24.01 = Mica Unire și legăturile indirecte a Zonei Snagov

24.01 = Ziua (micii) Uniri .. / Cuza / Reforme / pregătiri aferente etc.

* Zona Snagov are următoarele “legături” (indirecte):
1) Coadele (din Siliștea Snagovului) ar fi locul în care s-ar fi stabilit (inițial) țiganii eliberați de la Mănăstirea Snagovului (aceștia, ulterior s-au apucat de comerț cu pește, stuf, lemn etc. – în special către Buzău);
2) Secularizarea averilor mănăstirești a dus la reducerea personalului (călugări greci) de la circa 180 (185x) la zero (189x). Iar localnicii au putut profita de dispariția monopolului călugărilor greci (toate slujbele se făceau doar pe insulă și cu taxe … grecești) și și-au făcut propriile biserici locale;
3) pentru a lua pește din lac și lemne din pădure – exista “zeciuială” colectată tot de greci (care – a dispărut);
4) Panait Istrati a scris “Domnița de la Snagov” a carei actiune se deruleaza la Snagov si descrie excelent contextul anilor 185x + pregatirile pentru reformele aduse de Cuza;
5) Rolul lui Mihail Kogalniceanu în pregătirea unirii și a reformelor – este covârșitor (și insuficient cunoscut public). Iată de ce profesorul de istorie Dumitru Vintila a propus ca liceul de la Snagov să aibă denumirea Mihail Kogalniceanu (desi mulți susțineau – Antim Ivireanu – care avea însă și o dimensiune religioasă – iar în Zona Snagov – administrația grecească – de pe insulă – a fost percepută ca parte a problemelor locale);
6) populația dintre Ploiești și București a fost implicată (de câțiva lideri locali și deputați) de mai multe ori în perioada 185x – 1900 – în proteste și chiar deplasări la București, pentru a forța demnitarii să facă algeri “sub presiune” și în interes național;

Notă: mai multe detalii – găsiți la Colecțiile Muzeale SnagovFundatia Snagov (despre circa 130 de personalități și pentru circa 200 zile din cele ale unui an). E nevoie de ceva sponsorizare pentru prezentarea detaliilor cu tot cu referințele (științifice) necesare. Puteți ajuta? Ideal ar fi să putem aloca circa 60-90 min per prezentare (circa 1-2 pagini cu 3-5 poze și 5-7 referințe). Și după un an să putem publica oficial (cu cod ISBN) ce a rezultat (s-a cumulat) într-un an.

Ajutați cu un comentariu / Leave a Reply: