Pagină realizată cu ocazia Campaniei de Informare și Conștientizare “ANPLS chiar există! Informeaza-te și Protejeaz-o!” prin proiectul „Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov” – Management adecvat prin revizuire Plan de mangement pe bază de studii ştiinţifice, Informare şi Conştientizare” cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Cod de bune practici în zona Snagov

Zonele umede (ca şi cea din Zona Snagov) – formate din ape cu păduri şi vegetaţie pe mal, la mal, pe apă, în apă, pe fundul lacului – împreună cu bogata faună specifică, conţin o mulţime de habitate imposibil de reprodus întocmai şi în cele mai pretenţioase grădini zoologice, botanice, etc. Toate acestea reprezintă un patrimoniu al tuturor şi necesită protecţie (chiar şi dacă nu am avea atâtea legi, deja foarte clare şi specifice). 

Accesul într-o arie naturală protejată, se face (de regulă) cu acordul prealabil (şi chiar însoţit) de custode. Aşadar, dacă eşti pe cont propriu, respectă următoarele reguli:

  1. Nu face zgomot! Nu te îmbrăca strident! Nu te mişcă prea repede! Eşti aici pentru a vedea, auzi, a te bucură de natură – fără a o tulbura! Cele mai multe şi frumoase lucruri le poţi vedea după ce stai puţin şi nu pari un periocol pentru vietăţi! Admiră florile, animalele şi păsările pe care le vezi! Fotografiază-le, dar lasă-le în locul în care le-ai găsit! Păstrează distanţă pentru a nu le speria!  Sunt interzise sursele de zgomot şi vibraţii puternice (petarde şi artificii, evenimente zgomotoase, jocuri de lumini, etc.)!
  2. Nu arunca deşeuri! Strânge gunoiul şi ia-l cu tine! Aruncă-l doar într-un container care eşti sigur că va fi ridicat de firmele de salubrizare!
  3. Nu preleva sau introduce faună şi floră şi nu speria / deranja vietăţile (păsări, animale, etc.)! Sunt interzise destufizarile, tăierea vegetaţiei de la mal, betonarea malurilor, construcţiile permanente la malul lacului sau în vecinătăţi (există şi soluţii ecologice care nu produc fragmentări de habitate)! 
  4. Nu captura şi nu ucide eventualele animale şi păsări sălbatice care pot ajunge accidental pe proprietatea dvs.!
  5. Nu bracona fauna şi flora din ANPLS şi vecinătăţi şi, mai ales nu folosi curent electric la pescuit! Astfel omori tot: de la zooplancton, până la vidre! De ce?

Gândeşte-te: acum tu eşti oaspetele acestor vietăţi, în casa lor! (sau tu ţi- ai cumpărat proprietatea in locuinţa lor!) Re-învaţă să îi respecţi pe cei mai mici decât tine! 

  1. Este interzis a distruge sau degrada panourile şi indicatoarele de informare! Susţin legea cu fonduri ale voluntarilor! Contribuie şi tu cu un panou/indicator! Mai mult, informează-i şi tu pe alţii, transformă-te într-un ghid local pentru străinii care ajung în zonă!
  2. Doar câteva activităţi de agrement sunt permise, în condiţii limitate! Chiar şi activitatea sportivă profesionistă, trebuie să respecte anumite cerinţe!

Informează-te de la administratorii ariei despre restricţiile în vigoare: ambarcaţiuni, agrement, limitările de zgomot şi de iluminare! Sunt interzise ski-jeturile! Şi ambarcaţiunile pentru mări şi oceane! Există şi reguli de circulaţie pe lac! Ai permis? Motoarele poluează prin carburanţi! Când ai făcut ultima revizie?

  1. Desfăşoară-ţi activitatea dintr-o perspectivă de eco-turism! Informează-te de la administratorii ariei asupra modului în care este permis şi controlat să îţi desfăşori activitatea în arie! 

Frumuseţea este în ochiul care priveşte!

Note:

  1. Legislaţia prevede că accesul în arie şi orice fel de activităţi asociate se pot face doar cu avizul custodelui.
  2. O serie de activităţi menţionate mai sus sunt deja interzise prin Regulamentul şi Planul de Management al ANPLS (ce urmează a fi avizat de Ministerul Mediului).

 

Beneficii ale comunităţii în urmă protejării ANPLS  

1)     Maximizarea stării de sănătate a biodiversităţii din Zona Snagov poate avea un impact major asupra sănătăţii dvs., a copiilor dvs. şi chiar a invitaţilor dvs. şi a turiştilor care ajung aici.

2)     Brandul Snagov – oază de linişte, tihnă şi satisfacţii mărite – când vizitezi sau locuieşti într-o splendidă zonă naturală şi curată (apă curată, păsări sălbatice, numeroase animale, peşti, flori şi copaci, etc.).

3)     Bucuria de a avea o proprietate într-o oază naturală cu păduri şi lac, cu verdeaţă, într-o rezervaţie cu două arii naturale protejate, cu sute de specii protejate. Valoarea proprietăţilor creşte datorită acestor elemente. 

4)     Veţi avea ce lasă moştenire generaţiilor următoare. Şi copiii şi nepoţii dvs. au dreptul să trăiască într-un mediu curat şi natural de care să se bucure. La fel, toţi turiştii care vizitează Staţiunea Snagov.

5)     Creşterea nivelului de trai prin creşterea numărului de turişti de calitate care vin pentru relaxare şi odihnă într-o zonă curată / naturală. Zona Snagov ar putea redeveni o destinaţie de odihnă şi relaxare, aşa cum era înainte de anii `70 (accent pe eco-turism şi promenade de weekend).

6)     Eco-turismul reprezintă o modalitate de:

  1. re-energizare, eliberare de stresul urban, agrement ecologic (fără costuri/investiţii deosebite)
  2. educaţie şi sensibilizare a oamenilor despre: existenţa / nevoile – obieceiurile / interdepedenţă (faună – floră: lanţ trofic, ecosistem, etc)
  3. activităţi noi precum bird-watching şi geocatching (există deja prime cereri şi oferte dedicate)
  4. circuite tematice organizate în ariile protejate (există oferte dedicate)
  5. a asigură localnicilor o sursă de venit, precondiţii pentru a putea reîncepe ofertarea de servicii către turişti

Participă la un circuit eco-turistic cu ghid! Reînvăţa să asculţi, să vezi, să te reconectezi la natură! 

Fara aprobarea scrisa a Fundatiei Snagov, a Custodelui Snagov Tur sunt interzise copierea, multiplicarea si/sau imprumutarea documentatiei (text si imagini).

 

 
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?