Centru Recuperare Faună – Zona Snagov – Nordul Ilfovului : 175 km2  (≈25 x ≈7km)

Înainte de a porni către sediul nostru: Sos, Snagov nr 78. Snagov Sat, Snagov, Ilfov, 177165 vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email office@FundatiaSnagov.ro pentru a ne sfătui dacă vă putem ajuta, respectiv pentru a vă direcționa către alte centre / parteneri / veterinari etc. În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

Din 15.04.2020, Fundatia Snagov a dat în folosință Centrul de Recuperare Faună – Zona Snagov (Nordul Ilfovului) Nivel 1.

Pentru că:
a) În 2019 am conștientizat (cu ocazia participării la workshopri în cadrul proiectului INVALIS (organizate de ADR-BI) că: de fapt timp de mulți ani (10+) am oferit și avem rezultate și realizări cu servicii de prim ajutor/asistență pentru exemplare de faună:
a1) în special (in situ)
de recuperare a 1000+ de exemplare sălbatice; (in special pesti – de la pescarii amatori pe care i-am convins sa elibereze “maruntisul” ori chiar le-am dat noi cate 1-3 lei per exemplar); 
a2) la sediul nostru
 – ofeream și ceva servicii de recuperare și găzduire specii sălbatice si probabil am ajutat intre 150 – 300 de exemplare sălbatice;
b) în special pentru că ne aflăm în centrul unei zone uriașede păduri și ape ≈ 175 km2  (≈25 x ≈7km) cu 4-5 arii naturale protejate (nordul Ilfovului)
c) exista oameni interesați sa ajutare exemplare sălbatice cu probleme, de fapt nu vor aloca mai mult de 30 minute din timpul lor si/sau 30-50 lei (ca bani – benzină). Adică – cel mult cât să le aducă la sediul nostru. Astfel că pentru recuperare supravegheată (în habitate similare / monitorizate) – eventual asociat unor traume mai mici – am reprezentat o bună soluție.

Nivel 1:  pentru că:
1) putem oferi și face câte ceva cu infrastructura pe care o avem – pentru o serie de cazuri și specii (vezi poze si detalii – mai jos).
Deși nu avem (încă) asistența medicală de specialitate și nici multe alte dotări necesare;
2) trebuie să începem de undeva, să consolidăm și catalizăm ce am făcut în speranța că poate primim și ceva ajutor și astfel (comparat cu nimic) – rezultă ceva îmbunătățibil – incremental;
Nivel 2: (de acum: în mod proactiv si cumulativ):  vizibilitate / networking / parteneriate / completarea unui set de servicii (specializări)
Nivel 3: o primă formă de recunoaștere și (auto)sustenabilitate – permanență;

# CONCLUZIE + PERSPECTIVE: Așa că – de fapt, din 2020: ce putem face mai mult și mai bine? Cu cine putem colabora și cum? Cum completăm cu resursele și competențele necesare?

REALIZĂRI (“involuntare” – până în 2020 – legate de salvare / recuperare / re-aclimatizare / tratamente parțiale):

1) Țestoase (≈5), raci (≈5), pești (≈50). Am scos din lac plase, vârșe, plastic în care erau “prinse” diferite specii vii. Am eliberat exemplarele vii (captive) și distrus (dus la gunoi) “capcanele”. 
2) Șerpi de lac (≈15), de casă (≈10), Esculap (≈2), soparle:  (≈5), pești (≈70), broaște (în special primăvara în padure) (≈50 din 5 specii diferite), tritoni  (≈6). Din mâinile și distracția în curs de omorâre (în special a tinerilor  locanici – conform tradiției și obiceiurilor locale)
2) am primit și găzduit țestoase
2a) Emys obicularis: 5 din București și 2 din zona). Mai puțin 1 adult – toate au ajuns în lacul Snagov după un stagiu de 2 – 7 săptămâni  (+ 1 caz de  hibernare)
2b) testoase alohtone: am primit 2 din Bucuresti (la insistențe – căci până în 2020 nu doream specii alohtone) și au murit (nu s-au putut hrăni singure cu ceea ce era în iazul nostru mare și nici cu hrana vie acceptată de Emys în situații similare). Cred ca pe una – apoi a mâncat-o somnul nostru cel mare.  Dar astfel am mai învățat câte ceva.
2) am primit si gazduit arici (din Bucuresti si zona). Circa 4 adulti si 6 pui. Un adult a murit si 4 pui (legat de hranire anterioara sau stres);

x) PEȘTI din alte părți > (ex situ) de la Bucur Obor, privați și Metro Otopeni, am cumpărat/recuperat, ținut în acvarii – iaz și în final eliberat în lac specii precum: raci (Astacus leptodactylus ≈250), țipari (6), carași (≈120), lini (≈120), ?

x) PEȘTI din lacul Snagov > (in situ) de la pescarii întâlniți pe lacul Snagov (în diferite contexte) am recuperat (de regulă cu ceva vorbe bune sau chiar bani) specii precum: 
ghelmez ≈30), plăticuțe (≈30), pui de lini (≈6), pui de caracudă (≈8), bibani, rosioare, obleti. În special (prioritar) – puii de pește (în context de diferite glume sau creare de empatie)

Am disecat peste 30 de pesti (morti) > eviscerat > prelevat organe > stocat in frigider cu etichete (in contextul in care dupa aparitia a peste 5000de pesti morti pe lacul Snagov, incercam – fara bani – sa pregatesc contextul pentru analizele necesare, pe care autoritatile nu le-am facut din lipse de fonduri si ulterior din lipse de mostre – caci nu au dorit sa le primeasca pe cele pregatite …).

AMFIBIENI și REPTILE

Șarpe recuperat de la săpături - șanțuri - curți.
Țestoase recuperate în (din) București
Pontă de broaște: salvate din zona malurilor erodate de șalupe
Amfibieni crescând rapid și sănătos, în condiții adecvate - monitorizate.
Amfibian sufocat cu prada sa: o vrabie. Aduse prea târziu la Fundatia Snagov.
Altă țestoasă abandonată (pet de la bloc)

PĂSĂRI > …
De regula – (suplimentare) apa + hrana cand (tocmai) a nins. Dar si in turele prin padure (iarna – zapada) / lac (pe gheata).
+ Cat si prin setul de hranitori de la sediu si cativa parteneri din zona (care sustin – ajuta biodiversitatea si unii au propriile curti). 
# Ne-am facut o colectie de link-uri la articole relevante – pentru principalele tipuri de sesizari / nevoi (solicitari).

Păsări stresate și deshidratate
Mostre de păsări moarte găsite într-o livadă - după stropirile anti-țânțari (cele publice plus cele ale vecinilor)
Pui de pasăre recuperat de la malul (betonat) al lacului (polistiren)
Pui de pasăre recuperat dintr-o curte vizitată de 8-12 pisici

MAMIFERE > … 
1) In general, primavara si iarna mai intra in curtile oamenilor (ale caror garduri nu au gauri adecvate de intrare / iesire (ex; diametru de 13cm) unii pui ori exemplare foarte  infometate / insetate. Si nu stiu cum sa procedeze cu ele …
2) din circa 8 cazuri de mamifere salbatice lovite de masini, nu am reusit sa ajutam la niciunul (am aflat tarziu / distantele erau mari si cei implicati aveau alte urgente / noi nu avem infrastructura specializata). De regula recomandam 1-3 centre veterinare de prin Otopeni, Branesti, Bucuresti
3) am tinut cateva exemplare (pe care ni le-au adus direct la sediu) –  la sediul nostru, cateva zile (cu apa / hrana / adapost – improvizate).
# Din 2020 am inbunatatit conditiile pentru 4 custi  in 2 zone bine intarzuite.
4) cateva exemplare moarte (vulpe, bursuc, hermeline) le-am dat la Antipa si am cautat persoane interesate sa le impaieze
5) cei mai apropiati 3-5 veterinari – nu au fost intesati de colaborari (in lipsa de bani)
@ Ne-ar trebui macar 2 custi cu climatizare si un minim de automatizare + o trusa veterinara (caci pentru o fractura de picior ori rana deschisa de gravitate medie, aproape orcine care nu e “slab de inger” – poate face minimul necesar pentru supravietuire). E trist cand agonizeaza langa tine o vietate care ar putea fi salvata (ori se va infecta sigur si va muri in chinuri in 2-4 zile)

Pârș de alun găsit agonizând pe zăpadă în zonă fără urme și copaci cu poame
Mic mamifer - adus la Fundatia Snagov
Vulpe lovită de mașini - agonizând. Între 3-12 animale mor/săptămână

MAMIFERE > Arici
Am ajutat de mai multe ori – cu succes. Mai exista multi in intreaga Zona Snagov. Sunt prietenosi si oamenii (chiar in sate) ar putea sa ii ajute sa se inmulteasca (sa o duca bine) – chiar numai prin a face gauri in garduri cu diametru de 13 cm.

Pui de arici adus la sediul Fundației Snagov
Arici amorțit, deshidratat cu posibile leziuni
Arici adus la sediul Fundatiei Snagov
Adăpost (temporar) - adecvat pt monitorizare
Adăpost "eco" (temporar) în curte
Arici în mediul natural (margine de pădure cu bălți permanente)

PEȘTI – RACI etc
Cateva specii se inmultesc si singure de mai multi ani, chiar in iazurile de la sediul Fundatiei Snagov.
Alte exemplare le mai cumparam. Uneori ne mai aduc cativa pusti – exemplare din lac (pe care apoi mai vin sa si le revada in acvarii)
Sustenabilitatea acestora este asigurata (si) prin setul de composturi cat si culturile (ocazionale) de diferite (mici) vietati si plante (parte a experimentelor:  lemna, dafnii, parameci, pui de moluste etc.)

IAZ=unde mentinem 9+ specii de pesti, raci etc.
Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

ZONE create / amenajate special (la care se adauga terariile si acvariile – care pot fi folosite cel putin temporar)

Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

RESURSE disponibile (rd) și dorite (rd) (pentru care căutăm sprijin / parteneri  finanțări):

RESURSE MATERIALE:
Avem 1400mp in locatia Fundatiei Snagov (adica suficient pentru multe alte dezvoltari – extinderi). Un iaz mare (cu 3 cuve), doua mini-iazuri, o sala de circa 20mp cu etajere in care avem 6 acvarii (≈400 litri) si 6 terarii (≈100litri).
Un tarc (de 6mp – adecvat pentru un habitat umed) 4 custi (neamenajate).
Concret: 
1) TERARII: 
2) ACVARII: 
3) CUSTI (pt. utilizare in iaz / acvarii / pe sol): 
4) 2 tarcuri inchise complet cu adapost (mai necesita imbunatatiri)
Până în 2020 am avut un fel de trusă medicală câteva  “scule” (second hand) și recipiente pentru transport specii mici – medii. Dar mai mult pentru observații la microscop și pregătirea unor exemplare și diferite fragmente pentru expoziția organizată (cu mostre adunate din natură).

Nu avem asistență medicală – veterinari. Sperăm să rezolvăm inițial printr parteneriate / voluntari (și ceva rotație în permanență).

Și nici dotarea medicală (locală) necesară (sau eventual un fel de trusa minimă mobilă – obligatorie pentru anestezie – transport).
Nu avem nici kit-uri de consumabile specifice.
Ne-ar fi bună o mica sală (gen container metalic) și de numai 8-10 mp) macar rezonabil de steril – unde să se poată interveni în cazul rănilor deschise (+fracturi), injecții, anumite tipuri de tratamente (îngurgitări etc.)

DEZVOLTARE ETAPIZATĂ – dorită (solicitată de la sponsori):

1) bani pentru veterinari (voluntari): măcar transport (benzină) + mâncare + compensație pentru utilizarea truselor (echipamentelor lor). Ar trebui ca macar pentru o vizita (la cerere sau planificata – cand exista ceva in tratament) – sa primeasca in medie 75 lei;
2) bani pentru un KIT (trusa) de veterinar (uzuala) – mobila – care sa fie disponibila la sediul Fundatiei Snagov;
3) bani pentru un set de consumabile specifice (pentru 3-5 interventii rani deschise / fracturi) si 10-20 de tratamente medicamentoase;
4) costuri aferente transportului unor exemplare (in special specii protejate) la centre specializate (mai dotate) – cand este cazul (si exista acordul celor care le-ar putea primi). Deci benzina – timp – ceva consumabile aferente. Adica local asiguram preluarea > trierea – stabilizarea > eventual anestezie – prim ajutor (protocoale elementare) > gasirea unui centru – loc > transport – predare si in final (pozitiv) preluarea > detinerea pentru recuperare > eliberare;

4) cota parte de regie lunara (spatiu – chirie / incalzire / comunicatii – aferent monitorizarii remote si a lucrului – ajutorului dat de departe de catre un veterinar, unui voluntar local mai curajos);
5) set de completari la dotari pentru infrastructura (aferent pentru detinerea + monitorizarea unor exemplare in terarii – acvarii – iaz – tarcuri – custi);

7) costuri aferente finalizarii unor demersuri formale – legate de recunoasterea indeplinirii unor cerinte (minime) necesare – pentru operarea unui Centru de recuperare – monitorizare specii salbatice;

 

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

# Pentru mai multe detalii  vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email office@FundatiaSnagov.ro
În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

0Shares