Re-facere Ecologica: 8 cuiburi lilieci + 4 cuiburi – berze

In Zona Snagov (lac + paduri riverane) au fost (re)confirmate in perioada 2015-2016, 13 specii de lilieci in cadrul unei colaborari cu cercetatorul Ionascu Adrian (si urmeaza sa completam aici cu link la articolul stiintific rezultat). Au fost facute monitorizari in paduri de pe ambele parti ale lacului si peste 14 statii (locuri) – folosind echipamente si programe speciale.
* De fapt, zona umeda existenta (dintotdeauna) a asigura hrana necesara iar copacii batrani – seculari (multi stejari) – adaposturile necesare.

Incepand cu 2010 s-au facut taieri masive in intreaga padure din zona si in special stejarii mari – vechi – seculari. Astfel ca s-au distrus peste 95% din locurile care ofereau adaposturi (temporare – liliecilor in migratii) sau celor care si hiberneaza in zona. Si in perioada 2000-2013 se faceau stropiri (dezinsectii) cu substante care omorau toate insectele (si deci afectau masiv intregul lant trofic: pesti, pasari, lilieci si alte mico-mamifere. Dar si polenizarea etc.

Liliecii consuma foarte multe insecte (sunt mentionari de 300 – 800 – 1000 – 1200 de insecte / noapte / liliac). Iar o mini colonie poate avea si 40-60 de lilieci iar cele mai mari cateva sute (probabil – limitari ale coloniilor generate de marimea naturala a cuiburilor).

Masuri care ajuta refacerea echilibrelor ecologice:
1) [re: hrana] a nu se mai stropi (antiinsecte) cu chimicale care ucid cam toate insectele (si Fundatia Snagov a facut demersuri din 2014 astfel ca in prezent se foloseste in comunele Ciolpani – Snagov – Gruiu) doar Vectobac (este un bactericid care vizeaza doar “tantaroaicele”);
2) [re: adaposturi] stoparea taierilor copacilor batrani / buni pentru cuiburi si care cand putrezesc – sunt adapost si hrana pentru multe alte specii (inclusiv protejate: radasca, croitorul etc.). Demersuri initiate de Fundatia Snagov din 2011, cu rezultate minime si necesita demersuri in instanta (deci bani, timp etc.)
3) [re: adaposturi] confectionarea unor cuiburi pentru lilieci si montarea acestora in padure, la minim 4-5 m inaltime. Conform proiecte existente in internet, ca de exemplu:
[3.40] How To Build A Bat House | Modern Builds | EP. 40 + articol cu detalii – cote exacte – aici

Mini Proiectul propus consta in:
1) asigurare finantare pentru construirea a 8 cuiburi. Estimam un cost pt. materiale de circa 175 lei / cuib (daca se si decupeaza exact toate “bucatile” la un centru gen Hornbach. Deci 8×175=1600 lei;
2) manopera > asigurata de Fundatia Snagov (prin voluntariat – caci avem setul de scule si expertiza – necesare). Probabil intre 6 si 12 ore necesare. De regula sambata. Activitate la care este recomandabil sa participe si finantatorii (familii etc.). Cost – zero (contributie: Fundatia Snagov)
3) montare pe stejari.
31) Vom informa in scris Romsilva despre proiectul nostru si vom da detalii exacte pentru circa 10-12 locuri (copaci) identificati cu poze – propus de Fundatia Snagov;
32) montarea propriu-zisa: Recomandam sa fie o actiune cu participarea sponsorilor + a celor interesati si cu ceva mediatizare (corelata cu un set de activitati – la sediul Fundatiei Snagov, inainte si dupa montarea propriu-zisa). Folosim scari din aluminiu modulare, chingi si bureti (deci nu elemente care sa afecteze stejarii).
Montarea ar fi asigurata (tot de) Fundatia Snagov (=contributie).
4) vizitari periodice (lunare / trimestriale) – pentru a observa rezultate (daca / care / cand / cum – au fost utilizate). Poate vom reloca unele cuiburi. Recomandare: sa fie facute de grupuri de voluntari / sponsori (asociat cu iesiri la Snagov)

+++

In Zona Snagov, erau mai multe zone cu berze de-a lungul lacului. Care s-au redus odata cu suitele de lucrari de desecari si “redarea agriculturii – a terenurilor nefolositoare” din perioada 1960-1970. Astfel zone importante de la Silistea Snagovului (“Delta Snagovului” si de-a lungul Ialomitei) cat si Izvorani – Ciolpani ori pe malurile raului Ilfov – s-au restrans in timp si ultimele berze care mai aveau cuiburi au fost vazute prin 1976-1979.

Interesant este ca in fiecare primavara, berzele poposesc in zona Snagov si cauza zone cu hrana si locuri de cuibarit. Si saptamana trecuta, chiar in curtea Manastirii Carmelitane (dar si la Ciolpani – pe campuri dar si de-a lungul autostrarii A3 ori de-a lungul Ialomitei la Silistea spre Dridu) > pot fi vazute berze care exploreaza locurile cu apa si cauta copaci inalti, solitari.
Astfel ca ne intrebam daca si cum sa (re)facem cateva cuiburi (gata pregatite) astfel incat sa verificam daca am putea (re)atrage bezele in Zona Snagov. Desi pe parte de hrana – ramane de vazut cat de abundenta/adecvata mai este intreaga zona (sau cum s-ar putea derula  un alt mini-proiect incremental si pe aceasta directie).

Mini Proiectul propus consta in:
1) asigurare finantare pentru construirea a 6 cuiburi. 4 cosuri metalice (de asamblat pe stalpi de la Enel si 2 in arbori mai intalti – cumva fara varf …). Cost estimat: 4×200=800 lei. Lemnele utilizate (propunem nuiele chiar tratate cumva) si pentru ca sunt ceva volume de asigurat – necesita un timp si manopera estimata la circa 12 ore si circa 800 lei (si mai multe deplasari cu remorca in zona etc.) Deci un total de circa 1600 lei
2) confectionare a cuiburilor metalice (cele 4). Circa 6 ore (necesita sudor). Un cost de circa 700 lei (include si electrozi + transport + masa etc.) Plus voluntari (+gazuire + diverse scule – de la Fundatia Snagov)
3) instalarea cuiburilor:
3.1) explorare zona (cu masini / biciclete / pe jos) – ideal de catre grupuri de voluntari in 2-3 iesiri de cate 3-5 ore.
3.2) Acord de la ENEL (de principiu) + detalii exacte despre stalpii propusi
3.3) iesiri in natura – padure  – campuri pentru a aduna nuiele (craci) verzi (+transport cu remorca) + pregatiri pt. o rapida instalare ulterioara
3.4) iesire cu sponsorii + voluntarii pt. montarea propriu-zisa. Pe stalpii electrici > e nevoie de supervizare (poate si de ajutor cu masina speciala) de la Enel. Noi cerem dar nu stim daca ne ajuta gratuit.
In copacii de pe campuri / marginea raului Ialomita / marginea padurilor => putem monta si noi (direct) si deci cel putin acolo – putem petrece cateva ore interesante. Pe care sa le corelam cu cateva ore inainte si dupa – la sediul Fundatiei Snagov.

Deci proiectul necesita minim 1600+700=2300 lei si circa 40 de ore de voluntari. (Maxim: 4500 lei si 60 ore-voluntariat)

Pentru mai multe detalii contactati-ne la: 072-0 762 468 ori office@FundatiaSnagov.ro

Ajutați cu un comentariu / Leave a Reply: