvate;
3) există numeroase specii de insecte carnivore (adică mănâncă alte insecte sau se înmulțesc prin ele etc.). Astfel că pentru agricultură (+zarzavat, pomi fructiferi etc.) reprezintă parteneri naturali, gratuiți și extrem de eficienți și eficace;
4) în condițiile în care oamenii restrâng habitatele naturale și folosesc numeroși atractanți (mirosuri, lumină nocturnă etc.)  în zone antropizate – ar trebui să compenseze stricăciunile și dezechilibrele pe care le fac;

ACTIVITĂȚI:
1) vizitați hotelurile pentru insecte de la Fundatia Snagov. Și participați (asistați – participati) la construirea unora si apoi la amplasarea lor in natura. Veniți să vă construiți propriul hotel pentru insecte (cu familia, în grupuri etc.). Sa participati la observarea activitatii de la acestea (caci exista in special anumite momente ale anului). Și la Fundatia Snagov avem și lupe – microscoape și abilități în a observa (și prezenta) mai bine diferite insecte, comportamente etc. Participati: la cerere (grupuri) sau la datele (evenimentele) prezentate în Calendar;
2) explorați link-uri relevante (DIY, rol educațional):  Pinterest board, YouTube-DIY, ToDo: a) in-situ1, 2, 3;
3) cereți asistență (direct la Fundatia Snagov – și vă facem propunem modele / confecționăm / amplasăm diferite hoteluri pentru insecte în locația dvs.;

f2) Arici > acces / adăpost / surplus de hrană și apă

Rol/Beneficii:
1) consumă melci, limacși, (pui de) broaște, șopârle, șerpi și multe insecte (din care o parte sunt considerate – dăunători). Nu afectează negativ nimic din cele “importante” pentru omul “modern”;
2) întâlniri memorabile. Cultural – sunt considerați purtători de noroc și bunăstare la casa celor vizitați de aceștia. Este perceput social ca fiind prietenos / pozitiv. Și adorat de copii;
4) în loc de a cumpara de la magazinele specializate arici sensibili din străinătate și apoi să-i întreții în terarii speciale și costisitoare (și cu hrană vie etc) – mai bine asiguri condiții favorabile pentru cei care ar trece și prin curtea ta (dacă le dai voie – faci niște găuri în gard) și ocazional le oferi un supliment de hrană (fără a-i face dependenți);
5) un deosebit rol educational pentru copii (și chiar familie). Cu responsabilități limitate (nu îi adopți și îi porti permanent de grijă). Creștere a empatiei / înțelegere a interdependențelor din natură etc.

ACTIVITĂȚI:
0) convingeți pe cineva să facă găuri de 13cm în garduri – pentru a asigura accesul – circulația aricilor; Link – film;
1) vizitați adăposturile (+adăpătoare) construite și vedeți amenajările unei curți – făcute special pentru a permite aricilor să poată circula si explora (asa cum au nevoie) suprafețe întinse;
2) (uneori – fără a abuza) putem observa arici (sau familia lor) – poate chiar la cuibul construit;
3) confecționăm (împreună) adăposturi (cuiburi). Și poate vă faceți (luați) un cuib cu dvs. să îl puneți în curtea dvs. Este foarte important să faceți și cel puțin 4 găuri în gard de circa 11-13 în diametru – pentru a permite circulația acestora pe timp de noapte. Un adapost trebuie sa aiba minim: 25 latime x 45 lungime x 20 inaltime (cu gaura de intrare de max 13cm);
4) amplasăm și în natură cuburi confecționate (sau improvizăm adăposturi
din materiale găsite în natură);
5) aflăm cât mai multe despre arici, viața și comportamentul lor (numai în grupuri organizate de minim 12);
6) explorați link-uri relevante (DIY + cu rol educațional): YouTube: Pinterest board, DIY1,  ToDo1, ToDo2
6) cereți asistență (direct la Fundatia Snagov – și vă facem diferite recomandări) – dacă doriți să amplasati un cuib – adapost și vă faceți curtea adecvată pentru vizitele unor arici;

Notă: dacă vă faceți și un mini-iaz (unde în timp apar și broaște și alte insecte asociate) – cu atât mai atractivă devine locația dvs. și pentru arici (care vor veni pentru apă și hrană și la mini-iaz)

f3) Păsări > Apă (+baie) / Hrană / Adăpost – cuiburi

Rol/Beneficii:
1) vă vor vizita curtea mai multe specii, mai des și cu mai puțină teamă, dacă: le ajutați cu apă, hrană, adăpost – siguranță (fără a creea depedențe);
2) reducere dăunători (insecte);
2) momente și situații memorabile + o responsabilitate aparte / vă poate schimba (pe dvs / familia / relațiile cu prietenii – vedeți dvs. – ulterior!);
3) rol educațional pentru întreaga familie / creștere a empatiei / înțelegere a interdependențelor din natură etc.

ACTIVITĂȚI:
1) vizitați adăpătoarele (+scaldă), hrănitoarele și cuiburile de la Fundatia Snagov. Și participați (asistați) la construirea și amplasarea unor similare în alte locații (curți), în natură.  La cerere (grupuri) sau la datele (evenimentele) prezentate în Calendar;
2) corelați cu activitățile de bird watching și ture foto;
3) explorați link-uri relevante (DIY + cu rol educațional): Pinterest board, YouTube DIY,  ToDo1; ToDo2;
4) cereri asistență (direct la Fundatia Snagov – și vă facem diferite recomandări) – dacă doriți să va pregătiți curtea pentru a fi vizitată de mai multe păsări;

f4) Albine > două familii  [asociați-vă, “cumpărați” un abonament local pentru întreținere]

Recomandare: Doar doua familii de albine / curte (proprietate), pentru că:
a) dupa achizitie puteți să îi lăsați și neîngrijiți (se descurcă singuri – în stup rămâne mereu familia cea mai puternică). De fapt omul doar îi exploatează și “forțează” în multe moduri. La sediul Fundatiei Snagov, există de 7 ani  familie care locuiește într-un cos dezafectat și căruia nu i-am facut absolut nimic (ca îngrijire);
b) opțional – la recoltare (dar făcută cu rol de degustare!) – se scoate maxim 30% din recoltă (de după cele 2-4 culesuri principale) și consumă bucățele – cu tot cu fagure. Se pot pune în borcane/caserole și da cadouri prietenilor (rezultă un total de circa 30-80 de bucațele – de la 2 familii). Deci astfel nu va complicati cu setul complet de echipamente spefice (nu investiți);
a) cu doua familii – faceți cea mai mică investiție (ulterior, chiar daca pierdeti o familie se poate reface din cea rămasă – doar curătați bine cutia si la urmatoarea roire – dupa un cules mare – se muta si singure albinele in cel gol / deci puteti refolosi cutiile și până la 10 ani). Și oricând le puteți vinde altora;
b) in orice comunitate exista cativa “stupari” profesionisti. Va puteti asocia cu unul mai sociabil (care – cu numai 2 stupi – nu va percepe drept concurent) si sa va verifice starea de sanatate de 1/3 ori per an (x circa 30-45 minute). Îl puteți plăti și cu parte din mierea de la albine. Propuneți (căutați) un fel de abonament anual;

Rol/Beneficii:
1) polenizare în curtea și zona dvs.
2) activități – evenimente memorabile + o responsabilitate aparte / vă poate schimba (pe dvs / familia / relațiile cu prietenii – vedeți dvs. – ulterior!).  De la simpla observare (în grup) a stupului și albinelor până la desfacerea stupului / intervenții / scoaterea unui fagure / lucrări);
3) rol educațional pentru întreaga familie / creștere a empatiei / înțelegere a interdependențelor din natură etc.

ACTIVITĂȚI:
1) vizitați stupii de la Fundatia Snagov (și ai prietenilor acestora). Și participați (asistați) la unele intervenții aferente. Astlfel aflați direct – multe detalii. Și gustați și bucăți de fagure cu miere. La cerere (grupuri) sau la datele (evenimentele) prezentate în Calendar;
2) întrebați de rețeaua de apicultori din zona dvs. (ex: Snagov). Căci aceștia mereu sunt foarte organizați (chiar colaborează!);
3) explorati link-uri relevante (cu rol educațional): 
4) cereri asistență (direct la Fundatia Snagov – și vă facem diferite recomandări) – dacă doriți să începeți cu două familii de albine;

p0) Plantele (flora) > formează habitate …

Un biolog (ecologist) va poate spune ce habitate naturale există în zona dvs. Căci fiecare habitat (care este de fapt o asociere de plante). Intre acestea, o parte sunt frumoase si sau utile direct sau indirect oamenilor (si nici nu stiu).
Astfel ca inainte de a considera orice alternativa de a aduce plante din alte zone geografice (tari etc.) – mai bine discutati cu un specialist – peisagist etc. si incercati sa obtineti ce doriti dvs. cu plante care (deja) exista chiar in zona dvs.
De exemplu în Zona Snagov avem circa 10 habitate salbatice. Cele mai “mari” sunt: 91M0 (pădure), acvatice (3150, 3160).

Notă: a aduce (folosi) plante din alte habitate (alohtone) – este ilegal și sancționabil prin lege. Un exemplu de specie periculoasă (mai ales pentru copii, cei cu alergii etc.) care dacă este vazută pe propritatea dvs. puteți imediat primi o amenda mare este Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia). În Zona Snagov există peste 50 de specii cu comportament invaziv iar la vilele moderne s-au plantat multe specii alohtone (în general din neștiință). Pentru că acestea pot începe a se înmulți rapid (și devin invazive) sau împreună cu solul etc. – se aduc și (larve) insecte etc. – care pot distruge habitatele locale.

Plantele (unui habitat) acoperă toate nișele (pe sol: plante de talie mică, medie, mare, arbuști, copaci / similar și în apă). Cand se introduce o specie alohtona (straina) este posibil ca aceasta sa fie mai “competitiva” decat cele locale (in nisa specifica) si sa ajunga sa o inlocuiasa cu totul pe cea locala).

Interesul dvs. ar putea fi:
1) sa va faceti o curte / gradina frumoasa, cu costuri mici, cu plante robuste (si putine nevoi de intretinere). De aceea este bine sa cunoasteti plantele din habitatele locale. Pe cand vanzatorii de “amenajari” vor sa va vanda plante scumpe, care trebuie inlocuite frecvent si sensibile (pentru a repeta cumparaturile si plati des – serviciile asociate).
2) curtea dvs. ar putea sa va ofere: fructe, legume, zarzavat (chiar fara mare nevoie de munca – intretinere). Caci moda gazonului a apus deja (exact in occidentul fata de care Romania pastreaza o intarziere de circa 10-30 de ani). Exista multe noutati legate de permacultura (si alte zeci de concepte asociate). 

Există mix-uri de habitate construite intenționat în curți de 2000+mp care necesită minimă întreținere (odată formate), care generează multă mâncare ș deci au roluri multiple: alternativă pentru supraviețuire, off-grid, hrană pentru faună, rol educațional  etc. Explorati filmele: Food forest permaculture

p1) Plante > cu flori (pentru insectele polenizatoare) aromatice și fructe (hrană)

Recomandări:
1) Re: plante aromatice: se poate aloca un colț un perete, un set de recipiente – pentru un set de plante – udate automat. Pe care doar le recoltati sau nu. Dar cu etichete – explicatii aferente. Am putea completa si cu cateva plante medicinale; Enumerare parțială: menta x3s, cimbru x2s, cimbrișor, busuioc x3, salvie, lavanda, leuștean, rozmarin, oregano, p[trunjel, m[rar etc.;
2) plante cu flori: relevante pentru polenizatori si frumoase. Pot fi cateva perene (de-a lungul unui gard) sau anuale in ceva containere / jgheaburi – de asemenea udate automat. Si tot cu etichete si explicatii. Daca albinele nu pot fi valorizate (..) – atunci omitem acest rol (si categorie) si ramane criteriul de frumoase. S-ar putea considera plante care indeparteaza insectele (ex: tantari, gandaci etc.)
3) Plantele pot avea 1-2 roluri: Expo / Demo / degustare – experiență / consum – dar rezolvă doar parțial nevoile)
Plante “spectaculoase” – pe diferite criterii (citeste cu QR code)
5) ideal este de a prelua (periodic) apa din mini-iaz (in loc de a completa cu solutii hidroponice);

Rol/Beneficii:
1) un început de independență + curba învățării (pentru cei interesați);
2) rol educațional pentru cei interesati;
3) diversificare a atracțiilor dintr-o curte / gradină;

ACTIVITĂȚI:
1) participare în grup – la activitati din diferite momente: initial – pe parcurs – degustare – final. Sau cel putin explicatiile – demonstratiile DIY. Si participantii – poate vor face la ei acasa ceva similar. Si poate le si dati un mini-kit (ceva foarte ieftin – de incurajare). 
Astlfel se pot afla direct – foarte multe detalii. Și gustați “ceva” care conține și ceva dintre plantele considerate (ex: un suc cu busuioc sau un ceai rece de mentă, sau clătite cu mărar, sau pastă de dinți DIY etc.). La cerere (grupuri) sau la datele (evenimentele) prezentate în Calendar;
3) explorati link-uri relevante (cu rol educațional): YouTube: aromatice, polenizatori 
4) cereri asistență (direct la Fundatia Snagov – și vă facem diferite recomandări) – dacă doriți să începeți cu două familii de albine;

Fundatia Snagov mai are alte 4 propuneri (deja experimentate la Snagov). 
Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro / Tel: 0720 762 468

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?