TRASEU PI02: “Margine de pădure de stejar cu bălți temporare, liziere și specii ruderale”„Pădurea Fundul Sacului” – malul împădurit al lacului Snagov (de-a lungul cozii de lac denumită “Coada cățelului”
Ver 1.0 (în lucru) … Așteptăm și propunerile Ocolului Silvic Snagov, ale comunității etc.
* Poți vedea la o ieșire pe acest traseu (dacă mergi liniștit și ești atent), ca nr. de specii terestre și acvatice (de pe mal și la mică adâncime) – (min/med/max): plante – copaci: 5-9-16 // plante – restul: 10-25-100 // nevertebrate ( deci și insecte): 7-12-40 // amfibieni: 0-3-7 // reptile: 0-1-3 // pești: 0-1-4 // păsări: 2-5-16 // mamifere: 0-2-4. Deci totalurile pot fi: 27-57-190
CUPRINS:
DESCRIERE SUMARĂ / HĂRȚI + Albume Foto / INSTRUCȚIUNI / PERMIS – INTERZIS / RECOMANDĂRI / Contacte utile /
DETALII – per Etichete cu Coduri GENERICE (de pe traseu/copaci)
DETALII – per Etichete cu Coduri SPECIFICE (de pe traseu/copaci)
DETALII – per Culori
Calendar (+ Ture în natură – cu ghid)
CERINȚE – prevederi ale OSS + RNP Direcția Silvică ILFOV
Link-uri Utile
Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.
DESCRIERE sumară a traseului:
TIP: “pe jos” (circular) / 1 loc de intrare-ieșire / LUNGIME: 1,5km / DURATA: 60-120 min / COMPLEXITATE: redusă / MARCAJ: 30 de etichete
Atracții / Subiecte (de interes):
1) HABITAT (=asociere de plante) tip 91M0 = “Păduri panonice-balcanice de stejar turcesc”
2) Specii de: plante / insecte / amfibieni / reptile / păsări
3) * există schimbări lunare ale habitatelor și în evoluția speciilor (deci merită să reveniți de mai multe ori – anual)
Albume Foto (se va completa – în timp):
INSTRUCȚIUNI
Parcurgeți traseul marcat cu puncte de culoare portocalie (de circa 6cm în diametru – aflate la o înălțime de circa 1m față de sol) . Acestea va ajută să rămâneți pe traseu;
Pe traseu mai puteți găsi următoarele semnalizări (de regulă – tot pe copaci) – pentru a putea afla detalii despre ce (puteți) vedea – prin etichete laminate amplasate la circa 3 m de la sol:
1) etichete generice (un cod: literă + număr). Utilizarea acestora necesită să le regăsiți de-a lungul traseului și să citiți pe smartphone-ul dvs. – textul corespunzător din pagina descriptivă a traseului
2) etichete specifice (conțin o poză, denumire și două QR coduri: cel din stânga deschide o prezentare cu audio-ghid iar cel din dreapta – o descriere din Wikipedia – când există)
3) [opțional] pe copaci ar putea fi și alte puncte colorate (tot la circa 1m fata de sol) atenționând asupra următoarelor categorii de subiecte / atracții interesante (și de protejat):
alb > Generalități
verde deschis > HABITAT + ARBORI + FLORĂ
galben >FAUNĂ
albastru > ALTE subiecte: Specii invazive etc.
Folosind link-ul (descrierii traseului) – puteți găsi mai multe detalii asociate codurilor etichetelor, respectiv pentru punctele colorate.
* Referințele prezentate rămân orientative și deci potențiale (în sensul ca subiectele și vizibilitatea lor, variază atât în cursul unui an cât și corelat cu acțiunile oamenilor – ex: faună și chiar pentru plante).
PERMIS – INTERZIS
PERMIS: accesul (plimbarea) strict pe traseul (poteca) marcată, cu depărtări de maxim 5 m față de aceasta. Foto – film. Adunatul gunoaielor din pădure.
INTERZIS: aruncare gunoaie – deșeuri / campare / foc / distrugeri de orice fel / acces motorizat / (vezi în descriere – și alte restricții). Nu rupeți – distrugeți, luați exemplare din natură.
RECOMANDĂRI
1) citiți descrierile de la link-ul menționat (ideal: chiar înainte de a veni la Snagov). Pregătiți-vă să faceți poze (vă rugăm să mentionați Snagov-ul + traseul). Încercați să învățați măcar 5 lucruri noi (specii, comportamente etc.)
2) formați / mergeți în grupuri (2-8). Ideal este să nu faceți zgomot – dacă vreți să vedeți și exemplare de faună;
3) (cel puțin) anunțați ziua + ora / nr. vizitatori / durata parcurgerii (O.S. Snagov poate avea unele cerințe suplimentare) prin telefon
4) urmăriți malul lacului și diferențele care alternează mergeți în liniște (astfel puteți auzi broaște, păsări, mici mamifere – când sunt frunze uscate)
5) Activități recomandate pe traseu. De exemplu (pe întreaga lungime a traseului): adunați măcar câteva (ex: 5) deseuri întâlnite (căci la media de 15 vizitatori/zi – însorită) – contează foarte mult
6) solicitați un ghid/însoțitor de la Fundatia Snagov (pentru a vă ajuta cu denumirile speciilor, curiozități și a vedea/suprinde de 3-5 ori mai multe subiecte, decât reușesc vizitatorii ocazionali)
Contacte utile
1) FUNDATIA SNAGOV (întreținere circuit – voluntar): Sos. Snagov nr 78, Snagov sat / Tel: 0720 762 468, [email protected]
2) OCOLUL SILVIC SNAGOV: Tel: 021 350 8043 / Șoseaua Lunca Gârliței NR 16, Gruiu 077115 (administrator) * RNP DIRECTIA SILVICA ILFOV: 021 233 2416 / Strada Petricani Nr.9A, București 023841
3) 112 (pentru orice urgențe / situații – fapte deosebite)
DETALII – per Etichete cu Coduri GENERICE (de pe traseu/copaci)
C01 / C02 / C03 / C04 / C05 / C06 / C07 / C08 / C09
C10 / C11 / C12 / C13 / C14 / C15 / C16 / C17 / C18 / C19
C20 / C21 / C22 / C23 / C24 / C25 / C26 / C27 / C28 / C29 / C30 /
* Nu sunt în ordine strictă ori toate – datorită schimbărilor din natură – circuit, a subiectelor.
C01 – stejar cu iederă invazivă (Hedera helix) – care nu este o plantă originară din România și toate acestea sunt interzise la import și comercializare). Provine de la vile (prin cei care aruncă în pădure – resturile vegetale). În timp – distruge copacii invadați. Preferă multă lumină și crește la marginile pădurilor (ori în luminișuri etc.).
C02 – Habitatul 91MO sau “istoria” + (colecție de) curiozități despre Pădurea Fundul Sacului.
Relevanță pentru comunitate:
1) (oricum) zilnic se plimbă între 8 și 20 de persoane (majoritatea adolescenți) (și) prin această pădure
2) Accesul în pădurile învecinate satelor și utilitatea socială (= multiple eco-valori) – nu poate fi ignorat sau limitat – eliminat (100%) (..). Astfel că asumarea și gestionarea unei utilizări sustenabile – este soluția cea bună
C03 – stejar din “intersecția”: spre apă / spre drumul asfaltat / de-a lungul malului împădurit. Scoarța acestuia are o cicatrice care provine de la o rană făcută cu toporul (i s-a tăiat coaja).
Spre apă, este un val de pământ (de la recente escavări – de prelungire a lacului).
Lateral sunt câteva blocuri de beton și plăci de internită (deșeuri) – care au ajutat / multiplicat adăposturile (artificiale) și sunt preferate de șoareci, iar ocazional și cu multă rabdare – pot fi văzuți și șerpi (Natrix natrix = sarpele de casă și Natrix tessellata = șarpele de apă).
C05 – (pe dâmbul de la malul apei) Se vede apa lacului, sub forma de golf (“coada lacului”).
Asocierile de plante care împart o zonă cu condiții similare – poartă denumirea de habitat.
Apa (cu mică adâncime) conține plante specifice habitatului 3150 (vezi la link – mai multe detalii).
Vedem și multă materie vegetală aflată în curs de descompunere într-o apă ne-curgătoare, puțin oxigenată.
Așa arată o apă (lac) eutrofizat și cum va deveni în timp și lacul Snagov (mai ales dacă nu se fac o serie de lucrări – posibile, necesare și care cel puțin în perioada comunistă, chiar se făceau).
Este important de înțeles că viața (natura) își (re)găsește echilibre și în noi configurații (condiții) – căci se completează noile nișe ecologice cu noi specii – care apoi se aranjează în lanțuri/piramide trofice (și prin care vor rămâne doar anumite numere de exemplare per specie.
C06 – stejar cu coaja stricată cu topoare („în joacă”). La nivelul pământului se vede cum putregaiul a intrat și în profunzime și deci acest exemplar va muri mult mai repede (decât trebuia) doar din cauza unui moment de teribilism.
Vis-a-vis se afla un cireș sălbatic. La câțiva metri (pe partea cu cireșul) se află este un alt exemplar de copac mort în picioare și în apropiere – un alt cireș sălbatic.
Cireșii sălbatici (și de fapt o lungă listă de arbori și arbuști care fac diferite fructe) – sunt extrem de utili pentru pârși (si avem 4 specii la Snagov), păsări, șoareci etc. Numărul acestora ar trebui crescut …
C07 – Zona cu luminiș pe malul lacului (aflată la circa 8 metri de potecă).
Este locul în care zeci de ani (în special între 196x- 200x), mai ales primăvara – din apa puțin adâncă se preluau exemplare de broaște (4+ specii), macro nevertebrate (10+ specii) etc.
* Relevanță – corelată cu LMK – Liceul Mihail Kogălniceanu
Traseul în cauză a fost parcurs de mii de elevi (de la Gimnaziul și Liceul din Snagov – aflat la circa 500m), de 4×3 .. 8×3 (deci 12-24 ori) si deci sigur de peste 50.000 ori între 196x – 200x. De fapt, anual toți elevii (la biologie) ieșeau chiar de 4-6 ori/an cu ocazia lecțiilor în natură și pentru diferitele teme – proiecte – prezentări.
* De exemplu (si) eu am fost în Pădurea Fundul Sacului (de-a lungul malului lacului) în 4 ani (de gimnaziu) de cel puțin 20 de ori cu d-na profesoara Teodora Corjos. Se făcea traseul scurt, cel lung sau chiar unul extins (și spre insula Snagov).
# Și de când întreaga pădure a revenit statului roman (Romsilva) – ar fi oportun să îi regăsim utilizări benefice și pentru comunitatea locală (mai ales în condiții de pandemie etc.)
Astfel că circa 30 de mici povestioare / prezentări și un minim de marcare și descriere – ar putea fi unul din demersuri.
Ajutați cu:
1) numele profesorilor de biologie (gimnaziu si liceu). Deci acum știm:
1a) Gimnaziu: Teodora CORJOS (196x-198x)
1b) Liceu: APOSTOLESCU Casandra (197x-198x)
1c) GAVRILA Petrea (gimnaziu si liceu – anii 200x-201x)
2) orice detalii și amintiri asociate: lecții practice legate de mediul acvatic / prezentări de sfârșit de trimestru și an / colectare de mostre biologice din lac / expo temporară de mormoloci / ierbare / insectare / disecții de raci și broaște / ce altceva?
C09 – carpen (Carpinus betulus)
Activitate: de observat diferențele (față de stejar) a frunzelor și a scoarței. Luați frunze (de la specii diferite) și observațiile cu mare atenție – dar și descrieți diferențele constatate (pe cât mai multe criterii). Le puteți păstra (și ulterior) desenați contururi asemănătoare (și mai citiți detalii – din internet)
C12 – copac mort (datorită lianelor – speciei invazive). Sunt spectaculoase detaliile aferente rădăcinilor adventive (care intră în scoarța copacului “victima”).
Activitate: faceți poze cu magnifiere (și bună iluminare).
Activitate: scormoniți în câteva găuri făcute de insecte și vedeți ce găsiți …
* Ajutați-ne și pe noi cu poze bune și interesante ([email protected]).
În apropiere mai este un alt copac mort cu câteva găuri frumoase făcute de ciocănitori.
C13 – carpen (Carpinus betulus). Interesanți sunt stejarii de vis-a-vis care formează un grup și care sunt toți năpădiți de iedera (invazivă). Hedera helix
Activitate: Explorați și ochiul de apă (mai mare) de la mal și faceți poze.
C16 – sunteți pe grămada (ridicătura) de circa 2 metri (și la malul lacului chiar de 6 metri – față de nivelul lacului). Provine din escavarea malului lacului – pe o suprafață de circa 25m x 100 metri. Aici a fost distrus circa 75% din habitatul natural protejat prioritar 7210 Cladium mariscus. Distrugere făcută de tunarii imobiliari (care au betonat și malurile și făcut și punțile betonate – tot ilegal). Inițial – apa avea o lățime de numai circa 10 metri – față de malul de vis-a-vis.
Activitate: explorați puțin zona și încercați să regăsiți exemplare de Cladium mariscus (faceți poza și postați-o cu ceva detalii).
C20 – ?fag / papură (în lac) / ferigi
Habitatul 3150 …
În față – stânga este un ponton betonat.
Activitate: Observați (+foto) speciile de/din lac: plante acvative, broaște, șerpi, păsări, pești.
Activitate: Puteți face poze (peisaj) – deosebite.
DETALII – per Etichete cu Coduri SPECIFICE (de pe traseu/copaci)
C000 [3:09/ro] Zona Snagov (16 km x 4 => 60 kmp de explorat)
C090 [1:51/ro] CUM poți AJUTA la conservarea Patrimoniul Natural (biodiversitatea) din Zona Snagov
GN01: [2:46/ro] Patrimoniu Natural al Zonei Snagov / siteFS
GN02: [2:13/ro] Lacul Snagov / site-FS / WkRo / WkEn
GN03: [3:49/ro] Codrii Vlăsiei / siteFS / WkRo
GN04: [5:13/ro] Pădurea Snagov / site-FS / WkRo
GN05: Biodiversitatea Zonei Snagov / site-FS
GN06: [1:44/ro] RNCS – Rezervația Naturală Complexă Snagov (Monument al naturii) / siteFS / WkRo
GN07: [1:41/ro] ANPLS – Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov“ / siteFS / WkRo /
GN08: [3:25/ro] ANPPS – Aria Naturală Protejată Pădurea Snagov / siteFS / WkRo
GN09: [3:28/ro] Specii protejate și rare / siteFS / WkRo
H:Habitate – H = habitat: H91M0
H91M0: Păduri balcano-panonice de cer şi gorun
Px=PLANTE
P0000 [2:47] SPECII > Plante / siteFS / WkRo / WkEn
PAC00 – PLANTE – COPACI:
PTC01 [1:43] Copac = Stejar ( Quercus robur L ) / WkRo / WkEn
PTC02 [1:01] Copac = Carpen ( Carpinus betulus ) / WkRo / WkEn
PTC03 [] Frasin ( Fraxinus excelsior ) / WkRo / WkEn
PTC05 [] Tei argintiu ( Tilia tomentosa ) / WkRo / WkEn
PTC05 [0:36] Copac = Tilia cordata (Tei pucios, cu frunza mică) / WkRo / WkEn
PTC06 [] Arţar tătărăsc ( Acer tataricum ) / WkRo / WkEn
PTC07 [] Jugastru ( Acer campestre ) / WkRo / WkEn
PTC08 [2:06] Fagul protejat ( Fagus orientalis ) / WkRo / WkEn
PTC09 [] Fagul comun ( Fagus sylvatica ) / WkRo / WkEn
PTC50 [0:24] Copac = Salix alba (Salcie albă) / WkRo / WkEn
PTC60 [5:29] Cireș sălbatic ( Prunus avium ) / WkRo / WkEn
PTC61 [0:35] Copac = Prunus avium (Cireș sălbatic) / WkRo / WkEn
PTC63 [0:30] Copac = Prunus cerasifera (Corcodușul, zarzărul) / WkRo / WkEn
PTC64 [0:24] Copac = Juglans regia (Nuc) / WkRo / WkEn
PTC65 [0:24] Copac = Cydonia oblonga (Gutui) / WkRo / WkEn
PTC71 [1:48] Alun ( Corylus avellana ) / WkRo / WkEn
PTC72 Măceș ( Rosa canina ) / siteFS / WkRo / WkEn
PTI91 Iedera ( Hedera helix ) / WkRo / WkEn
PT099 [0:34] Liană = Vitis vinifera (Vița de vie) / WkRo / WkEn
PT000 PLANTE (terestre) – comune:
PT01 [] Urzică mare ( Urtica dioica ) / WkRo / WkEn
PT02 [] Păpădie ( Taraxacum officinale ) / WkRo / WkEn
PT05 [] Ștevie de grădină ( Rumex patientia ) / WkRo / WkEn
PA00 PLANTE ACVATICE (H3150/ locale / alohtone) – lângă bălțile din pădure:
PA01 [] Stuf, trestie ( Phragmites australis ) / WkRo / WkEn
PA02 [] Papură Typha angustifolia / WkRo / WkEn
PA03 [] Stânjenel ( Iris germanica ) / WkRo / WkEn
PA10 [] Mentha aquatica ( Izma broaștei ) / WkRo / WkEn
PA13 ] Spirogyra sp. ( Mătasea broaștei, alge verzi ) / siteFS / WkRo / WkEn
PA14 [] Cladophora glomerata ( Lâna broaștei ) / WkRo / WkEn
PA16 [] Persicaria amphibia ( Sălcuţă, Troscot de baltă ) / WkRo / WkEn
PA17 [] Persicaria lapathifolia ( Iarbă roşie, Troscot de apă ) / siteFS / WkRo / WkEn
PA23 [] Lythrum salicaria ( Răchitan ) / WkRo / WkEn
PA24 [] Cicuta virosa ( Cucută de apă ) / WkRo / WkEn
NE000 [2:13] SPECII > Nevertebrate / siteFS / WkRo / WkEn
NE001 [0:28] Albină europeană ( Apis mellifera ) / WkRo / WkEn
NE002 [0:35] Viespe mare, Lupul albinelor ( Philanthus triangulum ) / WkRo / WkEn
NE003 [0:31] Gărgăriță ( Coccinella septempunctata ) / WkRo / WkEn
NE004 [0:40] Vaca domnului, Boul domnului, Mămăriță ( Pyrrhocoris apterus ) / WkRo / WkEn
NE005 [0:39] Furnica ( Formica rufa ) / WkRo / WkEn
NE006 [0:32] Rădașcă ( Lucanus cervus ) / WkRo / WkEn
NE007 [0:20] Croitor ( Cerambyx cerdo ) / WkRo / WkEn
NE0xx Râma ( Lumbricus terrestris ) / WkRo / WkEn
NE0xx Țânțarul ( Anopheles sp. ) / WkRo / WkEn
NE0xx Bondarul ( Bombus terrestris ) / WkRo / WkEn
NEM=Moluste + NEC=Crustacee
NEM20 [0:38] Melcul de livadă ( Helix pomatia ) / WkRo / WkEn
RE00 [2:03] SPECII > Reptile / siteFS / WkRo / WkEn
RE03 [] Șarpele de casă ( Natrix natrix ) / WkRo / WkEn
RE04 [] Șarpele lui Esculap ( Zamenis longissimus ) / WkRo / WkEn
RE05 [] Șarpele de sticlă – Năpârca ( Anguis colchica / fragilis ) / WkRo / WkEn
AM00 [1:54] 9 SPECI > Amfibieni / siteFS / WkRo / WkEn
AM01 Tritonul comun ( Lissotriton vulgaris ) / WkRo / WkEn
AM02 Tritonul cu creastă ( Triturus cristatus ) / WkRo / WkEn
AM05 Broasca roșie de pădure ( Rana dalmatina ) / WkRo / WkEn
AM06 Broasca roșie europeană ( Rana temporaria ) / WkRo / WkEn
AM07 Brotăcel ( Hyla arborea ) / WkRo / WkEn
AM08 Broasca râioasă brună ( Bufo bufo ) / WkRo / WkEn
AM09 Broasca de pământ ( Pelobates fuscus ) / WkRo / WkEn
AM10 Izvorașul cu burtă roșie ( Bombina bombina ) / WkRo / WkEn
AM11 Șopârla de câmp/Șopârla cenuşie ( Lacerta agilis ) / WkRo / WkEn
AM13 Ablepharus kitaibelii / WkRo / WkEn
AM14 Șopârla de pajiște ( Darevskia praticola ) / WkRo / WkEn
PS000 = PĂSĂRI
PS000 [1:57] SPECII > Păsări / siteFS / WkRo / WkEn
PS002 [0:19] Mierlă ( Turdus merula ) / WkRo / WkEn
PS003 Cioară de semănătură ( Corvus frugilegus ) / WkRo / WkEn
PS005 [0:20] Coțofană, Țarcă ( Pica pica ) / WkRo / WkEn
+ alte 3-6 păsări care sau doar câteva luni
MAMIFERE:
MA00 [1:55] SPECII > Mamifere / siteFS / WkRo / WkEn
MA01 [0:50] Cârtița ( Talpa europaea ) / WkRo / WkEn
MA02 [0:39] Arici ( Erinaceus europaeus ) / WkRo / WkEn
MA03 [0:44] Șoarece comun ( Mus musculus ) / WkRo / WkEn
MA04 [0:35] Șobolan cenușiu, comun ( Rattus norvegicus ) / WkRo / WkEn
MA05 [0:39] Pisică comună, europeană, domesticită ( Felis catus ) / WkRo / WkEn
MA07 [0:45] Câinele comun ( Canis lupus familiaris ) / WkRo / WkEn
MA08 [0:41] Liliac comun ( Myotis myotis ) + alții din totalul de 13 identificați) / WkRo / WkEn
+ terestre: căprioara, mistrețul, vulpea, iepurele, bursucul, hermeline (x4), pârșii (x4) etc.
+ acvatice: vidra ( Lutra lutra ), bizamul, șoareci etc.
>>> alb > Generalități
1) Pădurea de langa Snagov sat:
1c) este o rămășiță a vechilor Codrii Vlăsiei, cu stejari seculari și o biodiversitate complexă
2) Principalelul habitat naturale, este (terestru) – pădurea H 91MO
Dar se adaugă multe specii – datorită bălților permanente și temporare din pădure.
Recomandare: explorați (prin link-uri) descrierile habitatelor în cauză
>>> verde deschis > HABITAT + ARBORI + FLORĂ
1) urmăriți link-urile recomandate – dar faceți și propriile căutări
>>> galben >FAUNĂ
(în ordinea probabilității de a le întâlni sau măcar urmele prezenței lor)
1) terestre: insecte (40x) / cârtițe / păsări (30x) / șoareci (4x) / arici / hermeline (3x)
2) acvatice: broaște / insecte / pești / șerpi / vidra
>>> albastru > ALTE subiecte: (în ordinea probabilității de a le întâlni sau măcar urmele prezenței lor):
1) lemn putrezit (cu ciuperci, licheni, insecte – larve etc.)
2) adăposturi – faună: sub copaci / în cuiburi / in scorburi / în găuri (in pământ)
3) mușchi – licheni – ciuperci (lignicole etc.)
4) momente speciale din ciclurile anuale: flori de primăvara / amfibieni – 3-5 etape / păsări în tranzit – cuiburi – juvenili / pești – depunere icre / insecte / mușchi – licheni – ciuperci
CERINȚE – prevederi ale OSS + RNP Direcția Silvică ILFOV + Rosilva
- Romsilva prezintă public despre trasee turistice un set de recomandări – în pagina din link (dar nu există liste, exemple, legislație – sancțiuni, diferențiere între traseele moștenite din 1989 și orice nou traseu realizat în ultimi 30 de ani).
- “Accesul public în pădure este permis numai în zone amenajate și pe trasee marcate în acest sens.” – cf. art. 54 din Legea nr. 197/2020 care modifică și completează legea nr. 46/2008 (a Codului silvic). Totuși – nu există niciun text de lege care să asocieze sancțiuni (și nici nu sunt cunoscute cazuri).
- Nici în 2021 (30+ ani după 1989) nu este de loc clar (re: noi trasee turistice dar și despre cele moștenite): criterii, întreținere, cine și cum decide pentru înființare / desțiintare, marcare, responsabilități asociate, proceduri etc. Aparent – ar depinde de șefii ocoalelor silvice (care nu au nici bugete, nici criterii și mai ales nici motivații, asa ceva reprezentand doar o complicație sulimentaraă asociată și cu suspiciuni de la ierarhiile din Romsilva – care încă nu are transparența solicitată repetat de societatea civilă)
Contextul (re)facerii traseelor prin pădurile de la Snagov – are prezentate – aici: Nevoile – Problemele. Aici găsiți – Aspectele legale curente.
Corespondenta (si
Acordurile necesare – se bazează pe această corespondență (cu semnificație de acord tacit): mostră de adresă și 2 mostre de fișe/propuneri concrete: pentru trasee tematice prin pădure și pentru amplasare cuiburi – lilieci. Am făcut și reveniri (scrise) + telefoane etc.
Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.
Finanțațori – Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)
Parteneri: + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare
* Va fi nevoie de ajutor pentru întreținerea anuală
Pagina realizată în cadrul proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României“.
Proiectul este co-finanțat de MOL România (https://molromania.ro/ro/) și Fundația pentru Parteneriat – (http://www.repf.ro/)
Pagina curentă (si forma initiala a traseului) reprezintă exclusiv opinia Fundatiei Snagov (a autorului), iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de demers ori informațiile din prezentate.
* Mai multe detalii la [email protected] * Tel: 0720 762468