DISTRUGERI – Păduri: Detalii + Acțiuni concrete

DETALII (context):

1) Padurile din Zona Snagov au fost gestionate pana in 1863 (= Secularizarea averilor manastiresti) de fanarioti. Care nu au facut taieri relevante de paduri pe malul drept al Ialomitei. Apoi a devenit (si ramas) padure a statului. Si deci fara proprietari privati (ori composesorate etc.).
2) Dupa al-2-lea razboi mondial, din 1952 rusii au “promovat turismul” la Snagov prin “aprobarea si stimularea” construirii caii ferate pana la Complexul Astoria (cu soldati romani) in contul datoriei de razboi. Astfel incat a devenit usor de incarcat in vagoane stejarii seculari de la Snagov (sat + Ghemanesti etc) – pe o latime de circa 1 km (pana la linia a-4a) si pe o lungime de circa 5km (circa 800 hectare) – cam la ras (pentru a putea trage mai usor cu carutele si putinele utilaje mecanizate – lemnul, pana la gara improvizata special pentru fasonari sumare si incarcarea in vagoane ). Nu am reusit sa alfu daca si in dreptul Ghermanesti – Vladiceasca s-au facut taieri (masive) sau nu.
La sfarsitul anilor 195x localnicii au fost fortati sa faca lucrarile de re-impadurire;
3) In 1952 a devenit Rezervatie Naturala (1147,7 ha – HCM 894/1952) cu padure – in special pe malul stang al lacului Snagov. Aferent infiintarii Rezervatiei Naturale Snagov, in documentatie exista si extrase din amenajamentele din epoca (si cu detalii pe varste / parcele). Prin care se confirma stejari cu varste (medii) ?140-?170 ani) [a se incarca si pune link la exemple]. Deci acesti stejari, in 2020 ar trebui sa aiba un plus de 68 ani). Si media ajunge la 204-338 ani (adica circumferinte de cel putin 370 – 612 cm ori diametre de 117-194).
Suplimentar, mai exista exceptii cu arbori vechi – in zonele greu accesibile (malul lacuruilor, vailor, balti permanente si temporare, arbori remarcabili “la vremea lor” de la liziere si intersectii relevante etc.)
4) Prin 2000 apar amenajamente (pe 10 ani), bazate (si) pe L5/2000 (care “uita” si incalca cadrul legal existent –  de Rezervatia Naturala Snagov). Ar fi de verificat potentiale omisiuni (“diferente”) intre noul si vechiul amenajament silvic.
5) La fel si amenajamentul de prin 2010 (caci au prins “curaj” din pasivitatea populatiei si “colaborarea” altor autoritati ale statului). Se schimba denumiri de paduri (de fapt o suita de permutari). Se aproba schimburi de padure (foarte dubioase) si alte avize, aprobari, derogari (bazate pe omisiuni – “ignorare” si “neatentie” – chiar si dupa ce autoritatile sunt sesizate si in scris, ceea ce inculpa direct responsabilii identificabili)
6) Si in 2020 apare al 3-lea amenajament. Care mentine si amplifica “abaterile” anterioare (cumulate)
7) daca pana prin 2007, toate carutele aveau numere de inmatriculare galbene, ulterior acestea nu mai folosesc (“facilitate” corelata si cu discontinuitatile si nefuctionarea – argumentata ca “in curs de inbunatatiri” a platformelor online de monitorizare si anti furt / jaf gen “Radarul padurilor” etc.)
8) o intreaga suita de variante de furt (si asocieri) se fac si la Snagov (viar Romsilva – transportatori – prelucratori – exportatori de lemn valoros). Vezi enumerare – exemplificari concrete in reportaje Recorder (ex: Pe urmele hoților de lemn: cum funcționează sistemul de șpăgi care decimează pădurile României)

CONCRET: sunt taiati peste 3000 de stejari seculari (diametre de peste 200cm / circumferinte de peste 600 cm / varste de peste 330 de ani). In diferite zone, se taie si la ras. Mai multe tunuri imobiliare se fac (mediatizat este cel legat de Remus Truica – padurea Fundul Sacului, dar acesta este doar o perdea de fum fata de situatia existenta in zona)

Acțiuni – Fundatia Snagov (și partenerii săi) – în ordine invers cronologică:

4) Inventarierea stejarilor seculari si a arborilor remarcabili. Cu completari in:
4a) baza de date de monitorizare a biodiversitatii din Zona Snagov (facuta de Fundatia Snagov = custode 10+ ani – ANPLS)
4b) Harta si Baza de date publica aferenta platformei www.ArboriRemarcabili.ro
Actiune lansata in noiembrie 2020 (pana in martie 2021) cu target de 300 de stejari seculari. Urmata de redepunere PETITIE (corelat si cu Declic.ro ori similar) + Comunicat de presa + Conferinta de presa Online + demers in instanta (daca obtinem fonduri si avocat de calitate). Vezi detalii in pagina ?? si suitele de evenimente din pagina Facebook ???;
3) [?.2019] Re-Depunere (a 3-a oara) : PETIȚIE: “Conservare Rezervația Snagov (pădure+lac)” [3105 semnaturi pe formulare hartie]. Depusa de 3 ori la 7 – 9 – 11 autoritati cu responsabilitati

2x) Re-Depunere documentatie Extindere Arie Protejata la Snagov (de la 100 ha > 159 ha > 1147,7ha > 2080,2 ha) la Ministerul Mediului (cu avizul favorabil al CMN – Academia Romana)

2) 03.11.2016 Eveniment public (stiintific) :”Biodiversitatea Zonei Snagov” – organizat la ANTIPA

2x) xx.03.2016 > Re-Depunere PETITIE

2x) 23.11.2015 > PETITIE – “Conservarea BIODIVERSITATII din Zona Snagov (copaci seculari + peste 171 de specii protejate si rare de fauna si flora)” * 3055 semnaturi

2x) 2014 > Custodele ANPLS (Fundatia Snagov) este exclusa (omisa – ignorata) de la intalnirile Grupului de lucru care infiinta PVRC – Paduri cu Valoare Ridicata de Conservare

2011-2013 > Fundatia Snagov (=Custode ANPLS) face suite de adrese si sesizari legate de paduri – terenuri – constructii ilegale – defrisari (pe terenurile impadurite ale lacului Snagov – riverane ANPLS) si solicita clarificari despre Rezervatia Naturala Snagov
+++

4) Mass – media: TV >> Stiri / reportaje: 
[2019.04.09] Inspectorul Pro > “Rezervația naturală Snagov, distrusă pentru proiecte imobiliare. Cum se negociază”

** Din circa 30 de anchete – documentare incepute cu diferite echipe TV, doar circa 5-6 au publicat “ceva” pe care Fundatia Snagov apreciaza la maxim 30% din detaliile prezentate – verificate si de avocatii televiziunilor dar probabil “negociate” si cenzurate pe criterii pe care nu le-am inteles;

[2020.03.21] Romania Te iubesc > ROMÂNIA, TE IUBESC! – JUDEȚE LA STĂPÂN (ILFOV)
* Mai exista circa 10 stiri punctuale (1-3 minute] (in curs de stergere de pe diferite site-uri / televiziuni – la presiunea GIO)

[2020.01.07] Ministerul Mediului recunoaste in scris (adresa) ca este valabila – legala Rezervatia Naturala Snagov (1147,7ha) [dar ulterior, desi promite si masuri concrete, va amana – uita…]

[2020.02.06] Conferinta de Presa – Rezervatia Naturala Snagov

3) Articole: 
3a) Tăieri de pădure – impact asupra biodiversității la Snagov [418+ like-uri cu 2200+ accesări]
3b) ???
3x) 2016:  Facebook ne-a sters pagini relevante fara preaviz (pt. ca erau pe PF si nu “de business” ori ONG). Iar site-ul nu a mai functionat cu noua versiune de PHP (si nici bani de consiliere + migrare nu am avut). Astfel ca a trebuit sa refacem continutul (partial / diferit / cu foarte multe omisiuni si pierderi de munca – articole – albume – corespondenta de calitate)

2) Suite de zeci de adrese scrise (repetate / inregistrate / la autoritati cu responsabilitati + adresate explicit conducatorilor = fapt care ii responsabilizeaza). Inclusiv cateva sesizari penale (pentru distrugeri – cand a fost afectata si ANPLS si aveam si calitatea de agent constator – fiind custode)

1) Prezentari la evenimentele publice proprii (+ ale altora, in calitate de invitat / specialist)

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?