[D   ] 17.11.2011: Imre Nagy și Lucrețiu Pătrășcan – Destine în oglindă
Link la pagina (site-ul inițial/original)

Fundaţia SNAGOV şi partenerii săi au au derulat in perioada 17-18 Noiembrie 2011 actiunea culturala cu tema „Arc peste timp: Destine in oglinda – Imre Nagy si Lucretiu Patrascanu”.

”Vremurile” au adus la Snagov multe personalitati in foarte variate roluri: de la victime la calai. Peste 78. Dintre acestia, s-au explorat (sumar) cazul leaderilor/ personalitatilor Lucrețiu Pătrășcanu și Imre Nagy, care in perioada stalinista si neo-stalinista, au avut „domiciliu fortat” (arestati) si au fost anchetati – la Snagov (in secret). 
Caci zona Snagov are o traditie / istorie si ca „loc de detentie politica” – inaugurata in 1456 de Vlad Tepes (pe insula).
Ce se stie (si se poate – reconstitui – inclusiv cu informatii locale, orale) despre perioada acestora, la Snagov?
Ore ce contributii relevante cultural + educational (ca valori, ca invataminte) – au avut acestia doi?

Evenimentul și-a propus o succinta rememorare a impactului (cultural) pe care actiunile/deciziile/comportamentul personalităților lui Lucrețiu Pătrășcanu și Imre Nagy l-au avut avut in perioada (neo)stalinista in calitate de oameni cu o educatie/cultura mult peste media colegilor (epocii) – fapt ce a determinat si „ruperile” si tragediile individuale + colective.
Biografia celor doi oameni politici este până la un punct oarecum similară, în contextul unei Europe divizata PESTLE (politic, economic, social, tehnologic, legal, ecologic) – măcinată de lupta pentru putere/control, in loc de o sincera preocupare pentru dimensiunea sociala, democratie si crestere sustenabila – asa cum cei doi au incercat. 

În România se știu puține lucruri despre biografiile celor doi oameni politici, aceștia fiind reabilitați dupa 1989 cand „Cortina de Fier” este anihilată și noutati/adevăruri istorice incep sa iasa la lumină.

Acțiunea culturală Arc peste timp: destine în oglindă face parte dintr-un set complex de evenimente locale care au ca scop conștientizarea comunităților locale asupra dezvoltării locale prin cunoașterea și promovarea valorilor de patrimoniu și a istoriei locale.

A se vedea Agenda Evenimentului
Vezi si Afis Eveniment
Fotografii eveniment:

PARTICIPANTI
Multumim tuturor participantilor prezenti la aceasta actiune. Printre participantii la actiune au fost: 
– dna. ILEANA IOANID – autoarea cartii „Insemnari de la Snagov – Imre Nagy”
– dl. Petre Turlea – istoric si scriitor 
– dl. Manzinger Krisztian – Institutul Cultural Ungar / Ambasada Ungariei
– dna. Luminita Constantin – Ministerul Culturii si Patrimoniului National 
– dna. Alexandrina Nita – Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National – Ilfov
– dl. Budary Richard – Asociatia Culturala Petofi din Bucuresti
– dl. Silviu Dragomir – scriitor 
– dna. Toader Mihaela – Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCMER) 
– dl. Sterea Constantin – Directia de Cultura Prahova
– Profesorii si elevii de la scolile locale 
– Colectionari si pasionati de istorie
– Locuitori din zona Snagov si imprejurimi dar si locuitori din Bucuresti interesati de tematica actiunii. 

PARTENERI / Co-Organizatori:
1) Liceul „M. Kogalniceanu” Snagov (LMK)
2) Ministerul Culturii si Patrimoniului National

Vă stăm la dispoziţie pentru detalii suplimentare la  email: office@fundatiasnagov.ro.

RUGAMINTE FINALA: Patrimoniul zonei Snagov (cultural, istoric, natural, etnografic) necesita multa munca de analiza, colectare, interpretare, descriere / prezentare adecvata. Fundatia Snagov a realizat o prima structurare si prezentare. Aceasta munca merita si poate fi continuata (a se vedea cat de mare si diversificata este tematica identificata). Este nevoie de mai multe resurse. 
Va invitam sa va alaturati SPONSORILOR si sa contribuiti cu: poze, povestiri, diferite obiecte vechi, completari, corecturi, recomandari si mai ales cu sugestii si recomandari. Si munca concreta (voluntara) in diferite forme – poate ajuta.

Orice contributie a dvs. va fi cel putin recompensata prin mentionarea in lista sponsorilor (in prezent accesibila la: http://www.old.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=551 si intr-un panou de la sediul Fundatiei Snagov  – unde sunt prezentate exponatele).

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?