PA003 Prezentare – Comuna PERIȘ
Comuna Peris este atestata documentar inca din anul 1579, moment in care apare pentru prima data sub denumirea actuala. Amplasarea la 44,680 N latitudine si 26,010 E longitudine, ea face parte din judetul Ilfov. Accesul rutier este asigurat prin Drumul National 1 spre Bucuresti si Ploiesti, prin Drumul Judetean 101 A, Drumul Judetean 101 B, spre soseaua Buftea – Ploiesti.
Comuna Peris este compusa din 5 sate: Peris, Bratulesti, Cocioc, Balteni si Burias, ocupand o suprafata de 7.797 ha.
– extravilan : 6.753 ha
– intravilan : 1.035 ha
Terenul agricol reprezinta 61% din totalul suprafetei teritoriului administrativ si are urmatoarele categorii de folosinta :
– teren arabil: 4.572 ha
– vii si pepiniere viticole: 87 ha
– pomi si pepiniere:17 ha
– pasuni: 315 ha
Fiind localizata in campia Romana, relieful este majoritar de campie (105 – 137 m fata de nivelul Marii Negre). Padurile comunei fac parte din renumitii “Codrii Vlasiei”. Din punct de vedere hidrografic, comuna este situata intre raul Ialomita si lacul Snagov. Datorita diferentei mici de nivel pe care curg raurile, s-a format un numar mare de lacuri, majoritatea naturale.
Satul Peris s-a dezvoltat pe malul stang al vaii Snagovului, care in aceasta zona se prezinta ca un culoar larg, meandrat cu maluri domoale.
Satul Burias s-a dezvoltat pe partea dreapta a raului Ialomita, in zona de terase joase, avand altitudini in jur de 120 m in zona construita.
Satul Balteni, atestat documentar prima data in anul 1476, este situat in partea de sud est a teritoriului administrative al comunei, in zona de terase joase, pe malul lacului Manastirea, avand altitudinea in jur de 100m in zona construita.
Bogatia descoperirilor arheologice – relicve, inscriptii, etc. – sunt dovada locuirii neintrerupte a zonei, de la daco-romani, pana in prezent.
Incepand cu sfarsitul secolului al XIV-lea, sub domnia lui Basarab I si continuind pana in secolul al XVI-lea mai multe asezari si orasele au prins viata in aceasta zona (exp: Snagov, Chitila, Afumati si Tancabesti). Acestea isi continua existenta si dezvoltarea pana in zilele noastre. Numele “Ilfov” este pentru prima data mentionat intr-un act de donatie din 1482 scris de Domnitorul Vlad Calugarul catre Manastirea Snagov.
Relieful este majoritar campie, fiind la 105 – 137m fata de nivelul marii. Padurile comunei fac parte din renumitii “Codrii Vlasiei”. Acestea sunt formate din diverse specii de foioase (stejar, fag, artar, salcam, tei), in amestec sau in masive. Stejarul este specia predominanta dar si salcamul si teiul se intalnesc in masiv in padurea Scrovistea. Vegetatia ierboasa este predominant reprezentata de graminee si leguminoase. Vegetata hidrofila din luncile raurilor si lacurilor este formata din specii lemnoase de salcii si plopi. Marginile baltilor si lacurilor sunt brodate cu nuferi si stanjenei de balta. Fauna de padure este reprezentata de cerb, caprior, mistret, vulpe, veverita. Pasarile, ce dau adevarate concerte in paduri si luminisuri sunt ciocarlia de padure, privighetoarea, ciocanitoarea, etc. Aceasta zona prezinta caracteristicile unui climat temperat continental secetos, cu veri calde si ierni aspre, specifice Campiei Romane. Temperaturi medii: – anuala 100 C. Vanturile dominante bat din directia nord – est cu o frecventa de 21,9 %. Mediile lunare ale vitezei vantului, inregistrate, sunt de 4,7 m/s.
Numarul mediu de zile cu vant tare (11-16 m/s) este de 77,2. Iernile sunt reci, geroase, cu temperaturi medii de -30 – 00 C. Verile sunt calde, cu un pronuntat caracter continental arid, cu temperature medii de 200 – 230C. Media anuala a precipitatiilor este de 460-500mm.
In comuna Peris se gasesc mai multe biserici. Cea mai mare se gaseste in satul Cocioc si a fost ridicata in anul 1940, dar cea mai veche si importanta biserica, (din anul 1600), declarata monument istoric, se gaseste in satul Balteni. In comuna Peris, pe langa peisajele foarte frumoase, oferite de padurea si lacul Scrovistea din zona satului Balteni, mai exista si lacul Snagov (“coada Snagovului”) care se intinde de la DN1- Tancabesti, pana dincolo de calea ferata Bucuresti – Ploiesti. De asemenea pot fi vizitate biserica veche din satul Balteni, unde legenda spune ca ar fi ingropat Vlad Tepes si muzeul din satul Burias.
Populatia comunei Peris este de 6.911 locuitori, din care 3.330 barbati si 3.581 femei, sub 20 de ani 1.699 persoane, intre 20 si 60 ani 3.627 persoane, iar peste 60 ani, 1.585 persoane.
Pe teritoriul comunei, exista 5 scoli si 5 gradinite, unde invata aproximativ 600 de copii, un centru de plasament si o sala de sport moderna.
Serviciile medicale sunt asigurate de cele 4 cabinete medicale individuale, de Spitalul Comunal Peris, doua farmacii si de cabinetul veterinar. A fost finalizata constructia unui dispensar uman in satul Burias care va cuprinde un cabinet stomatologic si o farmacie.
La linistea cetatenilor vegheaza angajatii Postului de Politie Peris, precum si politisti comunitari.
Ocupatiile locuitorilor comunei Peris, sunt diverse:
– 3/4 dintre acestia sunt angajati la diferiti agenti economici, in comuna sau in afara acesteia
– 1/4 se ocupa cu agricultura
Intreprinzatorii importanti din aceasta comuna, sunt:
– S.C. ROMSUINTEST S.A. – avand ca domeniu de activitate, cresterea porcinelor, fabrica de nutreturi concentrate si abator
– S.C. CARPAT AGREGATE S.A. domeniul de activitate fiind extractia nisipului si pietrisului;
– S.C. IMOBILIARE PERIS – agentie imobiliara;
– S.C. SORINA PROD COM S.R.L.- comert;
– S.C. ZENOBIA S.R.L. – statie peco, deposit materiale de constructii;
– S.C. DANIA TRANS S.R.L.- transport marfa
Exista numeroase persoane fizice autorizate, domeniul de activitate fiind in principal comertul.
Comuna este racordata la electricitate, are conducta de apa potabila, exista telefonie, internet si televiziune prin cablu. In satul Burias a fost infiintat cu ajutorul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Comunicatiilor, un telecentru care este dotat cu calculatoare conectate la internet si telefonie.
Investitii in curs de realizare:
– alimentarea comunei cu gaze naturale
– asfaltarea drumului comunal Bratulesti – Cocioc
– asfaltarea drumului comunal Balteni – Burias
Investitii viitoare:
– canalizare
– extindere retea electrica
– amenajarea lacurilor de pe raza comunei
– introducerea monumentelor istorice in circuitul turistic
Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]