Aldrovanda vesiculosa
Exemplu de mic proiect – totusi foarte interesant si important pentru Snagov.
A existat la Snagov (cand calitatea apei era foarte buna si mai ales nu erau multe valuri (caci miscarea determina inchiderea “capcanelor” acestei plante carnivore). Si inca o mai cautam in golfulete si in zona dintre stuf si mal cu apa mica – unde speram sa o regasim si unde ar putea (numai cu mare grija) sa fie reintrodusa (daca chiar nu o regasim).
Aceasta planta reprezinta o mare raritate (de-a lungul timpului a fost mentionata in cateva locuri – dar in prezent se pare ca mai exista in Romania intr-un singur loc in Delta Dunarii – in zona stiintifica). Iar in Polonia si Germania, este cultivata doar in “captivitate” (reproducere – conditii speciale).
Planta se hraneste cu zooplancton. Si are nevoie de o suita de conditii de viata speciale (de fapt – doar sa nu mai polueze si distruga oamenii conditiile naturale aflate in echilibu natural de mii de ani). Printre cele mai importante: limitarea valurilor artificale, maluri naturale (ne-betonate, cu stuf, fara deversari – poluari, bogate in plancton etc).
Este singura planta carnivora din Europa.
Un prim filmulet (facut in Elvetia) poate fi vazut la link-ul: http://www.youtube.com/watch?v=6H-0UkhVwtk
Detalii despre functionarea “capcanei” este prezentata aici:
http://www.youtube.com/watch?v=YHM8Rz9Unyc&feature=BFa&list=PLFCC058ACC7F8987D&lf=BFp
Este o planta carnivora foarte interesanta: Este prevazuta cu saculeti de aer pe care cand ii goleste, determina absorbtia apei (din imediata vecinatate) sa fie absorbita (cu tot ce contine – de regula si foarte mici vietati).
Are nevoie de o apa cu ph=5.5 – 6.2.
La nivel international se “vorbeste” despre 2 tipuri: cea ungureasca si cea japoneza. Ramane de vazut (daca) varianta romaneasca, aduce ceva noutati.
In curand vom prezenta si o suita de poze.
* Am dori sa derulam un proiect pentru cresterea in-situ a acestei plante (la fel ca in alte tari) si din puii rezultati sa incercam in mai multe locuri si cativa ani sa o reintroducem in lacul Snagov – care (cu grija) ar putea fi refacut.
In noiembrie 2011, va exista o comunicare stiintifca pe aceasta tema. Vom completa cu detalii suplimentare despre echipa de cercetare, bibliografie etc (imediat dupa definitivarea articolului de specialitate).
Note:
1) in “capcanele” de pana la circa 5 mm, poate prinde si larve de tantari. Astfel ca o diminuare a tantarilor poate fi realizata (natural) prin sprijinirea (macar ne-distrugerea ecosistemelor) aldrovanda vesiculosa si a liliecilor (un liliac poate manca chiar si peste 1000 de tantari per noapte – doar sa mai ramana suficienti copaci scorburosi pentru a avea unde sa cuibareasca)
2) Accesul in ariile naturale (fara aprobarea Custodelui ANPLS) reprezinta contraventie (amenda) iar prelvarea / introducerea / extragerea de flora si fauna – reprezinta infractiune.
Mai multe detalii – la [email protected]