1400-1700: Începuturi
Dezvoltarea Snagovului, in directa lagatura cu manastirea Snagov, se leaga de trei epoci, respectiv de trei domnitori de mare format. Pe vremea lui Mircea cel Batran (1386-1418) s-au realizat primele constructii, din acelasi timp provin vestitele “porti” pastrate ca vestigii de pret in Muzeul de Arta. Biserica actuala de pe insula a fost zidita de domnitorul Neagoe Basarab (1512-1521). Intregul complex manastiresc a fost dezvoltat apoi sub domnia lui Constantin Brancoveanu (1688-1714), care a infiintat aici si una dintre cele mai renumite tipografii ale timpului. In acest fel, insula a devenit nu numai o manastire infloritoare, ci si un focar cultural. Cel mai vestit domnitor, de numele caruia se leaga Snagovul, a fost Vlad Tepes (1456-1462). In 1456, el construieste aici nu numai o inchisoare pentru tradatori si talhari, ci si un zid de aparare, un pod si un tunel de refugiu pe sub apa, tunel care mai exista si azi. Manastirea Snagov si-a trait epoca de inflorire culturala pe vremea lui Constantin Brancoveanu.
De numele acestui locas se leaga si amintirea trista a asasinarii postelnicului Constantin Cantacuzino, boier intelept si onest, care, desi grec de origine, s-a dovedit extrem de binevoitor fata de romani si problemele lor. Victima a unui complot, Cantacuzino a fost arestat in noaptea de 20 decembrie 1663 si dus la Manastirea Snagov, unde a fost legat de un stalp interior si strangulat. Ordinul fusese dat de voievodul Grigore Ghica (1660 – 1664; 1672 – 1673), cel care beneficiase de sprijinul deplin al lui Cantacuzino in dobandirea tronului. Voievodul s-a lasat insa antrenat de intrigile propriei sale sotii si ale boierului Stroe Leurdeanu, comitand o greseala pe care avea sa o regrete. Ulterior, Leurdeanu a fost judecat si condamnat la moarte, dar prin clementa aratata de sotia lui Cantacuzino, pedeapsa a fost transformata in calugarire cu sila, evident, la Manastirea Snagov. Din pacate, uzurpatorul a reusit sa fuga, ascunzandu-se in padurile din jur.
Nota Administratorului site-ului www.snagov.ro:
Se lucreaza la compararea unui set de surse in vederea definitivarii unei Monografii a zonei Snagov. Va invitam (si va multumim in avans) pentru sugestiile, recomandarile, corectarile si comentarii – ale celor prezentate in paginile acestui site.