Daca sunteti (atat de) norocosi si aveti (undeva) un teren (chiar si numai 200mp) puteti sa atrageti si ajutati o multime de specii (in special – salbatice) – cu o multime de beneficii si satisfactii.

Exista o multime de proiecte gata documentate in YouTube si cateva (deja) adaptate in Zona Snagov (vizitati Fundatia Snagov, participati si cereti ajutor).

Un spatiu verde poate (si merita) a fi mai mult decât “simplitatea” la “moda” – doar cu gazon, caine / pisici si o “atractie” “stsaina” si scumpă (de regula un kitch). Astfel de solutii au “avantajele”: lipsei de responsabilitate, ignoranta, “in linie cu lumea”, puturosenie prezentata ca “desteptaciune” etc. Asa ceva mai degraba este (devine) o dovada a saraciei (imaginatie – educatie, bani, de timp personal cu familia – prietenii, de armonie si echilibru etc.)

Normalitatea (a ajuns – opusul) ar putea fi reprezentata de una sau mai multe dintre urmatoarele utilizari a unui spatiu verde:
A) mini colectie cu biodiversitate (atractie – ajutor): mini-iaz / mini-zone de hibernare / atractie pentru pasari, pentru arici, fluturi, amfibieni – reptile etc.
B) hobby: plante aromatice, flori (set), capsuni, permacultura, albinarit (sau macar flori pentru atragerea acestora)
C) educatie: pentru proprii copii, a prietenilor, diferite grupuri etc. Caci tot anul exista teme interesante – odata ce explorati si (re)invatati cate ceva din si despre natura si ciclurile ei;
D) relaxare / anti-stress / terapie / sanatate etc.
E) sursa de mancare (legume, zarzavat, fructe) suplimentara, naturala (eco) si autosustenabila (cu minim de efort sau automatizata). Chiar cresterea catorva (4-8) gaini;
F) cu putina automatizare (ex: Gardena, sau DIY sau cu automatizari Arduino – vezi proiecte Fundatia Snagov), puteti sa asigurati mentinerea oricator cerinte de habitate  – dupa realizarea unui pilot = versiune initiala)

Oricand puteti incepe un (nou) experiment cu un colt (indepartat) si apoi sa dezvoltati incremental. Intrati intr-un grup cu oameni pasionati si colaborati …

# Principala provocare consta in a face diferenta intre:
a) moda-“fite”-“usor”-“modele” comerciale si
b) a intelege ce se intampla acolo, chiar a ajuta cateva specii in lanturile trofice, a invata si ajuta si pe altii sa inteleaga si sa se implice (deci a face ce trebuie – chiar daca se sacrifica putin din ce “este frumos”)

Exemple:
A1: Mini-Iaz (pond) (DIY) – dintr-un cauciuc uzat
A2: Hibernaculum / Adapost  – asociat unui mini-iaz (DIY)
A3: “Hotel” pentru insecte (DIY)
A4: Arici – in gradina dvs. (DIY) 
Păsări: Hranitoare + Adapatoare 
Agricultură (hobby+) : compost / vermiculture
greenhouse / grow bed /
aquaponics / hydroponics / microgreens /  duckweed / spirulina
chicken coop / strawberries grow
permaculture /



Exemplul A2: Hibernaculum / Adapost  – asociat unui mini-iaz (DIY)

Asociat unui mic “ochi” cu apa proaspata, (in care si dvs. puteti pune ceva pesti – plante salbatice etc.) – in numai cateva luni vor apare multe specii: pasari (sa bea apa), insecte (atrase de umezeala si microhabitatul care se dezvolta aici), amfibieni (si poate chiar mici reptile), arici (daca faceti si mentineti cateva gauri in garduri de circa 10-12 cm in diametru).  

* Toate aceste specii – mai au insa mici nevoi si dvs. puteti ajuta si iata cateva exemple:
– surplus de hrana (pentru oricare din specii) si apa (mai ales pe timp de iarna)
– adaposturi (pentru ascunzis – protectie, inmultire, hibernare)

Specii atrase: broaste, testoase, serpi (din iaz), arici, melci.

Nota: astfel refolositi mare parte din pamantul scos (aferent) gropii mini-iazului. Intr-o parte, puteti “include” parte din echipamentele iazului (pompe – automatizari). De regula includeti resturi de la constructii (lemn, tevi – plastic – ceramica, frunze etc.)

Puteti completa (si) cu: “mini-hotel” pentru insecte / set de plante aromatice – care atrag insecte

Referinte: 1) Colectie de filme YouTube – DIY 2) Pinterest 3) implementari – Fundatia Snagov (proiecte pregatite in diferite stadii – la care puteti participa: de exemplu constrirea de adaposturi in paduri – margini a lacurilor si baltilor etc.)

Play Video

Exemplul A3: “Hotel” pentru insecte (DIY)

In Zona Snagov (paduri riverane lacului) – exista multe sute de specii de insecte si cateva zeci – protejate. Toate – utile in felul lor si insuficient intelese si apreciate de oameni. Chiar viata oamenilor depinde de existenta insectelor.

Oricum, pe orice teren se acumuleaza periodic materii vegetale. Acestea pot fi percepute ca un stress sau ca o oportunitate (ca centru de cost sau de atractii – educatie – sursa pentru alte proiecte, chiar generatoare de beneficii si bani). Cel mai recomandabil este sa va faceti propria statie de compost.

Un mic proiect care poate fi chiar estetic, deosebit si mai ales sa atraga si directioneze membrii familiei (si a comunitatii / vecini etc.) care “altceva” – natura + ajutorarea acesteia, este un mic “hotel” pentru insecte. Care oricum exista, chiar avem nevoie de o parte din ele si putem colabora daca initiem un “dialog” si creeam si mentinem un “cadru” adecvat.

In curte putem stabili usor 2-5 locuri adecvate – daca observam si ne gandim putin.

* Toate aceste specii – mai au insa mici nevoi si dvs. puteti ajuta si iata cateva exemple:
– adaposturi (pentru ascunzis – protectie, inmultire, hibernare)
– surplus de hrana (pentru oricare din specii) (ex: zahar – miere – fructe etc.)

Pentru confectionare – puteti reutiliza resturi de la constructii (lemn, tevi – plastic – ceramica, hartie – carton, frunze etc.). De regula este suficient sa aveti:
– cadru: ladite (preferabil din lemna / ideal un box-palet)
– lemne: bete – craci – de foc
– ceramice: caramizi – cioburi
– carton: tuburi (de la suluri de hartie: prosoape / WC), de la cutii
– frunze si sol
– hartie: pt. suluri / straturi
– optional: plasa de rabit (anti-pasari) / paie – panus – coceni – conuri de brad – lemn gaurit cu bormasina – suluri de hartie capsate / placaj / 
* Preferabil fara chimicale, vopseluri ori alte substante potential toxice
# Pentru o cat mai buna “construire” a mini-habitatelor (adaposturilor) observati natura, insectele, pradatorii acestora, urmariti cateva documentare
Puteti crea chiar forme artistice (insa functia de habitat real – trebuie sa primeze)
# Unele specii (si “hoteluri”) au nevoie de umiditate si contact direct cu solul. Altele nu (exact pentru a nu fi accesibile furnicilor). “Latime” – circa 20-25cm si acoperis din stuf (care va fi – in sine – utilizat)

Faceti-va o obisnuita (program / calendar) pentru a observa (chiar saptamanal) noutatile / schimbarile / “oaspetii”. Cu copii, familia, prietenii. Prezentati-le ca atractii (si chiar sunt!).
Aflati ce (detalii) specii regasiti. Puteti primi sprijin de la specialisti (si alti iubitori de natura – mai avansati) din pagina de Facebook: Insects of Romania and Europe

Referinte: 1) Colectie de filme YouTube – DIY 2) Pinterest 3) implementari – Fundatia Snagov (proiecte pregatite in diferite stadii – la care puteti participa: de exemplu construim seturi de cate 3-5 astfel de “hoteluri” – dvs. participati si va luati 1-2 cu dvs. la final, sau le construim si amplasam in natura in paduri si langa balti etc.)

Recomandari:
a) Pe sol: suport format din: 1) cateva caramizi (cu gauri) semigropate 2)botltari
b) Suspendate: 1) de gard (si fixate de acesta) sau constructii 2) copaci
c) Adaposturile (nevoile) insectelor variaza foarte mult in ceea ce priveste: umiditatea, temperatura, lumina, etc.
d) incepeti cu cateva variante mici, diferite si amplasate in locuri indepartate (si reconsiderati – anul urmator, cand prin 15 aprilie puteti sa le desfaceti si analizati  cu “lupa”, urmele utilizarilor (oaspetilor)
e) acoperisuri din stuf (care va fi – in sine – utilizat)
f) cereti sfatul cuiva cu experienta
g) ganditi-va la ce plante puteti cultiva – pentru a ajuta cu hrana, insectele din zona dvs.

Recomandari concrete de mici proiecte: 1 / 2 / 3 / 4 / 5 /
* Educational: ce + cum arata intr-un tub (stuf – gaura)?: set de 5-10 albine / Osmia rufa / caerulescens / cornuta / arulenta (Mason bee) * S-ar parea ca circa 90% din polenizari le fac “albinele singuratice” (prefera peste 2000 de flori) si mai putin albinele cultivate (care prefera doar maxim 600 de flori).

Play Video
Play Video
Play Video

Exemplul A4: Arici – in gradina dvs. (DIY)

In Zona Snagov – chiar si in localitati (curti) exista arici (cel putin la 1:10).
Principalele problele ale acestora sunt (si aici puteti dvs. contribui) sunt:
1) suprafata suficienta pentru hranire asigurata prin deplasari care in general sunt limitate de garduri. Dar puteti sa faceti cateva gauri de 13+ cm in gardul cu vecinii (minim 4 – cate un pe fiecare directie sau cel putin una la fiecare 30 metri liniari de gard). In mod normal – in fiecasre noapte circula 1-2 km/noapte;
2) curti “moderne” (doar) cu gazon si  betoane si deci cu prea putine specii de flora specifice si implicit setul de fauna (insecte, soparle etc.). Si puteti ajuta, lasand macar cate o banda cu flora salbatica –  naturala de macar 0,5 metri de-a lungul gardurilor. Si mai ales, respectarea zonei de protectie de 5 metri de la malul lacului. Si in astfel de zone – insectele sunt suficiente pentru a supravietui cateva familii. Deci ceva din habitatele naturale – traditionale;
3) caini si pisici – care streseaza adultii si musca / mananca toti puii (si de pasari etc.);
4) un surplus de hrana si apa (incercand sa nu creeam dependente);
5) lipsa de adaposturi adecvate – caci prea multa ordine si vizibilitate intr-o curte simplificata “modern”. Si puteti face cate unul, foarte usor, rapid si ieftin

Beneficii: 1) reduc insectele in mod natural 2) atractie si rol educativ 3) aduce “noroc” casei + este un animal sociabil

Ii face rau: a) insecticidele / pesticidele b) cainii c) limitarea habitatului (lipsa gauri in garduri) d) lipsa diversitatii plantelor si deci a insectelor e) lipsa de apa sau acces cu “trepte” pe care pot aluneca si se ineaca (deci puteti pune o scandura inclinata si bine ancorata) f) nu le mai dati lapte (caci mor);

Confectionarea unui adapost/hibernare – prin reutilizare a resturilor de la constructii (lemn, tevi – plastic – ceramica, hartie – carton, frunze etc.). De regula este suficient sa aveti:
– cadru: ladite (preferabil din lemn / ideal un box-palet)

Referinte: 1) Colectie de filme YouTube – DIY 2) Pinterest 3) implementari – Fundatia Snagov (proiecte pregatite in diferite stadii – la care puteti participa: de exemplu construim seturi de cate 3-5 astfel de “hoteluri” – dvs. participati si va luati 1-2 cu dvs. la final, sau le construim si amplasam in natura in paduri si langa balti etc.)

Exemple: 1 / 2 /

Va invitam sa ajutati “lumea celor care nu cuvanta” (Emil Garleanu) – creand pe terenurile preluate de oameni – naturii, cel putin o serie de mici amenajari, care se la ajute, hraneasca, adaposteasca si care sa le permita interconectarea (prin gauri in gard etc.) cu altele asemenea, dintr-o retea pe care oamenii o pot face intre curtilor lor si parcurile, padurile, lacurile invecinate.

Va invitam (si rugam) sa ne trimiteti poze cu proiectele dvs. Si poate sa formam mici comunitati (a iubitorilor de natura) care sa si facem periodic cate  ceva concret si mai ales sa pastram empatia si legatura directa cu natura.

>>> Fundatia Snagov a structurat foarte multe informatii si (propuneri) de proiecte cu bugete si aflate in diferite stadii de implementare. Veniti sa aflati, sa va inspirati, sa colaborati, sa cunoasteti altii ca dvs.. sa ajutati.
Puteti si sa “cumparati” “hoteluri” (de sol / suspendate) – gta facute. Iar contributia dvs. va finanta alte proiecte / nevoi.
Tel: +4 0720 762468 / [email protected]

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?