Nevoi de VOLUNTARI – Exemple
Exemple NEVOI:
1) PATRULĂRI prin natură
2) ATELIERE SI ACTIVITATI
3) CENTRU de INFORMARE TURISTICA
4) ajuți la “de toate” + administrative (împreună cu noi)
+++
1) PATRULĂRI (POZE+HRANIRE SPECII) PRIN PADURI RIVERANE LACULUI SI MALURILE LACULUI SNAGOV
IMPLICIT: in fiecare Sambata (de regula intre 11:00 – 14:00)
DURATA: minim 3 ore / preferabil 5 ore / maxim 9 ore
FORMA: implicit =>
1) TRASEU pre-stabilit de 5 – 8 km (maxim 11 km)
2) program bine stabilit si postat intr-un Calendar (ori transmis prin email / postat intr-un forum etc)
PRE-CONDITIE: INSTRUCTAJ (loco si/sau online) + Asumarea unor obiective – responsabilitati + Contract voluntariat
DEPLASARE: implicit pe jos (in timp + functie de experienta / obiective / responsabilizare) => se primesc bicicilete / caiace duble / se merge cu vaporasul
OBIECTIVE:
1) monitorizare SCHIMBARI (fata de “data trecuta” / referential): modificari facute de oameni / modificari in habitate / legate de specii
Exista un Plan de Management + un Plan anual de monitorizari per 228 specii si 4 habitate
2) realizare de FOTO si prelucrare a acestora (in Picassa). Cineva poate ajuta – lucra si remote (via TeamViewer) – chiar persoane cu handicap motor
3) uneori adunam unele mostre
4) in cadrul unor proiecte (actiuni) bine definite, ocazional intervenim in natura (ex: eliminam unele specii invazive, ajutam unele specii, culegem unele mostre etc.)
5) hranim speciile (in special iarna)
6) distribuim materiale de informare – constientizare (in zona): de exemplu, la cutiile postale ale riveranilor (circa 1000) pe lacul lung de 16 km [dar in etape, nu in aceeasi zi – aceeasi oameni)
7) unii voluntari pot participa la controale / eventual ca martori etc.
8) lucru la sediul Fundatia Snagov la: IAZ (unde intretinem niste specii – habitate / facem unele experimente / ajutam unele exemplare ranite etc)
2) VOLUNTAR IN ATELIERE SI ACTIVITATI: TRADITIONALE / AER LIBER / KINESTEZICE / GRUPURI
FUNDATIA SNAGOV are un set de circa 12 ACTIVITATI, precum:
1) 4 ATELIERE traditionale: olarit + figurine / impletituri din fibre vegetale / pescuit / tesaturi
2) confectionarea a diferitelor obiecte din categoria suveniruri – din elemente prelevate din natura (ghinde, ferigi, frunze, scoarte, pietre etc)
3) ierbar / colectii de seminte / de diferite mostre din natura => pe care le documentam – conservam – expunem
4) serii de CIRCUITE + PREZENTARI in natura pe anumite trasee (cu grupuri)
Pentru GRUPURI (de regula copii / elevi), asiguram prezentari (insotitori – ghizi etc.) pentru a le facilita prezentarile / experimentele si interactiunea cu natura.
=> In special, 2 voluntari (un Senior cu experienta acumulata si un Junior), per grup de 8 – 16 participanti (elevi / copii) care vin sa desfasoare o activitate de 20 min – 3 ore, in zona Snagov.
+ ECOLOGIZARI … (ex: eliminarea unor specii de plante, ajutarea altor sa se inmulteasca etc.)
+ PLANTARI de copaci
+ SALUBRIZARI … (adunarea de pet-uri). Si din lac (si avem niste scule speciale)
+ Pregatirea recuzitei necesare diferitelor ACTIVITATI …
+ confectionarea unor dispozitive din materiale RECICLABILE (am facut circa 12 articole si dorim sa facem o expozitie cu pana la 50, dintre care, pentru circa 10, sa fim pregatiti sa le derulam ca activitati cu grupurile)
+ Intretinerea unui IAZ cu 28.000 litri de apa + 2 jgheaburi + 8 acvarii (cu circa 40 de specii – de monitorizat)
+ un set de dispozitive de ACVAPONIE (cu care avem realizari in ultimii 3 ani)
+ Lucrarile periodice de intretinere / pregatire a LOCATIEI (1400 mp) pentru functiile de: Muzeu / Expozitie / loc de desfasurare de activitati / IAZ etc.
a) primavara (toate activitatile specifice, care necesita circa 80 de ore de munca calificata deci circa 120 – 200 de ore de voluntariat, caci in lipsa experientei, dureaza mai mult). In forma de reprize de cateva ore, cateva weekend-uri, in februarie – martie;
b) vara (lucrarile de intretinere obisnuite): taiat iarba cu masina / verificari + intretineri la IAZ, crescatoria de rame, cortul mare, echipamente etc.
c) toamna:
d) iarna: pregatiri de consumabile / revizuirea sculelor si intructiunilor din cutiile aferente fiecarei activitati
(din) EXPERIENTA: Cei fara experienta vin si asista + ajuta de 2-3 ori si apoi (daca au capacitatea de a coordonat / gestiona un grup), pot ajunge si SENIORI (adica responsabili cu derularea unei activitati in raport cu un grup). Nivel si context in care, uneori (depinde de grup) – ar putea si primi o anumita compensatie financiara. Noi ne dorim ca dintre acesti SENIORI, 1-2 sa ajunga gestionari ai celorlalti voluntarilor (chiar in regim de plata – part-time). Cu o colaborare de cel putin 1 an si minim 3 weekend-uri la Snagov din 4 in sezon (aprilie – octombrie) dar si un numar de zile – ore din cursul saptamanii (daca pot si vor sa lucreze si autonom, adica nu permanent supravegheati ..)
3) Helper la activitati sportive cu biciclete / caiace / circuite / ture prin paduri si lacul Snagov
3) Exista un CENTRU de INFORMARE TURISTICA pentru ZONA SNAGOV, creat si gestionat de FUNDATIA SNAGOV. Si care nu are nici un sprijin de la administratia locala (primarii) ori regionala (judetul Ilfov).
Noi incercam sa ne platim / motivam voluntarii (necesari pentru patrulari – monitorizari saptamanale prin natura => caci avem si un rol de custode al ariei naturale protejate Lacul Snagov), implicand voluntari pe care ii mai motivam – “platim” cu gratuitati / reduceri in folosirea unor biciclete MTB TREK, caiace duble, circuite pe lac cu vaporasul, participarea la unele actiuni / evenimente etc.
Uneori avem si GRUPURI (copii, elevi, persoane cu dizabilitati etc.). Si uneori si grupuri normale (ex: Scoala Altfel).
Astfel ca incercam sa facem un MIX de-a lungul unui an, prin care sa ne putem continua activitatea.
* Aceasta activitate se face numai dupa un INSTRUCTAJ RIGUROS, unele testari (de competente / responsabilitate) si pe baza unui tip de contract. Si se are in vedere asigurarea elementelor de SIGURANTA pentru toti cei implicati in aceste activitati (si avem experienta – proceduri – formulare de cativa ani / deci nu e ceva nou pentru noi).
NEVOI:
1) responsabil – insotitor – al grupurilor care preiau / folosesc / fac circuite prin natura (padure / lac) cu astfel de echipamente;
2) responsabilitate de inchirie echipamente (in unele cazuri);
3) responsabilitate de AJUTOR – la unele activitati
4) responsabilitate de (usoare) reparatii / intretinere / curatare / etc.
VARIANTE:
a) doar in zile de weekend (trebuie sa acoperim intervalul 10:00 – 18:00)
b) in zile din cursul saptamanii (cand ar putea veni anumite grupuri)
Colaborarea poate fi:
1) PART-TIME
2) Project based (si poate fi si remunerata – cu conditia sa ne mai ajute si in varfuri de sarcina / ca voluntari, caci in MIX-ul nostru avem si asa ceva in ponderi care pot varia mult sau cat convenim impreuna)
3) FULL-TIME (daca cineva este suficient de senior = experimentat si vrea si poate sa isi asume mai multe roluri, poate chiar sa locuiasca la Snagov / context in care poate exista si remuneratie – corelat cu un plan de activitati convenit si care numai astfel, poate deveni mult mai mare decat suite de mici proiecte punctuale, derulate in cursul anului, in special in zilele de weekend)
Preconditii: sa vina sa vada / experimenteze cateva iesiri – actiuni la Snagov. Pentru a cunoaste despre ce este vorba.
CONCLUZII:
1) noua ne sunt de mare ajutor si un grup de 8-10 voluntari care dupa ce experimenteaza si ating un nivel minim de experienta, vor mai puteam veni si ajuta “project-based” ori part-time sambata-duminica;
2) daca si cand vom avea (din nou) o persoana mai senioara si cu care sa putem sa ne asumam un nivel mai ridicat de prezenta si activitate in sezon (aprilie – octombrie), prin aceasta perioada am putea coordona / gestiona mai multe activitati / grupuri (si in cursul saptamanii) si deci avea – utiliza si mai mult voluntari obisnuiti. Si deci lucra cu mai multe grupuri ..
+++
ALTE detalii:
1) CUM AJUNGI:
1a) Autobuz R447 (75 min, 1,5 lei) sau Maxi – Taxi de la Piata Presei libere (nr 446, 444, 65 min, 7 lei).
1b) de regula exista o masina mica care pleaca la 7:30 din zona Bucur Obor si are 2 locuri libere
2) uneori putem deconta transportul si asigura si o gustare
3) se pare ca se considera la vechimea in munca – contractul de voluntariat
4) la sediul Fundatia Snagov exista si conditii de cazare (si am avea de lucru chiar si pentru 2 persoane cu norma intreaga – ideal pensionari ori mari iubitori de natura). Insa ar trebui sa isi asume mai multe atributii (detalii la cerere)
Mai multe detalii la: [email protected] / Tel: 0720 762 468
Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]