Turism Snagov: Colaborare – Asociere (ver 1.0 – în curs de completare până în 02.02.2021)

CUPRINS:
1] COLABORARE: De Ce? / CE beneficii?
2] ISTORIC Abordări: Când și Cum s-a mai colaborat (încercat)? [1933-1944] / [1950-1983] / [2008-2013] 
3] ÎNTÂLNIRE (colaborare) din 02.02.2021 

1] DE CE – COLABORARE? (întâlniri periodice ale furnizorilor de turism)
1a)
Este început de an și sezon. (minim o altă întâlnire + discuție, la sfârșit de ciclu și oricâte pentru momentele de varf / criză).

Asa este necesar și normal – în/pentru toate destinațiile turistice (cu vechime și experiență), furnizorii de servicii de turism si parte din parteneri, administratie etc. – fac suite de discuții prin care fac ajustari de organizare, colaborare, parteneriate, legat de promovarea comună , complementariate (asigurare – verificare capacitate etc.), verificări corelații preț – calitate – capacitate – fluxuri etc.
1b) Astfel încat să rezulte pentru destinația turistică în cauză (+ turiști – clienți, furnizorii locali și comunitate) o OFERTĂ TURISTICĂ COMUNĂ a Zonei Snagov din și prin care toate părțile interesate – să aibă mai multe beneficii (care nu sunt doar sub forma de profit – bani).

1c) Destinația turistică Snagov a avut între 20.000 și până la 34.000 de turiști per zi de weekend între 1931 și 1982. Sub două forme de organizare diferite: capitalism interbelic (dar cu management ferm: Dem Dobrescu) și comunism (cu management centralizat). Deci când a fost o disciplină impusă si obiective și criterii clare – au fost și rezultate. După 1989 avem capitalism salbatic cu foarte reduse competențe manageriale (de organizare) și zero colaborare. Cum remediem?

1d) În sezonul turistic (aprilie – octombrie > 7 luni > 24 de weekend-uri a câte 2 zile : x50% (ploaie)) >> ar putea rezulta cel puțin 80 de zile foarte pline pentru HoRoCa și activitățile – ofertele asociate.
După gradul ocupare din 2020, cred că toți am avea nevoie de niste clienți în plus.

1e) În 02.02.2021 putem începe să vorbim cu mai mulți din aceeași mare categorie de oferte TURISM pentru Zona Snagov.

Putem încerca ÎMPREUNĂ o discuție exploratorie.
Cel putin câțiva (oricum – din cele deja discutate) sunt interesați să continue acest prim demers.
Credem că toți cei prezenti au acumulat multă experiență și există și multă complementaritate astfel încât, de fapt, împreună avem de fapt expertiza și capacitatea să oferim cam tot ce este nevoie și pentru o spectaculoasă relansare a Snagovului ca destinație turistică de vizibilitate și interes național (ceea ce a mai fost). În 2021 (și fără noi investiții relevante) – prin colaborare, ar putea creste nr. de clienti (“de zi”) de 3-5 câteva ori.

1f) >> Se dorește un PLAN de Acțiune COMUN, cu termene, bugete, PACHETE comune, fluxuri, orare, sisteme de afișare – informare și o (minimă) campanie de promovare (și) comună?

1g) Câțiva am asistat atât la gloria din trecut (până în 1983) cât și la regresul gradual de după 1989.
Dar marea particularitate (ce poate fi avantaj major) din SERVICII (și deci și TURISM) este că totul se construiește și distruge cu și prin oameni. [în/competenți … de/motivați … dez/organizați … izolați ori în echipe]

1h) Cu valori și principii curate și bune, o bună direcție, planuri bune, oameni dornici și capabili de organizare, personal instruibil și pe care să perseverezi să îi menții motivați – și dacă reziști (ca manager) suficient .. unii furnizori (locali) vor reuși să devină performamți.

* În ultimii ani, separat am experimentat toți cam ce și cât se poate face. După 2020 ar trebui să ne fie foarte clar că prin COLABORARE ar putea fi mai ușor.

2] ISTORIC – Abordări: Când și Cum s-a mai (încercat)?

[185x-1931] Cei bogați veneau și erau găzduiți de localnici, pădurari …

[1933-1944] Lansare + Reușită remarcabilă
Capacitate: de la 0 turiști (în formă organizată) la 20.000 per zi de weekend
Infrastructura construită:  Iacht Club Snagov (Baza Veche > Navasart) / 
Plaja si Parcul Snagov (inclusiv set de 20 ambarcatiuni cu motor / primul vaporas “Vlad Tepes” / casa plutitoare pe lac / piscina plutitoare remorcabila / plarforma plutitioare (pt. restaurant)
Circa 38 de vile (majoritatea ale celor din Camarila lui Carol al II-lea si ale unor reprezentante straine)

[1950-1983] Dezvoltare + Reusită
Capacitate: de la 20.000 turiști (în forma organizată) la 34.000 per zi de weekend

Preluare (prin nationalizare) a celor circa 38 de vile (ale “exploatatorilor”)
Preluarea infrastructurii publice (existenta: Parc + Plaja Snagov / Yacht Club Snagov / Clubul ASTRA etc.

Locații noi – mici: retea de +50 vile (unicat ca stil, rustice, familiale): destinate oamenilor muncii (prin sindicat): (inițial) serii de stahanoviști apoi și muncitori performanti) (cu familiile) > directorii unitatilor performante (per sectoare – centrale – unitati performante) > conducerile din ministere > ministri 

Locații noi – mari: Vila Muntenia (=Snagov Club) / Complexul Turistic Snagov (=Astoria) / Vila Pacea / Vila Rustica / Vila 23 / … 

Amenajari temporare (provizorii): Tabara de Vacanta (mici cabane pe piloni suspendate) … diferite chioscuri – gherete – magazii (si cateva mici exceptii “ca in comunism”) dar s-au stiut restrictiile de construire in padure (si Rezervatia Snagov)
Tribuna spectatori (sportuni nautice) – la “Malul Taiat” / Regata … / pistele de pe lac / debarcadere cu bazine pentru inot si garaje (dar toate construite pe piloni din stejar si deci eco si provizorii)

In anii 195x-196x a fost tolerat (si a crescut ca volume) turismul (gen pensiune rurala – privat) bazat pe inchirierea de camere in casele satenilor. Astfel familii din Ardeal (in special Brasov, Mures, Covasna etc.) inchiriau cate 2-3 saptamani si cu un an inainte (si veneau apoi in grupuri de familii)

Transport feroviar (noi alternative): Trenulețul de Snagov
Transport naval: 5-7-11 Vaporase cu capacitati de 50-80 de locuri
Transport rutier: sistem bine pus la punct de transport cu autobuzele (in weekend – prin suplimentari la orele necesare)

[1989-2008] Regres cu dezmembrări (mize imobiliare / dorință de “liniște” și uitare a locațiilor preluate “dubios” / ilegalități  etc.

Autoritatile dezorganizeaza intentionat infrastructura existenta (transport public / desfiintarea definitiva a locurilor de munca pentru sezonieri: salvamari, paza, intretinere – reparatii deci toti cei care vara preluau miile de turisti). Apar manipulari cu placute “Scaldatul interzis”. Nu mai functioneaza vaporasele. Plajele nu sunt intretinute. Fara paza – se vandalizeaza (si nu se sesizeaza nimeni). Incepe goana dupa terenuri la Snagov si de doreste si accelereaza distrugerea patrimoniului public (si se contureaza si amplifica – prin actiunile concertate a autoritatilor – descurajarea turismului la Snagov). Zero reclama – promovare – mentionari in materialele uzuale (specifice) si chiar si in cele noi care se mai realizeaza, despre oferta din Romania

2013 Primaria Snagov incearca “Zile si Nopti la Snagov” – insa chiar primul program continea fapte ilegale (girate si chiar platite de Primarie) si grupul tinta erau cetatenii ci .. “defilari ale ambarcatiunilor riveranilor” + masa pentru autoritati etc. 

[2008-2013] Relansare (încercare) – reușită parțiala-temporară  (din lipsa de interes / ignoranta / neintelegere / teama etc.)
a) Re-Conceperea unui set de Circuite Terestre si pe Lac
b) o solutie concreta (cu invitatii de colaborare – asociere): trenulet de vacanta (rutier) si vaporas si caiace (pe lac)
c) set de povestiri audio (audio-ghid)
d) organizare a agentilor din turism (local) prin cedare (reciproca) de comisioane + Agentie de turism locala
e) 6 programe pilot (demonstrative cu decidentii din top agentii de turism de incoming etc.)
f) seturi complete de materiale de prezentare (harti, flyere, prezentari ale POI etc.
g) castigarea unei finantari de 320.000 Euro pentru promovare timp de 2 ani pentru turismul din Zona Snagov (am decis sa nu semnam si derulam caci partenerii prevazuti locali s-au razgandit si au inceput sa pretinda bani chiar si pentru simpla prezenta etc.)

3] ISTORIC: Când și Cum s-a mai colaborat (încercat)? [1933-1944] / [1950-1983] / [2008-2013] 

[2007-Prezent] Anual, Fundatia Snagov a informat si invitat Primaria Snagov, CJ Ilfov, DJ de Cultura Ilfov, Ministerul Turismului, Ministerul Culturii la setul de Evenimente, Activitati si Proiecte derulate.

Furnizorii de Turism din Zona Snagov au fost invitati punctual … (necesita reciprocitate etc.)

Exemple:
2021 > Informarea si Invitatia transmisa Primariei Snagov

3] AGENDA propusă pentru o primă întâlnire/discuție: Marți 02.02.2021 între 14:00-15:30 (dintr-o serie de 3-5)
Re: SEZONUL Turistic 2021 – Snagov: Colaborare furnizori (locali)
Pentru a participa ONLINE la î
ntâlnire vom folosi platforma Google Meet (înscriere/detalii la cerere: [email protected]  / Tel: 0722601830)
Cine doreste participare fizică – este invitat la sediul Fundatiei Snagov (Sos. Snagov nr. 78, Snagov sat) de la ora 13:30 de unde va putea participa (+ viziona pe un ecran mare).

0. [2m xn participanti] Scurtă prezentare: a fiecăruia / a locației + segmente vizate / așteptări re întâlnire

1. Obiectivele (motivația) întâlnirii (+ a re-inițierii unei colaborări între minim 3 în 2021 .. 30% … 60%?)
    + a oportunitatea colaborărilor
    Notă: scenariul minimal (2021): primii 3-4 furnizori locali care au pachete comune și se (auto) promovează

2. Discuție despre potențialul turistic al Snagovului [brain-storming / brain-writing … post-it-uri]
    (toate segmentele existente / mărime curentă + potențială în 1,2,5, 10 ani / cote / profitabilitate)

3. Snagov – Destinația ta de Weekend! (care este specificul și avantajul competitiv al Snagovului)
    Față performanțele istorice de 20.000+ (.. 35.000) per zi de weekend: cât este în prezent și cât doriți să redevină în 1,2,3, 5 – 10 ani? Astfel, de câte ori ar crește gradul de utilizare, venituri-profituri etc.?
     * Oportunitati: 1 …n LOGO-uri (comune – pentru Snagov) – per segmente / pt. re-pozitionare si re-lansare

4. Oferta Turistică a Zonei Snagov >> Ce există? Unde și cât din ea este prezentată unitar (one-stop-shop și ce formă și îmbunătățiri sunt necesare?)
    Nota: Oamenii nu ar veni pana la Snagov – doar pentru a manca (si cu atat mai putin, doar pentru cazare)
              Deci, CE (foarte atractiv + de calitate + divers – se poate oferi? Ce exista? Ce a existat? Ce poate fi?
4.a (de fapt) CE și CÂT cunoastem despre Patrimoniul Natural si Patrimoniul Cultural al Zonei Snagov?
4.b PACHETE Turistice de 1 zi (mix de HoReCa + circuite + atractii – activitati – seturi de Audio-Ghiduri etc.?)
      Se pot face oferte (F&B) identice ori cu quota (..) / ori cu „directionari” prin circuitele pachetelor etc.
      Doar 3 lei (2×1,5) costa transportul pana la Snagov (+ multe subventii care pot motiva zeci de mii/weekend)

5. Cum se pot multiplica atractiile – activitatile – circuitele (interactivitatea) si adresa mai multe segmente?
    Cei mai multi turisti ar putea veni (ca intre 1933–1983) pentru “a face ceva” în cursul zilei, a mânca ceva de
    (1-4x) și doar foarte puțini pentru cazare. Propunem diversificare si crestere prin “volume” ca “destinatie de
     weekend” (fata de perceptia si promovarea curenta: cazare, masa si evenimente organizate)

6. Cum se poate ajunge (repede) la stadiul în care de vineri dimineața să știm (ca nr și pe ore/serii) despre plusul de turisti (de weekend) din pachetele turistice? Cum sprijinim o rotatie (migratie) a turiștilor?
    Note: 1) fiecare turist sa aibă (în toate circuitele) treceri prin (minim) 2-3 locații HoReCa?
                 a) re-freshener (F&B) b) (main) meal c) “surprise” bonus d) coffee – energizer’s e) Snagov’s specials
              2) putem conveni ca (cei din pachete) “incep” in orice locatie “la fix” si au coduri prealabile (+nr?)
              3) (demo) cum putem lansa (vizibil – national) circuite (de 50-90-170 minute)? Chiar aceleasi circuite
                   insa cu “povesti” diferite (functie de varsta / educatie / preferinte etc.)
                   Unele gratuite, altele (partial) subventionate, altele contra cost (maxim 2-5 euro pt circa 30-60m)
                   A se vedea izi.travel (cu Snagov)

6.a Cum: colaborare transparentă – eficientă (online, automatizat)? (indiferent care ar fi obiectivele convenite / segmentele alese etc.)
      Rezervări (verificare online a gradului de ocupare / locuri libere pentru următorul moment „ora fix”)
      Sistem de plată (în avans?) / cu penalitate de 10-15% pentru abateri .. anulări etc.

7. PROMOVARE (corelat cu segmentele alese, obiectivele ca nr suplimentar de turisti – venituri >> % din V)
*) inventar – analiza – sinteza / brain-storming … writing
7.a) Ce a existat (în trecut)? [există și Colecția „Istoria Eco-Turismului la Snagov” și multe altele, plus …
       cum între 2007-2012 a funcționat o formă de colaborare (chiar și cu comisioane cedate între câțiva …)             
7.b) Ce există deja și poate fi (ușor) reajustat – utilizat?
7.c) Ce lipsește? (și este obligatoriu  … opțional .. nice to have)
7.e) Variante de contribuții (ale fiecaruia) pentru promovarea comună și așteptări asociate (cum măsurăm și cum putem ajusta mix-urile?

8. ASOCIERE: lista de contribuții a fiecăruia în „partea comună” (ex: pachete / circuite / evenimente / etc.)
8.a) în cadrul locațiilor, recomandăm a se stabili circuite interne (+zonari) pt cele 20-90 min cât stă o „serie”
8.b) este critic să existe oferte „identice” tip HoReCa pentru circuite – pachete (deci „volume”). Pentru a nu apare diferențieri subiective (și comentarii în online) la partea comună. Rămâne ca diferențierile să și le facă fiecare pe alte subiecte (care – ideal – ar discutate tot împreună; în fond azi se poate face aproape orice doar din promovare, coloranți, glazură, intensificatoare de arome etc. iar parte de bio rămâne subiectivitate)
8.c) în destinațiile turistice (pt volume: Como +o etc.) – furnizorii HoReCa pregătesc sezonul inclusiv prin „împărțirea” unor atracții HoReCa (ex: cele mai bune clătite sunt la X, cea mai bună cafea la Y, cea mai bună înghețată la Z etc.  + produse – rețete – prezentări – branduri locale utilizate în comun în cadrul asocierii)

9. Ce putem face împreună, prin noi înșine (imediat – fără investiții suplimentare)
9.a) Cu ce ar putea ajuta Primăria / CJ Ilfov / Ministerul Turismului / etc. ?
9.b) Proiecte comune (cu resurse atrase) – de considerat pe termen scurt (pt 2021) / mediu: 1-3 ani / lung

10. CUM LUCRAM? (comunicare, lucru, alte resurse cu care putem – am dori să ne implicăm)
10.a) platforme online de comunicare: Zoom, Google Meet, Webex etc
10.b) (din experiența anterioară cu furnizorii de la Snagov) >> Este obligatoriu ca cei care colaborează să cunoască mai bine (să se viziteze periodic și să „crească” împreună calitativ și prin diversificări.
Ideal ar fi ca fiecare partener (furnizor) să aibă: a) elemente comune spre identice – ex: F&B din pachetele de turism în care colaborăm  și la prețuri mai mici (valabile doar în cadrul pachetelor!) b) elemente „cedate” între parteneri (ex: „cele mai bune clătite” etc.) b) elemente comparabile – “non–compete” c) elemente unice folosite pentru diferențieri, reale ori inventate dar susținute de parteneri

11. Fundatia Snagov a fost concepută din 2007 (și) cu sectiunea B dedicată Eco-Turismului din Zona Snagov: asocierea si colaborarea furnizorilor, în vederea re-lansării destinației turistice a Snagovului (vezi statut-obiective).
Există multe lucruri (deja) făcute etc. Ar fi bine să se învețe din trecut / greșeli / să se ajungă la o creștere conștientă, graduală, incrementală de la un weekend – eveniment – sezon – an la următorul …
Pana marti 02.02.2021, se va popula cu info relevanta si sectiunea TURISM din www.FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?