[D   ] 20.07.2012: Ateliere meșteșugărești în aer liber la Casa cu Stuf – Snagov
Link la pagina (site-ul inițial/original)

ATELIERE MESTESUGARESTI in aer liber la Casa cu Stuf din Snagov

Fundatia SNAGOV a organizat in vara anului 2012 patru ateliere mestesugaresti cu specific local in vederea reinvierii traditiilor pierdute. Atat copii cat si adultii au sosit cu mic cu mare la Casa cu Stuf din Snagov in perioada 20-23 iulie 2012 (si nu numai) pentru descoperirea, cu ajutorul mesterilor / creatorilor populari locali, tainelor stravechilor mestesuguri si obiceiuri specifice zonei Snagov. 

Programul atelierelor
In perioada 20-23 iulie (timp de 4 zile) atelierele s-au derulat dupa un program special – vezi INVITATIA cu detalii program.
Pentru testare si sustenabilitate Fundatia Snagov a inceput derularea atelierelor inca din luna iunie atat la Casa cu Stuf cat si in alte locatii din zona. 
Fundatia Snagov va continua derularea atelierelor si in perioadele urmatoare, de regula in zilele de sambata, numai la cerere, pentru grupuri de minim 14 persoane si cel putin 2 ateliere in paralel

Principalele traditii valorificate de Fundatia Snagov sunt: 
1) olărit – vase traditionale din lut si figurine cu specific local 
2) pescuit – realizare de scule specifice pentru pescuit 
3) împletituri non-textile (din nuiele, panusi, papura, stuf, etc.) 

4) cusut-ţesut – presuri, stergare, traiste, cordelute, centuri, batiste, perdele, etc. 

Aceste 4 ateliere s-au lansat oficial in 20-23 iulie 2012 cu sprijinul proiectului Mestesugurile traditionale din zona Snagov – 4 zile pentru activitati in atelierele in aer liber pentru vacanta ta culturala”, finantat de AFCN – proiect ce a reprezentat preambulul in reinvierea si valorificarea traditiilor locale prin ateliere mestesugaresti. 

Pe langa aceste patru ateliere, Fundatia SNAGOV are in vedere si asigurarea altor activitati / ateliere (la cerere) precum: artizanat, prelucrarea lemnului / bricolaj, icoane pe lemn si sticla, oua incondeiate, masti populare, podoabe populare, aranjamente decorative, desen / pictura, gatit si plante medicinale, etc. 

Fotografii:
La atelierie, in curtea Casei cu Stuf, timp de 4 zile, participantii au avut parte de prezentari specifice pe diverse tematici, s-au rasfatat si chiar au dormit pe rogojinile impletite, au servit la pranz gustarile pregatite de organizatori, au vizitat colectiile muzeale de etnografie si istorice, s-au jucat si/sau relaxat la curte, unii chiar s-au “plimbat” cu titicarul parcat si au “plecat” in excursie cu caiacul si … multe altele… 

Pentru fiecare din ateliere participantii au avut ocazia sa vada expuse si un set de obiecte traditionale realizate de mesteri si apoi au fost incercate de catre participanti.

Suplimentar, aferent fiecarui atelier / mestesug, vizitatorii si participantii au putut vedea un set de obiecte specifice/locale si au vizitat panourile/colectiile de etnografie si a traditiilor locale aflate la sediul Fundatiei Snagov (cu obiecte vechi traditionale, cu ilustrare / exemplificari in vechi imagini / desene si explicatii asociate vechilor traditiilor din principalele centre locale din jurul lacului). Vizionarea a fost asociata si cu ascultarea prezentarii audio-guide.

A se vedea si o scurta exemplificare a modului de derularea al principalelor ateliere (descriere)

Parteneri
· Directia Judeteana de Cultura si Patrimoniul National Ilfov.
· Asociația Gaspar, Baltasar & Melchior.
· Inspectoratul Scolar Judetean Ilfov. 
· Lutars  

Sponsori
· MINET Industries SRL– deseuri textile pentru razboiul de tesut
· Fam. Zoica – razboi de tesut; prosoape/stergare decorative si presuri vechi (manuale) si alte obiecte traditionale vechi 
· Fam. Turmac – gherghefuri decorative, carpete perete, presuri vechi (manuale) si alte obiecte traditionale vechi 
· Grozav Constantina – prosoape/stergare decorative vechi 
· Stoica Ion – prosop/setrgar decorativ specific pentru nunta 
· Geta Ghiric – gherghefuri decorative, carpeta perete si presuri (manuale) traditionale

Pentru informatii suplimentare ne puteti contacta la email [email protected].



Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?