Centru Biodiversitate

Zona Snagov are o bogată biodiversitate: 311 specii protejate, rare și amenințate, din 1450 specii inventariate  în 4 habitate principale (cu o estimare de circa 4200 specii).

Prin HCM 894/1952 s-a înființat “Rezervația Naturală Snagov” de 1470,20 ha (pădurile riverane lacului Snagov și partea centrală a acestuia).
Ulterior, prin legea 5/2000 (a Administrației Publice), în mod greșit s-a omis (“uitat”) de existența HCM 894/1952 și s-au (mai) înființat două noi arii naturale protejate:
Lacul Snagov” de 100 ha – Cod 2560 (al cărui Custode este Fundația Snagov)
Pădurea Snagov” de 10 ha – Cod 2561

Fundația Snagov a acumulat multă experiență și o serie de realizări. Prin munca membrilor și voluntarilor s-au realizat și o serie de mici expoziții, începuturi de colecții, spații (iaz, mini-iazuri, jgheaburi, acvarii, terarii etc.) pentru stocarea temporară a unor specii (cu refacerea parțială a habitatelor naturale specifice).

Centrul – Biodiversitate, oferă (și cu sprijinul partenerilor săi):
1)  mai multe detalii despre biodiversitatea Zonei Snagov;
2) un set de Expoziții (exponate) colectate din natură (parțial documentate).  Cu exponate găsite (primite) în circuitele (patrulările) făcute prin păduri și pe lac. Astfel devine posibil a vedea de aproape diferite exemplare.
În timp se vor putea completa colecții mult mai interesante (chiar și pentru cercetători).
3) posibilitatea de a vedea un set de specii vii (faună și floră) aflate în: iaz, 2 mini-iazuri, 2 mini-cuve, 2 jgheaburi, 4 acvarii, 6 terarii (în care mai ținem pe termen scurt și exemplare recuperate, rănite, în monitorizare, în observație);
4) o mini-bibliotecă (determinatoare, set de studii științifice legate de biodiversitatea Zonei Snagov);
5) un set de dispozitive, scule, recipiente, microscoape etc. – necesare în activitatea de monitorizare / patrulare, făcută de custozi;
6) câteva propuneri / modalități interactive de implicare a iubitorilor de natură în activitățile de monitorizare specii și habitate
7) un set de atracții și activități – disponibile la sediu (în Centrul de Biodiversitate). Concepute pentru copii-elevi (educație) și adulți (rol de informare).

* Notă: Realizarea acestui centru a costat ≈12.000 € (până in 2019). A contribuit la unele reparatii – imbunatatiri (≈2.000 €) Fundatia + MOL Romania in 2017. .

Mai multe detalii: Tel: 0720 762 468 email: office@FundatiaSnagov.ro, www.FundatiaSnagov.ro > Mediu

3Shares