[A,C] 2013: PETIȚIE – Salvare Biodiversitate Codrii Vlasiei/Zona Snagov și a celor >200 specii protejate, rare, amenințate (Campanie derulată începând cu luna Mai-2013 până la sfârșitul anului)
Link la pagina (site-ul inițial/original)

PETITIE Campanie derulata pentru Salvarea/Conservarea Codriilor Vlasiei si a celor >200 specii protejate si rare
Campanie derulata intre 07-Mai-13 si 02-Iulie-2013

In zona Snagov (paduri si lac) se continua distrugerea patrimoiniului natural, desi sunt si doua arii naturale protejate si in ultimul an s-a dovedit (de cercetatori) ca exista peste 200 de specii protejate + rare.

Te invitam sa semnezi PETITIA online: http://www.petitieonline.ro/petitie/11541143. Textul acesteia este prezentat si in continuare. Petitia va fi transmisa institutiilor publice in 10 iulie 2013 (dar si imediat ce depasim 2000 de semnaturi).

Contribuie la protejarea BIODIVERSITATII din ceea ce ar trebui sa redevina destinatia “VERDE” de weelkend a Bucurestiului si Ploiestului! Si (re)vino (deja) sa explorezi Zona Snagov (paduri si lac) in plimbari/circuite: pe jos, cu bicicleta, cu caiacul, cu vaporasul, cu trenuletul de vacanta etc.

+++ 
PETIȚIE
Pentru conservarea copacilor seculari din padurile din nordul Bucurestiului,
zona Snagov (foștii Codrii ai Vlăsiei) 
+ conservarea BIODIVERSTĂȚII din Zona Snagov, din cele două arii naturale protejate (lac și padure) și zonele învecinate
(pentru cele peste 200 de specii protejate și rare de fauna și floră)

În urma constatărilor directe și a informațiilor publice rezultă că:
a) există un patrimoniu natural bogat și biodiversitate valoroasă în zona Snagov
b) există activități recente și în deruluare de defrișari, distrugeri, construții ilegale etc

Susțin inițiativa și demersurile inițiate de Fundația Snagov, Prima Evadare prin NoMad Multisport și partenerii acestora legat de conservarea și promovarea patrimoniului natural din Zona Snagov (unde există și două arii naturale). 

Susțin aplicarea prevederilor legislațiilor de mediu (inclusiv sancțiuni) și mai ales aplicarea recomandărilor specialiștilor care recent au făcut inventarieri de faună și floră și au găsit în zonă peste 200 de specii de protejat și specii rare. Solicit implementarea de urgență a măsurilor de conservare, așa cum e prevazut în legislația UE, în legislația română și prin Planul de Management și Regulament (aria protejată “Lac Snagov”) pentru care s-a emis și avizul de mediu încă din 31 ian 2013 (dar aplicarea este întârziată de Ministerul Mediului). Detalii: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/index.php?s=904

Concret și prioritar doresc și solicit prin prezenta PETIȚIE:
1) Pădurile din nordul Bucureștiului și zona Snagov:
a) să se oprească de urgență tăierile masive (în special exemplarele seculare de stejar, carpen, ulm, tei, fag etc) și să se treacă la conservarea integrală a acestora, ținand cont de existența numeroaselor exemplare seculare (80 – 300 și chiar 600 de ani!) precum și de existența speciilor de faună și floră protejate și rare din acestea. Să nu se mai exploateze pădurea (copacii) din zonă pe criterii economice ci ecologice, ținand cont de valoarea și rolul lor în circuitele naturale și de agrement pentru populație în contextul metropolitan (București – Ploiești). Zonele de protecție (tampon – circa 500m) în jurul lacului (a celor 2 arii naturale protejate) să aibă regim de zone de “pădure cu valoare ridicată” (fundamentat și prin speciile protejate identificate – și de corelat și cu proiectul WWF, în derulare)
b) să se amenajeze eco-circuite pentru biciclete și promenade cu amenajare și marcare adecvată a circuitelor (de comun acord cu ONG, specialiști, cluburi de specialitate, organizatori de evenimente relevante anuale precum Prima Evadare, agenți economici interesați). Acestea să fie întreținute în colaborare cu cei care le-au creat. Similar: 2 circuite eco-turistice cu caiacele pe lacul Snagov (și eliminarea completă a accesului skijeturilor și concursurilor cu ambarcațiuni pentru mări și oceane – care generează valuri cu impact mare/repetat la maluri)
c) să se elimine activitațile de vânătoare în zona (mai ales ca în prezent nu sunt nici indicatoare, nici delimitări-îngrădiri adecvate și pot apărea accidente)
2) Să se aprobe de urgența Planul de Management și Regulamentul aferent Ariei Naturale Protejate “Lacul Snagov” așa cum a fost prezentat public și avizat și de APM Ilfov (31ian 2013), care include și 500 de metri de pădure din jurul ariei/lacului (zonă tampon – protecție) și este prezentat public și la adresa: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/documente.php, depuse și la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice în 6 feb 2013. Întîrzierile de implementare a acestuia, doar multiplică oportunități pentru ambiguitate și noi abuzuri, contravenții și infracțiuni.
3) să unifice și să extindă cele două mici arii naturale protejate din Zona Snagov (lac=100ha și padure=10ha, care sunt și învecinate) astfel încat să rezulte o arie unică mai ușor de administrat – conform recomandărilor cercetătorilor din cadrul studiilor științifice realizate și a Planului de Management și Regulamentului avizat de APM Ilfov aflat în analiză la Ministerul Mediului. Astfel încât, habitatele speciilor să aibă dimensiuni adecvate și să acopere și zonele neprotejate în prezent în care au fost găsite specii rare, obligatoriu de protejat prin legislațiile în vigoare. În urma inventarierilor, cercetătorii au confirmat existența a peste 200 de specii protejate și rare. Iar copacii seculari (precum și cele 4 habitate existente – cu zona de protecție din jurul lacului) – să devină protejati și nu doar o oportunitate economică, silvică.

* Bibliografie + detalii abuzuri: http://www.fundatiasnagov.ro/ro/documente.php

++
IMPORTANT! Pentru a avea relevanta, PETITA TREBUIE SEMNATA ONLINE LA: http://www.petitieonline.ro/petitie/11541143
 

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?