Raci, pescuit, gătit tradițional și alte surprize

Zona Snagov are multe obiceiuri și tradiții, asociate resurselor unice / atipice, modurilor de colectare – prelucrare – valorificare a acestora …
Fundatia Snagov promoveaza principalele 4 activitati tradiționale (pescuit, olărit – figurine, împletituri din fibre vegetale, țesături) – dar ar trebui considerate circa 20 ..
* Acest eveniment (legat de raci) – promovat anual – ar putea deveni unul din numeroasele festivaluri (evenimente regionale) cu mii de participanți.

… dacă ar exista mai multa înțelepciune și preocupare pentru progres prin muncă concretă … (nu tunuri imobiliare și alte “afaceri” bazate pe corupție etc.)

Despre tradiția de la Snagov, legată de raci:
1) încă din 1874, Alexandru Odobescu preciza în “Câteva ore la Snagov” (de la pag.9) despre gustul aparte al racilor și plăticii de la Snagov;
2)  localnicii obișnuiesc să prindă/mănânce raci din lac, în special în perioada septembrie – martie (luni care au “r” în denumire). Iar în săptămâna 3-4 din octombrie chiar există o “împărțire” tradițională la care “se dă” rudelor – vecinilor – cunoscuților un meniu compus din: 5-7 raci fierți cu leuștean deasupra, o bucată de mămăligă, ceva must sau vin nou (0,5 litri) și un alt fel de mâncare, de regulă ceva cu oraz (pilaf îi spun local). O explicație/credință/justificare locală cu iz religios ar fi că “racul se face roșu – în amintirea sângelui care ar fi curs de pe crucea lui Isus răstignit, sub care ar fi stat racul“. Mai exact – racul ar fi fost (cf. tradiției locale) cel care ar fi scos cuiele mântuitorului din cruce și din aceasta cauză devine și roșu la fierbere…;
3) racul a fost inclus de Fundatia Snagov și în sigla zonei Snagov, din motive legate asemanări de comportament (despre care există un alt articol)

Racul de lac = Astacus leptodactilus * Cei maturi au 12-15 cm. Pot ajunge și la 18 și foarte rar la 19-20 cm
Localnică "la împărțit" de raci fierți și gătiți în 2 feluri (ciulama și cu mujdei) din lacul Snagov
Protap traditional pentru prins racii * Din lac, localnicii îi prindeau cu un PROȚAP
Masa tradițională organizată lângă iaz (unde pot fi văzuți - vii - atât raci cât și alte 30+ specii vii, locale).

Câteva poze de la evenimentele organizate (anual) la sfârșitul lunii octombrie (corelat si cu Sf. Dumitru – 27.10):

Raci scoși din iaz ...
Fierbere raci (se aruncă de vii în apa clocotită - căci astfel vor muri cel mai rapid / ușor).
Fiecare "serie" de raci - se prepară foarte repede ...
Mostre - pentru (de)gustare raci (în scopul de a reaminti / menține) tradiția locală.
Demonstrație: ce se manancă + cum se desface / curață.
(de)Gustarea (tradițională) rituală ... (însoțită și de diferite explicații de context local, alte tradiții și obiceiuri)
Păpușele > Un alt fel de înger
Chimismul apei din IAZ se verifică și (eventual) ajustează periodic

Racii (de la Snagov) sunt specia Astacus Lepidactylus (vezi în Wikipedia) și alte detalii mai găsiți și aici).

2017 (29 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 1
2018 (25 mai) : Seafood Picnic by Taverna Racilor la Snagov (Complex Astoria) * circa 3000 de participanți (deci se poate!)
2018 (28 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 2 (sponsori: Fundatia Snagov / dl. Toma Simionov / Snagov Club: 40 de mămăliguțe // voluntari: George Paliu, Nea Ion, tanti Cati)
2019 (27 oct)  > Fundatia Snagov >> Ediția 3 (sponsori: Fundatia Snagov / dl. Toma Simionov / Snagov Club: gătitul a 60 de mămăliguțe // voluntari: George Paliu, Nea Ion, tanti Cati)

Pentru a putea repeta (și mări) acest eveniment, ajutați cu:
1) Like > 2) Share > 3) Comentarii – recomandări
4) contribuiți cu câteva ore de voluntariat în săptămâna sau ziua evenimentului (organizare)
5) bani pentru cheltuielile aferente (consumabile etc. – căci mereu rămân diferente de acoperit)

* Mai multe detalii la: office@FundatiaSnagov.ro / Tel: 0720762468