PETIȚIE: Conservare Rezervația Snagov (pădure+lac)
[3105 formulare semnate (hartie)]

In zona Snagov (paduri si lac), desi sunt si doua arii naturale protejate si in ultimul an s-a dovedit (de cercetatori) ca exista peste 200 de speii protejate + rare – se continua distrugerea patrimoiniului natural.
 
Te invitam sa semnezi PETITIA online cu textul prezentat si in continuare. Aceasta va fi transmisa institutiilor publice in 10 iulie 2013 (dar si imediat ce depasim 2000 de semnaturi).
 
Contribuie la protejarea BIODIVERSITATII din ceea ce ar trebui sa redevina destinatia “VERDE” de weekend a Bucurestiului si Ploiestului! Si (re)vino (deja) sa explorezi Zona Snagov (paduri si lac) in plimbari/circuite: pe jos, cu bicicleta, cu caiacul, cu vaporasul, cu trenuletul de vacanta etc.
 
Procesul de reducere/scadere a Patrimoniului Natural (biodiversitatii) Zonei Snagov are doua cai principale:
1) continuarea procesului de selectie/rarire a copacilor maturi si seculari. Care sunt extrem de necesari pentru conservarea biodiversitatii (cuiburi pentru lilieci, bufnite, viespi, pasari rapitoare mari etc / sursa de seminte / ca material in descompunere). Pe alta parte, acesti copaci seculari (in special stejarii) sunt deosebit de frumosi. Astfel ca informam/afirmam ca (mai) exista copaci seculari deosebit de mari/frumosi si ca ar trebui sa aplicam criterii ecologice si nu (pur) economice.
2) continuarea realizarii de constructii ilegale si/sau neconforme cu legislatiile si normele in vigoare. Corelate cu infractiuni precum modificarea malurilor lacului, utilizarea de ambarcatiuni ce produc valuri foarte mari/puternice etc
 
Poze cu taierile de stejari seculari puteti vedea si pagina unui comunicat de presa (similar) initiat de Fundatia Snagov: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=807

Un ALBUM cu poze legate de paduri (si abuzuri), este prezentat la:
1) pagina Facebook a Fundatiei Snagov => Album “Salvati Codrii Vlasiei
2) pagina Facebook a Fundatiei Snagov => Album “Taierea STEJARILOR multiseculari” 
3) o stire de la ProTv legata de abuzul din padure de la Astoria (27 dec 2011)

In urmatoarele poze puteti observa:
a) (din harti Google Earth) cum era “in trecut” (adica 2004-2006) fata de cum arata in “prezent” (2011-2012), caci ceea ce s-a taiat in ultimele 9 luni nu se poate vedea decat “in teren” (si daca stii cum “era”)
b) zone foarte intinse unde s-au realizat “rariri” si cateva zone (punctuale) in care s-au realizat defrisari totale 
c) din observatiile facute de aproape (si cunoscand “locurile”) iti poti da seama ca domina criteriul economic (si chiar si asa parca se taie prea mult) si nu cel ecologic (cu atat mai putin cel estetic)
d) am primit si poze facute de diferiti localnici (dar inca nu le-am postat caci nu am recunoscut locatiile bine si multe nu sunt realizate “profesionist”)
 
Cunoastem ca exista aprobari (plan de la Romsilva) pentru taieri planificate pentru urmatorii 5-10 ani, fundamentate acum 2-4 ani, cand nu se cunostea (lipsa de studii / rapoarte) si nici nu existau preocupari si responsabilitati ecologice. Astfel ca in prezent trebuie (de urgenta) sa se stopeze taierile si sa se recoreleze rezultatele studiilor stiintifice cu legislatia de mediu si diferitele angajamente UE si internationale. Si in plus, sa se tina cont si de dorinta cetatenilor (vezi – petitii etc). Cert este sa Romsilva poate (chiar in prezent are un proiect cu WWF) sa redefineasca zone/paduri cu valoare ridicata (si chiar si Ocolul Silvic Snagov – are o suita de realizari si preocupari proprii, in acest sens, cu resursele stiintifice limitate de care a dispus).
IN TRECUTIN PREZENT
1 
2 
3 
4 
5 
Cateva note / explicatii / clarificari:
1) In 1952 se infiinta “Rezervatia Complexa Snagov” care avea circa 1456 de hectare. Si cuprindea lacul si padurile de jurimprejur. Si erau clar mentionate zone de conservare stricta (in special pentru seminte)
2) In 2000 se infiinteaza doua arii naturale protejate (“Lacul Snagov” de 100 ha si “Padurea Snagov” de 10 ha). Adica de circa 10 ori mai putin. Si desi cele zona zone sunt invecintate, in lod de a face o singura arie, se fac doua. Caci asa rezulta delimitarea facuta “din birou” (necorelata cu situatia din teren). Si ca dovada majora a greselii unei astfel de abordari, cercetatorii care au facut inventarieri in 2011-2012 au gasit mai multe specii (si mai ales mai multe ca numar) in afara actualelor delimitari.
3) In ceea ce priveste delimitarile si denumirile “trupurilor” de padure, acestea variaza mult in timp.
Cert este ca ceea ce mai este apartine fostilor Codri ai Vlasiei. Si in special in partea de la Complexul Astoria, liniile 4-5-6 din padurea Barbosi, zona dintre Palatul Snagov si Parcul/Plaja Snagov – aveau (si mai exista si in prezent) multi copaci seculari. 


* Pentru INFORMARE – Promovare avem in vedere prezentari + promovare + distributii directe si cu ocazia urmatoarei suite de EVENIMENTE:
a) [08-mai-2013] Evenimentul “Societatii Geografilor”
b) [10-mai-2013] InfoTur al principalelor agentii turistice din Romania
c) [12-mai-2013] Prima Evadare [>3000 de biciclisti + insotitorii acestora]
d) [18-19-mai-2013] Noaptea Muzeelor Deschise (la care participa si Colectia Muzeala Snagov / premiera pentru zona Snagov]
e) [iunie 2013] Noaptea Muzeelor Deschise (la care participa si Colectia Muzeala Snagov / premiera pentru zona Snagov]
f) prezentarea Colectiilor muzeale Snagov la Muzeul Sutu si la Biblioteca Nationala (lunile mai – iunie – iulie)

Intentionam sa utilizam CANALE precum:

1) FaceBook (in cadrul unei campanii sustinute)
2) comunicate de presa
3) grupuri de discutii (ex: biologi / ecologi; conservarea_biodiversitatii@yahoogroups.com etc)
4) presa locala
5) voluntari care sa distribuie formulare de petitie

+ Partenerii, sustinatorii, simpatizantii – tuturor celor de mai sus.

REZULTATE: semnatari petitie
Total: 3054 se semnatari ai petitiei, din care 282 au semnat petitia online si 3054 au semnat petitia direct “pe hartie”.
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?