Monografia Snagovului

* Realizarea Monografiei Snagovului – necesită un demers complex +multidisciplinar – căci trebuie regăsite – citite – adnotate și referențiate foarte multe informații (estimare: peste 80.000 pagini de text, peste 20.000 imagini, peste 3000 de subiecte – ar trebui abordat de o echipă).

Fundatia Snagov are pregatit primul volum (circa 400 de pagini A5 de text si 30 de imagini – continand in principal circa 30 de texte istorice + literare + fragmente din cele referitoare la Snagov de la inceputuri si pana in 1940). Va fi digitala (cu SBN) si cautam sponsori pentru tehnoredactarea finala si tiparirea a 100-300 de exemplare (de oferit cadou etc.) 

Urmatoarele volume pot fi intre un sigur volum (de circa 700 pagini A5 color cu versiunea curenta a Colectiilor Muzeales Snagov, sau o suita de volume dedicate dar mai mici – per teme / totul functie de sponsori – finantare)

Proiect modular propus și aflat în lucru la Fundatia Snagov. Structura (cuprinsul considerat – nu este prezentat public din mai multe motive).
Prezentul proiect se va realiza (functie de finantari – ori corelat cu disponibilitate – munca voluntara) in etape si versiuni sub forma minima: M1+M2+Mx (adica o nouă versiune – completări a Hărții Zonei Snagov și a Cronologiei și o nouă versiune a unui modul din cele prezentate mai jos). 
Astfel că vom avansa cu modulele care prezintă mai mult interes (pentru care apare finanțare).
* Invităm pe cei care vor să ajute, să aleagă un Modul (din următoarele) – la care doresc să ajute pentru a se putea realiza o nouă versiune.

Detalii / clarificări:
1) Snagov va însemna pe parte de istorie, patrimoniu natural si cultural “Zona Snagov” adica ceea ce corespunde administrativ comunelor Snagov, Gruiu si Ciolpani (toate 3 fiind riverane lacului Snagov cu padurile aferente);
2) partea socială (în special cea curentă) – va avea o pondere redusă, pentru că este dinamica si subiectiv-emotionala, plus insuficienta – surse credibile, iar datele de obtinut de la unele autoritati locale si centrale este dificila si chiar costisitoare. Si nu in ultimul rand, am considerat ca aceste date sunt si mai putin relevante (din perspectiva propusa: istorie, cultura, natura)

CUPRINS (curent) al Monografiei:
* Structura (cuprinsul considerat – nu este prezentat public din mai multe motive).
M1)
Harta a Zonei Snagov cu straturi (layere), accesibile online și postate și sub forma de pdf ori jpg. Realizată (cel puțin) în Google Earth. Cu iconite si coduri si legende (de regula separate sub forma de tabele). 20+ de obiective (“locuri”) mai importante, vor fi facute public in Google maps (earth etc.).
Va exista si o anexa cu toponime (denumiri ale uno locuri – corelate cu hartile) si unele consdieratii legate de limbajul, cuvintele si alte caracteristi lingvistice locale;
O astfel de harta este necesara pentru toate celelalte sectiuni.
Realizări: 1) Există o harta in Google Earth cu peste 600 de “locuri” (cu 80% din info – pe parte de biodiversitate: habitate si specii). 2) Exista si o harta turistica (chiar tiparita in 2005 – cu circa 30+ atractii relevante turistic).
Rezultate propuse: 1) set harti (online cu layere) publica + operationale / pe hartie (mare + pe zone + personalizata per membru) / minim 5 harti de 2x1m amplasate in Zona Snagov (cu QR code-uri + referinte mobile si rapide
Proiect: BT=200 ore / BBani=1000-2000Euro (nevoie de sponsorizare)

M2) Cronologie (time line): principalele evenimente, schimbari. Tabel cu cel putin 5 coloane. 
Realizări: Excel cu 200+  inregistrari. Vezi exemple de postari bazate pe astfel de date: ex1:, ex2 (via Calendar recurent)
Rezultate propuse: 500+ (si la versiunea urmatoare, peste 800 (contand si pe feedback-ul si reactiile specialistilor si din comunitate)
Proiect: BT=100 ore / BBani=2000-5000 lei (nevoie de sponsorizare)

M3) Personalități bune și “nebune”: Lista de circa 100 personalități, cu detalieri pentru 50+ personalități sub forma de fișe cu text (în medie) de circa 0,5-1 pagina A4 si 1-3 poze relevante. Nu includem pe cele de după 1989 (de regulă pe cei care sunt în viață). Versiunea 2 ar putea avea o listă de 300+ personalități și 100+ fișe.
Realizări: În CMS-C03 există un prim set de date și detalieri care vor fi reutilizate și completate.
Rezultate propuse: 1) o versiune online (via internet) 2) o broșură sub forma de pdf înregistrată cu cod ISBN, tiparită (2×15=30) și transmisă la top 15 biblioteci din România;
Proiect: BT=150-400 ore / BBani=3000-6000 lei (nevoie de sponsorizare)

M4) Patrimoniul natural (descrierile specifice de mediu, geografie, biodiversitate). 
Realizări: 1) Prezentarea Biodiversitatii Zonei Snagov (12 pagini de site + 10 albume foto + 100-1000 postari in Instagram) 2) 
Rezultate propuse: Trecerea la utilizarea sustenabila
Proiect: BT=200-2000 ore / BBani= x (UE / nevoie de sponsorizare)

M5) Patrimoniul cultural (estimăm că există circa 20 principale și până la 100 – dacă includem statui și troițe). Versiunile inițiale vor avea prioritate pe inventariere, o primă descriere și set de poze. Iar versiunile ulteriore vor avea poze mai bune și mai ales completări legate de apariția și evoluția acestora în timp;
Realizări: Colectiile Muzeale Snagov 
Rezultate propuse: Creste interactivitate + vizibilitate > Vizitatori > asigurare sustenabilitate
Proiect: BT=200+ ore / BBani=3000+ lei (nevoie de sponsorizare)

M6) Istoria turismului în Zona Snagov (1918 – prezent)
Realizări: CMS-C06, (vezi paginile ?-? din broșura de prezentare). Plus Oferta turistica curenta (www.snagov.ro/services). Plus sinteza realizarilor (2001-prezent) de la pagina ???
Rezultate propuse: Relansare turism (segmente) + public (R447) cu depasirea nivelului de 1200 turisti de zi de weekend pana in 2023 (si 15.000 in 10 ani)
Proiect: BT=1000+ ore / BBani= lei (nevoie de sponsorizare)

M7) Oferta turistică curenta a Zonei Snagov
Realizări: www.snagov.ro > Oferta
Rezultate propuse:  actualizare (cu implicarea directa a minim 7 furnizori locali din cei circa 12 existenti / doar oferte legale si de calitate)
Proiect: BT=200+ ore / BBani= x lei (nevoie de sponsorizare)

M8) Istoria sporturilor nautice profesioniste în Zona Snagov
Realizări: CMS-C07, (vezi paginile ?-? din broșura de prezentare)
Rezultate propuse: (re)Lansare sporturi (nautice) sustenabile (caiac – canoe – barci cu rame – inot etc.) / + AUR = Patzaichin cu RowMania etc.
Proiect: BT=200+ ore / BBani= x lei (nevoie de sponsorizare)

M9) Comunismul și securitatea – la Snagov
Realizări: CMS-Cnx, (vezi paginile ?-? din broșura de prezentare)
Rezultate propuse: valorificarea si altor nise (de turism cultural ori grupuri recurente cunoscute: Malta – Ceausescu+Comunism / Israel – tot ce a fost deosebit inainte de 1944 / US+Spania+UK – Dracula)
Proiect: BT=200+ ore / BBani= x lei (nevoie de sponsorizare)

# Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro  / Tel: 0720762468

+Link la (alte) PROIECTE: REALIZATE / PROPUSE  / Idei-Schițe / COMUNITĂȚI Sustenabile + DIY / COVID-online+Educatie / Nevoi Punctuale + Recurente

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

Total Page Visits: 407 - Today Page Visits: 1