De ce? (aceasta postare). Pai pentru ca nu este prea folositoare postarea noutatilor (doar) in Facebook (si cele care au si imagini – uneori merg si in  Instagram). Caci in aceste medii “se ingroapa” rapid si nu se mai pot regasi (cauta / face referiri la ele). Astfel ca am decis sa cream acest Post in Blog in care sa tot adaugam cronologic in partea de sus – ultimele noutati, pe scurt cui ceva link-uri si cand e cazul, vom face si noi cate un articol mai detaliat.

Recomandări: Urmăriți Evenimentele propuse în pagina de Facebook a Fundației Snagov sau Calendarul din site (majoritatea – in weekenduri) in Calendar.

LOG = CRONOLOGIE a evenimentelor cu  potențială relevanță despre Zona Snagov (în raport cu cele 4 domenii care fac obiectul Fundatiei Snagov: A=Administrare B=Eco-Turism C=Biodiversitate-Mediu D=Cultură):



16.11.2020
> Fundatia Snagov elaboreaza un set de (propuneri) Activitati educationale online (re: explorare biodiversitate si altele), prezentate in Oferta Zonei Snagov > COVID

16.11.2020 > Re: PUG Snagov (re-actualizare, caci este vechi de 15 ani si trebuia refacut la 5 ani.
Primaria Snagov raspunde la solicitarea Fundatiei Snagov (1252E / cf. L 544/2001) prin adresa nr. 18 din 16.11.2020. Confirma ca la dezbaterea publica va invita si Fundatia Snagov. Aflam ca firma contractata este SC Synergetics Corporation SRL (care are site-ul in reconstructie si o  cifra de afaceri cumulata de cifra de afaceri de 5.312.655 lei si datorii totale de 2.211.118 lei / cu 14 angajati).
 
Informatie contradictorie cu ce s-a prezentat la Snagov Club in campania electorala de catre Marian Oancea – PSD (si anume ca Institutul Ion Mincu – elaboreaza PUG Snagov, asa cum rezulta din prezentarea publica de atunci). Oare (deja) s-a reziliat un contract si s-a facut altul nou? Vom vedea …
Intre timp (odata cu demisia Costel Alexe de la MM) a disparut si initiativa cu “padure-parc” prin care de fapt autoritatile centrale doreau sa transfere autoritatilor locale (deci sa  “scape” de) anumite paduri cu prea multe probleme penale acumulate. Cum e cazul – la Snagov.

09.11.2020 > (email + tel) Am informat CJ Ilfov (Directia Cultura) despre evenimentul Ziua Racilor, oferta actualizata a Fundatiei Snagov (in context COVID) si am solicitat sprijin si propus colaborari (+2021)

08.11.2020 > Am eliberat circa 28 raci mici in lacul Snagov (Debarcaderul central) si acolo pt ca era un grup de copii cu parintii, am mai facut o prezentare de circa 30 min

07.11.2020 Evenimentul “Ziua Racilor” > varianta online, context COVID
Am fost conectati online (FB live, Rooms, Google Meet) pe durata celor 4 ore online cu cate 5-8-12 participanti (circa 40 “vizitatori”). Peste 150 de like-uri la poze si filme (online si live) cu circa 400 vizitatori din cei circa 3600 la care Facebook le-a prezentat postarile noastre
In cazul in care considerati ca vedeti cateva imagini si detalii va invitam sa parcurgeti materialele de la link-urile:
1) Articol in Blog: https: Ziua Racilor (27.10) Raci, pescuit, gătit tradițional (Zona Snagov) și alte surprize 
Are 106 like-uri (si peste 500 de accesari)
2) Albume foto (de la eveniment):
2a) 2020, 2019 >  

FILME:
1) Generalitati despre raci
2) [22:25] “Detalii despre raci” (realizat in 2019)
3) “Cum se prind racii?
4) “Cum se curata un rac (pentru a-l putea manca)?”
* Daca crevetii sunt de pe la 60 lei/kg (curatati), iata ca 1 kg de raci vii este 40 lei/kg la Bucur Obor iar fierti si curatati – de la 200 lei/kg. Este adevarat si ca gustul racilor (pare) mult mai bun/placut.
In 2018 am creat Caravana Biodiversitatii (de care au beneficiat circa 1400 de copii si elevi) – caci am mers cu acvarii si terarii (pe remorca) la sediile scolilor si gradinitelor din Ilfov si Bucuresti
In 2019 am adaugat si programare (Arduino) si automatizari (prin Meet & Code)
Iar in 2020 (datorita COVID) – incercam sa ne “reinventam” si in mediul online.
Astfel ca avem un prim set de module tematice de 20-40 minute – pentru copii si elevi.

05.11.2020 > Am masurat 2 stejari seculari (“la padure”), ajutat cu datarea celui de la Petresti (Corbeanca)  si ulterior am postat si in FB P FS + P Codrii Vlasiei o scurta prezentare

xx.11.20 > 3 adrese catre Primaria Snagov: 1) Ziua Racilor 2) Monitorizare Aer 3) PUG Snagov

xx.10.20 > Parteneriat cu Inspectoratul Scolar Ilfov

(.. de completat pentru lunile martie-octombrie 2020 …)

xx.09.20 > Am intrat online peste conferintele life ale Ministerului Mediului re: a) Extinderi limite Arii Naturale Protejate b) paduri din Ilfov – jurul Bucurestiului. MM a omis intrebarile, abuzirile re-sesizate, problemele etc. (doar au livrat promisiuni care s-au dovedit mincinoase)

06.02.20 > ora 13:00 > Fundatia Snagov organizeaza Conferinta de Presa (impreuna cu un grup de ONG-uri, jurnalisti etc.) – pentru a solicita finalizarea detaliilor administrative, aferente reintrarii in deplina vigoare a Rezervatiei Naturale Complexe Snagov de 1147,7 ha, “uitata” de autoritati prin Legea 5/2000;

04.02.20 > Fundatia Snagov organizeaza intalnire la sediul Fundatiei cu reprezentantii tuturor partidelor locale (de la Snagov) – re: demersuri necesare pentru asigurarea recuperarii Rezervatiei Naturale Complexe Snagov de 1147,70 ha. 

01.02.20 > La sediul Fundatia Snagov se realizeaza activitatea Grown Bed-uri (gradinarit) / o scurta tura la padure / se discuta despre Ziua Zonelor Umede (pentru care nu s-au putut atrage fonduri, pentru a se realiza un eveniment public vizibil)

29.01.2020 > Fundatia Snagov participa la evenimentul organizat de ADRBI despre INTERREGIO Axa 4.1 > Blue-Green

29.01.2020 >Fundatia Snagov nu poate participa la grupul de lucru (in care a fost inclusa de ANANP) si trimite un punct de vedere la ANANP referitor la demersurile pentru un nou contract fde parteneriat (pentru administrarea ariilor naturale protejate)

17.01.2020 > ANANP a contramantat pentru a 2-a oara intalnirea programata cu Grupul de Lucru (pt. realizarea Formularului Contractului de Parteneriat). Link la o postare a Fundatiei Snagov – dedicata subiectului.

16.01.2020 > Azi CJ Ilfov organizeaza o dezbatere publica la hotel Intercontinental – sala Ronda la 15:00 despre managementul deseurilor.  Fundatia Snagov nu poate participa. Avem urmatoarele puncte de vedere:

  1. CJ Ilfov este preocupat de existenta deversarilor poluante in lacul Snagov (din fose / ex: Fundatia Snagov a prezentat una prin sep 2019 care a luat peste 100.000 vizualizari si la 3 televiziuni si una internationala, dar exista numeroase altele etc.)
  2. Parca (chiar PSD) prin martie 2019 s-a aprobat ceva (OG/similar) prin care, cei care au canalizare stradala, in max 6 luni – trebuie sa se branseze. Cine poate ajuta cu nr actului in cauza? Si se va si aplica? Cand si cum?
  3. la Snagov, exista deversari ale apelor pluviale colectate de pe strazi – chiar in lac (inclusiv – aria naturala protejata) – facute ilegal (fara autorizatii) si cu bani publici. Deci un cumul de nereguli. Poate reprezenta un subiect de interes?
  4. Resturile vegetale (primavara / toamna) > cum sunt gestionate in Ilfov? Altii le-ar considera oportunitati (procesa si scoate bani). La Snagov – se arunca si in lac (chiar de riverani:  frunze, craci, iarba taiata etc – si strica lacul.). Iar 265 lei pentru 5mc este un pret prea mare al monopolului Primariei Snagov (care – de fapt – folosea pana recent teren inadecvat si in mod ilegal > motiv pentru care dupa repetate sesizari – Garda de Mediu a inchis-o). Cum contribuie CJ Ilfov la o astfel de problema recurenta (la nivelul comunelor)?
    Nota: In trecut, localnicii ardeau resturile vegetale. (Apropo: plantele chiar au nevoie de CO2 – vezi generatoare pentru solarii – sere. Si cenusa este foarte utila). Pe alta parte, in Australia – incendiile mari au fost favorizate de interzicerea incendiilor periodice (dar controlate) pe care le faceau bastinasii. Cat suntem “politically correct”) si cat suntem realisti – pragmatici si ne asumam si raspunderi?
    Implicatie: Cum se pregateste CJ Ilfov pentru viitoarele incendii datorate acumularilor vegetale uscate din marginile padurilor si localitatilor (acumulari facute de nevoie atat de primarii cat si de localnici). Precizare: Padurile de la Snagov au scazut mult ca nivel mediu de umidititate (din cauza taierilor). Astfel ca baltile temporare au disparut cam peste 60% fata de 2010 (inaintea taierilor). Si padurea este uscata (pe jos) nu doar in august-septembrie, ci din iunie pana la inceput de noiembrie. Deci vom avea si incendii de padure in anii urmatori. Inclusiv de la deseurile vegetale puse in liziera acestora …
  5. Propunerea Fundatiei Snagov (bazata pe nevoi recurente): Daca vin grupuri de voluntari (ex: corporatisti) sa adune gunoaie din paduri si le scoatem la marginea acestora. Cum se poate face un aranjament ca ceea ce se aduna (minim 4mc) sa fi luate gratuit de CJ Ilfov? Caci in prezent, te ameninta si amendeaza atat Romsilva si Primariile. Prima (caci asa ii dovedesti ca au gunoaie in paduri si ei sustin ca nu – si deci nu te accepta oficial sa intri si sa faci astfel de actiuni / cel putin nu raspund sau te informeaza ca poti primi sanctiune etc.). Iar Primaria constata ca ai pus gunoaie pe terenul lor. Si nu vor “discutii” in zona si legat de asa subiecte – caci de fapt chiar localnicii din vecinatate le-au dus in padure. Si acestia nu au avut alternative si daca iese scandal – ar putea (unii) dovedi si cu adrese depuse …
  6. In Ilfov exista cateva Arii Naturale Protejate: Snagov (2), Scrovistea, Caldarusani etc. Acestea au si Planuri de Management si Regulamente. Care au prevederi si legate de managementul deseurilor. Dar Primariile inca nu dau deloc atentie prevederilor de acolo (desi sunt publicate si in Monitorul oficial ex: 318 bis din 18.05.2016 etc.). Cum ar putea contribui si CJ Ilfov – la ceea ce ar reprezenta un beneficiu pentru locuitorii judetului (cand Primariile – omit astfel de obligatii?). Nota: unele arii protejate implica mai multe UAT-uri (comune). Poate acest detaliu fi fructificat (transformat ca motiv de “eligibilitate” pentru a prelua CJ Ilfov cate ceva din ceea ce nu fac Primariile?) 

14.01.2020 > Am mai “salvat” 3 răcoaice cu icre (fiecare – intre 50 – 70) de la tarabe din hala de peste din Hala Bucur Obor (unde cred ca erau la vanzare peste 1000 de exemplare in circa 4 locuri diferite). Acum avem in unul din terariile “calde” inca 3 racoaice. Ceilalti raci (poate 20+) se afla la hibernare in cele 3 iazuri de la Sediul Fundatiei.

13.01.2020 > Primesc un telefon de la o doamna (pentru ceva clarificari si potentiala colaborare). Rezulta ca a descoperit Snagovul cu ocazia unui Tur Ghidat prin padure (la flori de primavara) organizat de Fundatia Snagov acum cativa ani. Si acea vizita a determinat-o sa faca o schimbare majora: acum locuieste la Snagov. Astfel, este a 3-a persoana care  imi spune ca a ajuns sa locuiasca la Snagov (din zona Corporate) – in urma descoperirii Snagovului prin evenimente organizate de Fundatia Snagov. Oare cate or fi cele care (inca) nu ne-au spus?

12.01.2020 > Încă 2 testoase Emys orbicularis (deci protejate) urmeaza sa le recuperam in data de 20.01.2020. Le vom pune si pe acestea in carantina ceva timp si apoi vom decide daca e cazul sa le mai punem (gradual) in iaz (cu temperatura de circa 5 grade si deci sa intre in hibernare). Sau (avand 5+ ani de tinut si iarna in casa in acvarii) – poate le vom aclimatiza la iaz prin aprilie si le vom elibera cel tarziu in mai. Acum mai avem o testoasa in carantina (dar in hibernare) in iazul de la sediul Fundatiei Snagov. Locatie in care (de fapt) cred ca am rulat (spre re-includere in habitatele naturale) peste 400 de diferite exemplare in ultimii 8+ ani (tipari, arici, testoase, raci, pasari etc.)

09.01.2020 > Mai multe autoritati, ne raspund (cu intarziere – dar ne raspund) la cateva adrese, extrem de importante pentru Zona Snagov. Recunosc oficial existenta Rezervatiei Naturale Snagov (1147,7 ha din 1952) si deci PUG Snagov din 2005 este .. varza si se va ajunge si la litigii  (cu implicatii/rezultate – acum 100% certe). Deci nu se va mai putea face “legalizari” a multor abuzuri. Vom reveni cu detalii (si copii ale adreselor in cauza)

07.01.2020 > apar primele poze cu tineri pe gheata lacului Snagov (in unele cozi si langa mal – unde gheata formata – “tine”).

04.01.2020 > ANANP-ul face o intalnire cu unii reprezentanti ai ONG-urilor / (fostilor) Custozi – Administratori, pentru a discuta despre noua forma a contractelor de parteneriate (caci cu numai cateva zeci de functionari si fara resurse – este evident ca nu pot gestiona ceea ce faceau 160+ ONG-uri care au infrastructura chiar in zonele cu ariile naturale protejate – in discutie

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?