PA003 Prezentare – Comuna CIOLPANI

Pozitionarea   geografica
Comuna Ciolpani este situata in Campia Romana, subdiviziunea Vlasiei, pe locurile ocupate odinioara de paduri de stejar crescute spontan (astazi defrisata) din asa numitii Codrii Vlasiei.
Comuna Ciolpani este asezata in nordul judetului Ilfov, la intersectia Raului Ialomita cu Drumul National nr.1, la granita ce desparte judetul Ilfov de judetul Prahova. Tot in partea de nord s-a format in decursul timpului Balta Manastirii (88 ha). In partea de sud a comunei, respective satul Izvorani, se afla lacul Snagov.
Teritoriul comunei Ciolpani, este traversat pe directia sud  – nord de D.N.1, fiind asezata pe de o parte si de alta a D.N. 1, Bucuresti  – Ploiesti, la o distanta de 33 km de Bucuresti si circa 20 km de Aeroportul Otopeni. De la impartirea administrativ teritoriala din anul 1965, comuna Ciolpani are urmatorii vecini: 
– la nord  – est , comuna Gruiu
– la est si vest, comuna Snagov
– la vest, comuna Peris
Prin asezarea sa geografica, comuna Ciolpani se bucura de o serie de avantaje de dezvoltare a localitatii, indeosebi a satului Izvorani, unde pe malul lacului Snagov, in ultimii ani, s-au construit locuinte de odihna atat de personae juridice, cat si personae fizice.
In prezent, comuna Ciolpani, dupa impartirea administrative – teritoriala din   1965, are in componenta sa patru sate:
– satul Ciolpani, resedinta comunei, desfasurata de-a lungul D.N. 1
– satul Piscu, situate in zona de nord a Raului Ialomita si a comunei
– satul Izvorani, situat in sud-estul comunei in vecinatatea lacului Snagov
– satul Luparia, situat la nord de Raul Ialomita

Axe rutiere
In comuna   Ciolpani, caile de comunicatii existente sunt D.N. 1 Bucuresti  – Ploiesti (care apartine drumurilor nationale), drumurile judetene 101 B (cu Peris si Snagov Sat), 101C (asigura legaturi din Ciolpani spre Silistea Snagovului si Gruiu), 101 M si drumuri comunale 181, 182, 8, 673 care fac legatura intre satele componente ale comunei.

Forme de relief
Teritoriul administrativ al comunei ocupa o parte din campania interfluviana dintre Ialomita si Valea Snagov.
Relieful dominant este cel de campie relativ ondulata datorita unor vaiugi latite si mlastinite. Altitudinea ei scade de la 115m in vest la 90m in est.
Lunca Ialomitei are latimi de 300-1.000m. La nord de Ciolpani, intalneste Valea Sticlariei unde s-a format lacul de tip liman, Balta Manastirii. Acest lac, in prezent amenajat  si impartit in mai multe bazine are o suprafata de 87 ha, 6 km lungime si adancime medie de 3m.
Clima temperat-continentala, cu nuante excesive, ce caracterizeaza partea de sud-est a tarii, prezinta valori mult atenuate datorita Lacului Snagov si Manastirii, precum si a intinselor paduri din apropiere.
Clima localitatii prezinta valori moderate ale componentelor, comparative cu zonele invecinate, datorita intinselor suprafete lacuste sau impadurite din apropiere.
Datorita conditiilor fizico-geografice, invelisul de soluri al comunei Ciolpani este dominat de soluri brun-roscate tipice, freatic umede care reprezinta tipul zonal cel mai extins. In zona de lucru se gasesc soluri aluvionale tipice, freatic umede, dupa cum sunt mai rar sau mai des afectate de inundatii. 
Solurile brun – roscate dau rezultate bune in culturile de cereale, plante industriale, precum si pentru cultura pomilor fructiferi si a vitei de vie.

Principalele infrastructuri
– Administratia publica
– Cultura ( Camin Cultural Ciolpani si Biblioteca comuna)
– Unitati de invatamant:
            Scoala nr. 1 Ciolpani, cu clasele 1-8
              Scoala nr. 2 Tiganesti, cu clasele 1-4
              Scoala nr. 3 Piscu, cu clasele 1-4
              Scoala nr. 4 Izvorani, cu clasele 1-4 
              Gradinita nr. 1 Ciolpani
              Gradinita nr. 2 Tiganesti
              Gradinita nr. 3 Peris
              Gradinita nr. 4 Izvorani
– Postul de Politie Ciolpani
– Dispensarul uman
– Dispensarul veterinar
– Centrul de asistenta medicala pentru personae varstnice si cu handicap
– Bisericile din parohiile Ciolpani, Tiganesti, Piscu si Izvorani
– Manastirea Tiganesti ( Biserica monument istoric)
– Farmacii 3
– Unitati prestari servicii : moara, croitorie, frizerie
– Comitetul Olimpic Roman
– Unitati comerciale :
            S.C. Anadolu Automobile  – (Showroom Isuzu)
              S.C. Model Clasic
              S.C. Rait Textil
              S.C. Dolphin International S.R.L.
              S.C. Guiomarc Nutricomb S.R.L.
              Lukoil
              Petrom
– D.R.T.V.- Statia radio Tiganesti
– Posta Romana
– S.C. Castel Film
– U.M. 0949, 0599
– Asociatia Agricola S.A. Ciolpani
– Intreprinderea Economica Scrovistea

Caracteristici demografice
Suprafata totala a comunei Ciolpani este 4.189 ha (41,89 km2) din care intravilan 455,40 ha + 388,16 ha propuse si extravilan 3.734 ha.
Comuna Ciolpani are un numar total de 4.474 locuitori (2.408 femei si 2.066 barbati), din care, astfel:
– satul Ciolpani: 2871 din care: barbati  – 1325; femei  – 1.546
– satul Izvorani: 553 din care: barbati – 256; femei – 297
– satul Luparia: 215 din care: barbati – 99; femei – 116
– satul Piscu: 835 din care: barbati – 386; femei – 449
Populatia activa (20-60 ani)  – 2.421, sub 20 ani  – 959, peste 60 ani  – 1094.

CARACTERISTICI   ECONOMICE 
1. Agricultura
Fondul funciar al comunei Ciolpani are urmatoarea structura:
– teren agricol total : 2.149 ha, din care: arabil 2.074 ha, livezi 20 ha, vii 25 ha, pasuni 30 ha.
– teren neagricol total : 2.040 ha, din care paduri 1.526 ha
Culturile de baza in aceasta zona sunt cerealele si porumbul. O importanta categorie o reprezinta cultivatorii de legume si zarzavaturi.
In anul 1991, pe scheletul fostului C.A.P. s-a infiintat Societatea Agricola Ciolpani, care reprezinta principalul prestator de servicii agricole pentru detinatorii private de terenuri.

2. Industrie
Principalele unitati cu profil industrial care functioneaza pe teritoriul comunei Ciolpani sunt:
– SC Castel Film – centrul de productie cinematografica, comert, alimentatie publica (Izvorani).   
– SC Guymarc Nutricomb SRL  – statie de preparare a nutreturilor ( Ciolpani )
– SC Rait Textil SRL, fabrica de articole de vestimentatie.

3. Comert
Pe raza comunei Ciolpani, exista firme private care desfasoara activitati comerciale, marfurile  vandute fiind variate, cum ar fi: produse alimentare si mixte, medicamente, materiale de constructii, centre de distribuire a buteliilor, produse petroliere, microbuze (Isuzu).

4. Servicii
In domeniul serviciilor, exista persoane autorizate in baza Legii nr. 300/2004, care desfasoara activitati de croitorie, frizerie, transport personae si marfuri, sifonarie. De asemenea, se efectueaza servicii de posta, CEC, T.V. cablu, telefonie fixa.

5. Turism
La nivelul comunei Ciolpani, turismul ocupa un loc important, datorita obiectivelor istorice si turistice existente. Astfel Manastirea Tiganesti, datand din secolul al VII- lea, amplasata intre satele Ciolpani si Piscu, cu Hramul Sfanta Maria, aduna de marile sarbatori crestine o serie de vizitatori. Acestia pot vedea Muzeul Manastirii, atelierul unde se confectioneaza vesminte preotesti si biserica din incinta – monument istoric. 
Un alt punct de mare atractie este Lacul si Padurea Snagov. Pe malul Snagovului sunt amplasate doua obiective turistice cum ar fi:
– Comitetul Olimpic Roman
– Vila 87
Aceste obiective de atractie dispun de spatii de cazare, restaurant, piscine, terenuri de sport, etc.
In vecinatatea acestora se afla Studioul Cinematografic “Castel Film”, unde in ultima vreme s-au realizat productii de mare valoare.

CARACTERISTICI   SOCIALE
Pe raza comunei Ciolpani, exista unitati de invatamant obligatoriu prescolar, primar si gimnazial in satul de resedinta al comunei si invatamant prescolar si primar in celelalte sate componente ale comunei.
In domeniul sanatatii isi desfasoara activitatea doi medici de familie si un medic stomatolog in cadrul Dispensarului Uman, precum si un medic veterinar in cadrul Dispensarului Veterinar.
In comuna Ciolpani functioneaza un Centru de Ingrijire Asistenta Medicala pentru Persoane Varstnice si cu Handicap, cu un numar de 60 locuri.
In cadrul Primariei, se desfasoara activitati in domeniul asistentei sociale, conform prevederilor lagale in vigoare, care vin in sprijinul cetatenilor cu probleme sociale.

CARACTERISTICI   CULTURALE
Manastirea Tiganesti – monument istoric este un obiectiv cultural de mare valoare. Aici locuiesc un numar de cca. 160 calugarite, unele dintre ele fiind angajate in cadrul atelierului de tesatorie de vesminte preotesti si alte obiecte de cult. In cadrul manastirii, functioneaza un muzeu cu icoane si alte obiecte de cult foarte vechi, fiind un punct turistic des vizitat atat de romani cat si de straini.
In incinta Scolii nr. 1 Ciolpani, se afla biblioteca comunala cu un numar de 2.000 volume.
Caminul Cultural gazduieste activitati culturale organizate de scoli si gradinite cu ocazia diferitelor evenimente cum ar fi: sarbatori religioase, nationale, precum si sedinte si intruniri organizate de diferite evenimente familiale: casatorii, botezuri, aniversari, venind astfel in sprijinul unor tineri cu venituri modeste.
Satul Piscu este recunoscut datorita mestesugarilor care participa olaritul pe care l-au mostenit din strabuni si care confectioneaza obiecte ceramice.
In data de 15 august a fiecarui an, in satul Ciolpani se organizeaza Balciul Sf. Maria, dupa Hramul manastirii Tiganesti, unde mesterii populari din mai multe zone isi expun produsele. 
Aceasta sarbatoare atrage multi vizitatori care sunt locuitori ai comunelor invecinate si   nu numai. Acestia vin atat in pelerinaj la Manastirea Tiganesti cat si pentru procurarea de diferite obiecte de uz casnic si gospodaresc ce se comercializeaza in incinta targului.

PROIECTE IMPLEMENTATE   in comuna
Prin studiul de fezabilitate nr. 20850-485440/1997 ,, Alimentarea cu apa si canalizarea comunei Ciolpani + judetul Ilfov”, intocmit de catre S.C. IPSCAIA S.A., se deruleaza prelucrarea sursei de apa existente (4 puturi forate) amplasate in Piscu, Ciolpani, Tiganesti, Izvorani.
Debitul captat asigura necesarul de apa pentru satisfacerea nevoilor gospodaresti si publice ale locuitorilor, precum si cel pentru combaterea incendiilor.
Gospodariile de ape vor fi amplasate in apropierea forajelor si cuprind rezervoarele de inmagazinare a apei, statiile de pompare pentru asigurarea presiunii in retea, cele ptr. combaterea incendiilor, precum si aparatele de clorinare.
Reteaua de distributie va fi in sistem inelar si partial ramificat.
Canalizarea apelor uzate se va realiza in sistem divizor.
Apele menajere vor fi preluate de reteaua de canalizare si vor fi evacuate in Raul Ialomita prin intermediul statiei de epurare, ce se va amplasa in vestul satului Ciolpani.
S-au prevazut patru statii de pre-epurare a apei uzate, data fiind suprafata mare a comunei, configuratia terenului si amplasarea statiei de epurare pe reteaua de canalizare. 
Apele meteorice vor fi colectate in sat, evacuarea lor facandu-se in  apele din apropiere.
Pentru infiintarea distributiei de gaze, a fost aprobat studiul de fezabilitate “Infiintarea distributiei de gaze naturale in comuna Ciolpani, judetul   Ilfov”.

Alimentarea cu gaze a comunei se realizeaza prin record de presiune medie, retea de repartitie de presiune medie, patru stadii reglare  – masurare de sector (in toate cele 4 sate componente ) si retea de distributie  – presiune redusa (in lungime totala de 47.350 m).
Racordul se va face de la conducta de alimentare cu gaze naturale presiune medie a comunei Snagov, iar conducta de record se va poza subteran.
Primarul comunei Ciolpani este receptiv la propunerile privind modernizarea si dezvoltarea oricarui domeniu de interes local si zonal.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?