Centru Recuperare Faună – Zona Snagov – Nordul Ilfovului : 175 km2  (≈25 x ≈7km)

Înainte de a porni către sediul nostru: Sos, Snagov nr 78. Snagov Sat, Snagov, Ilfov, 177165 vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email office@FundatiaSnagov.ro pentru a ne sfătui dacă vă putem ajuta, respectiv pentru a vă direcționa către alte centre / parteneri / veterinari etc. În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

Din 15.04.2020, Fundatia Snagov își propune să dea în folosință Centrul de Recuperare Faună – Zona Snagov (Nordul Ilfovului) Nivel 1.

Pentru că:
a) În 2019 am conștientizat (cu ocazia participării la workshopri în cadrul proiectului INVALIS (organizate de ADR-BI) că: de fapt timp de mulți ani (10+) am oferit și avem rezultate și realizări cu servicii de prim ajutor/asistență pentru exemplare de faună:
a1) în special (in situ)
de recuperare a 1000+ de exemplare sălbatice;
a2) la sediul nostru
 – ofeream și ceva servicii de recuperare și găzduire specii sălbatice si probabil am ajutat intre 150 – 300 de exemplare sălbatice;
b) în special pentru că ne aflăm în centrul unei zone uriașede păduri și ape ≈ 175 km2  (≈25 x ≈7km) cu 4-5 arii naturale protejate (nordul Ilfovului)
c) exista oameni interesați sa ajutare exemplare sălbatice cu probleme, de fapt nu vor aloca mai mult de 30 minute din timpul lor si/sau 30-50 lei (ca bani – benzină). Adică – cel mult cât să le aducă la sediul nostru. Astfel că pentru recuperare supravegheată (în habitate similare / monitorizate) – eventual asociat unor traume mai mici – am reprezentat o bună soluție.

Nivel 1:  pentru că:
1) putem oferi și face câte ceva cu infrastructura pe care o avem – pentru o serie de cazuri și specii (vezi poze si detalii – mai jos).
Deși nu avem (încă) asistența medicală de specialitate și nici multe alte dotări necesare;
2) trebuie să începem de undeva, să consolidăm și catalizăm ce am făcut în speranța că poate primim și ceva ajutor și astfel (comparat cu nimic) – rezultă ceva îmbunătățibil – incremental;
Nivel 2: (de acum: în mod proactiv si cumulativ):  vizibilitate / networking / parteneriate / completarea unui set de servicii (specializări)
Nivel 3: o primă formă de recunoaștere și (auto)sustenabilitate – permanență;

# CONCLUZIE + PERSPECTIVE: Așa că – de fapt, din 2020: ce putem face mai mult și mai bine? Cu cine putem colabora și cum? Cum completăm cu resursele și competențele necesare?

REALIZĂRI (“involuntare” – până în 2020 – legate de salvare / recuperare / re-aclimatizare / tratamente parțiale):

1) Țestoase (≈5), raci (≈5), pești (≈50). Am scos din lac plase, vârșe, plastic în care erau “prinse” diferite specii vii. Am eliberat exemplarele vii (captive) și distrus (dus la gunoi) “capcanele”. 
2) Șerpi de lac (≈15), de casă (≈10), Esculap (≈2), soparle:  (≈5), pești (≈50), broaște (în special primăvara în padure) (≈50 din 5 specii diferite), tritoni  (≈6). Din mâinile și distracția în curs de omorâre (în special a tinerilor  locanici – conform tradiției și obiceiurilor locale)
2) am primit și găzduit țestoase
2a) Emys obicularis: 5 din București și 2 din zona). Mai puțin 1 adult – toate au ajuns în lacul Snagov după un stagiu de 2 – 7 săptămâni  (+ 1 caz de  hibernare)
2b) testoase alohtone: am primit 2 din Bucuresti (la insistențe – căci până în 2020 nu doream specii alohtone) și au murit (nu s-au putut hrăni singure cu ceea ce era în iazul nostru mare și nici cu hrana vie acceptată de Emys în situații similare). Cred ca pe una – apoi a mâncat-o somnul nostru cel mare.  Dar astfel am mai învățat câte ceva.
2) am primit si gazduit arici (din Bucuresti si zona). Circa 4 adulti si 6 pui. Un adult a murit si 4 pui (legat de hranire anterioara sau stres);

x) PEȘTI din alte părți > (ex situ) de la Bucur Obor, privați și Metro Otopeni, am cumpărat/recuperat, ținut în acvarii – iaz și în final eliberat în lac specii precum: raci (Astacus  ? ≈120), țipari (6), carași (≈120), lini (≈120), ?

x) PEȘTI din lacul Snagov > (in situ) de la pescarii întâlniți pe lacul Snagov (în diferite contexte) am recuperat (de regulă cu ceva vorbe bune sau chiar bani) specii precum: 
ghelmez ≈30), plăticuțe (≈30), pui de lini (≈6), pui de caracudă (≈8). În special (prioritar) – puii de pește (în context de diferite glume sau creare de empatie)

Am disecat peste 30 de pesti > eviscerat > prelevat organe > stocat in frigider cu etichete (in contextul in care dupa aparitia a peste 5000de pesti morti pe lacul Snagov, incercam – fara bani – sa pregatesc contextul pentru analizele necesare, pe care autoritatile nu le-am facut din lipse de fonduri si ulterior din lipse de mostre – caci nu au dorit sa le primeasca pe cele pregatite …).

de la Bucur Obor, privați și Metro Otopeni, am cumpărat/recuperat, ținut în acvarii – iaz și în

 

AMFIBIENI și REPTILE

Șarpe recuperat de la săpături - șanțuri - curți.
Țestoase recuperate în (din) București
Pontă de broaște: salvate din zona malurilor erodate de șalupe
Amfibieni crescând rapid și sănătos, în condiții adecvate - monitorizate.
Amfibian sufocat cu prada sa: o vrabie. Aduse prea târziu la Fundatia Snagov.
Altă țestoasă abandonată (pet de la bloc)

PĂSĂRI > …

Pui de pasăre "scos în larg" de șalupe, epuizat și neflotabil
Pui de pasăre recuperat dintr-o curte vizitată de 8-12 pisici
Pui de pasăre recuperat de la malul (betonat) al lacului (polistiren)
Mostre de păsări moarte găsite într-o livadă - după stropirile anti-țânțari (cele publice plus cele ale vecinilor)
Păsări stresate și deshidratate

MAMIFERE > …

Vulpe lovită de mașini - agonizând. Între 3-12 animale mor/săptămână
Pârș de alun găsit agonizând pe zăpadă în zonă fără urme și copaci cu poame
Mic mamifer - adus la Fundatia Snagov

MAMIFERE > Arici

Pui de arici adus la sediul Fundației Snagov
Arici amorțit, deshidratat cu posibile leziuni
Arici adus la sediul Fundatiei Snagov
Adăpost (temporar) - adecvat pt monitorizare
Adăpost "eco" (temporar) în curte
Arici în mediul natural (margine de pădure cu bălți permanente)

PEȘTI – RACI etc

Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

MAMIFERE > Arici

Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

RESURSE disponibile (rd) și dorite (rd) (pentru care căutăm sprijin / parteneri  finanțări):

RESURSE MATERIALE:
Avem 1400mp in locatia Fundatiei Snagov (adica suficient pentru multe alte dezvoltari – extinderi). Un iaz mare (cu 3 cuve), doua mini-iazuri, o sala de circa 20mp cu etajere in care avem 6 acvarii (≈400 litri) si 6 terarii (≈100litri).
Un tarc (de 6mp – adecvat pentru un habitat umed) 4 custi (neamenajate).
Concret: 
1) TERARII:

2) ACVARII: 

3) CUSTI: 

4) ?
Până în 2020 am avut un fel de trusă medicală câteva  “scule” (second hand) și recipiente pentru transport specii mici – medii. Dar mai mult pentru observații la microscop și pregătirea unor exemplare și diferite fragmente pentru expoziția organizată (cu mostre adunate din natură).

Nu avem asistență medicală – veterinari. Sperăm să rezolvăm inițial printr parteneriate / voluntari (și ceva rotație în permanență).

Și nici dotarea medicală (locală) necesară (sau eventual un fel de trusa minimă mobilă – obligatorie pentru anestezie – transport).
Nu avem nici kit-uri de consumabile specifice.
Ne-ar fi bună o mica sală (gen container metalic) și de numai 8-10 mp) macar rezonabil de steril – unde să se poată interveni în cazul rănilor deschise (+fracturi), injecții, anumite tipuri de tratamente (îngurgitări etc.)

DEZVOLTARE ETAPIZATĂ – dorită (solicitată de la sponsori):

1) bani pentru veterinari (voluntari): măcar transport (benzină) + mâncare + compensație pentru utilizarea truselor (echipamentelor lor). Ar trebui ca macar pentru o vizita (la cerere sau planificata – cand exista ceva in tratament) – sa primeasca in medie 75 lei;
2) bani pentru un KIT (trusa) de veterinar (uzuala) – mobila – care sa fie disponibila la sediul Fundatiei Snagov;
3) bani pentru un set de consumabile specifice (pentru 3-5 interventii rani deschise / fracturi) si 10-20 de tratamente medicamentoase;
4) costuri aferente transportului unor exemplare (in special specii protejate) la centre specializate (mai dotate) – cand este cazul (si exista acordul celor care le-ar putea primi). Deci benzina – timp – ceva consumabile aferente. Adica local asiguram preluarea > trierea – stabilizarea > eventual anestezie – prim ajutor (protocoale elementare) > gasirea unui centru – loc > transport – predare si in final (pozitiv) preluarea > detinerea pentru recuperare > eliberare;

4) cota parte de regie lunara (spatiu – chirie / incalzire / comunicatii – aferent monitorizarii remote si a lucrului – ajutorului dat de departe de catre un veterinar, unui voluntar local mai curajos);
5) set de completari la dotari pentru infrastructura (aferent pentru detinerea + monitorizarea unor exemplare in terarii – acvarii – iaz – tarcuri – custi);

7) costuri aferente finalizarii unor demersuri formale – legate de recunoasterea indeplinirii unor cerinte (minime) necesare – pentru operarea unui Centru de recuperare – monitorizare specii salbatice;

 

# Pentru mai multe detalii  vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email office@FundatiaSnagov.ro
În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

0Shares