Nelumbo nucifera (Lotusul indian) > REȚETE CULINARE

# Dacă statul român (autoritățile) nu reușesc să-și îndeplinească obligația de a elimina/reduce Lotusul indian de pe lacul Snagov (+ aria naturală protejată), atunci hai să îl mâncăm noi (..), dacă tot există sute de rețete și unele meniuri sunt chiar la restaurantele de lux. 

Fundatia Snagov a recoltat + gătit + demonstrat public/local (și prin degustare + mediatizare) mai multe moduri de utilizare + gătire a (părților) din lotusul indian (Nelumbo nucifera).

Alte detalii  / pagini:
1) Planta invazivă Nelumbo nucifera (= Lotusul indian) pe lacul Snagov
2) Eveniment recurent (anual) propus in 21.09: ???
* Album foto de la prima editie (2022): Cum mancăm (de)gustare – Lotusul indian?
* ca alternativă suplimentară pentru reducera – eliminarea acestei specii din lacul Snagov (unde are comportament invaziv)

CE + CUM se poate MÂNCA din Lotusul Indian?

Se poate prezenta sub formă de BUFET – unde pe platouri / tăvi să existe porții minuscule (doar cu rol de degustare). Doar pentru curiozitate + evaluare / feedback obligatoriu (foarte dorit – de la participanți / vezi Formular).

SEMINȚE:
S1)* crude sau fierte (decojite)
S2)? prăjite (+ înmuiate în diferite sosuri)
S3a) fierte (+ servite lângă garnituri: orez, cartofi etc.) /
S3b) fierte > ca parte în diferite mâncăruri ori sosuri

FLORI: (set de) Aranjamente Florale ( … diversitate) / dispersie coloristică (de la aproape alb la aproape roșu închis)

PETALE:
P1)* decor: floare/petale pe masă
P2)* se servește pe ele: mici mostre ori bucăți de desert
P2)* transfer arome (se pune + leagă peste noapte în floare, “orice” absorbant de miros cu rol de transfer ulterior)
P3)* “trase” + prăjite prin aluat (f1,)
P4) Ceai:+f1 + f2,(ceai alb este pus în floarea legată de lotus pentru o noapte – pentru a se impregna cu  fenolii specifici)

FRUNZE:
F1) împachetarea cărnii (+ lut) și coacere în jar a cărnii (pasăre ?(f1), carne mixtă – tocată, pește)

RĂDĂCINI:
R1) + mix de legume + condimente, prăjite (wok) și servite (f1
R2) + carne tocată +condimente (sub formă de perișoare mari), împachetate în frunze de lotus și puse la gătit cu vapori (f1)
R61)* desert: Lotus root in osmanthus sauce with honey
R62)* desert: din pudră (f11+f12+f13+f14): în amestec cu fructe confiate si diferite semințe [pudra se obține după evaporarea “apei” de după fierberea rădăcinilor răzuite mărunțit]

Desert:  din seminte, radacini (ex: rondele)

Medicinale (o mulțime – ex pt flavonoide): 
diaree, insomnie, febra, gastrite.
Fiecare parte (stamine, pețiol, flori, semințe, rizomi) – au fost utilizate de peste 1000 de ani in medicina Chinezeasca.

Frunze > industria farmaceutică utilizează peste 800.000 tone / an de frunze de lotus (numai în China)

Florile și pendunculul > ca tonice cardiace și hepatice.
Semintele > pt. boli ale tesuturilor cutanate.
Partile plantei se pot consuma si crude!
Rizom (pudră) > îmbunatățirea sistemului circulator
Frunze (în China) > hyperlipidemie, hematemesis, metrorrhagia, simptome inflamatorii etc.
Frunze uscate (in China si Taiwan) > ceaiuri pentru slabit
Flori (stamineceai) (in Thai) > îmbunătățirea sistemului circulatoriu, scăderea glucozei și a lipidelor din sânge, reducerea stresului oxidativ

Nelumbo nucifera Gaertn. este una dintre cele mai importante plante medicinale folosite în diferite medicamente tradiționale. N. nucifera este o sursă naturală de multe flavonoide puternice care prezintă diverse activități farmacologice eficiente. În prezent, au fost descrise numeroase activități farmacologice precum activități anti-angiogenice, anticancerigene, antidiabetice și anti-obezitate ale flavonoidelor izolate din această specie medicinală. Cu toate acestea, majoritatea acestor activități farmacologice necesită încă investigații suplimentare înainte de a duce la descoperirea unor medicamente puternice din extractele acestei specii de plante și dezvoltarea lor pe scară largă.

Parfum:  din floare

* Toate partile lotusului sunt folositoare. Filme: 1 * Se poate conserva in multe feluri * daca se face pudră (..) aceasta se poate ingloba in diferite retete …

Beneficii ale lotusului indian

1) În Asia de sud (India, Pakistan etc.) se consumă toate părțile plantei, existând o lungă tradiție, sute de rețete culinare și o foarte largă gama de produse derivate. Astfel, planta crescută natural este consumată de populație și dată find cererea suplimentară există și plantații.
2) consumul in lume este pe segmente / nise precum: restaurante specifice (asiatice) / restaurante de lux – in care se servesc cateva feluri / parfum si ceai – in mai multe nise de lux / 
3) industria farmaceutica + parfumerii (care fiind interesata de anumite substante, le preiau de oriunde din lume, din orice fel de plante – deci si din nelumbo nucifera)

Rădăcina (root)

Sindhi Beh (lotus) recipe (> 1, / 2 / 3)

Exemplu de rețetă: Lotus Root Subzi,  
A= SOSUL (1 lm ulei, Condimente: 1/4 lm Turmenic (pudră), 1 l Ginger + Usturoi (pastă), 1 borcan pastă de tomate (ori 4 roșii)
1/2 lm red chili, 1/2 lm Garam Masala, 1 lm coriandru proaspăt)
Se gătește(10-15m) până când uleiul se separă de roșii > până se cam zvântă
B= 12 oz de felii de (rădăcină) de lotus
Se amestecă timp de 1-2 minute (până când se acoperă foarte bine)
Se mai adaugă puțină apă (o cantitate mică) pentru a mai înmuia (+frăgezi)
+5min (se acoperă + se lasă)… > este Gata (se mai adaugă puțin Cilantro)

Notă: părțile crude de Nelumbo nucifera, au un gust de leguma – zarzavat (gen nap – cartof – mar). Condimentele – sosurile – garniturile gatite (prin retete Asiatice) – aduc o diversitate mare de gusturi si texturi. Deci o prima concluzie si implicatie este ca se poate gati si cu (orice) retete, nu doar asiatice.

Semințe (verzi – formate / coapte – uscate )

Se pot mânca semințele formate și crude (1).
Dar (în general) se culeg verzi și se gătesc (și există zeci de rețete, majoritatea în combinație cu gătirea și a rădăcinilor)
Semințele uscate se folosesc in amestec la prajituri si alte feluri de desert.

Rădăcini + Semințe + Frunze

Deși rădăcina de lotus crește în noroi, este o comoară.
Florile, frunzele, rizomii, fructele sale pot fi făcute în diferite feluri de mâncare.
Deși lotusul s-a decolorat toamna, rădăcina de lotus s-a maturizat.
Iata ce se poate gati din rădăcină proaspătă de lotus, semințe de lotus și frunze de lotus:

Iata cum se pot gati:
> Lotus Root Chicken = Pui cu rădăcină de lotus
> Lotus Root Fried = rădăcină de lotus prăjită
> Lotus Root Pork Rib Soup = supă de coastă de porc cu rădăcină de lotus
> Osmanthus honey with lotus root = Miere de osmanthus cu rădăcină de lotus
> Tremella lotus seed soup = supă de semințe de lotus Tremella
Fiecare dintre ele este o delicatesă rară.

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Rădăcini de lotus recoltate

3 din 6 feluri gătite simultan

Carne tocată în mini sandwich-uri de lotus

Lotus Root Pork Rib Soup = supă de coastă de porc cu rădăcină de lotus

Copt în frunză de lotus > 
Lotus Root Chicken = Pui cu rădăcină de lotus

Desert > Osmanthus honey with lotus root = Miere de osmanthus cu rădăcină de lotus

Flori + Semințe

semințele odată fierte > se elimină coaja (când erau mai crude (opțional) le-a eliminat și “miezul”) verde

Play Video
Play Video
Play Video
Play Video

Coș cu ce s-a recoltat de pe lac

Petalele … (spălate) > se trag  prin faină cu ou > se vor prăji în ulei

Semințele > curățate > spălate > opărite (pt a elimina pielița / se pot gusta) > se  trag prin faină cu ou > se vor prăji în ulei)

Petalele și semințele (prăjite) se mănâncă cu un sos special (mix de condimente)

Albume Foto in Facebook (pagina Fundatia Snagov) 2022 recoltare > pregatire > gatire > degustare: 

Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.

Finanțațori –  Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului  „Multiplicarea comunicării și promovării nevoii de conservare a patrimoniului natural protejat al Zonei Snagov prin mix de demersuri creative și inedite“.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)

Parteneri: Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare

Pagina realizată în cadrul  proiectului “Multiplicarea comunicării și promovării nevoii de conservare a patrimoniului natural protejat al Zonei Snagov prin mix de demersuri creative și inedite.
Proiectul este co-finanțat de MOL România    (https://molromania.ro/ro/) și Fundația pentru Parteneriat –  (http://www.repf.ro/)
Pagina curentă reprezintă exclusiv opinia Fundatiei Snagov (a autorului), iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de  demers ori informațiile din prezentate.

* Mai multe detalii la Ofice@FundatiaSnagov.ro * Tel: 0720 762 468

Total Page Visits: 143 - Today Page Visits: 1