Berzele din Zona Snagov

În 2022 ajutăm revenirea berzelor în Zona Snagov.

Berzele pot fi albe (Ciconia ciconia) sau negre (Ciconia nigra) și ambele sunt specii protejate, căci oamenii au redus prea mult și habitatele naturale necesare existenței acestor specii.

Sutele de perechi de berze care cuibăreau până prin 1950 în Zona Snagov (UAT Ciolpani, Snagov, Gruiu) – au rămas fără locuri adecvate de cuibărit – în timp, odată cu suitele de schimbări:
1) tăierea salcâmilor din curțile localnicilor și a sălciilor bătrâne de pe malurile lacului Snagov și altor bălți din zona
2) demolarea caselor  și anexelor locale tradiționale acoperite cu stuf, coceni și paie – și mai ales a anexelor (coșare și similare) – în care țineau vaci, oi, fânul pentru acestea, ori chiar porci,  găini, rațe, curci etc. Toate acestea aveau lemne la coama și pentru că oamenii considerau prezența berzelor și a rândunicilor – ca prezențe benefice
3) tăierea copacilor de-a lungul drumurilor (odată cu lărgirea – modernizarea acestora) – fără replantări
4) tăierea copacilor seculari (mari – bătrâni) nu doar din marginile pădurilor locale

Exista o uriașă zona umedă continuă în nordul Ilfovului, care corespunde și suitei de arii naturale protejate formate din situl N2000 Scroviștea, Rezervația Naturală Snagov (1471,1 ha) + 2 arii naturale protejate (ANPLS și ANPPS)  +  situl N2000 Căldărușani – Dridu. Deci peste 20.000 hectare de ape înconjurate de păduri cu bălți permanente și temporare. Peste 10 habitate existente, produc insecte,  moluște, crustacee, amfibieni, reptile, pești, mici mamifere – toate aflate în dieta berzelor. 

Mai există berze în Zona Snagov? Păi în fiecare primăvară, din sutele (poate miile) de berze care  de-al lungul culoarului de migrație (cu ape / zone umede și deci și Snagov).
Circa 70 rămân chiar timp de 3-7 săptămâni în zonă, tot mutându-se între Siliștea Snagovului (delta lacului Snagov, canalul deversor de 1,8km și lunca Ialomiței) și Ciolpani (de exemplu bălțile din jurul mănăstirii Țigănești). Este foarte posibil ca acestea să fie berzele tinere – în căutarea de noi locuri și cuiburi. Căci perechile stabile – se reîntorc la cuiburile știute și în care nu sunt primiți puii din anii anteriori.
* Pentru 4-5 perechi dintre aceste 70+ de berze tinere, în 2022 încercăm un prim pilot cu un set de cuiburi.

Credințele și tradițiile populare, motivau oamenii nu doar să tolereze berzele, ci chiar să le ajute – inclusiv cu construirea de suporturi adecvate pentru cuiburi, pe casele lor ori copacii din apropiere. Și iată că berzele se pot obișnui cu apropierea oamenilor. Și există numeroase locuri în România unde berzele au cuiburi pe stâlpi – chiar și lângă drumuri naționale foarte intens circulate.

Pentru a reuși să avem din nou berze care și cuibăresc în Zona Snagov, ar trebui ca oamenii să:
a) își amintească și prețuiască trecutul, tradițiile, istoria, natura, lacul și pădurile
b) să exploreze și aprecieze , credințele – cu empatia și respectul lor față de toate formele de viață
c) să înțeleagă că zgomotele violente (ex: focuri de artificii și petarde, petreceri zgomotoase făcute ostentativ pentru urechile vecinilor și nu a invitaților) ori excesul de câini și pisici fără stăpâni etc. – sunt contrare armoniei și naturii
d) să respecte prevederile legale (care includ aceste specii de păsări – la specii de protejat)
e) să existe un efort continuu (anual) de informare – educare – mo nitorizare – legat de patrimoniul natural protejat

Barza albă / Ciconia ciconia @ Foto: Alexandra Ion
Barza neagra / Ciconia nigra

Cuiburile pentru berze – pregătite în 2022

Până prin 195x exista o medie de 7-10 cuiburi în fiecare din cele 10+ sate din jurul lacului Snagov. La care se adăugau multe altele din apropierea apelor. Astfel că (teoretic) și doar pentru o revenire la un nivel existent anterior – s-ar putea găzdui întreg grupul de 70+ berze observat de prin 2011. Că  tot zboară la începutul primăverii prin întreaga zona Snagov timp de mult săptămâni.

Pentru acest pilot (incercare), Fundatia Snagov a decis să se încerce cu câte un cuib în doar câteva sate. Și față de amplasările ideale de la marginea apelor (pentru hrană) și de zone locuite – am ales locuri ținând cont de mai multe alte criterii. 

Din 5 cuiburi, dacă măcar 3 ar ajunge să fie ocupate în 2 ani, am putea învăța concret și alege și alte locuri. Ori reloca (și) din acestea 5.

Cuiburile pentru berze – pregătite în 2022

 

Primul cuib de barză instalat în 14.03.2022 în Snagov (cu ajutorul ENEL)
Detalii: instalarea de către ENEL a structurilor metalice a cuiburilor pe stâlpi
Locația acestui cuib de barză este corelat cu filmul "Naică și barza" (1965) realizat în acest loc de regizoarea Elisabeta Bostan (și unde puteți revedea filmul)

Povestea unui cuib de barză (arc peste timp: 1952-2022: 70 de ani!)
Locuri – peisaje – faună din Snagov, văzute de milioane de oameni si multiplu – premiate la nivel internațional în anii 196x.

În 1966, regizoarea de film  Elisabeta Bostan realiza o suită de scurt metraje (seria Năică și barza, Năică și peștele etc.) pentru care a primit o mulțime de premii internaționale: 1) Gijon, Spania (Marele premiu Pelagro d’oro + Marele premiu al juriului), Tours (Franța), Teheran, Cannes, La Plata (Argentina), Japonia, Moscova.
Comunitatea locală nu a știut nici atunci și nici pana în prezent – despre finalitatea și mai ales succesul /relevanța acelor scurte filme.

Referitor (numai la) berze (filmul Naică și barza), concret, în Snagov sat, s-a căutat și folosit o barză locală și foarte blândă, care avea un cuib pe acoperișul unui pătul (porumbar – hambar) din fundul unei curți. 
Acel loc este în dreptul stâlpului pe care în 2022 s-a (re)instalat un cuib de barza (prin prezentul mini – proiect).
Informația a fost confirmata si completata cu detalii de o martoră a filmărilor (Trandafir Ecaterina, de 23 ani la momentul filmărilor) – ale cărei rude apropiate locuiau acolo.

Credinte / Obiceiuri:
Localnicii numesc cocostârci – berzele …
Barza albă (sau cocostârcul) este singura pasare de talie mare din ornitofauna tarii care s-a apropiat de om si isi construieste cuibul in vecinatatea noastra.

Inca de pe vremea romanilor era socotita pasare sfanta „avis pia et benigna” considerata la fel si astazi in multe zone. Multe credinte populare se leaga de aceasta pasare: aduce primavara, aduce noroc casei unde isi face cuibul si o fereste de foc si fulger, poate prevesti belsugul, norocul, starea sanatatii etc.

Curiozități :

O barză ar putea trăi și 30 de ani (în captivitate).
Perechile refolosesc aceleași cuiburi, care pot fi folosite și de mai multe generații de berze (familie).
Cuiburi de berze se regăsesc pe clădiri, copaci, acoperișuri cu paie sau stuf, sure, coșuri cu gaura laterală, stâlpii rețelelor electrice (in Romania, începând cu 1971).
În prezent, peste 80-90% din cuiburi – ar fi pe stâlpii de energie electrică.
O barză are nevoie de circa 500 gr de carne / zi (sș familie cu pui mari – chiar și de circa 5,8 kg/zi)

Proiect realizat de:

1) Fundația Snagov: inițiativă – argumentare – propunerea locurilor – crăci (amenajare) – promovare – monitorizare / raportare periodică
2) ENEL
: acord > cuiburi (realizare) > instalarea pe stâlpi

Mai multe detalii la tel: 0720 762468 / office@FundatiaSnagov.ro 
1)  ENEL Proiect (de monitorizare berze) > Berzele au acum adrese oficiale prin aplicația de smartphone Uite Barza!Berzele au acum adrese oficiale prin aplicația de smartphone Uite Barza!
2)  Proiectul SOR: “Uite barza!

Referinte:
1) Elisabeta Bostan: 1
[2:57]:”.. să îmbin copilul acesta cu natura cu atmosfera pe care o găseam la Snagov. Nimic din ce este acolo nu este o făcătură.. Este real, este viața Snagovului de altă dată”
2) [20:42] Filmul Năică și barza  (+Bogdan Untaru, Alexandra Foamete) 
3) Barza, vestitorul primăverii / Credinţe străvechi despre barză: ce riscau cei care atentau la cuibul ei sau îi omorau puii / De ce e bine să vezi multe berze la începutul primăverii. Credințe și simboluri despre pasărea ce aduce noroc

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?