In zona Snagov (paduri si lac), desi sunt si doua arii naturale protejate si in ultimul an s-a dovedit (de cercetatori) ca exista peste 200 de speii protejate + rare – se continua distrugerea patrimoiniului natural.
Te invitam sa semnezi PETITIA online cu textul prezentat si in continuare. Aceasta va fi transmisa institutiilor publice in 10 iulie 2013 (dar si imediat ce depasim 2000 de semnaturi).
Contribuie la protejarea BIODIVERSITATII din ceea ce ar trebui sa redevina destinatia “VERDE” de weekend a Bucurestiului si Ploiestului! Si (re)vino (deja) sa explorezi Zona Snagov (paduri si lac) in plimbari/circuite: pe jos, cu bicicleta, cu caiacul, cu vaporasul, cu trenuletul de vacanta etc.
Procesul de reducere/scadere a Patrimoniului Natural (biodiversitatii) Zonei Snagov are doua cai principale:
1) continuarea procesului de selectie/rarire a copacilor maturi si seculari. Care sunt extrem de necesari pentru conservarea biodiversitatii (cuiburi pentru lilieci, bufnite, viespi, pasari rapitoare mari etc / sursa de seminte / ca material in descompunere). Pe alta parte, acesti copaci seculari (in special stejarii) sunt deosebit de frumosi. Astfel ca informam/afirmam ca (mai) exista copaci seculari deosebit de mari/frumosi si ca ar trebui sa aplicam criterii ecologice si nu (pur) economice.
2) continuarea realizarii de constructii ilegale si/sau neconforme cu legislatiile si normele in vigoare. Corelate cu infractiuni precum modificarea malurilor lacului, utilizarea de ambarcatiuni ce produc valuri foarte mari/puternice etc
Un ALBUM cu poze legate de paduri (si abuzuri), este prezentat la:
1) pagina Facebook a Fundatiei Snagov => Album “
Salvati Codrii Vlasiei“2) pagina Facebook a Fundatiei Snagov => Album “
Taierea STEJARILOR multiseculari” 3) o stire de la ProTv legata de abuzul din padure de la Astoria (27 dec 2011)
In urmatoarele poze puteti observa:
a) (din harti Google Earth) cum era “in trecut” (adica 2004-2006) fata de cum arata in “prezent” (2011-2012), caci ceea ce s-a taiat in ultimele 9 luni nu se poate vedea decat “in teren” (si daca stii cum “era”)
b) zone foarte intinse unde s-au realizat “rariri” si cateva zone (punctuale) in care s-au realizat defrisari totale
c) din observatiile facute de aproape (si cunoscand “locurile”) iti poti da seama ca domina criteriul economic (si chiar si asa parca se taie prea mult) si nu cel ecologic (cu atat mai putin cel estetic)
d) am primit si poze facute de diferiti localnici (dar inca nu le-am postat caci nu am recunoscut locatiile bine si multe nu sunt realizate “profesionist”)
Cunoastem ca exista aprobari (plan de la Romsilva) pentru taieri planificate pentru urmatorii 5-10 ani, fundamentate acum 2-4 ani, cand nu se cunostea (lipsa de studii / rapoarte) si nici nu existau preocupari si responsabilitati ecologice. Astfel ca in prezent trebuie (de urgenta) sa se stopeze taierile si sa se recoreleze rezultatele studiilor stiintifice cu legislatia de mediu si diferitele angajamente UE si internationale. Si in plus, sa se tina cont si de dorinta cetatenilor (vezi – petitii etc). Cert este sa Romsilva poate (chiar in prezent are un proiect cu WWF) sa redefineasca zone/paduri cu valoare ridicata (si chiar si Ocolul Silvic Snagov – are o suita de realizari si preocupari proprii, in acest sens, cu resursele stiintifice limitate de care a dispus).