PA003 Prezentare – Comuna MOARA VLĂSIEI
Comuna Moara Vlasiei este amplasata geografic in jud. Ilfov in partea de Nord – Nord-Est la cca 30 km de bucuresti.
Este strabatuta de D.J. 101 Balotesti – Gradistea, pe o distanta de 10 km si D.C. 184 Dascalu – Snagov pe o distanta de 5 km. Mai este strabatuta de la Vest la Est de Calea ferata Bucuresti – Urziceni avand 2 statii de gara pe teritoriu – Caciulati si Moara Vlasiei. Totodata, va fi traversata de autostrada Bucuresti-Brasov prin mijlocul comunei.
Comuna are un relief de campie si este strabatuta de trei rauri – Mostistea, Cociovalistea si Vlasiei. Totodata pe teritoriul comunei se gasesc ramasite ale falnicului “Codru al Vlasiei”.
Comuna este condusa de Primaria Moara Vlasiei. In afara de aceasta, mai dispune de trei Scoli generale, doua gradinite cu program normal si una cu program prelungit.
In domeniul sanatatii, comuna dispune de doua dispensare umane si o farmacie precum si de un dispensar veterinar si o farmacie veterinara.
Locuitorii comunei se ocupa cu agricultura si cresterea animalelor. Pentru aceasta exista cateva societati care lucreaza pamantul, cum ar fi: S.C. Agrogeneral Vlasiei, S.C. Agromec Caciulati si S.C. Agromec Moara Vlasiei. Comuna are o suprafata de teren intravilan si extravilan, plus paduri de 62,42 km2 si o populatie totala de 5.871 locuitori. Din aceasta situatie rezulta o densitate de 94 locuitori pe km2. Populatia activa a comunei este de cca 41%. Populatia sub 20 ani este de aproximativ 23%, iar peste 60 ani este cca 20%.
Din ultimile statistici la nivel de comuna exista o cota a somajului de 2,6%.
Principalele resurseeconomice la nivel de comuna sunt din agricultura, comert si prestari servicii.
Din punct de vedere cultural, pe raza comunei exista Palatul Alexandru Dimitrie Ghica datand din anul 1837, iar al Cultelor exista patru biserici dintre care: Biserica Canela – este Monument Istoric datand din anul 1812. In vecinatatea comunei, la cca 3 km spre Est, se afla vestita manastire Caldarusani, care din punct de vedere turistic si monahal este foarte vizitata de turistii romani cat si straini.
In anul 2006 s-a desfasurat la nivel de comuna prin programul SAPARD, un proiect de “CANALIZARE MENAJERA” constand in 4,7 km de canal Colectare si Statie de Epurare in valoare de 1.000.000 Euro.
Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]