Draft 1.0
CRONOLOGIE (scurtă):
10.000-4.500 i.e.n. > Neolitic > Herodot (7000 i.en.) mentionează existența unei păduri imense în Tracia (la nord de Dunăre) [Istorii]
35 i.e.n. – 175 e.n. > Romanii mergeau catre mare (Tomis) prin sud (pe malul drept al Dunarii – pe la Bulgarii de astazi) ori pe la nord (pe la poalele muntilor). Exista unele referiri despre codrii salbatici care se intindeau de la sud (Dunare) spre nord pana sub actualul oras Pitesti, Targoviste, pana peste Ploiesti (Campina), pana la Buzau si spre vest acoperea Zimnicea, tot Teleormanul si exista o ramnificatie orientata catre Craiova
600-800 ≈ Zona + locuitorii (inclusiv cei migrați de aici) sunt numiți: vlah – valach – Wloch – Blah etc. [1] Cu denumirea originii … zona – pădurea Valahilor (Valahiei … > Vlăsiei). Deci și (ulterior) “Codrii Vlăsiei” (a carei istorie și evoluție trebuie completată cel puțin din 800 e.n).
1500≈ > Otomanii se referă la pădurea din Muntenia cu “Deli Orman” (“=Pădurea nebună”) – pt. că era prea sălbatică și de nepătruns (+periculoasă)
176x-178x > Un boier din zona actulei Moara Vlasiei (Ianache Mavrodin – de la care a ramas atat denumirea unui catun cat si a unui camp – aflat in prezent intre comunele Snagov si Gruiu), ia inițiativa și fără aprobarea domnitorului începe să defrișeze pădure (câteva mii de hectare de pădure sălbatică – manual, cu sculele epocii) dinspre Balotești spre Snagov. Este de remarcat viteza și eficiența organizatorica (cumva, folosește zeci și ocazional sute de oameni). În ciuda repetatelor reclamații – domnitorii ignoră defrișările făcute. În final, se constată cu “surprindere” că “nu s-a cerut voie” și i se confiscă terenul astfel defrișat și pentru a nu-l pedepsi (mai grav) i se mai cere să amenajeze un drum (de la viitorul conac de pe malul Cociovaliștei – limitrof defrișării) până la București (se mai lucreaza si ulterior la “drumul cu tei” care ajungea la lacul Tei. O parte trebuia realizată cu (țăruși) din stejar = pavaj stradal (anti-noroi) [similar – vezi intrarea si curtea Hanului Manuc]
Date fiind realele calități organizatorice ale lui Ianache Mavrodin, “negocierea” a căpătat o formă oficială de “vânzare” și în zonă (ulterior – urmașii: Alexandru Dimitrie Ghica) a construit (concomitent) biserica din Căciulați [1] și Palatul Ghica din Căciulați [1, ].
1863 > după Secularizarea manastirilor, toate pădurile din jurul lacului Snagov (Zona Snagov) devin păduri ale statului (câteva ajunseseră administrate de Mănăstirea Snagov – sub fanarioți). Deci proprietate + administrare a statului român
1933.06.25 > Inaugurare Parcul si Plaja Snagov (din Padurea riverana lacului Snagov). Concomitent cu masuri de conservare a biodiversitatii zonei (confirmate stiintific incepand cu 1904)
1952 > Construcția căii ferate Căciulați – Snagov, pentru:
a) tăierea și preluarea unei părți importante de arbori seculari (stejari, carpen etc.) în contul datoriei de război prin Sovrolemn. Langa gara din Snagov sat a fost adus (temporar) un gater si au lucrat ostasi si localnici (semi-platiti/obligatoriu) cu carutele locale etc. S-a taiat “la ras” pana la linia a 4-a. Nu s-au taiat in anumite zone din Padurea Fundul Sacului si zona Complexului Turistic (pt. a ramane un fel de atractie)
b) construirea Complexului Turistic Snagov (ulterior denumit și Astoria) și reutilizarea căii ferate pentru agrement public;
1952 > Rezervația Naturală Complexă Snagov (HCM 894/1952) de 1147,7 ha (pădurile riverane lacului Snagov). În documentele de inființare se confirmă existența parcelelor cu arbori de 180-220 ani (deci 248-298 ani în 2020, deci seculari)
1954-1960≈ > replantări pădure (cu populația locală, prin “voluntariat” forțat;
1990 .. (2010 și după) > numeroase redenumiri și reîmpărțiri făcute de Romsilva cu scopul de “încurcare” (“ceață”) … a evidențelor (trasabilității – verificarilor notariale, a potentialelor justificari de “greșeli” administrative etc.)
1965-1989 > s-au creat (cam “fortat”) trei zone de vanatoare pentru nomenclatura comunista. La Snagov sat exista (de fapt) un tarc langa cantonul padurarului unde se aduceau (temporar) cerbi lopatari si alte exemplare care erau impuscate direct in ingradire sau dupa ce erau eliberate (putin) in ceva vanatori “regizate”. Totusi – padurea era dotata cu garduri de imprejmuite (metal furat in 1990) si un set de fantani cu adapatori (prin padure) si hranitori (fan, porumb etc.). Cheltuieli de intretinere care dupa 1989 s-a mentinut (covarsitor) doar in cheltuielile bugetate
2000 > Legea 5/2000 “uita” de Rezervatia Naturala de la Snagov (HCM 894/1952) creeand oportunitati (de catre) pentru speculantii imobiliari (cu sprijinul multor functionari din multe autoritati = GIO) pana in 2020 cand Ministerul Mediului recunoaste existenta “omisiunii” (greselii) dar intarzie sa repare greseala … Astfel, clientii politici (si cei din lobby / marea coruptie) fac schimb de padure si obtin loturi in padurea riverana lacului Snagov, deci in cadrul Rezervatiei “uitata” de autoritati (si prin L 5/2000)
2005 > PUG Snagov (eronat, cu omisiuni etc.) stabileste zona de “curti – constructii” pe malul impadurit (favorizand speculatorii imobiliari). Pe noua “realitate” creata de acest PUG, se vor crea multe noi abuzuri (R1). Nici una din peste 10 autoritati abilitate (Primaria Snagov, Prefectura Ilfov, CJ Ilfov, Ministerul Mediului, Romsilva, APM Ilfov, ANANP, etc.) – nu vor dori sa ia in consideratie repetatele sesizari scrise facute.
2010+ > Fundatia Snagov incepe un demers scris cu multe autoritati pana in 2015/2020 cand reuseste sa obtina recunoasterile stiintifice si juridice necesare conservarii (si recunoasterii cadrului legal – uitat – incepand cel putin din 1952). Totuși administrația (centrală – regională – locală) rămâne în întârziere (favorizand speculatorii imobiliari).
Fundatia face demersuri variate (suite de adrese, petiții, foto, campanii mediatice, ecologizări cu corporații și comunitatea locală – tineri etc.) Salvează malul împădurit al lacului de circa 1,8 km (luptându-se cu 2-3 cazuri de infracțiuni în calitate de custode voluntar)
2007≈ “Puneri în posesie” (ilegale) de păduri (generatoare de scandaluri mediatice: Prințul Paul, Remus Truică etc. R1]
2010-2020 > în baza unui nou amenajament silvic (care “uită” cadrul legal existent si “nu vede” ce conține pădurea si nici datele din amenajamentele anterioare), încep tăieri masive (inclusiv la ras) de padure (initial si prioritar a arborilor seculari si apoi “rariri” succesive)
2011-2012 > Set de Studii Stiintifice (care confirma existenta unei deosebit de bogate biodiversitati) cu sute de specii protejate, rare si amenintate
2014 + 2016 > Fundatia Snagov face demersuri pentru extinderea Ariei Naturale Protejate de la Snagov (la 2080 ha = tot lacul si padurile riverane). Din trei variante, Academia Romana (prin Comisia Monumentelor Naturii) da aviz favorabil scenariului nr. 2 (de 2080 ha). Insa Executivul (prin Ministerul Mediului) nu incepe demersurile procedurale (contrar prevederilor legale)
2019.04.09 > Emisiune Inspectorul Pro: [7:15] “Rezervația naturală Snagov, distrusă pentru proiecte imobiliare. Cum se negociază“
2020.01.07 > Ministerul Mediului recunoaste existenta (valabilitatii legale a) Rezervatiei Naturale Snagov (din 1952)
2020.02.06 > Fundatia Snagov organizeaza Conferinta de Presa (pt. a determina finalizarea demersurile administrative – pt. stoparea taierilor si determinarea autoritatilor sa refaca efectiv conservarea)
2020.03 > (solutia promisa) Ministerul Mediului organizează o Dezbatere Publică prin care (să primească și alte “sesizări” – cereri) pentru a “putea” “repara” prin act aditional la L5/2000 (și) Rezervația de la Snagov (1952). Fundatia Snagov re-trimite detaliile relevante și necesare. MM “rămîne” în “evaluare” …
2020.03.15 > Emisiune “Romania te iubesc” > Județe la stăpân: Ilfov I. Cum s-a transformat Ilfovul din “plămânul” Bucureștiului în groapa de gunoi a Capitalei
2020 (post pandemie) > Fundatia Snagov face o (noua) Conferinta de Presa …
P1: Traditia locala era ca atunci cand intri in padure, sa iti faci cruce. Si sa ceri padurii – ceea ce vrei sa iei … Si sa nu iei tot ce gasesti (dintr-un loc) etc. [utilizare sustenabila]
P2: 1952+ Localnicii au fost obligati sa lucreze la taierea codrilor seculari (cel putin in dreptul Snagov sat)
P3: 1956+ Localnicii au fost obligati sa re-planteze padurea (liniile 1,2,3) – cel putin in Snagov sat
P4: Prin 2008 se modifica legea silvica si ai putea fi amendat – daca mai intri in padure …
P5: Circuitul ciclist “Prima Evadare” – de la inaugurare (?2021 – 2020) – este mereu “amenintat” de Romsilva, pentru ca prea multi intelectuali pot vedea si compara diferentele (taierile) de padure …
P6: 2010..2020 incep taierile din padurile Snagovului. Initial – doar stejarii seculari. Apoi au urmat mai multe “serii” de “rariri”. Inclusiv cu unele zone “la ras”.