RNCS = Rezervația Naturală Complexă Snagov și Academia Română – Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii

Cronologie și Context

1952.06.02 Academia Romana declara Monument al Naturii ansamblul format din Padurea Riverana lacului Snagov (de pe ambele maluri – cu ce a ramas din Codrii Vlasiei) si lacul dintre maluri. Deci actul de infiintare este HCM 894/1952.

Totodata Academia Romana devine si administrator (custode). Local (in Snagov) custode este numit padurarul ? Hartopan-ul … 
Din unele documente .. rezulta varsta stejarilor seculari (in 1952) – care in 2011-2-14 cand s-au facut taierile masive ale stejarilor seculari, au avut intre ???-??? ani.


1996-1999 Academia Romana nu (pare sa mai fie) informata si/sau consultata legat de “oportunitatea” de “desfiintare” a RNCS. Demers care (oricum) ar presupune o intreaga procedura administrativa multi-institutionala cu fundamentari stiintifice etc. Ceea ce ar fi imposibil avand in vedere sutele de specii protejate de la Snagov (confirmate prin zeci de studii stiintifice pana intre 1904-1989 cat si prin alte studii stiintifice realizate intre 2011-2012 si receptionate de Ministerul Mediului in 14.11.2014.

03.11.2016 – Presedintele CoMN din Academia Romana participa la evenimentul organizat de Fundatia Snagov “Biodiversitatea Zonei Snagov” (video)  alaturi de 11 cercetatori care fac prezentari stiintifice si (fiecare) confirma pentru propria categorie de specii ca Zona Snagov trebuie protejata.
CoMN da Avizul pentru Extinderea zonei de protejat de la Snagov, de la RNCS (cu 1147,7 ha) la 2080,2 ha. Iar in cadrul evenimentului dl. Dan Munteanu face urmatoarea declaratie


5.0
5.0 out of 5 stars (based on 1 review)
Excellent100%
Very good0%
Average0%
Poor0%
Terrible0%

RNCS - CMN

2024-07-15

Stiam ca forul suprem pe parte stiintifica este Academia Romana, printr-o Comisie, specializata in Monumentele Naturii, Rezervatii, Parcuri si asa mai departe.

Pai oare prin arhivele acesteia nu ar trebui sa se regaseasca toate documentele relevante acestor subiecte?

Nu exista o registratura, niste tabele (per categorii), niste rapoarte de activitate, bugete, masuri etc.? Pai din asa evidente si corespondente, nu se poate reface tot ce este necesar?

Oare nu toate nu toate grupurile de lucru, au avut un reprezentant sau macar un acord in ceva decizii de scoatere, introducere de noi arii protejate?

Pe alta parte, daca CMN nu are un demers cu fundamentari (stiiintifice) si un act explicit de anulare a Rezervatiei, iar pe alta parte niste fundamentari stiintifice si comisii care parcurg ceva proceduri clare, oare cum sa apara alte doua mici arii naturale protejate? Deci daca la CMN nu exista asa ceva, oare nu este extrem de simplu si anume: exista numai Rezervatia infiintata in 1952 si in prezent, pe baza noilor studii stiintifice si initiative, se poate si trebuie sa se si extinda cu tot luciul lacului, suprafata de protejat. Mai ales ca nu deranjeaza si nu afecteaza nici un riveran (ca nu sunt proprietari pe domeniul public – luciul lacului). Si in fond, vecinatatea unei arii naturale protejate este un ceva care mareste valoarea unei proprietati si deci nu o groapa de gunoi, industrie, restaurante cu galagie ori altele.

Se poate vota undeva – ceva, gen Petitie?

Avatar for alexandraion76
alexandraion76
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?