Alte colecții / tematici prezentate

Întreaga zonă este de fapt un parc natural (în curţile locuitorilor intră curent o mulţime de vietăţi pe care alţii le pot vedea doar uneori la gradinile zoologice).
Biodiversitatea existentă cuprinde peste 2700 specii de faună şi floră, în diferite habitate (4 sunt cele dominante), existând peste 120 de specii protejate şi 43 aflate pe lista roşie.
Dacă în 1952 s-a înfiinţat Rezervaţia complexă Snagov (cu peste 1400 ha – şi care nu a fost desfiinţată), în 2000 au mai fost definite două arii naturale protejate care se învecinează: “Lacul Snagov” şi “Pădurea Snagov” (şi care de fapt trebuiesc unificate, căci au habitate comune).

Fundaţia Snagov prezintă (la sediu său) vizitatorilor:
a) un IAZ cu trei cuve (28.000 litri de apă) cu peste 40 de specii de faună şi floră (care modelează destul de bine lacul Snagov). Sistemul de întreţinere include şi două JGHEABURI cu 8 secţiuni în care pot fi văzute îndeaproape diferite specii (funcţie de sezon – ciclurile de viaţă a diferitelor specii de faună şi floră) şi câteva experimente aflate în derulare
b) câteva ACVARII cu specii extrase din IAZ (facilitând diferite observaţii, experimente, lucrări de întreţinere – dezvoltare)
c) un set de panouri informative (cu toţi peştii din lacul Snagov, raci, scoici, melci, plante speciale)
a) peste 10 prezentări multimedia legate de habitate şi principalele specii existente în zonă
b) o colecţie de piese (cărţi poştale, maxime, timbre, mijloace de informare şi educare şi conservare utilizate în ultimul secol) – prezentate sub formă de planşe A4 (în panouri expuse pe pereţi)
c) diferite materiale şi mijloace de informare, conştientizare, educare
d) o colecţie cu imagini şi mesaje realizată de copii (“Aşa Da! / Aşa Nu!”)
e) mostre de floră (gen IERBAR) – aflate în curs de completare (căci demersul va dura mai mulţi ani)
f) mostre de faună (gen INSECTAR) – aflate în curs de completare (căci demersul va dura mai mulţi ani)
Faţă de informarea PASIVĂ asigurată prin mijloacele anterior enumerate, Fundaţia Snagov asigură şi un set de activităţi (chiar mici lucrări de laborator, cu fise şi instrumentar asociat) realizate la IAZul de la sediul (cu speciile disponibile) cât şi în corelaţie cu circuite de vizitare – informare în habitatele din zona Snagov.

C09 – Colecţia: “Comunismul la Snagov” 
Familia Ceauşescu a locuit circa 23 de ani, circa 7 luni per an la Snagov (de unde făcea “naveta” la “serviciu”). Dar în zonă au mai fost “rulaţi” nomenclaturişti şi la cele circa  120 de vile de la malul lacului, care erau asistaţi / păziţi / desrviți de alte zeci de agenţi, miliţieni, militari și circa 800 de localnici etc. Şi tot aici au venit şi câteva zeci de personalităţi internaţionale (bune şi nebune) timp de peste 40 de ani. Şi pentru că o parte din personalul administrativ şi de deservire a fost  local, în timp s-au acumulat o mulţime de întâmplări, poveşti, impresii – care prezintă din alt unghi şi lumină, personalităţile şi o parte din evenimentele importante ale perioadei.
Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: set de poze/imagini, obiecte, cărţi şi prezentări (via  ghid) câteva din poveştirile culese local.

C10 – Colecţia: “Colectivizarea în comuna Snagov “
Suplimentar dramelor şi abuzurilor asociate colectivizării, chiar în Snagov sat s-a turnat filmul “Desfaşurarea”  după singura carte scrisă pe acest subiect (chiar de Marin Preda). 
Astfel că, în localitate în paralel erau batuţi şi ridicaţi unii locuitori iar alţii participau ca figuranţi la şcoala din centru, la filmările “entuziaste” şi festiviste cu actori de marcă (ex: Colea Răutu etc) şi contribuiau la realizarea unui model/etalon pentru alte localităţi (şi mai ales pentru documentarea procesului şi “informarea” generaţiilor viitoare). 
Secvenţe din film sunt însă extrem de importante pentru comunitate şi din altă perspectivă: conţin multe imagini şi scene cu locuinţe, zone şi oameni ce păstrau încă vii tradiţiile locului.
Şi tot numai la Snagov, s-a scris (de către Anatolie PANIȘ) singura carte “Destrămarea” ce prezintă cum (culmea – aceeaşi oameni care cu forţa au făcut colectivizarea) “lucrează” în anii ‘90 (acum) principial şi democratic să facă pe dos (să privatizeze!). Astfel că rezultă atât o suită de concluzii triste (ce reflectă oportunismul şi lipsa de valori şi principii mai profunde la oameni) cât şi foarte comice. Adică (foarte) specific românesc.
Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: suita de secvenţe de film (“Desfăşurarea”), colecţie de extrase relevante din “Destrămarea”, dosar cu informaţii legate de CAP-urile din zonă şi o parte din încurcăturile (problemele) create (şi multe, nerezolvate nici în prezent).

C11 – Colecţia: “Şcolile din zona Snagov (istorie şi realizări)”
În 2010 s-au împlinit 100 de ani de la înfiinţarea primei şcoli în Snagov (sat) şi 50 de ani de la înfiinţarea Liceului. Astfel încât s-au acumulat multe promoţii (şi serii de educatori, învăţători, profesori, diriginţi, directori) – asupra cărora am putea reveni cu înţelegere şi apreciere şi menţiona pe cei mai merituoşi (şi reţine ceea ce poate fi utilizat şi în viitor).
Există şi absolvenţi cu realizări / destine remarcabile.
Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: set de poze cu promoţii de absolvenţi, câteva monografii şcolare făcute parţial de unii profesori în deceniile anterioare şi câteva piese vestimentare (uniforme şi accesorii).

C12 – Colecţia: “Demolările în Zona Snagov” 
(căci 441 de case – numai din comuna Snagov – au fost demolate în perioada 1986-1989). Acest subiect dureros, trebuie să fie documentat – prezentat – înţeles – asumat, căci numai astfel se poate înţelege “ce a fost” şi ce “trebuie să fie” şi reveni la un sistem de valori (şi nu doar la o nouă “adaptare” la “vremuri noi”).
Pentru această temă, solicitam poze, detalii şi documente concrete – care să materializeze modul concret în care un sistem dictatorial a reuşit să determine/motiveze/constrângă localnici să distrugă avutul altor localnici.
Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: lista demolaţilor, carte scrisă de Anatolie Paniş (pe această temă), câteva poze, timbre şi plicuri asociate.
O consecință a faptului că o astfel de rană (în comunitate) nu a ajuns să fie discutată, asumată și resorbită, a permis în perioada 1990-2010 ca aceleași+alte personaje să distrugă/profite (similar) și să reducă patrimoniul comunității (și astfel bunăstarea potențială a comunității sa fie păgubită din nou pe termen lung).

Alte tematici / subiecte legate de istoria zonei Snagov: 
Colecţia: “Interviuri (cu bătrâni / localnici) – cunoscători ai zonei Snagov
Cultura orală rămâne un vector important în orice comunitate. Şi chiar dacă faptele (realitatea) mai ajung deformate (percepţii, interese, etc), tot rămâne relevant şi extrem de intersant modul de prezentare (povestire) şi mai apoi specificul unei zone.

Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: lista unor interviuri şi înregistrări (majoritatea) audio a unor amintiri, interviuri, povestiri făcute de localnici vârstnici.

Colecţia: “Scanări a diferitelor articole legate de Zona Snagov” [1989-prezent]
Comunitatea Snagoveană continuă a fi tulburată mai mult de (in)acţiunile luate de majoritatea altor instituţii (centrale, regionale) care gestionează imobile, afaceri şi felurite resurse în zona Snagov (şi de regulă rezultă impact negativ asupra locuitorilor).
a) toate numerele (circa 10 ani) a periodicului “SNAGOV – periodic politic, social, cultural al judeţului Ilfov” realizat de Anatolie PANIŞ (şi câteva numere realizate de Constantin GEORGESCU). Accesibile prin link-ul la albumul din Facebook a Fundaţiei Snagov.
b) o colecţie de link-uri din presa ultimilor ani, cu referiri la cazuri / persoane / întâmplări – legate de zona Snagov

Colectia: “Cărți și publicații” care conțin informații despre Zona Snagov (liste bibliografice)
Colecția (în curs de dezvoltare) constă în: o colecție de cărți, scanări și bibliorafturi cu materiale care se referă la zona Snagov (parțial și în formă digitală). Astfel încat cel putin 300 de pagini conținând peste 40 de selecții foarte interesante și relevante pentru zona Snagov, ar putea fi chiar editate într-o carte (pe care vă invităm să o sponsorizați).

Colecţia: “Localnici remarcabili – memorabili” 
Căci orice comunitate are “oamenii săi”, iar cei care explorează extremele – obişnuim să îi “ţinem minte”.
Astfel, avem atât oameni care au obţinut performanţe 
în diferite profesii / meserii (scriitori, actori, ingineri, economişti, militari şi alte profesii) cât şi oameni simpli care au avut măcar o contribuţie sau un moment de glorie – memorabil. 
Colecţia (în curs de dezvoltare) constă în: un panou (16 planșe A4) despre aceştia.
Iar dvs. puteţi (mai ales) să contribuiţi la adăugarea altora (sau alte detalii – versiuni).

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]

REZULTATE apar doar prin  MUNCĂ (în echipe) … Tu CUM ajuți – concret?

# Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]  / Tel: 0720762468

AJUTĂ  / DONEAZĂ – proiectele și demersurile Fundatiei Snagov

+Link la alte PROIECTE: REALIZATE / PROPUSE  / Idei-Schițe / COMUNITĂȚI Sustenabilee + DIY / COVID-online+Educatie

5.0
5.0 out of 5 stars (based on 40 reviews)
Excellent100%
Very good0%
Average0%
Poor0%
Terrible0%
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?