Vlad Țepeș – legende

Legenda

Istoria lui Vlad Țepeș rămâne învăluită de mister și legendă, iar adevărul este că nimeni nu știe unde se termină legenda pentru a lăsa loc istoriei.
Fiind un personaj nu numai istoric, ci și literar și folcloric, voievodul a fost ales de scriitorul Bram Stoker ca erou principal al romanului său apărut în anul 1897.De atunci, Dracula și Transilvania, tărâmul care adăpostește misteriosul castel plin cu fantome și vampiri undeva în mijlocul pădurilor întunecoase, a devenit subiectul a peste 750 de filme, documentare sau nuvele inspirate fiind de romanul scriitorului irlandez. 
Există multe legende: una spune că transformarea lui Vlad Țepeș în Contele Dracula însetat de sânge se datorează faptului că, potrivit obiceiului în acea vreme, învingătorul unei lupte își potolea setea bând sângele celor învinși.
Să fie oare acesta adevărul despre Dracula? Legendă sau istorie.

Istoria

Vlad Țepeș s-a născut în orașul Sighișoara, în Transilvania în 1431, fiind mai târziu domnitor al Valahiei. Tatăl său, Vlad Dracul, a fost cavaler în Ordinul Dragonului, ordin cavaleresc din Estul Europei care avea ca scop oprirea extinderii Imperiului Otoman.
Blazonul Ordinului Dragonului reprezenta un dragon (otomanii) și o cruce (semn al creștinătații), iar Vlad Dracul a purtat acest simbol peste tot, pe steaguri, monede și sigiliu.

Al doilea fiu al său a fost Vlad II – DRACULA, A-ul de la sfârșitul cuvântului “dracul” fiind un mod prin care se stabilea apartenența – Dracula, fiul lui Dracul.
Porecla “Țepeș” i-a fost atribuită abia după moartea sa în 1476, din cauza modului său preferat de pedeapsă. Tragerea în țeapă era un mod de execuție crud, victima fiind înfiptă într-un par ascuțit, gros cât brațul unui om.
Copil fiind, Vlad Țepeș a trăit ca ostatic al turcilor. În timp ce familia i-a fost asasinată el a fost pus la curent cu chinurile pe care aceasta le-a îndurat. Acesta pare a fi motivul ce i-a otrăvit sufletul așa încât, ajuns voievod, pedepsea tăind, jupuind, spânzurând, decapitând sau trăgând în țeapă.

Cunocut pentru intoleranța și cruzimea sa, Vlad era în același timp respectat de supusii săi pentru campaniile de luptă împotriva turcilor. Era respectat atât ca luptător, cât și ca voievod ce nu tolera nedreptatea, în timpul domniei lui ridicând câteva mănăstiri. A fost un erou adulat, dar și temut de poporul lui. 
Victor Hugo în “Legende de Siecles”, reda felul în care Vlad Țepeș a întâmpinat armata sultanului Mahomed al II-lea venită să cucerească Țara Românească. Înaintând spre Târgoviște, oștenii armatei turcești au fost îngroziți de priveliștea oferită de Țepeș: case arse, câmpii pârjolite, și fântâni cu apă otrăvită.
Totul a culminat însă cu imaginea de lângă zidurile cetății unde se adăpostise Vlad Țepeș: o imensă pădure de cadavre. Cuprinși de frică și îngroziți de mirosul celor 20.000 de cadavre ale prizonierilor turci înfipți în țepe, însuși Mahomed s-a retras recunoscând victoria voievodului.
Pentru români, Vlad Țepeș a rămas voievodul în timpul căruia puteai bea apa din fântâna Cetății Târgoviște, cu un pocal din aur masiv fără ca cineva să-l fure (surse istorice confirmă existența acestei cupe care a fost folosită până în ziua în care Vlad Țepeș a murit).

Moartea lui Vlad

Despre moartea lui Dracula nu se cunosc suficiente detalii, existând câteva versiuni incomplete. Cea mai populară poveste este aceea că ar fi fost ucis într-o bătălie împotriva turcilor, în apropiere de București, în decembrie 1476. Alta susține că a fost ucis de boieri valahi, în timpul luptei. 
Ce s-a întâmplat însă cu corpul neînsuflețit al lui Vlad? Acesta este un alt mister, o tesătură de legende, din care niciuna nu a putut fi confirmată
Majoritatea istoricilor consideră că Vlad a fost înmormântat în apropierea altarului Mănăstirii Snagov, mănăstire ce se află pe o insulă în mijlocul lacului Snagov. Cert este că drept trofeu, capul său a fost dus la Instambul, pentru ca întreaga lume otomană să vadă că domnia voievodului înfricoșător se încheiase cu adevărat.

În 1931-32, arheologul Dinu Rosetti, la ordinul Academiei Române, a cercetat Mănăstirea Snagov pentru a descoperi trupul lui Vlad Dracula.
Dar nu a descoperit decât câteva morminte jefuite, în interiorul mănăstirii, legendele locale spunând că trupul lui Vlad ar fi fost înmormântat chiar la intrarea în mănăstire. Nedând crezare acestei legende, cercetătorul a săpat și a scos la iveală un mormânt aflat în fața altarului. Mormântul era însă gol. Continuând să sape, a găsit un altar păgân, cu oase ale animalelor sacrificate.
Dând o șansă legendei, a început să cerceteze locul de la intrarea în mănăstire, unde a găsit un mormânt ce nu fusese jefuit, aparținând, se pare, unui nobil. Hainele care învăluiau cadavrul arătau că aparțineau unui om înstărit.
A fost găsit și un inel, provenit din Nuremberg. Totuși scheletul avea și cap și, așa cum am spus mai sus, este un lucru cert că Vlad a fost decapitat.

Mormantul lui Vlad (presupus)

Mănăstirea Snagov are însă un grad ridicat de umiditate, ceea ce face ca majoritatea rămășițelor pământești ale celor înmormântați aici să se descompună foarte repede. Este deci foarte posibil ca și trupul lui Vlad să se fi descompus înainte de a fi fost începute cercetările pentru descoperirea lui. 
Cu certitudine putem afirma că Dracula a existat. Că voievodul Vlad Țepeș ar fi același cu vampirul diabolic, rămâne o provocare pentru fani; cert este însă faptul că mitul vampirilor a câștigat teren (mai ales datorită mass media) în fața istoriei.

Acum puteți vizita cea mai mare colecție privată a lui Vlad Țepeș – Dracula la nivel național (câștigătoare a peste 20 medalii de aur și argint la participările internaționale). 
Și optați pentru un circuit local (cu vaporașul și titicarul) cu ghid pe această tematică. 

 
SNAGOV Tur este o agenție tur operator specializată în zona Snagov: vile, pensiuni, complexe turistice, bărci, șalupe, vaporașecircuite cu caiacele pe lacscuba-diveeco-turismprograme turistice dedicate și specializate: istorie, cultură, agrement, etc.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?