Colecțiile Muzeale Snagov

Patrimoniul cultural al Zonei Snagov (de la Tiganesti la Caldarusani, sau comunele Ciolpani – Snagov – Gruiu, sau intreaga zona cu paduri si locuitori aflati de-a lungul acelorasi ape, in mijlocul fostilor Codri ai Vlasiei) a fost surprins (in premiera) de Fundatia Snagov si concretizat in “Colectiile Muzeale Snagov” (recunoscute si de Ministerul Culturii, sponsorizate si prin AFCN, aflate in baza de date a muzeelor si colectiilor din Romania si o parte din ele cu palmares si premiate si international).

“Colectiile Muzeale Snagov” sunt recunoscute oficial, avand: Id=1919 > Colectia Publica “ISTORIE-LOCALA – “Zona Snagov/Codrii Vlasiei” (Șos. Snagov nr 78)  > Cod detinator=7140090 * http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/seljud.asp * http://ghidulmuzeelor.cimec.ro/id.asp?k=1919&-Colectia-muzeala-SNAGOV-Ilfov
Program: Sâmbata – Duminica: 10:00-13:00 in sezon (aprilie-septembrie – la cerere pentru grupuri)
Prezinta: Prezintă patrimoniul cultural şi natural al zonei Snagov (Snagov, Căldăruşani, Ţigăneşti). Temele acoperite sunt: arheologie locală; numismatică; etnografie şi tradiţii; personalităţi din zona Snagov; mănăstiri şi biserici din zona Snagov, Vlad Basarab Ţepeş – Dracula; istoria ecoturismului la Snagov ; sporturi nautice (profesioniste); Comunismul, Ceauşescu – la Snagov; Rezervaţia naturală complexă “Lacul Snagov”. Sunt prezentate colecţii (grupate pe teme) de imagini (vederi, cărţi poştale, poze, timbre, hărţi – vechi) împreună cu cărţi şi articole (ce se referă la zona Snagov, întâmplări, persoane – legate de aceste locuri), completate cu diferite obiecte (multe cu istorii aparte) – care încearcă să redea câte ceva din trecutul acestei zone. Muzeul deţine peste 1.200 de piese (2 clădiri tradiţionale, 3 încăperi, 40 de panouri cu câte 16 planşe A4 cu diferite piese şi informaţii prezentate). Muzeul pune la dispoziţia publicului audioghid, câteva prezentări multimedia şi chiar filme vechi.
Broşura de prezentare:
Versiunea română > http://www.slideshare.net/constantinturmac/colectii-muzeale-snagovfundatia-snagovro
Versiunea engleză > http://www.slideshare.net/constantinturmac/colectii-muzeale-snagovfundatia-snagoven-15751597

Cele 7 colectii (principale) sunt formate din imagini, fotografii, carti postale, harti si obiecte vechi, cateva prezentari multimedia:

C1. Arheologie si Numismatica  – colectie de carti de istorie, arhelogie, reviste de specialitate, brosuri si articole, 20 de piese (cate cel putin 3-4 per fiecare perioada mai relevanta) – in special pana prin anul 600 e.n., monede si bancnote pentru perioada 1900-prezent
C2. Etnografie si Traditii – carti postale, fotografii vechi referitoare la traditiile si mestesugurile locale, dar si un set de piese utilizate in viata de zi cu zi a taranilor / localnicilor: diferite obiecte de ceramica (asociate olaritului din zona Piscu si Lipia), scule (aferente activitatilor spefice locului: pescuit, tamplarie, agricultura, tesaturi), cateva tesaturi traditionale, cateva obiecte de mobilier din lemn
C3. Personalitati bune si”nebune – expozitie de carti postale, timbre, fotografii, decupaje din publicatii si scurte texte explicative, prezentate cronologic, cu principalele personalitati locale, nationale, internationale, bune sau “nebune” – din cele 78 de personalitati (scriitori, politicieni, oameni de cultura) care au avut legatura cu zona Snagov
C4. Manastiri si Biserici – cuprinzand: carti postale, timbre, harti vechi, fotografii, decupaje din publicatii etc – ale celor 3 manastiri din Zona Snagov: Manastirea Snagov, Manastirea Caldarusani si Manastirea Tiganesti.
C5. VLAD BASARAB TEPES / DRACULA – ISTORIE si LEGENDA – colectie care a facut inconjurul lumii (SUA, Japonia, Brazilia, Bulgaria, Ungaria, Slovenia etc) si a acumulat un palmares impresionant de medalii in tara si strainatate
C6Eco-Turismul zonei Snagov – Informatii, imagini si obiecte legate de destinatia / brandul / statiunea Snagov evidentiate printr-o suita de imagini (vederi , fotografii si harti vechi) ale principalelor locuri si destinatii turistice din zona Snagov
C7. Sporturi nautice – o colectie de vederi, fotografii vechi si piese de filatelie – cu valoare deosebita (unele dintre ele avand semnaturile campionilor sporturilor nautice ai Romaniei)

* Mai exista alte cateva grupaje (precum si alte colectii) – in lucru.
** Brosuri de prezentari sumare (48 de pagini) puteti gasi in limba romana si engleza (sau cere prin email).
*** Insa o brosura nu poate asigura/adapta prezentarile asa cum le poate face un GHID (la cerere – inclusiv in limba engleza).