TRASEU PI02: “Margine de pădure de stejar cu bălți temporare, liziere și specii ruderale”„Pădurea Fundul Sacului” – malul împădurit al lacului Snagov (de-a lungul cozii de lac denumită “Coada cățelului”

Ver 1.0 (în lucru) … Așteptăm și propunerile Ocolului Silvic Snagov, ale comunității etc.
* Poți vedea la o ieșire pe acest traseu (dacă mergi liniștit și ești atent), ca nr. de specii terestre și acvatice (de pe mal și la mică adâncime) – (min/med/max): plante – copaci: 5-9-16 // plante – restul: 10-25-100 //   nevertebrate ( deci și insecte): 7-12-40 // amfibieni: 0-3-7 // reptile: 0-1-3 // pești: 0-1-4 // păsări: 2-5-16 // mamifere: 0-2-4. Deci totalurile pot fi: 27-57-190

DESCRIERE sumară a traseului:
TIP: “pe jos” (circular) / 1 loc de intrare-ieșire /  LUNGIME: 1,5km  / DURATA: 60-120 min / COMPLEXITATE: redusă / MARCAJ: 30 de etichete
Atracții / Subiecte (de interes):
1) HABITAT (=asociere de plante) tip 91M0 = “Păduri panonice-balcanice de stejar turcesc”
2) Specii de: plante / insecte / amfibieni / reptile / păsări
3) * există schimbări lunare ale habitatelor și în evoluția speciilor (deci merită să reveniți de mai multe ori – anual)

HĂRȚI

Traseul detaliat de parcurs
Localizare in Snagov sat
Afișul de la intrarea pe traseu
Așa arată o etichetă eco GENERICĂ care permite reconfigurări ușoare).. Folosiți codul pentru detalii - în prezentare
Exemplu de eticheta EXPLICITĂ (pentru stejar: Querqus robur)

Albume Foto (se va completa – în timp):

INSTRUCȚIUNI
Parcurgeți traseul marcat cu puncte de culoare portocalie (de circa 6cm în diametru – aflate la o înălțime de circa 1m față de sol) . Acestea va ajută să rămâneți pe traseu; 

Pe traseu mai puteți găsi următoarele semnalizări (de regulă – tot pe copaci) – pentru a putea afla detalii despre ce (puteți) vedea – prin etichete laminate amplasate la circa 3 m de la sol:
1) etichete generice (un cod: literă + număr). Utilizarea acestora necesită să le regăsiți de-a lungul traseului și să citiți pe smartphone-ul dvs. – textul corespunzător din pagina descriptivă a traseului
2) etichete  specifice (conțin o poză, denumire și două QR coduri: cel din stânga deschide o prezentare cu audio-ghid iar cel din dreapta – o descriere din Wikipedia – când există)
3) [opțional] pe copaci ar putea fi și alte puncte colorate (tot la circa 1m fata de sol) atenționând asupra următoarelor categorii de subiecte / atracții interesante (și de protejat):
    alb > Generalități
    verde deschis > HABITAT + ARBORI + FLORĂ
    galben >FAUNĂ
    albastru > ALTE subiecte: Specii invazive etc.

Folosind link-ul (descrierii traseului) – puteți găsi mai multe detalii asociate codurilor etichetelor, respectiv pentru punctele colorate.
* Referințele prezentate rămân orientative și deci potențiale (în sensul ca subiectele și vizibilitatea lor, variază atât în cursul unui an cât și corelat cu acțiunile oamenilor – ex: faună și chiar pentru plante).

PERMIS – INTERZIS
PERMIS: accesul (plimbarea) strict pe traseul (poteca) marcată, cu depărtări de maxim 5 m față de aceasta. Foto – film. Adunatul gunoaielor din pădure.
INTERZIS: aruncare gunoaie – deșeuri / campare / foc / distrugeri de orice fel / acces motorizat / (vezi în descriere – și alte restricții). Nu rupeți – distrugeți, luați exemplare din natură.

RECOMANDĂRI
1) citiți descrierile de la link-ul menționat (ideal: chiar înainte de a veni la Snagov). Pregătiți-vă să faceți poze (vă rugăm să mentionați Snagov-ul + traseul). Încercați să învățați măcar 5 lucruri noi (specii, comportamente etc.)
2) formați / mergeți în grupuri (2-8). Ideal este să nu faceți zgomot – dacă vreți să vedeți și exemplare de faună;
3) (cel puțin) anunțați ziua + ora / nr. vizitatori / durata parcurgerii (O.S. Snagov poate avea unele cerințe suplimentare) prin telefon
4) urmăriți malul lacului și diferențele care alternează mergeți în liniște (astfel puteți auzi broaște, păsări, mici mamifere – când sunt frunze uscate)
5) Activități recomandate pe traseu. De exemplu (pe întreaga lungime a traseului): adunați măcar câteva (ex: 5) deseuri întâlnite (căci la media de  15 vizitatori/zi – însorită) – contează foarte mult
6) solicitați un ghid/însoțitor de la Fundatia Snagov (pentru a vă ajuta cu denumirile speciilor, curiozități și a vedea/suprinde de 3-5 ori mai multe subiecte, decât reușesc vizitatorii ocazionali)

Contacte utile
1) FUNDATIA SNAGOV (întreținere circuit –  voluntar): Sos. Snagov nr 78, Snagov sat / Tel: 0720 762 468, office@FundatiaSnagov.ro
2
) OCOLUL SILVIC SNAGOV: Tel: 021 350 8043 / Șoseaua Lunca Gârliței NR 16, Gruiu 077115 (administrator) * RNP DIRECTIA SILVICA ILFOV: 021 233 2416 / Strada Petricani Nr.9A, București 023841
3) 112 (pentru orice urgențe / situații – fapte deosebite)

DETALII – per Etichete cu Coduri GENERICE (de pe traseu/copaci)
C01
/ C02 / C03 / C04 / C05 / C06 / C07 / C08 / C09
C10 / C11 / C12 / C13 / C14 / C15 / C16 / C17 / C18 / C19
C20 / C21 / C22 / C23 / C24 / C25 / C26 / C27 / C28 / C29 / C30 /
* Nu sunt în ordine strictă ori toate – datorită schimbărilor din natură – circuit, a subiectelor.

C01stejar cu iederă invazivă (Hedera helix) – care nu este o plantă originară din România și toate acestea sunt interzise la import și comercializare). Provine de la vile (prin cei care aruncă în pădure – resturile vegetale). În timp – distruge copacii invadați. Preferă multă lumină și crește la marginile pădurilor (ori în luminișuri etc.).

C02 – Habitatul 91MO sau “istoria” + (colecție de) curiozități despre Pădurea Fundul Sacului.

Relevanță pentru comunitate:
1) (oricum) zilnic se plimbă între 8 și 20 de persoane (majoritatea adolescenți) (și) prin această pădure
2) Accesul în pădurile învecinate satelor și  utilitatea socială (= multiple eco-valori) – nu poate fi ignorat sau limitat – eliminat (100%) (..). Astfel că asumarea și gestionarea unei utilizări sustenabile – este soluția cea bună

C03  – stejar din “intersecția”: spre apă / spre drumul asfaltat / de-a lungul malului împădurit. Scoarța acestuia are o cicatrice care provine de la o rană făcută cu toporul (i s-a tăiat coaja). 

Spre apă, este un val de pământ (de la recente escavări – de prelungire a lacului).
Lateral sunt câteva blocuri de beton și plăci de internită (deșeuri) – care au ajutat / multiplicat adăposturile (artificiale) și sunt preferate de șoareci, iar ocazional și cu multă rabdare – pot fi văzuți și șerpi (Natrix natrix = sarpele de casă și Natrix tessellata = șarpele de apă).

C04 – 
un copac mort, dar rămas în picioare, putrezit parțial. Cu găuri de la diferite insecte și atractiv în viitor pentru ciocănitori.

C05(pe dâmbul de la malul apei) Se vede apa lacului, sub forma de golf (“coada lacului”).
Asocierile de plante care împart o zonă cu condiții similare – poartă denumirea de habitat.
Apa (cu mică adâncime) conține plante specifice habitatului 3150 (vezi la link – mai multe detalii).
Vedem și multă materie vegetală aflată în curs de descompunere într-o apă ne-curgătoare, puțin oxigenată.
Așa arată o apă (lac) eutrofizat și cum va deveni în timp și lacul Snagov (mai ales dacă nu se fac o serie de lucrări – posibile, necesare și care cel puțin în perioada comunistă, chiar se făceau).
Este important de înțeles că viața (natura) își (re)găsește echilibre și în noi configurații (condiții) – căci se completează noile nișe ecologice cu noi specii – care apoi se aranjează în lanțuri/piramide trofice (și prin care vor rămâne doar anumite numere de exemplare per specie.

C06 – stejar cu coaja stricată cu topoare („în joacă”). La nivelul pământului se vede cum putregaiul a intrat și în profunzime și deci acest exemplar va muri mult mai repede (decât trebuia) doar din cauza unui moment de teribilism.
Vis-a-vis se afla un cireș sălbatic. La câțiva metri (pe partea cu cireșul) se află este un alt exemplar de copac mort în picioare și în apropiere – un alt cireș sălbatic.
Cireșii sălbatici (și de fapt o lungă listă de arbori și arbuști care fac diferite fructe)  – sunt extrem de utili pentru pârși (si avem 4 specii la Snagov), păsări, șoareci etc. Numărul acestora ar trebui crescut …

C07 Zona cu luminiș pe malul lacului (aflată la circa 8 metri de potecă).
Este locul în care zeci de ani (în special între 196x- 200x), mai ales primăvara – din apa puțin adâncă se preluau exemplare de broaște (4+ specii), macro nevertebrate (10+ specii) etc.
* Relevanță – corelată cu LMK – Liceul Mihail Kogălniceanu
Traseul în cauză a fost parcurs de mii de elevi (de la Gimnaziul și Liceul din Snagov – aflat la circa 500m), de 4×3 .. 8×3 (deci 12-24 ori) si deci sigur de peste 50.000 ori între 196x – 200x. De fapt, anual toți elevii (la biologie) ieșeau chiar de 4-6 ori/an cu ocazia lecțiilor în natură și pentru diferitele teme – proiecte – prezentări.
* De exemplu (si) eu am fost în Pădurea Fundul Sacului (de-a lungul malului lacului) în 4 ani (de gimnaziu) de cel puțin 20 de ori cu d-na profesoara Teodora Corjos. Se făcea traseul scurt, cel lung sau chiar unul extins (și spre insula Snagov).
# Și de când întreaga pădure a revenit statului roman (Romsilva) – ar fi oportun să îi regăsim utilizări benefice și pentru comunitatea locală (mai ales în condiții de pandemie etc.)
Astfel că circa 30 de mici povestioare / prezentări și un minim de marcare și descriere – ar putea fi unul din demersuri.
Ajutați cu:
1) numele profesorilor de biologie (gimnaziu si liceu). Deci acum știm:
1a) Gimnaziu: Teodora CORJOS (196x-198x)
1b) Liceu: APOSTOLESCU Casandra (197x-198x)
1c) GAVRILA Petrea (gimnaziu si liceu – anii 200x-201x)
2) orice detalii și amintiri asociate: lecții practice legate de mediul acvatic / prezentări de sfârșit de trimestru și an / colectare de mostre biologice din lac / expo temporară de mormoloci / ierbare / insectare / disecții de raci și broaște / ce altceva?

C08  – Pe jos se văd lianele iederii (invazive) – cum se întind în căutarea unor noi copaci pe care să se cațere. Frunzele acestei specii rămân verzi si iarna.

C09 – carpen (Carpinus betulus)
Activitate: de observat diferențele (față de stejar) a frunzelor și a scoarței. Luați frunze (de la specii diferite) și observațiile cu mare atenție – dar și descrieți diferențele constatate (pe cât mai multe criterii). Le puteți păstra (și ulterior) desenați contururi asemănătoare (și mai citiți detalii – din internet)

C10 – cireș sălbatic (Prunus avium subsp. Avium).

C11 – trunchi (de arbore) prăbușit – care se extinde și peste apă. Conține diferite larve. Unii reușesc să meargă câțiva pași pe acest trunchi și să observe și mai bine detaliile unor specii din zona cu apă. Ferigile (plante vechi – din carbonifer) merită o explorare detaliată.

C12 – copac mort (datorită lianelor – speciei invazive). Sunt spectaculoase detaliile aferente rădăcinilor adventive (care intră în scoarța copacului “victima”).
Activitate: faceți poze cu magnifiere (și bună iluminare).
Activitate: scormoniți în câteva găuri făcute de insecte și vedeți ce găsiți …
* Ajutați-ne și pe noi cu poze bune și interesante (office@FundatiaSnagov.ro). 

În apropiere mai este un alt copac mort cu câteva găuri frumoase făcute de ciocănitori.

C13  – carpen (Carpinus betulus). Interesanți sunt stejarii de vis-a-vis care formează un grup și care sunt toți năpădiți de iedera (invazivă). Hedera helix
Activitate: Explorați și ochiul de apă (mai mare) de la mal și faceți poze.

C14 – un stejar frumos cu doi craci. Un loc bun pt. poze (selfie) – mai ales când e lumina bună.

C15 – copac prăbușit (în curs de putrezire).
Activitate: scobiți în trunchi și spuneți ce găsiți – vedeți
Activitate: luați din gunoaiele care mai sunt (au apărut 6 saci mari prin apr 2021)

C16 – sunteți pe grămada (ridicătura) de circa 2 metri (și la malul lacului chiar de 6 metri – față de nivelul lacului). Provine din escavarea malului lacului – pe o suprafață de circa 25m x 100 metri. Aici a fost distrus circa 75% din habitatul natural protejat prioritar 7210 Cladium mariscus. Distrugere făcută de tunarii imobiliari (care au betonat și malurile și făcut și punțile betonate – tot ilegal). Inițial – apa avea o lățime de numai circa 10 metri – față de malul de vis-a-vis.
Activitate: explorați puțin zona și încercați să regăsiți exemplare de Cladium mariscus (faceți poza și postați-o cu ceva detalii).

C17 – stejar (pe dreapta – la margine de lac)

C18 – stejar (pe stânga – la margine de lac)

C19 – stejar (pe panta) care duce spre lac …

C20 – ?fag / papură (în lac) / ferigi
Habitatul 3150

În față – stânga este un ponton betonat.
Activitate: Observați (+foto) speciile de/din lac: plante acvative, broaște, șerpi, păsări, pești.
Activitate: Puteți face poze (peisaj) – deosebite.

C21 – stejar la începutul pantei (spre lac)

C22 – stejar (în poieniță) din care pornesc câteva poteci

Activitate: Observați coroanele copacilor și cerul. Foto. Ascultați vântul și păsările. Observați deschiderea către lac.

C23 – stejar (cu coaja ruptă – mutilat – va putrezi prematur)

C24 – stejar … pe drum

C25 – stejar … pe drum
Activitate: puneți mâna pe mușchiul de pe trunchi

C26 – stejar … pe drum. Se vede drumul asfaltat

C27 – stejar …
Activitate: luați și dvs. din numeroasele perechi de încălțăminte aruncate acolo …

C28 – stejar … pe drum

C29 – stejar … pe drum

C30 – stejar … primul/ultimul …

DETALII – per Etichete cu Coduri SPECIFICE (de pe  traseu/copaci)

C000 [3:09/ro] Zona Snagov (16 km x 4 => 60 kmp de explorat)
C090 [1:51/ro] CUM poți AJUTA la conservarea Patrimoniul Natural (biodiversitatea) din Zona Snagov

GN01: [2:46/ro] Patrimoniu Natural al Zonei Snagov / siteFS 
GN02: [2:13/ro] Lacul Snagov / site-FS /  WkRo / WkEn
GN03: [3:49/ro] Codrii Vlăsiei /  siteFS /  WkRo
GN04: [5:13/ro] Pădurea Snagov / site-FS /  WkRo
GN05: Biodiversitatea Zonei Snagov  /  site-FS
GN06: [1:44/ro] RNCS – Rezervația Naturală Complexă Snagov (Monument al naturii) / siteFS /  WkRo 
GN07: [1:41/ro] ANPLS – Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov / siteFS /  WkRo
GN08: [3:25/ro] ANPPS – Aria Naturală Protejată Pădurea Snagov / siteFS /  WkRo 
GN09: [3:28/ro] Specii protejate și rare  / siteFSWkRo

H:Habitate – H = habitat:  H91M0
H91M0: Păduri balcano-panonice de cer şi gorun

Px=PLANTE
P0000 [2:47] SPECII > Plante / siteFS /  WkRo / WkEn
PAC00 – PLANTE – COPACI:
PTC01 [1:43] Copac = Stejar ( Quercus robur L )  / WkRo / WkEn
PTC02 [1:01] Copac = Carpen ( Carpinus betulus ) / WkRo / WkEn
PTC03 [] Frasin ( Fraxinus excelsior ) / WkRo / WkEn
PTC05 [] Tei argintiu ( Tilia tomentosa ) / WkRo / WkEn
PTC05 [0:36] Copac = Tilia cordata (Tei pucios, cu frunza mică) / WkRo / WkEn
PTC06 [] Arţar tătărăsc ( Acer tataricum ) / WkRo / WkEn
PTC07 [] Jugastru ( Acer campestre ) / WkRo / WkEn
PTC08 [2:06] Fagul protejat ( Fagus orientalis )  / WkRo / WkEn
PTC09 [] Fagul comun ( Fagus sylvatica ) / WkRo / WkEn
PTC50 [0:24] Copac = Salix alba (Salcie albă) / WkRo / WkEn
PTC60 [5:29] Cireș sălbatic ( Prunus avium ) / WkRo / WkEn
PTC61 [0:35] Copac = Prunus avium (Cireș sălbatic) /  WkRo / WkEn
PTC63 [0:30] Copac = Prunus cerasifera (Corcodușul, zarzărul) / WkRo / WkEn
PTC64 [0:24] Copac = Juglans regia (Nuc) / WkRo / WkEn
PTC65 [0:24] Copac = Cydonia oblonga (Gutui) / WkRo / WkEn
PTC71 [1:48] Alun ( Corylus avellana ) / WkRo / WkEn
PTC72 Măceș ( Rosa canina )  / siteFS /  WkRo / WkEn
PTI91 Iedera ( Hedera helix )  / WkRo / WkEn
PT099 [0:34] Liană = Vitis vinifera (Vița de vie) / WkRo / WkEn

PT000 PLANTE (terestre) – comune:
PT01 [] Urzică mare ( Urtica dioica ) / WkRo / WkEn
PT02 [] Păpădie ( Taraxacum officinale ) /  WkRo / WkEn
PT05 [] Ștevie de grădină ( Rumex patientia ) / WkRo / WkEn

PA00 PLANTE ACVATICE (H3150/ locale / alohtone) – lângă bălțile din pădure:
PA01 [] Stuf, trestie ( Phragmites australis ) /  WkRo / WkEn
PA02 [] Papură Typha angustifolia /  WkRo / WkEn
PA03 [] Stânjenel ( Iris germanica )  /  WkRo / WkEn
PA10 [] Mentha aquatica ( Izma broaștei ) /  WkRo / WkEn
PA13 ] Spirogyra sp. ( Mătasea broaștei, alge verzi ) / siteFS /  WkRo / WkEn
PA14 [] Cladophora glomerata ( Lâna broaștei ) /  WkRo / WkEn
PA16 [] Persicaria amphibia ( Sălcuţă, Troscot de baltă ) / WkRo / WkEn
PA17 [] Persicaria lapathifolia ( Iarbă roşie, Troscot de apă ) / siteFS /  WkRo / WkEn
PA23 [] Lythrum salicaria ( Răchitan ) /  WkRo / WkEn
PA24 [] Cicuta virosa ( Cucută de apă ) /  WkRo / WkEn

NE000 [2:13] SPECII > Nevertebrate  / siteFS /  WkRo / WkEn
NE001 [0:28] Albină europeană ( Apis mellifera ) /  WkRo / WkEn
NE002 [0:35] Viespe mare, Lupul albinelor ( Philanthus triangulum ) /  WkRo / WkEn
NE003 [0:31] Gărgăriță ( Coccinella septempunctata ) /  WkRo / WkEn
NE004 [0:40] Vaca domnului, Boul domnului, Mămăriță ( Pyrrhocoris apterus ) /  WkRo / WkEn
NE005 [0:39] Furnica ( Formica rufa ) /  WkRo / WkEn
NE006 [0:32] Rădașcă ( Lucanus cervus ) /  WkRo / WkEn
NE007 [0:20] Croitor ( Cerambyx cerdo )WkRo / WkEn
NE0xx Râma ( Lumbricus terrestris ) /  WkRo / WkEn
NE0xx Țânțarul ( Anopheles sp. ) /  WkRo / WkEn
NE0xx Bondarul ( Bombus terrestris ) /  WkRo / WkEn

NEM=Moluste + NEC=Crustacee
NEM20 [0:38] Melcul de livadă ( Helix pomatia )WkRo / WkEn

RE00 [2:03] SPECII > Reptile  / siteFS /  WkRo / WkEn
RE03 [] Șarpele de casă ( Natrix natrix ) /  WkRo / WkEn
RE04 [] Șarpele lui Esculap ( Zamenis longissimus ) /  WkRo / WkEn
RE05 [] Șarpele de sticlă – Năpârca ( Anguis colchica / fragilis ) /  WkRo / WkEn

AM00 [1:54] 9 SPECI > Amfibieni  / siteFS /  WkRo / WkEn
AM01 Tritonul comun ( Lissotriton vulgaris ) /  WkRo / WkEn
AM02 Tritonul cu creastă ( Triturus cristatus ) /  WkRo / WkEn
AM05 Broasca roșie de pădure ( Rana dalmatina ) /  WkRo / WkEn
AM06 Broasca roșie europeană ( Rana temporaria ) /  WkRo / WkEn
AM07 Brotăcel ( Hyla arborea ) /  WkRo / WkEn
AM08 Broasca râioasă brună ( Bufo bufo ) /  WkRo / WkEn
AM09 Broasca de pământ ( Pelobates fuscus ) /  WkRo / WkEn
AM10 Izvorașul cu burtă roșie ( Bombina bombina ) /  WkRo / WkEn
AM11 Șopârla de câmp/Șopârla cenuşie ( Lacerta agilis ) / WkRo / WkEn
AM13 Ablepharus kitaibelii  /  WkRo / WkEn
AM14 Șopârla de pajiște ( Darevskia praticola ) /  WkRo / WkEn

PS000 = PĂSĂRI
PS000 [1:57] SPECII > Păsări  / siteFS /  WkRo / WkEn
PS002 [0:19] Mierlă ( Turdus merula ) / WkRo / WkEn
PS003 Cioară de semănătură ( Corvus frugilegus ) / WkRo / WkEn
PS005 [0:20] Coțofană, Țarcă ( Pica pica ) /  WkRo / WkEn
+ alte 3-6 păsări care sau doar câteva luni 

MAMIFERE:
MA00 [1:55] SPECII > Mamifere  / siteFS /  WkRo / WkEn
MA01 [0:50] Cârtița ( Talpa europaea ) /  WkRo / WkEn
MA02 [0:39] Arici ( Erinaceus europaeus ) /  WkRo / WkEn
MA03 [0:44] Șoarece comun ( Mus musculus ) /  WkRo / WkEn
MA04 [0:35] Șobolan cenușiu, comun ( Rattus norvegicus ) /  WkRo / WkEn
MA05 [0:39] Pisică comună, europeană, domesticită ( Felis catus ) /  WkRo / WkEn
MA07 [0:45] Câinele comun ( Canis lupus familiaris ) /  WkRo / WkEn
MA08 [0:41] Liliac comun ( Myotis myotis ) + alții din totalul de 13 identificați) /  WkRo / WkEn
+ terestre: căprioara, mistrețul, vulpea, iepurele, bursucul, hermeline (x4), pârșii (x4) etc.
+ acvatice: vidra ( Lutra lutra ), bizamul, șoareci etc.

DETALII – per CULORI [opțional] 
* în ordinea probabilității de a le întâlni
alb > Generalități //  verde deschis > HABITAT + ARBORI + FLORĂ //  galben >FAUNĂ // albastru > ALTE subiecte: Specii invazive etc.

>>> alb > Generalități
1) Pădurea de langa Snagov sat:
1c) este o rămășiță a vechilor Codrii Vlăsiei, cu stejari seculari și o biodiversitate complexă
2) Principalelul habitat naturale, este (terestru)  – pădurea H 91MO
Dar se adaugă multe specii – datorită bălților permanente și temporare din pădure.
Recomandare: explorați (prin link-uri) descrierile habitatelor în cauză

>>>  verde deschis > HABITAT + ARBORI + FLORĂ
1) urmăriți link-urile recomandate – dar faceți și propriile căutări

>>>   galben >FAUNĂ
(în ordinea probabilității de a le întâlni sau măcar urmele prezenței lor)
1) terestre: insecte (40x) / cârtițe / păsări (30x) / șoareci (4x) / arici / hermeline (3x)
2) acvatice: broaște / insecte / pești / șerpi / vidra

>>>   albastru > ALTE subiecte: (în ordinea probabilității de a le întâlni sau măcar urmele prezenței lor):
1) lemn putrezit (cu ciuperci, licheni, insecte – larve etc.)
2) adăposturi – faună: sub copaci / în cuiburi / in scorburi / în găuri (in pământ)
3) mușchi – licheni – ciuperci (lignicole etc.)
4) momente speciale din ciclurile anuale: flori de primăvara  / amfibieni – 3-5 etape / păsări în tranzit  – cuiburi – juvenili / pești – depunere icre / insecte / mușchi – licheni – ciuperci 

CERINȚE – prevederi ale OSS + RNP Direcția Silvică ILFOV + Rosilva

  1. Romsilva prezintă public despre trasee turistice un set de recomandări – în pagina din link (dar nu există  liste, exemple, legislație – sancțiuni, diferențiere între traseele moștenite din 1989 și orice nou traseu realizat în ultimi 30 de ani).
  2. Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate și pe trasee marcate în acest sens.” –  cf. art. 54 din Legea nr. 197/2020 care modifică și completează legea nr. 46/2008 (a Codului silvic). Totuși – nu există niciun text de lege care să asocieze sancțiuni (și nici nu sunt cunoscute cazuri).
  3. Nici în 2021 (30+ ani după 1989) nu este de loc clar (re: noi trasee turistice dar și despre cele moștenite): criterii, întreținere, cine și cum decide pentru înființare / desțiintare, marcare, responsabilități  asociate, proceduri etc. Aparent – ar depinde de șefii ocoalelor silvice (care nu au nici bugete, nici criterii și mai ales nici motivații, asa ceva reprezentand doar o complicație sulimentaraă asociată și cu suspiciuni de la ierarhiile din Romsilva – care încă nu are transparența solicitată repetat de societatea civilă)
  4. Contextul (re)facerii traseelor prin pădurile de la Snagov – are prezentate – aici: Nevoile –  Problemele.  Aici găsiți – Aspectele legale  curente.
    Corespondenta (si
    Acordurile necesare – se bazează pe această corespondență (cu semnificație de acord tacit): mostră de adresă  și 2 mostre de fișe/propuneri concrete: pentru trasee tematice prin pădure și pentru amplasare cuiburi – lilieci. Am făcut și reveniri (scrise) + telefoane etc.

Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.

Finanțațori –  Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului  “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)

Parteneri: + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare
* Va fi nevoie de ajutor pentru întreținerea anuală

www.repf.ro
MOL Romania / www.MolRomania.ro
FUNDATIA SNAGOV

Pagina realizată în cadrul  proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României“.
Proiectul este co-finanțat de MOL România    (https://molromania.ro/ro/) și Fundația pentru Parteneriat –  (http://www.repf.ro/)
Pagina curentă (si forma initiala a traseului) reprezintă exclusiv opinia Fundatiei Snagov (a autorului), iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de  demers ori informațiile din prezentate.

* Mai multe detalii la Ofice@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762468

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?