Ziua Racilor (27.10) Raci, pescuit, gătit tradițional (Zona Snagov) și alte surprize

Zona Snagov are multe obiceiuri și tradiții, asociate resurselor unice / atipice, modurilor de colectare – prelucrare – valorificare a acestora …
Fundatia Snagov mentine si promoveaza principalele 4 activitati tradiționale (pescuit, olărit – figurine, împletituri din fibre vegetale, țesături) – dar ar trebui considerate circa 20 ..
* Acest eveniment (legat de raci) – promovat anual – ar putea deveni unul din numeroasele evenimente regionale (cu un set de activitati/atractii asociate).  

… dacă ar exista mai multa înțelepciune și preocupare pentru progres prin muncă concretă … (nu tunuri imobiliare și alte “afaceri” bazate pe corupție etc.)

La nivelul anului 2020, oamenii nu mai au nevoie (alimentar) sa consume raci. Mai ales ca rezulta putina “carne” per exemplar. Astfel ca doar pentru conservarea traditiei locale, includem (ca exemplificare) o degustare optionala (la scara mica). O parte din raci in crestem in mini-iazurile proprii si pe altii ii cumparam (si o diferenta din raci mici – ii eliberam anual in lacul Snagov). Cel mai bine ar fi sa putem reface habitatele si peste + raci + scoici sa se poata consuma din lacul Snagov doar din surplusul natural (asa cum a fost pana prin 195x).
# Cei care considera prea “crud” ce se face cu racii, ii invitam sa vizioneze cum se sacrifica puii – porcii – vitele etc. si sa faca dovada renuntarii consumului de carne (si de fapt si de parti de plante care sunt tot forme vii).

1) Despre tradiția de la Snagov, legată de raci:
0) probabil – foarte veche – corelata cu momentul inmultirii racilor, cand acestia ies la maluri si suprafata lacului cu miile, pentru circa 10-14 zile si sunt extrem de usor de prins chiar si de copii
1) mancatul racilor era si la Snagov “mancarea saracului”. Prinderea nu era ipozitata nici macar de fanariotii de la Manastirea Snagov. In prezent a ajuns similara consumului ce creveti si fructe de mare: o delicatesa / raritate (la 40 lei kg de raci vii, revine cam peste 200-300 lei kg de carne curatata)
2) încă din 1874, Alexandru Odobescu preciza în “Câteva ore la Snagov” (de la pag.9) despre gustul aparte al racilor și plăticii de la Snagov;
3)  localnicii obișnuiesc să prindă/mănânce raci din lac, în special în perioada septembrie – martie (luni care au “r” în denumire). Iar în săptămâna 3-4 din octombrie chiar există o “împărțire” tradițională la care “se dă” rudelor – vecinilor – cunoscuților un meniu compus din: 5-7 raci fierți cu leuștean deasupra, o bucată de mămăligă, ceva must sau vin nou (0,5 litri) și un alt fel de mâncare, de regulă ceva cu oraz (pilaf îi spun local). O explicație/credință/justificare locală cu iz religios ar fi că “racul se face roșu – în amintirea sângelui care ar fi curs de pe crucea lui Isus răstignit, sub care ar fi stat racul“. Mai exact – racul ar fi fost (cf. tradiției locale) cel care ar fi scos cuiele mântuitorului din cruce și din aceasta cauză devine și roșu la fierbere…;
4) racul a fost inclus de Fundatia Snagov și în sigla zonei Snagov, din motive legate asemanări de comportament (despre care există un alt articol)

Racul de lac = Astacus leptodactilus * Cei maturi au 12-15 cm. Pot ajunge și la 18 și foarte rar la 19-20 cm
Localnică "la împărțit" de raci fierți și gătiți în 2 feluri (ciulama și cu mujdei) din lacul Snagov
Protap traditional pentru prins racii * Din lac, localnicii îi prindeau cu un PROȚAP
Masa tradițională organizată lângă iaz (unde pot fi văzuți - vii - atât raci cât și alte 30+ specii vii, locale).

Câteva poze de la evenimentele organizate (anual) la sfârșitul lunii octombrie (corelat si cu Sf. Dumitru – 27.10):
Un link la Albumul Foto al editiei nr 3/2019:

Raci scoși din iaz ...
Fierbere raci (se aruncă de vii în apa clocotită - căci astfel vor muri cel mai rapid / ușor).
Fiecare "serie" de raci - se prepară foarte repede ...
Mostre - pentru (de)gustare raci (în scopul de a reaminti / menține) tradiția locală.
Demonstrație: ce se manancă + cum se desface / curață.
(de)Gustarea (tradițională) rituală ... (însoțită și de diferite explicații de context local, alte tradiții și obiceiuri)
Păpușele > Un alt fel de înger
Chimismul apei din IAZ se verifică și (eventual) ajustează periodic

Racii (de la Snagov) sunt specia Astacus Lepidactylus (vezi în Wikipedia) – care nu este (inca) o specie protejata. Alte detalii mai găsiți și aici).

2) AGENDA evenimentului (implicita – propusa)

# din care facem ce+cat putem (functie de vreme / resurse / dorintele participantilor)

PROGRAM (cu momente – module propuse, in succcesiunea recomandata, insa mai multe se vor repeta cand se formeaza grupuri de minim 5 doritori):

14:00 = Deschidere oficiala
1a] [20m] Primire / Welcome + Networking
1b] [ 7m] Patrimoniul Natural si Patrimoniul Cultural al Zonei Snagov + rolul Fundatiei Snagov
1c] [ 7m] Tur de prezentare a locatiei (Centru de Informare Turistica / Centru Biodiversitate / Centru recuperare fauna si flora)
1d] [ 5m][x7] Colectiile Muzeale Snagov > 7 teme
1e] [ 7m] IAZ / Jgheaburi / Fereastră submersă / Acvariu automatizat / Hrănitor
1f] [  5m] APA > LAC > 2 habitate > principalele Specii (enumerari): plancton – macronevertebrate  plante / pesti / pasari / mamifere (cu rolul racilor in lanturile trofice locale)
1g] [ 7m] Expo locale: IAZ / Jgheaburi / Fereastră submersă / Acvariu automatizat / Hrănitor
1h] [ 7m] Tehnici de Pescuit la Snagov (colectie de scule si imagini relevante / prezentare + exemple)
1i]  [10m] Racii (Astacus Leptodactylus): Prezentare Curiozitati: Detalii stiintifice + Morfologie (plansa A3 color)

15:30 = Traditii >> Prinderea racilor (demo) >> Gatire >> (de)Gustare
2a] [10m] Raci: Traditii – la Snagov => “Povestea” [+ poze/exemple) cu Reconstituire (ca suita de momente: povestite … vizuale (poze-film) .. refacute partial]
2b] [10m] Raci: 3 Tehnici de pescuit (prezentare) + Exercitii: a) pe iarba b) in Cuva IBC c) MiniIaz d) Iaz
2c] [10m] Gatirea traditionala a racilor (fierbere) * link
2d] [30m] Mâncatul racilor (cf. traditiei de la Snagov ) [degustare optionala / cu rol de „integrare” in traditie]

*** IN PARALEL (copii / cei care doar viziteaza / oricare dintre cei interesati) – formeaza grupuri de minim 5 participanti si se vor derula ACTIVITATIle si CONCURSURIle (JOC-urile) enumerate. In masura in care avem resurse (personal / raci / timp – loc etc.)
Optionale: masurare Calitatea apei si reprezentarea comparativa (din surse diferite) + specii bioindicatoare (+racii) / Automatizari * link-uri

17:00 = CONCURSURI (etapa serioasa – caci anterior poate au fost doar de familiarizare si antrenament)

18:00 = INCHIEREA OFICIALA a evenimentului (de regula participantii mai raman un timp pentru networking // voluntarii ajuta la stragerea de dupa eveniment)

3) CURIOZITĂȚI (legate de raci):

3.1) COMPORTAMENT:
a
) racii (in general) sunt nocturni si se hranesc incepand cam la o ora dupa inoptare. Iar ziua stau ascunsi in diferite tipuri de gauri (adaposturi). Cei din lacuri, pot fi activi si ziua. Totusi raportul activitatii nocturn/diurn este cam de de 5/1.
b) sunt foarte curiosi, teritoriali (revin la „gaura” lor), luptatori, gurmanzi si chiar rapizi (pentru forma si marimea lor)
c) In cazul in care este atacat (ori ataca el) racul isi foloseste clestii mari. Cu clestii mari pot strange destul de tare (ocazional – daca prinde un deget chiar cu varful clestilor, poate chiar sa te insangereze putin)
d) racii pierd in lupte frecvent cate un picior/cleste/mustata sau parte a acestuia. Si apoi dupa cateva naparliri (1-4) membrul se reface in totalitate
e) deplasare: in mod normal merg inainte („cu fata”), prudent, folosind  8 sau toate cele 10 picioare. Dar cand se sperie (si se sperie usor si frecvent) incep sa mearga inpoi („cu spatele”) si chiar foarte repede. De fapt nu merg ci inoata – indoind abdomenul (folosind coada). Caz in care parcurg rapid trasee greu predictibile (spirale, curbe rapide etc.).
Deci de la o deplasare relativ prudenta si inceata,”inainte” pot trece la un nivel de energie, rapiditate si viteza cu care (frecvent) chiar sperie multi pradatori 
f) in perioada inmultirii (oct-nov), racul de lac (Astacus leptodactylus) – cel putin la Snagov –are un comportament deosebit: urca pana la suprafata apei (ex: pe trestii ori alte plante, craci etc.) intr-un interval de circa 2 saptamani. Pare corelat cu primul val relevant de frig din sezon. Astfel ca poate conteaza noul mix (special): temperatura – umiditate – presiune atmosferica (caci din lac ies vapori, temperatura apei find mai mare decat a aerului, apare ceata care se intinde de pe lac in padurile invecinate si presiunea atmosferica este si ea neobisnuita). Apa lacului se raceste de sus in jos, relativ rapid – astfel ca apare fenomenul de termoclina adica un fel de „strat” de apa gros de numai cativa milimetri care separa apa mai rece de cea mai calda, diferenta fiind si de 3-5 grade.
Oare de ce racii ajung la suprafata lacului – unde se afla si aceasta termoclina?
Temperatura mai scazuta ori trecerea prin zona cu termoclina – sa aiba un fel de rol de comutare bilogica (inmultire etc.)?
Sau nivelul de oxigen sa se fi redus la adancime si vin la suprafata pentru nevoia de oxigen? Pana cand apa lacului se raceste si atunci si racii isi reduc metabolismul si se descurca cu si mai putin oxigen pana in primavara? Caci toamna plantele acvatice cad pe fundul lacului si vor modifica si chimismul apei. Pe alta parte, cantitatea de oxigen (dizolvat) care mai intra in apa lacului scade in noua combinatie de temperatura, termoclina, presiune atmosferica (ceata persistenta etc.)

3.2) MORFOLOGIE:
a
) Corpul are doua părţi: cefalotorace şi abdomen.
a.1) Pe cefalotorace se află:
antene: 2 perechi: unele una scurtă şi bifurcată, iar a doua mai lungă;
ochi compuşi (pereche) din mulţi ochi simpli, amplasati pe niste pedunculi cornoşi cu care vede bine în aproape toate directiile;
gura este in pozitie ventrala, dotata cu mandibule tăioase;
5 perechi de picioare inegale, articulate, din care prima este transformată în clești, a doua și a treia având și ele niște mici clestișori foarte utili mai ales în gestionarea hranei spre gură. Pentru ca au 10 picioare – le numim și decapode;
a.2). Abdomenul are muschi puternici, cu un total de 7 segmente (primele 5 au un fel de picioruse), împreună cu ultimele 2 segmente – mai late – formează  o coadă utilizată pentru a inota.
a.2.1) Adultii ajung la circa 12-14 cm (de la varste de peste 7 ani). Foarte rar pot ajunge la 20 cm si trai pana la 20 ani;
a.2.2) au sange transparent si o inima in forma de pentagon
a.2.3) crustacee fiind, crusta contine chitina si calcar iar “pielea” contine pigmenti care la fierbere capătă culoare roșu intens
a.2.4) pentru a putea creste, naparlesc (adica isi scot crusta si apoi le creste repede, alta – pe seama rezervei de calcar din stomac). Adesea incearca sa isi manance repede propria crusta (pentru a recicla substantele din aceasta). Naparlesc cam de 2-4 ori pe an, funcție de vârstă. Astfel, timp de cateva zile, racul (fara crusta) este foarte moale si deci foarte vulnerabil (motiv pentru care supravietuirea lui depinde de existenta unui adăpost in care sa stea ascuns)
b) amplasarea organelor interne este foarte interesanta (vezi plansa). De exemplu, stomacul este cam in … „cap”)
c) respiratia si-o face prin spatiul dintre partea de jos a crustei si picioare, branhiile fiind atașate de baza picioarelor. Pot sta si pe uscat chiar si 3 zile, iar in conditii favorabile de umiditate, umbra si temperatura scazuta – chiar si pana la 10 zile, deoarece spațiul unde se află branhiile menține umiditatea
d) chiar si pe uscat, au vederea, simtul tactil (prin antene)  si chiar si pentru vibratii (au pe crusta niste escrescente) – foarte bune. De fapt, racii pot simti foarte rapid (chiar si daca adie vantul) unde este o sursa de apa – catre care incep a se indrepta foarte repede;

3.3) HRANIRE:
a
) Este omnivor (=mananca aproape orice: plante sau animale pe care le fărâmițează cu clestii mici catre gura– unde le marunteste suplimentar cu falcile. Cleștii mari folosesc la imobilizarea prăzii sau îndepărtarea intrușilor care vor să-i fure hrana. Omnivor fiind, are un mare rol in curatirea apei.
b) modul de hranire este spectaculos (trebuie sa vedeti filme: ex: cum mananca o rama vie)

3.4) INMULTIRE:
Se imperecheaza prin octombrie-noiembrie (depinde de conditiile climatice)
Împerecherea are loc în două etape;
a) toamna (octombrie-noiembrie) are loc acuplarea, când masculii prind femelele cu cleștii și le transferă materialul genetic sub forma unor spermatofori. La începutul iernii, femela depune ouăle (icrele) care vor fi fecundate cu ajutorul spermatoforilor deja existenți
b) ouale (icrele) fecundate sunt tinute de femela sub coada [piciorusele abdomenului]. Din circa 80 – 200, eclozeaza cel mult jumatate. Puii chiar iesiri din icre (oua) mai raman asasati si adapostiti sub coada mamei pana cand cresc si ajung la marimea unui bob mare de orez (cel putin 10 zile). În acest stadiu, pot deveni ușor hrana pestilor, astfel ca foarte putini ajung cu bine la sfarsitul primului an;
c)
capabili de inmultire, devin dupa cel putin 4 – 5 ani
d) imperecherea  este agresiva. Necesita un plan orizontal (deci tot fundul lacului.

3.5) ECOLOGIE: (cel putin dupa 2000, nu ar mai trebui sa “judecam” speciile – in principal – dupa “beneficiile” aduse omului)
a) racii sunt esențiali in lantul trofic al unui lac: consuma multe materii aflate in prag de descompunere si sunt consumati (la randul lor) de foarte multe specii (avand deci un rol mare de reglare)
b) racii sunt buni bio-indicatori pentru calitatea apei. Adica prezenta racilor intr-o apa (lac) este o dovada a calitatii bune a apei din punct de vedere ecologic. Iar apa lacului Snagov a fost atat de buna incat gheata adunata iarna in numeroase ghetarii se vindea si punea direct si in paharele de vin (ex: cel putin pana in 1972 – chiar si la hotel Intercontinental / Bucuresti). Iar pescarii locali – faceau si ciorba de peste (este adevarat – unii luau apa de pe fundul lacului, din apropierea izvoarelor lacului)

 3.6) HRANA pentru OAMENI
a
) In trecut, racii erau mancati in special de cei mai nevoiasi si saraci oameni (caci erau foarte multi, usor de prins si deci cea mai ieftina sursa de carne/calorii). In prezent – racii au ajuns o delicatesă precum crevetii ori fructele de mare (corelat si cu scaderea drastica a prezentei acestora si deci a efortului de pescuire etc.). Schimbare corelata si cu distrugerea apelor, lacurilor, habitatelor acestora (si deci a locurilor in care racii mai pot supravietui si inmultiri)
b) traditia locala (la Snagov) sustine (si pare mit) ca racii se mananca in lunile care contin  litera „r” (septembrie – aprilie). Cand de fapt ii poti prinde (usor) pentru ca si apa devine foarte limpede (fata de perioada verii) dar si pentru ca timp de circa 2 saptamani (oct-nov), chiar racii din lac, ies cu totii la marginea lacului, la apa mica ori la suprafata (catarandu-se pe trestii, craci etc.) Localnicii asociaza la Snagov racii si cu Sf. Dumitru (26.10) (vezi poza cu localnica din Ghermanesti care in 2014 „impartea” la vecini – mancare de raci). Zi (perioada) in care racii ies „in numar foarte mare si fara frica de „dusmani”. Perioada in care localnicii, pur si simplu ii „aduna” (in numai jumatate de ora puteai aduna 20-40 de exemplare mari (12-14cm). Nota: prin 192x, se putea vedea fundul lacului Snagov si la circa 6 metri (vezi Sadoveanu).
Astfel, localnicii considera ca in lunile mai – iunie (de exemplu) – cand racoaicele au puii inca atasati de abdomen („sub coada”) – e pacat sa mananci raci.
Nota: atingerea unui rac in perioada de naparlire (cand nu are crusta si este un fel de gelatina miscatoare) – iti provoaca o senzatie cam ciudata, neplacuta.

3.7) GATIT/MANCAT
a
) de la raci se mananca carnea din cozile si clestii mari, care se scot cu mana cu o anumita tehnica (vezi filmulet). Se gatesc prin fierbere. Se mananca numai calzi, cu mujdei si mamaliga
b) „carnea” racilor reprezinta circa 20% din greutatea lor (deci putin). Nu sunt foarte hranitori (desi sunt foarte gustosi – gatiti bine) si este ceva munca cu intreaga suita: prinsul din lac > gatitul >  curatatul lor. Dintr-un kg de raci vii (40 lei in 2020) rezulta cam 200 gr de „carne” si deci un kilogram costa cam 200 lei. Astfel ca devine comparabil cu crevetii / fructele de mare (adica – categoria „delicatese”)

3.8) DE CE SE FIERB RACII DE VII
a
) traditie („asa se face” / „best practice” – cam cu toate crustaceele)
b) se crede ca astfel (de fapt) ar suferi cel mai putin (ca timp si intensitate) moartea lor fiind aproape instantanee
Nota: de fapt oamenii cred (cam despre toate speciile pe care le exploateaza si omoara in interes economic ori ca distractie, ca acestea de fapt nu ar simti nimic cand le omoram. Ceea ce este profund gresit caci toate au sisteme de simt cu reactii aferente si deci si cu intreaga gama de la neplacut – la placut, plus scala de intensitate aferenta. Adica – ceva gen durere, sigur exista la tot ce are sistem nervos, care exista si la rac)
c) o presupunere (justificare din „popor”) este ca racul ar putea contine bacterii daunatoare in carnea lor si mai ales pe crusta. Iar prin fierbere in apa clocotita, toate acestea ar muri. Astfel ca prin (fierbere (= “sterilizare”) se elimina orice suspiciune a oricaror carcotasi (ori autoritati etc.)
d) cert este ca racii morți elimină o substanță toxică, fapt pentru care se recomandă fie congelarea or fierberea directă (adica proaspeti = de vii).

3.9) SOCIALE/CREDINTE:
a
) la Snagov (si in Romania), au fost considerati mereu (pana recent) „mancarea saracului”. Pana si fanariotii de la Manastirea Snagovului (care impozitau totul si drastic) nu au taxat pescuitul racilor
b) o credinta de la Snagov [unica – din cercetarile de pana in prezent ale Fundatiei Snagov, documentate si cu poze si scurt interviu] considera ca racul ar fi rosu pentru ca ar fi ramas loial lui Cristos si a stat sub cruce pana la sfarsit, unde a si fost patat de sangele acestuia. Astfel ca de Sf. Dumitru (cand se „imparte” dupa slujba: adica localnicii – in special femeile – duc tavite cu feluri gatite de la unii la altii) se ofera suplimentar si o farfurie cu cativa raci fierti. Care se mananca calzi, cu mujdei si mamaliga
c) tehnicile de pescuit raci – sunt interesante (vezi link)

3.10) ALTELE
a
) in perioada 196x-198x, in gimnaziu la orele de biologie, se facea anatomie si pe raci (alaturi de broaste si ocazional: pasari si mici mamifere). In prezent exista alternativele multimedia (vezi si Youtube etc.) si astfel de practici nu se mai justifica

3.11) OMUL este cel mai mare daunator si dusman al racilor:
a
) prin distrugerea habitatelor (apelor): reducerea apelor (desecari) / modificarea albiilor (escavari, betonari de maluri) / calitatea apei (poluare) / braconaj electric (moarte generalizata)
b) pescuit intensiv (a regresat – pana aproape de disparitie, din cauza disparitiei racilor)
Nota: dupa 2000, datorita poluarii apelor si distrugerii accelerate a habitatelor, racii au scazut foarte mult ca populatii si locuri in care mai pot creste (natural). Probabil in cativa ani ar trebui si ei inclusi in lista speciilor protejate (mai putin racii de cultura / crescatorii)
c) O problemă majoră a racilor în prezent o reprezintă speciile invazive. Odată stabilite în mediul natural, anumite specii de raci aduse de pe alte continente, s-au dovedit a fi extrem de agresive și rezistente la boli, astfel concurând speciile autohtone.

3.1) Fabula: Racul, broasca și o știucă (Alecu Donici) publicată în 1840


Racul, broasca și o știucă
Într-o zi s-au apucat
De pe mal în iaz s-aducă
Un sac cu grâu încărcat.

Și la el toți se înhamă:
Trag, întind, dar iau de samă
Că sacul stă neclintit,
Căci se trăgea neunit.

Racul înapoi se da,
Broasca tot în sus sălta,
Știuca foarte se izbea
Și nimic nu isprăvea.

Nu știu cine-i vinovat;
Însă, pe cât am aflat,
Sacul în iaz nu s-au tras,
Ci tot pe loc au rămas.

Așa-i și la omenire,
Când în obște nu-i unire:
Nici o treabă nu se face
Cu izbândă și cu pace.

Note:
0) o analiza (cu/pentru copii si chiar adulti a fabulei – aici)
1) parca seamana cu partidele (policitienii), conslierii (de din primarii), “munca în echipă”
2) alte fabule celebre: Musca la arat, Doi câini, Antereul lui Arvinte etc.
3) prin aceste fabule, pare că Donici este primul care surprinde (și) în scris, câteva trasături comportamentale (populare) care (ne) “trag înapoi” (în grupuri, comunități, sate – ca popor/țară)

3.2) Sigla Fundatiei Snagov (=specificul Snagovului) conține un rac … (de ce?)

Motive:
1) pentru ca (probabil) a reprezentat cea mai facila si rapida sursa de  hrana oferita de lacul Snagov. Si in timp racii si pestii de la Snagov – prinsi si schimbati in zona, au creat primul “brand” al zonei (vezi si in 1873 – Al. Odobescu si apoi G. Antipa in 1907-1910 in “Pescaria si pescuitul in Romania” (1916).
2) comportamentul localnicilor (si de fapt al romanilor) seamana oarecum cu cel al racilor: si in conditii calme si clare, tot tematori si suspiciosi raman, motiv pentru care merg incet “in fata” si drept. Apoi, nu trebuie “sperietura” prea mare, pentru a vedea cum pot fugi (inota) foarte repede inapoi, in spate (iar altii – in avalansa – se sperie unii de altii si foarte multi tasnesc si cauta gauri pentru a se ascunde si proteja.

# Oare ce fel de vremuri si napaste (pentru supravietuire?) au mutilat atat de mult caracterele si comportamentele si apoi, in timp – au reusit sa le includa si mai ales sa o transmita din generatie in generatie?

Dumitru Draghicescu a suprins (mult mai bine) foarte multe  comporatemente specific – romanesti in 1907: “Din psihologia poporului român” . Iata si o sinteza recenta – relevanta.

4) ACTIVITĂȚI propuse (pe durata evenimentului)

Recomandare: face-ti foto / film si postati in Eveniment si/sau life cu mentionarea Fundatiei Snagov (a evenimentului) + Instagram (cu #ZiuaRacilorSnagov)

ACTIVITATI SPECIFICE (AS.x):
AS0. Atinge raci + prinde-l cu mana
            BT=5m // Grup 5+p
AS1
. Elibereaza 3 raci (+ face foto / film si posteaza si in Eveniment)
       A1.a: mici in lacul Snagov (debarcaderul Central – la 350m) // BT=30m // Grup 5+p
       A1.b: mari in Iaz // BT=10m // Grup 5+p

AS2. Observam cu lupele ori la microscop (conectat la TV) urmatoarele la un rac viu ori fiert (+foto – film postat si in Eveniment):
      A2.a: textura crustei (carapacei) in special in zonele cu “umflaturi”)
      A2.b: mustatile (si le comparam)
      A2.c: ochii
      A2.d: gura – falcile
      BT=20m // Grup 5+p
AS3. Hranirea racilor (din Iaz / ramasi etc.) BT=15m // Grup 5+p
AS4. Masurarea unui set de parametri ai unor mostre de lichide diferite (apa din Iaz / mini-iaz / cuva racilor / lac / sticla cu apa plata / sifon / alte bauturi
+ Completarea valorilor in Tabele (comparative)
# Discutii legate de diferente, semnificatii si implicatii pentru diferite specii / habitate
BT=30m // Grup 5+p

AS5. Povestiri legate de: raci / lac / pescuit / (alte) traditii asociate etc.
BT=7m // Oricine (pe rand)

Participarea “costa” 5 lei (=1 rac) si are rol de co-sponsorizare a evenimentului si activitatii Fundatiei Snagov

5) CONCURSURI / JOCURI (propuse) pentru Copii și Adulți

Participarea “costa” 5 lei (=1 rac) si are rol de co-sponsorizare a evenimentului si activitatii Fundatiei Snagov
Premii (implicite): P1 = 1 rac // P2= o portie de raci // P3 = castiga toti racii concurentilor * Insa trebuie sa prinda singur(a) fiecare rac in cate maxim 5 minute

C1. Prinderea unui rac:
       CU: a) minciog b) protap c) mana
       LOC: 1) pe iarba 2) cuva 3) mini-iaz 4) iaz
      // Criteriu: primul in max 3 min //  Grup: 5+p // Premiu: 3-2-1 cu 1-2-3 raci
Online: nu

C2. Bagatul unui deget intre clestii unui rac mare
+ ridicarea usoara a acestuia si tinerea unui timp cat mai lung
      // Criteriu: racul sa stea in aer car mai mult timp // Vot // Grup: 5+p //

C3. Desenarea unui rac:
         LOC: 1) sediu > hartie 2) online > JamBoard
      // Criteriu: cel mai frumos // Vot //

C4. Curiozitati despre raci (numai dupa ce asista la prezentare online ori pe TV local):
      // Criteriu: scrierea cat mai multor curiozitati din cele prezentate (pe hartie ori JamBoard) validate de juriu // Grup de 5+p //

C5. Curatarea unui rac (coada – gheare – icre: complet)
      // Criterii: 1) cel mai scurt timp   2) in 5 minute // Vot // Grup de 5+p //

C6. Mancatul de mujdei (ori pahare de … sifon)
      // Criterii: 1) cat mai multe linguri  // Vot // Grup de 5+p //

C7. Prinderea cu mana a unui rac din apa (iaz / mini-iaz) [pe “ne-vazute” – prin pipaiala in gauri etc.
      // Criterii: 1) in timpul cel mai scurt – macim 10 min // Grup de 5+p //

C8. Aranjamente inedite din resturile racilor mancati (colaje etc.)
      // Criterii: 1) cel mai frumos 2) cel mai ciudat 3) cel mai de groaza // T=max 15 min // Vot // Grup de 5+p //

6) Link-uri utile

0) link la evenimentul virtual (prin Google Meet) din 07.11.2020 (14;00-18:00)  la care va putem include si noi daca ne trimiteti o adresa de email;
1) Album Foto (editia 3-a/2019)
2) Evenimentul Facebook
3) Racii din Romania (ghid si determinator) / www.crayfish.ro;   Wikipedia – en

Alte link-uri care se completeaza pana in 07.11.2020 :
3.1) JamBoard-uri: 1 / 2 /  3 / 
3.2) Album foto (poze – detalii)
3.3) Filme (colectii):  a) Cum se prinde // b)  Cum se gateste // c) Cum de “desface” si manaca // d) Cum + ce simtim cand mancam .. raci

7) Organizare + Sponsori / Parteneri / Voluntari 

Organizare a unui astfel de eveniment:
Racii sunt cumparati (circa 40 lei/kg – vii / circa 6 raci per portie – revine cam 18 lei la care se adauga mamaliga + mujdei + caserola + servetele deci 20 lei/portie) – minim 1000 lei
Locatia are propriile cheltuieli directe asociate evenimentului (curatenie / consumabile etc.): 400 lei
Voluntarii (pe parte de pregatire) imitiala + pe durata evenimentului +  ulterior: 80 de ore (cumulat): transport + mancare: 600 lei
Promovare Facebook: 200 lei
Regie indirecta repartizata: (benzina / comunicatii / masa voluntari etc.): 500 lei 
TOTAL (minim – pt 40 participanti): 2700 lei
Observatie: pretul/participant ar scadea foarte mult daca ar fi peste 300 de participanti)

2020 (07.11) > Multumiri dl. Dr. Lucian Parvulescu – Universitatea Timisoara (pt. o serie de ajustari a informatiilor)
2017 (29 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 1
2018 (25 mai) : Seafood Picnic by Taverna Racilor la Snagov (Complex Astoria) * circa 3000 de participanți (deci se poate!)
2018 (28 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 2 (sponsori: Fundatia Snagov / dl. Toma Simionov / Snagov Club: 40 de mămăliguțe // voluntari: George Paliu, Nea Ion, tanti Cati)
2019 (27 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 3 (sponsori: Fundatia Snagov / dl. Toma Simionov / Snagov Club: gătitul a 60 de mămăliguțe // voluntari: George Paliu, Nea Ion, tanti Cati)
2020 (07.nov) > Fundatia Snagov / ? Snagov Club / ? voluntari / alti sponsori?

Pentru a putea repeta (și mări) acest eveniment, ajutați cu:
1) Like > 2) Share > 3) Comentarii – recomandări
4) contribuiți cu câteva ore de voluntariat în săptămâna sau ziua evenimentului (organizare)
5) bani pentru cheltuielile aferente (consumabile etc. – căci mereu rămân diferente de acoperit)

* Mai multe detalii la: office@FundatiaSnagov.ro / Tel: 0720762468

Total Page Visits: 910 - Today Page Visits: 2