C07=Sporturi Nautice

Istoria canotajului din România pare a fi început în anul 1864 când un grup de tineri studenţi din Timişoara, întorşi din străinătate de la studii, au înfiinţat, pentru plăcerea lor, societatea de luntrişoare “Regata”, unde practicau vâslitul de agrement. 

Ulterior, s-au format mulțime de noi / mici asociații (Arad, Galați, București etc.) și au apărut și alte tipuri / forme de ambarcațiuni: caiac, canoe, bărci cu vele – yole. Și (implicit) concursuri și evenimente periodice / anuale.

Lacul Snagov intră oficial în istoria sporturilor nautice, după suitele de experimente la scară mică din București (cu Cișmigiu și apoi Herăstrău). Pentru ca era suficient de mare (16 km) pentru se putea amenaja trasee de 500 – 1000 de metri pentru adevărate competiții.

Mai concret, din data de 25-iunie-1932?  odată cu inaugurarea Yacht Club Snagov (= Baza Veche, in perioada comunista, respectiv Complexul Sportiv Nicolae NAVASART, din ?2009). 

?Si in special 
inaugurarea oficială a Parcului şi Plajei
3, odată cu inaugurarea oficială a Parcului şi Plajei Snagov are loc înfiinţarea oficială la Snagov a primului centru național de canotaj.
Oficialităţi: Carol II, viitorul rege Mihai, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu etc.
În timpul celui de al doilea război mondial, activitatea de canotaj se întrerupe. După război în anul 1945 activitatea se reia prin organizarea anuală a Campionatului Naţional, Arad – 1945, Galaţi – 1946,  Orşova – 1947, Constanţa – 1948 iar din anul 1949 se stabilizează la Snagov. 
Începând din anii 1950 – 1960 pe malurile lacului Snagov s-au înfiinţat bazele sportive ale cluburilor Dinamo şi Steaua, adevarate pepiniere ale sporturilor nautice româneşti, kaiac-canoe, canotaj.
În numai câţiva ani (datorat şi rezultatelor deosebite obţinute), Regata (Internaţională) Snagov a devenit o tradiţională competiţie (continuată apoi circa 40 de ani) ce se desfăşoară anual  pe lacul Snagov. În varianta restrânsă, campionatele naţionale anuale de pe lacul Snagov au rolul de verificare intermediară a sportivilor noştri înaintea marilor concursuri: Campionatele Europene şi Mondiale (și Jocurile Olimpice).

Pe luciul apelor Snagovului s-au pregătit marii campioni olimpici (peste 200 de medalii) ai canotajului românesc.  Sporturile nautice au deţinut primul loc ca număr de medalii olimpice în România în perioada 1954–2010. Astfel, acestea reprezintă un vector de vizibilitate/promovare internaţională / naţională şi chiar brand de ţară.

Bazele sportive nautice – pe lacul Snagov:
1) Baza Veche – Complexul Naţional Sportiv NICOLAE NAVASART
2) Baza Nouă – Complexul Naţional Sportiv SNAGOV
3) Baza Dinamo – Baza sportivă Ghermaneşti-Snagov
4) Liceu – Liceul Snagov – LMK (Mihail Kogălniceanu) = Centrul Olimpic de Juniori
5) Yacht Club Snagov – Înfiinţat în perioada interbelică (şi desfiinţat de comunişti)

Cel mai vechi film cunoscut până în prezent , cu imagini din zona Snagov, este cel din data de 25 iunie 1933, când  la Snagov Plajă s-au organizat serbări nautice şi s-a facut şi inaugurarea unei stațiuni de canotaj (a legiunii de cercetași). Decretul emis atunci: „Se institue o zi a apelor în una din Duminicile din a doua jumatate a lunei iunie, pentru toate şcolile din vecinătatea apelor, şi cu concursul asociaţiilor culturale şi sportive aderente la aceasta iniţiativă.”
Programul zilei se compune din: Excursiuni, concursuri de înnot şi canotaj. Lecţii speciale, şezători, conferinţe publice, cu problemele legate de apele noastre. Pagini de gazete, expoziţii, proecţii şi desfaceri de carţi din literatura apelor. – Ministru D. GUSTI

Astfel incât Fundaţia Snagov, conform decretului uitat (regăsit) a realizat (şi deţine) singura expoziţie şi prezentări (sub formă de colecţie vizuală) legată de acest sport, din Romania.

DESCRIERE colecţie:
1) cinci panouri cu imagini (cărţi poştale, timbre, hărţi vechi, poze, decupaje din publicaţii etc.), peste 60 de planşe A4, peste 100 de piese prezentate. Informaţii, imagini şi obiecte legate de sporturile nautice pe lacul Snagov. Grupate cronologic (decade – olimpiade) şi opţional (ulterior) per sporturi, baze sportive etc.
2) Colecţie de cărţi, broşuri, articole – într-o formă foarte vizuală
3a) o cronologie a competiţiilor pe lacul Snagov (în special a Regatelor Snagov, inclusiv cele internaţionale!)
3b) câteva statistici şi prezentări (comparative) a evoluţiei premiilor câştigate de sporturile nautice din România

Colecţia prezintă:
a) principalele sporturi: canoe, caiac, canotaj
b) principalii sportivi (care au obţinut rezultate deosebite)
c) principalele baze sportive / locaţii în care se pregătesc sportivii pe lacul Snagov
d) un set de piese de filatelie – cu valoare deosebită (unele cu semnăturile principalilor campioni)

Colecţia mai include (prezentate doar cu ocazia unor evenimente speciale):
1) câteva medalii şi steaguri – aferente competiţiilor şi premierilor făcute
2) câteva obiecte specifice acestui sport
3) câteva scurte filme

Continuare / Noi proiecte (cereri de sprijin – sponsorizări):
1) primirea de ajutor de la cel puţin 2-4 personalităţi din domeniu, pentru validarea informaţiilor şi asigurarea cronologiei corecte
2) completarea colecţiei cu noi poze, obiecte relevante, povestiri, feedback
3) publicarea unui album tematic (grupare per discipline sportive / cronologic)
4) organizarea unui eveniment public în iunie 2013 la care să fie invitaţi cât mai multe din personalităţile în viaţă …

PLANURI / NEVOIE de DEZVOLTARE – COMPLETARE:
1a) organizarea unui eveniment in data de 25 iunie 2013 pentru a sarbatori 80 de ani de la inaugurarea (la Baza Veche – pe marginea malului lacului Snagov) a infiintarii asociatiei sporturilor din Romania, de catre un colectiv format de: Regele Carol, printul Mihai, Nicolae Iorga, Iuliu Maniu si alte oficialitati.
Dispunem de un film al evenimentului (circa 30 minute) – cel mai vechi film cu imaini despre Snagov. Intreg evenimentul este sarbatorit prin demonstratii ale diferitelor sporturil nautice.
Evenimentul este relevant si pentru urmatoarele subiecte:
1a1) Aniversarea “Ziua Apei” (la nivel national) si deci ar putea reprezenta inceputul reluarii unui eveniment “Ziua Lacului Snagov”
1a2) Aniversarea sporturilor nautice – in Romania: 80 de ani! (dl. Ivan Patzaichin, d-na Lipa si alti 6 sportivi olimpici, ne-au confirmat disponibilitatea de a participa si de a sprijini un astfel de eveniment)
1a3) Inaugurarea (oficiala) a deschiderii Parcului si Plajei Snagov (amenajat deci de si cu banii Primariei Bucuresti) – de catre catre primarul Bucurestiului – Dem Dobrescu (care tine un discurs de circa 8 minute)
1a3) Cercetasii Romaniei (caci primesc un ordin/medalie – in cadrul evenimentului)
1b) completare cu noi piese locale, relevante + explicatii / povestiri asociate [in permanenta]
1c) completarea unor povestiri (perspectiva/evolutie cronologica) la nivelul principalelor locatii (vile)
1d) conservarea pieselor existente (materiale speciale hartie, clasoare, etc + manopera asigurata de specialisti) + evaluarea/documentarea pieselor relevante (facute de specialisti)

SPONSORIZATI:
1) Cine + De ce as contribui? (Motivatii / Beneficii)
2) Ca persoana Juridica
3) Ca persoana fizica 
4) La ce pot contribui (lista mai sus mentionata sau la proiectele prezentate la acest link)

VIZITARE (preferabil – grupuri organizate):
1) cu inscriere/rezevare prealabila – la office@FundatiaSnagov.ro
2) in general, vizitatorii necesita intre 30 minute si 40 minute (media: 20 min) pentru aceasta colectie
3) la cerere (prealabila) se poate asigura vizionarea unor filme vechi (1933 etc) si/sau prezentare multimedia (powerpoint) sau audioguide sau ghid local
4) taxa de vizitare: 3-10 lei/persoana (depinde de marimea grupului, cu sau fara prezentare – ghid – flyere – durata etc)
5) (va) exista (dispnibil) un flyer de prezentare in limbile romana si engleza (din 01 mar 2013)

Pagina realizata prin proiectul cultural “Mestesugurile traditionale din zona Snagov – 4 zile pentru activitati in atelierele in aer liber pentru vacanta ta culturala“, proiect cultural finantat de Administratia Fondului Cultural National.

 

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

REZULTATE apar doar prin  MUNCĂ (în echipe) … Tu CUM ajuți – concret?

# Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro  / Tel: 0720762468

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

+Link la alte PROIECTE: REALIZATE / PROPUSE  / Idei-Schițe / COMUNITĂȚI Sustenabilee + DIY / COVID-online+Educatie

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?