Centru Recuperare Faună – Zona Snagov – Nordul Ilfovului : 175 km2  (≈25 x ≈7km)

Înainte de a porni către sediul nostru: Sos, Snagov nr 78. Snagov Sat, Snagov, Ilfov, 177165 vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email [email protected] pentru a ne sfătui dacă vă putem ajuta, respectiv pentru a vă direcționa către alte centre / parteneri / veterinari etc. În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

Din 15.04.2020, Fundatia Snagov a dat în folosință Centrul de Recuperare Faună – Zona Snagov (Nordul Ilfovului) Nivel 1.

Pentru că:
a) În 2019 am conștientizat (cu ocazia participării la workshopuri în cadrul proiectului INVALIS (organizate de ADR-BI) că: de fapt timp de mulți ani (10+) am oferit și avem rezultate și realizări cu servicii de prim ajutor/asistență pentru exemplare de faună:
a1) în special (in situ)
de recuperare a 1000+ de exemplare sălbatice; (in special pești – de la pescarii amatori pe care i-am convins sa elibereze “mărunțișul” ori chiar le-am dat noi cate 1-3 lei per exemplar); 
a2) la sediul nostru
 – ofeream și ceva servicii de recuperare și găzduire specii sălbatice si probabil am ajutat intre 150 – 300 de exemplare sălbatice;
b) în special pentru că ne aflăm în centrul unei zone uriașe de păduri și ape ≈ 175 km2  (≈25 x ≈7km) cu 4-5 arii naturale protejate (nordul Ilfovului)
c) exista oameni interesați sa ajutare exemplare sălbatice cu probleme, de fapt nu vor aloca mai mult de 30 minute din timpul lor si/sau 30-50 lei (ca bani – benzină). Adică – cel mult cât să le aducă la sediul nostru. Astfel că pentru recuperare supravegheată (în habitate similare / monitorizate) – eventual asociat unor traume mai mici – am reprezentat o bună soluție.

Nivel 1:  pentru că:
1) putem oferi și face câte ceva cu infrastructura pe care o avem – pentru o serie de cazuri și specii (vezi poze si detalii – mai jos).
Deși nu avem (încă) asistența medicală de specialitate și nici multe alte dotări necesare;
2) trebuie să începem de undeva, să consolidăm și catalizăm ce am făcut în speranța că poate primim și ceva ajutor și astfel (comparat cu nimic) – rezultă ceva îmbunătățibil – incremental;
Nivel 2: (de acum: în mod proactiv si cumulativ):  vizibilitate / networking / parteneriate / completarea unui set de servicii (specializări)
Nivel 3: o primă formă de recunoaștere și (auto)sustenabilitate – permanență;

# CONCLUZIE + PERSPECTIVE: Așa că – de fapt, din 2021: ce putem face mai mult și mai bine? Cu cine putem colabora și cum? Cum completăm cu resursele și competențele necesare?

REALIZĂRI (“involuntare” – până în 2020 – legate de salvare / recuperare / re-aclimatizare / tratamente parțiale):

1) Țestoase (≈5), raci (≈5), pești (≈50). Am scos din lac plase, vârșe, plastic în care erau “prinse” diferite specii vii. Am eliberat exemplarele vii (captive) și distrus (dus la gunoi) “capcanele”
+ Țestoase alohtone (≈4) (abandonate + “donate” si pe care le-am tinut o perioada in mini-iazurile de la sediul Fundatiei Snagov – unde au putut fi văzute + atinse si de copii si deci ca parte a unor activități de informare – educație > ulterior au fost preluate de alte persoane pt. a fi îngrijite în acvarii etc. – la domiciliul acestora + instructaj să nu le dea drumul în natură, eventual să le aducă tot la noi când “se plictisesc” de ele …)
2) Șerpi de lac (≈15), de casă (≈10), Esculap (≈2), șopârle:  (≈5), pești (≈70), broaște (în special primăvara în pădure) (≈50 din 5 specii diferite), tritoni  (≈6). Din mâinile și distracția în curs de omorâre (în special a tinerilor locanici – conform tradiției și obiceiurilor locale)
2) am primit și găzduit țestoase
2a) Emys obicularis: 5 din București și 2 din zona). Mai puțin 1 adult – toate au ajuns în lacul Snagov după un stagiu de 2 – 7 săptămâni  (+ 1 caz de  hibernare)
2b) țestoase alohtone: am primit 2 din Bucuresti (la insistențe – căci până în 2020 nu doream specii alohtone) și au murit (nu s-au putut hrăni singure cu ceea ce era în iazul nostru mare și nici cu hrana vie acceptată de Emys în situații similare). Alte 3 ne-au fost aduse la sediu … Cred ca pe una (mică) – apoi a mâncat-o somnul nostru cel mare.  Dar astfel am mai învățat (toți) câte ceva …
2) am primit și gazduit arici (din Bucuresti si zona). Circa 4 adulti si 6 pui. Un adult a murit și 2 pui (legat de hrănire anterioară sau stres). Am invatat (din nou) cat de important este sa ai pregatita o zona cu conditii cat mai similare habitatului specific (necesar): ascunzatori, umbra – intuneric, umiditate si apa, o diversitate de feluri de mancare, un parteneriat cu un veterinar local si mai ales – legaturi vii cu specialisti cu care sa poti – chiar online – sa te mai sfatuiesti …

x) PEȘTI din alte părți > (ex situ) de la Bucur Obor, privați și Metro Otopeni, am cumpărat/recuperat, ținut în acvarii – iaz și în final eliberat în lac specii precum: raci (Astacus leptodactylus ≈250), țipari (6), carași (≈120), lini (≈120), ?

x) PEȘTI din lacul Snagov > (in situ) de la pescarii întâlniți pe lacul Snagov (în diferite contexte) am recuperat (de regulă cu ceva vorbe bune sau chiar bani) specii precum: 
ghelmez ≈30), plăticuțe (≈30), pui de lini (≈6), pui de caracudă (≈8), bibani, rosioare, obleti. În special (prioritar) – puii de pește (în context de diferite glume sau creare de empatie)

Am disecat peste 30 de pesti (morti) > eviscerat > prelevat organe > stocat in frigider cu etichete (in contextul in care dupa aparitia a peste 5000de pesti morti pe lacul Snagov, incercam – fara bani – sa pregatesc contextul pentru analizele necesare, pe care autoritatile nu le-am facut din lipse de fonduri si ulterior din lipse de mostre – caci nu au dorit sa le primeasca pe cele pregatite …).

AMFIBIENI și REPTILE

Șarpe recuperat de la săpături - șanțuri - curți.
Țestoase recuperate în (din) București
Pontă de broaște: salvate din zona malurilor erodate de șalupe
Amfibieni crescând rapid și sănătos, în condiții adecvate - monitorizate.
Amfibian sufocat cu prada sa: o vrabie. Aduse prea târziu la Fundatia Snagov.
Altă țestoasă abandonată (pet de la bloc)

PĂSĂRI > …
De regulă – (suplimentare) apă + hrană când (tocmai) a nins. Dar și în turele prin pădure (iarna – zapada) / lac (pe gheață).
+ Cât și prin setul de hrănitori de la sediu și câțiva parteneri din zona (care susțin – ajută biodiversitatea și unii au propriile curți). 
# Ne-am făcut o colecție de link-uri la articole relevante – pentru principalele tipuri de sesizări / nevoi (solicitări).

Păsări stresate și deshidratate
Mostre de păsări moarte găsite într-o livadă - după stropirile anti-țânțari (cele publice plus cele ale vecinilor)
Pui de pasăre recuperat de la malul (betonat) al lacului (polistiren)
Pui de pasăre recuperat dintr-o curte vizitată de 8-12 pisici

MAMIFERE > … 
1) In general, primavara si iarna mai intra in curtile oamenilor (ale caror garduri nu au gauri adecvate de intrare / iesire (ex; diametru de 13cm) unii pui ori exemplare foarte  infometate / insetate. Si nu stiu cum sa procedeze cu ele …
2) din circa 8 cazuri de mamifere salbatice lovite de masini, nu am reusit sa ajutam la niciunul (am aflat tarziu / distantele erau mari si cei implicati aveau alte urgente / noi nu avem infrastructura specializata). De regula recomandam 1-3 centre veterinare de prin Otopeni, Branești, București
3) am ținut câteva exemplare (pe care ni le-au adus direct la sediu) –  la sediul nostru, cateva zile (cu apă / hrană / adăpost – improvizate).
# Din 2020 am îmbunătățit condițiile pentru 4 cuști  în 2 zone bine înțărcuite.
4) câteva exemplare moarte (vulpe, bursuc, hermeline) le-am dat la Antipa și am căutat persoane interesate să le împăieze
5) cei mai apropiați 3-5 veterinari – nu au fost intesați de colaborări (în lipsa de bani)
@ Ne-ar trebui măcar 2 cuști cu climatizare și un minim de automatizare + o trusă veterinară (căci pentru o fractură de membru ori rană deschisă de gravitate medie, aproape orcine care nu e “slab de înger” – poate face minimul necesar pentru supraviețuire). E trist când agonizează lânga tine o vietate care ar putea fi salvată (ori se va infecta sigur și va muri în chinuri în 2-4 zile)

Pârș de alun găsit agonizând pe zăpadă în zonă fără urme și copaci cu poame
Mic mamifer - adus la Fundatia Snagov
Vulpe lovită de mașini - agonizând. Între 3-12 animale mor/săptămână

MAMIFERE > Arici
Am ajutat de mai multe ori – cu succes. Mai exista mulți în întreaga Zona Snagov. Sunt prietenoși si oamenii (chiar in sate) ar putea sa ii ajute să se înmulteasca (sa o duca bine) – chiar numai prin a face găuri in garduri cu diametru de 13 cm.

Pui de arici adus la sediul Fundației Snagov
Arici amorțit, deshidratat cu posibile leziuni
Arici adus la sediul Fundatiei Snagov
Adăpost (temporar) - adecvat pt monitorizare
Adăpost "eco" (temporar) în curte
Arici în mediul natural (margine de pădure cu bălți permanente)

PEȘTI – RACI etc
Câteva specii se înmulțesc si singure de mai mulți ani, chiar in iazurile de la sediul Fundatiei Snagov.
Alte exemplare le mai cumpărăm. Uneori ne mai aduc câtiva puști – exemplare din lac (pe care apoi mai vin să și le revadă în acvarii)
Sustenabilitatea acestora este asigurata (si) prin setul de composturi cat si culturile (ocazionale) de diferite (mici) vietăți si plante (parte a experimentelor:  lemna, dafnii, parameci, pui de moluște etc.)

 

IAZ=unde mentinem 9+ specii de pesti, raci etc.
Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

ZONE create / amenajate special (la care se adauga terariile si acvariile – care pot fi folosite cel putin temporar)

Mini-Iaz (habitat) - monitorizat (optim pt: amfibieni, raci. melci, scoici, insecte acvatice, mici plante acvatice etc.)

RESURSE disponibile (rd) și dorite (rd) (pentru care căutăm sprijin / parteneri  finanțări):

RESURSE MATERIALE:
Avem 1400mp în locația Fundatiei Snagov (adică suficient pentru multe alte dezvoltări – extinderi). Un iaz mare (cu 3 cuve), doua mini-iazuri, o sala de circa 20mp cu etajere in care avem 6 acvarii (≈400 litri) si 6 terarii (≈100litri).
Un țarc (de 6mp – adecvat pentru un habitat umed) 4 cuști (neamenajate).
Concret: 
1) TERARII: 
2) ACVARII: 
3) CUSTI (pt. utilizare in iaz / acvarii / pe sol): 
4) 2 țarcuri închise complet cu adăpost (mai necesita îmbunătățiri)
Până în 2020 am avut un fel de trusă medicală câteva  “scule” (second hand) și recipiente pentru transport specii mici – medii. Dar mai mult pentru observații la microscop și pregătirea unor exemplare și diferite fragmente pentru expoziția organizată (cu mostre adunate din natură).

Nu avem asistență medicală – veterinari. Sperăm să rezolvăm inițial printr-un parteneriate / voluntari (și ceva rotație în permanență).

Și nici dotarea medicală (locală) necesară (sau eventual un fel de trusa minimă mobilă – obligatorie pentru anestezie – transport).
Nu avem nici kit-uri de consumabile specifice.
Ne-ar fi bună o mica sală (gen container metalic) și de numai 8-10 mp) măcar rezonabil de steril – unde să se poată interveni în cazul rănilor deschise (+fracturi), injecții, anumite tipuri de tratamente (îngurgitări etc.)

DEZVOLTARE ETAPIZATĂ – dorită (solicitată de la sponsori):

1) bani pentru veterinari (voluntari): măcar transport (benzină) + mâncare + compensație pentru utilizarea truselor (echipamentelor lor). Ar trebui ca măcar pentru o vizita (la cerere sau planificata – când exista ceva in tratament) – sa primească în medie 75 lei;
2) bani pentru un KIT (trusa) de veterinar (uzuala) – mobilă – care sa fie disponibila la sediul Fundatiei Snagov;
3) bani pentru un set de consumabile specifice (pentru 3-5 intervenții răni deschise / fracturi) si 10-20 de tratamente medicamentoase;
4) costuri aferente transportului unor exemplare (in special specii protejate) la centre specializate (mai dotate) – când este cazul (si exista acordul celor care le-ar putea primi). Deci benzină – timp – ceva consumabile aferente. Adică local asigurăm preluarea > trierea – stabilizarea > eventual anestezie – prim ajutor (protocoale elementare) > găsirea unui centru – loc > transport – predare și in final (pozitiv) preluarea > deținerea pentru recuperare > eliberare;

4) cota parte de regie lunară (spațiu – chirie / încălzire / comunicații – aferent monitorizării remote si a lucrului – ajutorului dat de departe de către un veterinar, unui voluntar local mai curajos);
5) set de completări la dotări pentru infrastructura (aferent pentru deținerea + monitorizarea unor exemplare in terarii – acvarii – iaz – țarcuri – cuști);

7) costuri aferente finalizării unor demersuri formale – legate de recunoașterea îndeplinirii unor cerințe (minime) necesare – pentru operarea unui Centru de recuperare – monitorizare specii sălbatice;

PARTENERI …

1) ADRBI a invitat (și inclus) Fundatia Snagov in proiectul dânșilor INVALIS (prin care am putut interacționa cu o rețea si entități cu experiența și realizări remarcabile – din care majoritatea ar putea fi replicate si la Snagov)
2) ar putea ajuta (si au chiar si ceva obligații legale): ANANP, APM Ilfov, CJ Ilfov, Primăriile riverane lacului Snagov (Snagov, Gruiu, Ciolpani)
3) Romsilva (prin departamentul de biodiversitate – FSC etc.)
4) aproape 30 de alte entități (si peste 120 de ONG-uri – care au si realizări) …
* Nota: Fundatia Snagov are mai multe proiecte (in stadii diferite de creionare – pilot) si dorește sa colaboreze cu oricine are competente relevante si/sau experiențe anterioare legate de derularea de proiecte si finanțări ..

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

# Pentru mai multe detalii  vă recomandăm să ne sunati la tel: 0720 762 468 email [email protected]
În prezent nu avem permanență 24/7 în locație.

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?