RNCS – dpdv științific

O prezentare a BIODIVERSITĂȚII din Zona Snagov o puteți obține prin parcurgerea setului de pagini din secțiunea NATURA.

INTREBARI relevante:

1) exista specii protejate, rare si amenintate in Zona Snagov? Daca DA, care + cate sunt (tabel) si Ce studii stiintifice confirma acest lucru? 
Raspuns: Da. 171 specii (re) confirmate in 2014 si 311 specii in 2016 (fata de 5-6, mentionate de statul roman, in 2000, dupa ce a “uitat” sute de specii din 70 de studii stiintifice existente)
2) au fost autoritatile abilitate informate oficial despre existenta speciilor (si in localitati – zone bine specificate)? Caci (mai departe) – date fiind si obligatiile asumate (odata cu aderarea la UE), cel putin pentru habitate si specii de interes comunitar, chiar autoritatile centrale pot (si trebuie) sa faca demersurile necesare (la simpla sesizare ca exista astfel de specii – pe undeva)
Raspuns: Da – chiar de Ministerul Mediului, directia Biodiversitate. Si in repetate randuri. Si s-a comportat reactiv, obstructionist, limitativ si consecvent minorant, in loc de a fi proactiv si mai ales a-si indepli obligatiile legale. Dar au mai fost informate (repetat) si alte 5-7 autoritati, care (fiecare) putea contribui si rezolva nevoile sesizate. Nimic si niciodata (din 1989) nu a fost protejat activ (ca specii). Si pentru ca necesita fonduri (si intregul Ilfov cu 6 anp a fost incadrata ca neeligibila de la finantari UE – biodiversitate. Caz in care statul roman trebuia sa asigure finantare si (nici asa) nu a facut-o;
3.1) de cate ori si cate forme (moduri) au fost informate autoritatile cu si despre elementele mai sus mentionate?
Raspuns: Zeci de adrese oficiale inregistrate, comunicate de presa, evenimente publice (si de specialitaet), petitii etc. La cerere se pot extrage dintre cele circa 1000 de adrese ale Fundatiei Snagov, ce este relevant (si responsabilita legal cel putin sefii care au incalcat repetat prevederile si obligatiile legale)
3.2) incalca statul roman prevederi si angajamente legale asumate explicit (prin Ministerul Mediuui … ANANP etc.) ?
Raspuns: Da. se poate adauga usor un nou demers – inclusiv la nivel European (langa cele 20 similare – in derulare). 

+++

A) 2011-2012 > 2014 (adresa nr. 26916/AJ/14.10.2013) > 
Ministerul Mediului a receptionat un set de 10 studii stiintifice din care 5 studii stiintifice sunt cu si despre habitatele si speciile inventariate de cercetatori. Studii realizate prin Prin POS-MEDIU SMIS 17610 cu denumirea „Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov ” – Management adecvat prin revizuire Plan de management pe bază de studii ştiinţifice, Informare şi Conştientizare”.
Prin acest proiect/demers au rezultat 171 specii protejate – rare si amenintate (din circa 800 inventariate). Din acestea Ministerul Mediului a decis eliminarea tuturor speciilor a caror coordonate GPS (din evidentele cercetatorilor) – nu se afla strict in perimetrul ANPLS (care in mod gresit a fost definit strict ca luciu de apa). Astfel au fost rapid eliminate zeci de specii protejare (de exemplu: testoasa Emys orbicularis, sarpele de apa Natrix natrix etc.  – pentru ca au fost vazute pe malul lacului unde stau la soare si isi depun ouale pentru inmultire, Ministerul Mediului a profitat de “criteriu” si le-a eliminat din lista cu speciile protejate ale ANPLS).
Totusi, pentru orice specialist de mediu / cercetator (si de fapt om normal la minte care are 8 clase), este evident ca statul roman, prin receptia studiilor stiintifice – de fapt a fost informat oficial ca la Snagov (si corelat si cu ANPLS) si fix in mijlocul RNCS (Rezervatia Naturala Complexa Snagov) se mai afla 171 specii protejate, rare si amenintate care trebuie protejate
Nota: poate fi interesanta si corespondentele oficiale derulate timp de circa 10 luni, prin care MM (Director Biodiversitate Florian Udrea) a intarziat receptia studiilor, utilizat si solicitat criterii si cerinte cu rol de intarziere si reducere a speciilor relevante din studii

B) 2015 (+2016):
B1) (inreg la MM cu 85620 / 18.11.2015, cu revenire inreg cu 83256 / 18.02.2016 apoi in 16.10.2016 cu nr 899E – al Fundatiei Snagov etc.) >  Documentatii depuse pentru extindere de la 100 ha la 2080,2 ha – a de Fundatia Snagov. La Ministerul Mediului (dupa si cu Aviz Favorabil al Academiei Romane – Comisia Monumentele Naturii = singurul for relevant stiintific pentru evaluarea si recomandarea infiintarii ori modificarilor legate de arii protejate, monumente ale naturii, parcuri nationale etc.)
Ministerul Mediului (in rol de executiv si responsabil doar cu tehnica si procedurile specifice) trebuia in maxim 60 de zile sa lanseze dezbaterea publica aferenta demersului de extindere la 2080,2ha (tot lacului Snagov cu padurile riverane aferente). De fapt, fata de cele 1147,7ha de paduri riverane lacului (si lacul dintre) (deja protejate prin HCM 894/1952, extinderea consta doar in luciul lacului (administrator Apele Romane) si zona de protectie de la maluri (deja – la randul ei – protejata prin Legea Apelor nr 107/1995 pe latimea minima de 5 m). Astfel ca (de fapt) nu afecta niciun drept de proprietate si nu putea (juridic) sa se opuna nimeni pe criterii de afectare a proprietatii privare etc.
B2) Iata raspunsul Academiei Romane – CMN cu nr 678 / 03.11.2015)
B3) Interesant este ca (de fapt) APM Ilfov a si derulat si finalizat Acordul de Mediu (emis cu nr. ??? din data ?? – atasat) pentru extinderea ANPLS de la cei 100 ha la o suprafata de +100 metri in jurul luciului apei a ANPLS, deci pe o suprafata de circa ?460 ha). Exact asa cum trebuia (stiintific) ANPLS sa aiba de la inceput – daca ar fi fost infiintata (cu acte in regula – care de fapt lipsesc si reprezinta o alta speta penala, abordabila separat, caci ANPLS a fost infiintata ilegal, fara documentatia obligatorie)

C) 03.11.2016 > Eveniment public si relevant stiintific, organizat chiar la ANTIPA cu titlul “”BIODIVERSITATEA ZONEI SNAGOV” . Organizat cu scopul de a prezenta – fundamenta necesitatea extinderii ariei naturale protejate de la 100 ha la 2080 ha. Participa si sustine (vezi declaratie in final) chiar si Presedintele Comisiei Monumentelor Naturii (din Academia Romana – cel mai autoritar for stiintific din Romania), dl. Dan Munteanu.
Evenimentul (si in filme regasiti) si cele 11 prezentari facute de cercetatori relevanti (care au facut si cercetari recente la Snagov) si care (toti) confirma prin enumerare de specii (din domeniul in care sunt specializati) ca numai pentru ce prezinta (fiecare) e necesar a se urgenta conservarea la Snagov (si pe varianta extinsa de 2080,2ha – deci tot lacul cu zona de protectie si padurile riverane, deja protejate din 1952)

Iata o suita de filme (de la eveniment) care sunt accesibile si in YouTube:
> (1h:32min) “BIODIVERSITATEA ZONEI SNAGOV” organizat de Fundația Snagov la Muzeul ANTIPA în 03.11.2016. Cu scopul de a prezenta – fundamenta necesitatea extinderii ariei naturale protejate de la 100 ha la 2080 ha.
 https://youtu.be/6J5lOoX9L1c
> SINTEZA Evenimentului – https://youtu.be/6J5lOoX9L1c
> (20min) ZS Fundatia Snagov ANTIPA 0= Introducere – Prezentare generala – https://youtu.be/X6fu37OnGO0
> (2:20min) ZS Fundatia Snagov ANTIPA A= Suita de 11 prezentari relevante stiintific –  https://youtu.be/6Va2GuTk6is
> (12min) ZS Fundatia Snagov ANTIPA B= Fundamentarea Extinderii Ariei Protejate –  https://youtu.be/D34S5eLCieM
> (12min) ZS Fundatia Snagov ANTIPA C= mini Expozitia Foto de la Muzelul Antipa – https://youtu.be/X1bvS0yuHZE
> (40min) ZS Fundatia Snagov ANTIPA D= Discutii de Grup + Recomandari – https://youtu.be/TOjMoS0C1Pw
> declaratia Presedintelui Comisiei pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii din cadrul Academiei Romane dl. Dr. Dan Munteanu : https://youtu.be/TOjMoS0C1Pw?t=1744

***
D) 70 de studii si cercetari stiintifice din care rezulta ca Zona Snagov a fost cercetata stiintific inca din 1904 (Panturu).
Aceasta colectie a fost inceputa de Fundatia Snagov dupa constatarea “organizatei” rezistente a Ministerului Mediului din 2013-2014 de a receptiona studiile stiintifice despre biodiversitatea de la Snagov (via POS-MEDIU). Si finalizata in circa 12-16 luni cu ajutorul (voluntar) a zeci de cercetatori si sustinatori – de specialitate a proiectului si demersului in cauza (extindere la 2080,2ha a zonei de protejat de la Snagov). Si aceasta foarte impresionanta lista de referinte stiintifice a contat foarte mult si pentru decizia favorabila (emiterea de Aviz Favorabil) de catre CMN – Academia Romana.
Datele despre specii protejate, rare si amenintate se coreleaza bine cu cele 171 specii protejate, rare si amenintate din cele 5 studii stiintifice din 2014 (via POS-MEDIU).
La toate acestea se mai adauga un set de constatari in teren a altor cercetatori pentru specii protehate si neabordate (la Snagov) de studii (pana in 2014) precum – despre lilieci (si s-au gasit 13 specii)

E) Memoriu științific (0625E din 07.02.2012) de circa 16 pagini, prin care mai multe autoritati (inclusiv Ministerul Mediului) erau informati despre existenta unui patrimoniu natural  de protejat la Snagov, covarsitor mai mare decat cel anuntat initial (5-6 specii). Si mai ales se semnala existenta unui habitat proritar (pentru Cladius mariscus) pentru care Ministerul Mediului avea obligatia sa preia imediat initiativa si sa faca propriile demersuri in regim de urgenta. Dar acesta era alipit chiar Padurii Fundul Sacului (si atunci gruparea infrationala Truica – Romsilva etc. era in apogeu de putere). 
Subiectul (public) al existentei de specii de protejat si pe una din laturile padurii preluate (ilegal) – probabil ca s-a considerat ca ar atrage atentia si ulterior ar putea aduce limitari proiectelor imobiliare vizate (sau revanzarii terenurilor)

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

# Pentru mai multe detalii  vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email office@FundatiaSnagov.ro
În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?