15/16 aug-2010: Abuzuri în ANPLS – Comunicat de presă

Titlu:
Nou abuz pe lacul Snagov: focuri de artificii si petarde fara aprobari, la ore tarzii de noapte corelate cu atac cu salupa asupra custozilor ce patrulau si inregistrau abuzul

Desi informata (si insarcinata si de Politia Ilfov), Politia Snagov nu a colaborat operativ.

CONTEXT:

Zona Snagov (lac + padure) este rezervatie naturala si are doua arii naturale protejate si custozi aferenti (voluntari, in cazul “Lacului Snagov”). 
Dintr-o inventariere preliminara a rezultat ca ar exista in total circa 4200 de specii de fauna si flora din care circa 42 aflate pe lista rosie!. Custozii nu au mai primit promisele/asteptatele resurse materiale, prevazute la nivelul anului 2007, cand urma sa fie infiintata Agentia Nationala a Ariilor Protejate (inclusiv asistenta, instructaj, formulare, etc).

Astfel, pana in prezent, angajamentele luate de custozi au fost nu numai realizate ci chiar depasite (panouri, anunturi, circa 20 de actiuni locale), au fost realizate prin buna comunicare, sprijin si colaborare in comunicatea locala si cu specialisti din Bucuresti. Raportul de activitate anual (inclusiv sesizari nerezolvate) sunt accesibile la: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=743.

In ultimii doi ani, s-au redus drastic focurile de artificii si petarde pe lacul Snagov (cel putin in zona ariei naturale protejate “Lacul Snagov” – ANPLS). Astfel, intre Manastirea Snagov si pana la fosta vila 23, au exista doar 4 cazuri, pentru care s-au realizat dosare penale (in urma unei bune colaborari cu Politia Ilfov – arme si munitii).

Avand in vedere legislatia specifica arme si munitii, nu se poate elibera aprobare de catre acestia la o distanta mai mica de 500 m de padure. Iar daca analizam cu Google Earth lacul Snagov, constatam ca cel putin in zona ANPLS, nu se poate obtine vre-odata legal vre-o aprobare de la Politie. Dar in zona, insa (la 2-3 locatii posibil nemultumite ca mai pierd din marja), evident se motiveaza ca vinovat “custozii”.

Legislatie: Legea 5 / 2000, Ordonanta 57 / 2007, Conventia de Custodie, directievele UE pasari si habitate (si potential si o eurodirectiva legata de limitarea capacitatii ambarcatiunilor pe lacurile interioare).

CONCRET:

Custozii ANPLS (voluntari ce au de monitorizat spre neschimbare patrimoniul biodivesitatii unei zone de circa 150 ha dintr-un total de circa 600ha) efectuau una din patrularile periodice, la ora de seara/noapte.

Suplimentar, au aflat ca la Snagov Club, aferent unei nunti asociata cu functionari de la Consiliul Judetean Ilfov, se va efectua si un foc de artificii si petarde. Avand in vedere ca circuitul cererilor (aprobarilor) – care oricum nu se dau pentru ANPLS – ar fi ajuns si la noi, am interpretat ca se va incerca o ilegalitate in varianta scurta (durata de circa 5 minute) asociata cu o fuga rapida cu salupe puternice, cu tot cu pontonul de pe care se face lansarea.

Am informat si solicitat sprijin la Politia Ilfov, iar acestia (fiind duminica) au informat si delegat la Politia Snagov. Astfel, fata de nevoia/oportunitatea de organizare a unui flagrant (cu Politia Ilfov am mai organizat), gradual s-a redus la nimicul constatat in final (asa cum au ajuns si alte incercari de colaborare cu Politia Snagov, in cazuri legate de abuzuri mai serioase  – desi acestia au salupa in dotare – care nu se cunoaste cand si cum este folosita).

Cert este ca s-au realizat o serie de filmari si inregistrari (mai jos prezentam una – prin link, restul la eventuala conferinta de presa). Astfel, in decurs de 2-3 ore am constatat (dupa apeluri telefonice repetate) ca nu va interveni Politia Snagov. Si a rezultat ca evident ca si cei de la nunta stiu de prezenta/calitatea noastra iar reactia a fost ca in mod vizibil si ostentativ (la vedere), au continuat pregatirile. Astfel, in ultima instanta (si pentru a nu compromite 3 ani de munca si o realizare majora – stoparea acestor abuzuri), am decis si sa informam punctual factori de decizie ai organizarii evenimentului, pentru a stopa ilegalitatea in cauza si iminenta ulterioarei sesizari oficiale.

Nu numai ca nu s-a ajuns la asa ceva, ci in final, una din salupele puternice, au reeditat abordarea folosita si cu sportivii de la Snagov, si anume atacuri de intimidare si formare de valuri mari, pana la rasturnarea ambarcatiunii noastre.

Dar mult mai concludente sunt imaginile (si adnotarile) aferente, accesibile deja la adresa: http://www.youtube.com/watch?v=VFTiR7LCsF8.  

In opinia noastra este un caz evident cu multe infractiuni si contraventii, foarte simplu pentru institutiile abilitate (prin dovezile filmate oferite). Tocmai a fost sesizata oficial si Politia Ilfov (care speram ca va aborda cazul cu promptitudinea obisnuita). Ramane de vazut ce se intampla la procuratura (inclusiv cu cele 4 cazuri documentate anterior) – pe aceeasi tema.

Cert este ca cel putin o parte din comportamentele inregistrate de noi (o parte in filmul prezentat), ridica serioase semne de intrebare legate de securitatea circulatiei / traficului / activitatilor pe lacul Snagov si o ostentativa abuzare a partimoniului de biodiversitate (ce reprezinta si angajament / conditie al aderarii Romaniei la UE).

Nota: Pentru ca echipamentele noastre au fost udate (odata cu rasturnarea ambarcatiunii), a durat pana am recuperat o parte din inregistrari. Speram ca toate echipamentele electronice sa poata fi reparate.

Ne exprimam disponibilitatea pentru organizarea unei Conferinte de Presa cu mai multe detalii (care va fi anuntata in site-ul nostru la adresa www.fundatiasnagov.ro/noutati), functie de:
1) disponibilitatea restului de inregistrari facute
2) interesul mass-media, exprimat prin email-uri la adresa custode@snagov.ro
3) viteza de reactia a institutiilor abilitate (caci mai multe legislatii si institutii trebuie sa aiba o reactie pe marginea celor filmate).

Informam ca cel tarziu vineri 20 –august -2010, cu ocazia evenimentului la care lucram de circa 9 luni (editia a II-a) “Zilele Culturale Snagov”, intre orele 13:00 si 14:00 vom asigura / include o prezentare a cazului, la sediul nostru din Snagov-Sat, Sos. Snagov, nr.78, Ilfov. Mai multe detalii despre agenda acestui eveniment: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=741

Custodele Ariei Naturale Protejate “Lacul Snagov” (ANPLS)

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?