Petiție: 7-mai-2013: Conservare Biodiversitate Zona Snagov

Imagine din PUG Snagov: LACUL este cu culoare albastra. PADURILE sunt reprezentate de partile mari gridin stanga (Nord-Vest) si dreapta (Sub-Est). Zona portocalie este destinata constructiilor (dar in zonele aflate in discutie – in prezent nu se afla constructii, sunt ilegale sau se mai pot cauta unele ajustari. Cert este ca sunt ilegalitati si in prezent se poate stopa demersul).

Imagine din Google – situatie actuala (cu padure la margine de lac).

Din aceasta imagine se poate observa cat de bine se imbina in prezent padurea cu lacul in aceasta zona umeda, inclusa deja in 2 arii naturale protejate (ANPLS si ANPPS).
Schimbarea intervenita este in doua zone: A (cu lungime de circa 1000m) si in zona B (cu lungime de circa 800m), in conditiile in care inclusiv activitatile din zona C sunt vizate pentru o limitare a factorilor antropici.

Zona A: de la Baza Veche (Navasart), in sus (spre nord, de-a lungul malului stang al lacului) pana la Snagov Plaja (60% din aceasta zona este in ANPLS)
Zona B: de la Palatul Snagov, in jos, spre sud de-a lungul malului stang al lacului, pe o lungime de circa 800 metri. Aceasta parte se afla 100% in ANPLS si 100% in ANPPS (deci aici se suprapun chiar 2 arii naturale protejate)
Zona C: Parcul si Plaja Snagov, care sunt destinate odihnei si relaxarii (specific destinatiei Snagov: statiune balneoclimaterica) si unde, de la caz la caz (cu avizul prealabil al custodelui – vezi procedura din Regulament ANPLS) pot fi desfasurate unele activitati (sub eventuala rezerva de realizare de studiu de impact).

Zona D: Padurea “Fundul Sacului”, aflata pe partea dreapta a lacului, unde inclusiv cu Google Earth se poate vedea la momente diferite, cum s-au facut defrisari si destufizari.

Continuarea procesului de fragmentare a habitatelor, reducerea suprafetelor lor, ruperea lanturilor trofice – sunt ilegale fara realizarea unor studii de impact de mediu.
Insasi valoarea proprietatilor din intreaga zona va scadea vertiginos, daca in locul bogatiei asigurare de padure, stuf, fauna si flora, lac curat – se ajunge doar la o insiruire de vile pe toate malurile, fara stuf si padure, cu un lac care nu se mai poate regenera si care nici nu poate fi golit (ca Herastraul). Si in acest caz, de ce as mai merge/sta cineva la Snagov? In afara faptului ca biodiversitatea Snagovului este al UE, al Romaniei, al orasenilor din zonele metropolitane Bucuresti si Ploiesti – chiar toti cei care locuiesc in zona, ar trebui sa sa fie intelepti si sa sustina prezenta petitie – pentru CONSERVARE si neschimbare.
 

De-a lungul acestor maluri, se afla stuf, copaci, cozi de lac, plante imerse, in masa apei si la suprafata, plante la marginea apei – toate specifice zonelor umede – care impreuna cu fauna specifica reprezinta habitate specifice in care traiesc specii aflate in lista rosie (protejate de UE prin legislatii explicite).

Nota: Datorita lipsei de vointa politica (dar si de bugetare adecvata), ANAP nu isi indeplineste atributiile prevazute legal, astfel incat Romania nu isi respecta angajamentele in raport cu UE, fapt ce se constituie intr-un caz de INFRINGMENT.
Avand in vedere aspecte favorizante de: superficialitate, nepasare, lipsa de profesionalism si posibila coruptie, ignorarea amenintarii create deliberat prin ultima varianta a PUG Snagov si acutizata prin decizii tranzitorii in prag de alegeri, pot duce la o situatie ireversibila, cu consecinta de distrugere a majoritatii habitatelor din Zona Snagov (a caror conservare reprezinta scopul infiintari ANPLS si obligatia custodelui).

 

Avand in vedere ca intreg acest demers este realizat VOLUNTAR (conform legislatiilor si reglementarilor), ramane in responsabilitatea instututiilor abilitate, bugetate si cu personal de specialitate si remunerat, sa analizeze cazul si sa informeze public (ca si parte a prezentei Petitii si dezbateri) despre constatarile, reincadrarea si aplicarea legilor in vigoare si masurile de preventie derulate (inclusiv – refacerea PUG Snagov, cel putin in ceea ce priveste zonele puse in discutie).

Limite arii protejate Padurea Snagov si Lacul Snagov: 
http://www.fundatiasnagov.ro/ro/doc/Planul%20de%20Management%20al%20ANPLS/Anexa0H-A3=Harta%20Limitele%20ANPLS%20-%20HARTA%20si%20Zonare%20interioara%20ANPLS=ver1.0.pdf

Informatii si imagini suplimentare legate de ariile protejate sunt prezentate in pagina Arii Protejate.

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?