Ambarcațiuni – Navigație prin ANPLS

Pentru alinierea la cerintele legale si practicile internationale (nu doar UE) legate de administrarea ariilor naturale protejate (asa cum este si pe lacul Snagov – ANPLS), custodele ANPLS a avut obligatia si a propus (inca din 2008) un sistem de taxare, legat de vizitarea / parcurgerea ariei.

Accesul in Aria Naturala Protejata “Lacul Snagov” (ANPLS) se face numai cu avizul (acordul) prealabil al custodelui ANPLS (asa cum impune legislatia).      

In cazul unui control in cadrul ANPLS, se verifica ambarcatiunile si persoanele. Trebuie sa se poata legitima conducatorii iar persoanele sa posede cel putin o chitanta, ori aviz favorabil (corelat cu activitatea pe care o desfasoara) ori sa figureze in evidenta unui protocol / proiect / actiune mai complexa, a carei documentatie se afla si la sediul custodelui ANPLS.

Astfel, inclusiv cei care beneficiaza de acces gratuit (ori desfasoara activitati recurente), trebuie sa informeze custodele – in prealabil si sa posede un aviz / acord (dovada scrisa).                                       

În REGULAMENT + PLAN MANAGEMENT al ANPLS exista prevederi explicite si detaliate.  
Sectiunea 10 contine cele mai multe si relevante cerinte / precizari.

Scurt DICȚIONAR / Clarificari prealabile:
Vizitarea (parcurgerea) ANPLS se poate realiza cu ambarcatiuni propulsate cu motor (hidrocarburi, electric), cu propulsie manuala (gen caiac, canoe, vele, vâsle, etc).                                                      

In contextul parcurgerii (vizitarii) ANPLS, exista doua elemente relevante cu impactul antropic (negativ) asupra biodiversitatii: ambarcatiunile utilizate si persoanele (vizitatorii).

Sustinem taxarea separata (per ambarcatiune si per numar de vizitatori/persoane), pentru ca din parcurgerea ANPLS pot obtine beneficii atat vizitatorii (care platesc o taxa individuala) cat si utilizatorii ambarcatiunilor (care pot de exemplu circula si singuri, des si fara pasageri).                                  

Ambarcatiunile existente sunt extrem de variante atat ca si caracteristici (marime, putere, marimea valurilor si a zgomotelor si vibratiilor, capacitate ca nr de persoane, tip de motor, forma chilei, etc) cat si ca mod de utilizare (transport persoane si marfa, agrement, utilizare intensiva ori ocazionala, etc).                                  

Pe termen mediu/lung, se va converge catre prevederile directivelor europene: pe lacurile interioase se vor utiliza doar ambarcatiuni cu fund plat si motoare electrice. Iar comunitatile / administratiile locale, pot introduce astfel de restrictii, oricand.                                                   

Incepand cu 15 octombrie 2014, in ANPLS nu vor mai fi acceptate (pentru trecere prin ANPLS) ambarcatiuni neconforme cu prevederile si directivele europene pentru lacuri interioare (exceptie facand ambarcatiunile deja achizitionate / posedate de riverani ori locuitori si organizatii la data de 15 oct 2014 si care au domiciliu/resedinta in comunele riverane lacului Snagov: Snagov, Gruiu, Ciolpani.                     

“Vizitare” inseamna parcurgerea (de regula cu o ambarcatiune in scop de vizitare – agrement) a ANPLS, care a fost prezentata / declarata ca atare custodelui ANPLS.                                               

De regula, o vizitare a ANPLS necesita minim o ora si maxim 3 ore pentru o parcurgere tur-retur cu o ambarcatiune cu motor mergand cu 6-20 km/ora, ori 5 ore pentru o ambarcatiune autopropulsata ca de exemplu caiac, canoe, etc (perioada in care exista si opriri si se vad si asculta cu (audio) ghidul, diferite prezentari)                                                   

Stationarea pe lac (in aria naturala protejata) ori desfasurarea altor activitati decat parcurgere – vizitare, necesita descriere, incadrare si aviz. Deci nu reprezinta vizitare – desfasurarea oricaror alte activitati de agrement si in special cele precum: ski nautic, ski jet, demonstratii si acrobatii nautice, concursuri motorizate, etc). Astfel de activitati (“prezenta umana”) creeaza atat presiune antropica pentru fauna dar si aglomereaza senalul navigabil prevazut (determinand alte ambarcatiuni sa ii ocoleasca si deci sa nu se mai incadreze in prevederile comunicate).                                                   

Desfasurarea oricarei altfel de activitati decat “vizitare” in sensul celor prezentate mai sus – in cadrul ANPLS – necesita aviz favorabil emis de Custodele ANPLS.

Posesorii de ambarcatiuni care doresc parcurgerea / traversarea / vizitarea ANPLS cu propria ambarcatiune, trebuie sa:
1) completeze o CERERE conform celei prezentate la adresa link (si sa o trimita custodelui ANPLS)
2) custodele va pregati / emite un fel de “SnagoVigneta” care se va lipi pe ambarcatiune (pentru a permite identificarea vizuala usoara si diferentierea fata de alte ambarcatiuni). Vezi macheta la link
3) alte detalii legate de mocul de Organizare – comunicare – plata, sunt prezentate la link

NOTE:
1) in timp (si functie de diferite propuneri de imbunatatire – fezabil financiar si tehnic, in conditii de auto-finantare, chiar prin aceste tarife), acest mod de lucru poate fi ajustat / imbunatatit. Asadar, apreciem orice forma de feedback constructiv, transmis la email: [email protected]
2) (la cerere) in duminica 5 ocr 2014, la Snagov Club, la ora 11:00 si/sau ora 15:00, putem organiza o intalnire/discutie/prezentare legate de modul de organizare (si imbunatatiri aferente). In prezent, am avea in vedere necesitarea formarii unui grup de minim 6 posesori (diferiti) de ambarcatiuni ale riveranilor lacului Snagov.
3) in ultimii 3 ani, au existat mai multe prezentari publice si proceduri de informare – constientizare derulate / parcurse in zona. Ultima, a fost in data de 24 sep 2014, chiar la Snagov Club (si la care au fost invitati peste 70 de firme / organizatii din Zona Snagov)

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?