Pagină realizată cu ocazia Campaniei de Informare și Conștientizare “ANPLS chiar există! Informeaza-te și Protejeaz-o!” prin proiectul „Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov” – Management adecvat prin revizuire Plan de mangement pe bază de studii ştiinţifice, Informare şi Conştientizare” cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Nevertebrate

Din încrengătura Porifera a fost observată o singură specieSpongilla lacustris – spongierul de apă dulce, prezentă în special în zona deversorului și în brațele laterale, unde există o cantitate suficientă de detritus și locuri de fixare pentru specie (crengi, trunchiuri de copaci căzuți în apă, pietre).

Din filumul Mollusca pe parcursul deplasărilor de teren au fost observate 9 specii în perimetrul RNL Snagov: Anodonta cygnea, Cepaea vindobonensis, Chilostoma squammatimum, Dreissena polymorpha, Helix pomatia, Limax cinereoniger, Lymnaea stagnalis, Planorbis corneus și Viviparus viviparus. Zona cu cea mai mare frecvență de moluște a fost zona debarcaderului central din Snagov, deși presiunea antropică este ridicată aici. Habitatele acvatice de aici, cu vegetație bogată formată din nuferi, stuf și papură asigură condiții favorabile de hrănire, reproducere și dezvoltare pentru fauna de moluște. Marginile betonate ale debarcaderelor reprezintă suprafețe ideale de fixare și dezvoltare pentru Dreissena polymorpha, specie invazivă pentru Lacul Snagov, aici formând colonii dense de indivizi.

Dintre crustaceele macroscopicesingura specie observată a fost racul de râu (Astacus astacus), specie vulnerabilă la nivel mondial (conform IUCN Red List) ca urmare a supraexploatării populațiilor naturale și distrugerii habitatelor. Cele mai multe observații asupra speciei au fost făcute pe brațele laterale ale lacului, în zone cu o influență antropică scăzută și maluri naturale, unde își poate săpa adăposturi în pământ sau printre rădăcinile submerse ale copacilor.

Clasa Insecta este foarte bine reprezentată în perimetrul Lacului Snagov, fiind identificate 41 de specii(Adalia bipunctata, Agapanthia dahlia, Anaspis ruficollis, Anthaxia nitidula, Anthrenus scrofulariae, Apis melifera, Araschnia levana, Argynnis paphia, Bombus terrestris, Carabus coriaceus, Chrysantia viridissima, Chrysolina fastuosa, Chrysolina menthastri, Coccinella septempunctata, Coccinella quadridecimpunctata, Coccinula quatuordecimpustulata, Crocothemys erythraea, Dorcus parallelopipedus, Gerris sp., Hesperia comma, Ischnura elegans, Leptophyes punctatissima, Libellula fulva, Limenitis populi, Lucanus cervus, Melasoma populi, Micraspis duodecimpustulata, Moanila jurtina, Mordella aculeata, Mordelliotena micans, Oecanthus pellucens, Opatrum sabulosum, Oxythyrea funesta, Polyommatus amandus, Psyllobora vigintiduopunctata, Sceliphron destillatorius, Sympetrum vulgatum, Vanessa atalanta, Vespula germanica, Vespa crabro, Zabrus tenebrioides). O frecvență ridicată a speciilor a fost observartă în zonele de mal și în poienile sau luminișurile pădurii. Zonele de mal acoperite de stuf sunt în special importante pentru insecte, deoarece acestea reprezintă principalele locuri de reproducere. De asemenea, trunchiurile copacilor căzuți sau ramurile groase din litiera pădurii sunt atât refugii cât și locuri importante de depunere a pontei, în special pentru rădașcă (Lucanus cervus), specie protejată prin legislația națională și europeană

Vezi listele cu inventarierea nevertebratelor, inventarierea insectelor si inventarierea molustelor

Sursa date: Plan de management si Regulament RNLS.
Fara aprobarea scrisa a Fundatiei Snagov, a Custodelui Snagov Tur, a KVB Economic sunt interzise copierea, multiplicarea si/sau imprumutarea documentatiei (text si imagini).