Probleme / Gafe

Primăria Snagov:
* Întreaga perioadă post 1989: terenurile la lac (pe care se puteau amenaja ieșiri la lac – o plajă – o infrastructură etc) – au tot fost vândute de Primăria Snagov. În contextul în care (și în prezent) mai degrabă ar trebui chiar cumpărate câteva
* Mai mulți primari și consilieri => corupție – furturi – “blocaje” ale unor demersuri, favoritisme etc
* Evitarea (cointeresată) a prezentării inventarelor cu patrimoniul (activele – bunurile comunei – Primăriei Snagov)
* Lipsa unor: Strategii > Planuri > competențe de implementare – finanțare

199x: A acceptat / cedat împroprietărirea “revoluționarilor” (din care peste 80% a rezultat că au fost la revoluție, dar ca infractori)
199x: A încurcat și întârziat (suplimentar) retrocedarea terenurilor. În fond, au accentuat ambiguitatea lansată de FSN (Ion Iliescu), creată prin retrocedări cu 12% mai puțin (sub pretextul că nu ar mai fi fost suficient pământ – care ar fi fost suficient, căci de fapt nu s-au cerut de la instituțiile statului ce preluaseră abuziv și ilegal în perioada comunistă mii de hectare de la comunități). Și astfel, s-a creat “oportunitatea” de a se restitui parțial și “în altă parte” (mai bine sau mai rău – după “prietenia” cu solicitantul). Și s-a creat o mafie.

199x: Incendierea arhivelor din Primărie
199x: supunere totală față de “București” (Secretariatul General al Guvernului etc)

2004?: Vânzarea Plajei Snagov (și deci distrugerea infrastructurii de turism existente). De fapt (inițial) însuși Mușat Apostol a construit în zonă (fără acte în regulă)

200x: Tolerarea (ignorarea cointeresată) și (uneori) chiar acordarea de autorizații de construcții la malul lacului, cu încălcarea legislațiilor în vigoare. Și astfel s-a distrus Patrimoniul Natural. Și nu se fac controale de către urbanism (pentru că “nu au ambarcațiune”). 

2004?: Se ?cedează/donează terenul insulei Vlad Țepeș = Snagov, către Patriarhie. Gest “spectaculos” (cu un bun al întregii comunități), însă astfel s-au pierdut:
a) posibilitate a de crea – dezvolta și atracții laice (căci există și persoane – piață interesate de istorie, biodiversitate, eco-turism și deci teme și circuite). Deci (măcar logistic), insula / mănăstirea trebuia (putea) să fie administrată în mod mixt
b) venituri anuale (de diferite taxe / parteneriate / proiecte / colaborări)
c) posibilitatea derulării unor proiecte (dezvoltare infrastructură + pe diferite teme). De fapt, s-a pierdut șansa/dreptul de a integra mai multe fluxuri – circuite (patrimoniu cultural și natural), căci (în prezent) Patriarhia își impune restricțiile de rit religios pe întreaga proprietate.

2008-2013: Nu a completat documentațiile solicitate (..) și Comuna Snagov nu mai este “Stațiune turistică de interes național”. A rămas doar satul Snagov, “Stațiune turistică de interes local”.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la  office@FundatiaSnagov.ro 

 

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?