Ev:2018.10.28 Raci, pescuit, gătit tradițional (Zona Snagov) și alte surprize

Zona Snagov are multe obiceiuri și tradiții, asociate resurselor unice / atipice, modurilor de colectare – prelucrare – valorificare a acestora …
Fundatia Snagov promoveaza principalele 4 activitati tradiționale (pescuit, olărit – figurine, împletituri din fibre vegetale, țesături) – dar ar trebui considerate circa 20 ..
* Acest eveniment (legat de raci) – promovat anual – ar putea deveni unul din numeroasele festivaluri (evenimente regionale) cu mii de participanți.

… dacă ar exista mai multa înțelepciune și preocupare pentru progres prin muncă concretă … (nu tunuri imobiliare și alte “afaceri” bazate pe corupție etc.)

Despre tradiția de la Snagov, legată de raci:
1) încă din 1874, Alexandru Odobescu preciza în “Câteva ore la Snagov” (de la pag.9) despre gustul aparte al racilor și plăticii de la Snagov;
2)  localnicii obișnuiesc să prindă/mănânce raci din lac, în special în perioada septembrie – martie (luni care au “r” în denumire). Iar în săptămâna 3-4 din octombrie chiar există o “împărțire” tradițională la care “se dă” rudelor – vecinilor – cunoscuților un meniu compus din: 5-7 raci fierți cu leuștean deasupra, o bucată de mămăligă, ceva must sau vin nou (0,5 litri) și un alt fel de mâncare, de regulă ceva cu oraz (pilaf îi spun local). O explicație/credință/justificare locală cu iz religios ar fi că “racul se face roșu – în amintirea sângelui care ar fi curs de pe crucea lui Isus răstignit, sub care ar fi stat racul“. Mai exact – racul ar fi fost (cf. tradiției locale) cel care ar fi scos cuiele mântuitorului din cruce și din aceasta cauză devine și roșu la fierbere…;
3) racul a fost inclus de Fundatia Snagov și în sigla zonei Snagov, din motive legate asemanări de comportament (despre care există un alt articol)

Racul de lac = Astacus leptodactilus * Cei maturi au 12-15 cm. Pot ajunge și la 18 și foarte rar la 19-20 cm
Localnică "la împărțit" de raci fierți și gătiți în 2 feluri (ciulama și cu mujdei) din lacul Snagov
Protap traditional pentru prins racii * Din lac, localnicii îi prindeau cu un PROȚAP
Masa tradițională organizată lângă iaz (unde pot fi văzuți - vii - atât raci cât și alte 30+ specii vii, locale).

Câteva poze de la evenimentele organizate (anual) la sfârșitul lunii octombrie:

Raci scoși din iaz ...
Fierbere raci (se aruncă de vii în apa clocotită - căci astfel vor muri cel mai rapid / ușor).
Fiecare "serie" de raci - se prepară foarte repede ...
Mostre - pentru (de)gustare raci (în scopul de a reaminti / menține) tradiția locală.
Demonstrație: ce se manancă + cum se desface / curață.
(de)Gustarea (tradițională) rituală ... (însoțită și de diferite explicații de context local, alte tradiții și obiceiuri)
Păpușele > Un alt fel de înger
Chimismul apei din IAZ se verifică și (eventual) ajustează periodic

2017 (29 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 1