Sistem de Monitoring Integrat – pentru arii naturale protejate
(creat + propus si prezentat de Constantin Turmac în iunie 2016 – ca dizertație)

În anii 2015-2016 Constantin Turmac a urmat cursurile aferente Master Taxonomie (Facultatea de Biologie – Universitatea Bucuresti) – cu scopul de a putea aprofunda și corela mai bine cunoștiințele și conceptele legate de specii – habitate – biodiversitate pe care le-a acumulat (în special) cu începere din 2008. Dorința inițială a fost de a găsi o modalitate de asista la câteva cursuri la Facultatea de Biologie și a avea acces la bibliotecă. Și (în contextul învățământului din anii 201x) – s-a putut mai mult … Și am gasit un colectiv de profesori si colegi (.. tineri) – de la care am putut invata foarte multe in timp foarte scurt. Astfel încât mi-am găsit răspunsurile dorite și mi-am completat cunoștiintele – la nivelul dorit de mine.
# Biologia fiind un domeniu (atât de) diferit de formările mele anterioare, am încercat să transform “distanțele” în mini-abordări productive.
## Una din ele, a fost materializată chiar în lucrarea de Dizertație – căci umplea un gol mare din activitatea (rolul) de Custode ANPLS și mai ales – un mare gol pentru toti custozii si administratorii de arii naturale protejate din România. Mi-am dorit mult ca cele incluse în acest material să ajungă gratuit la toți custozii din România .. Demers pentru care ar (mai) fi nevoie și de ceva ajutor.

Acest sistem este implementat la Snagov de Fundatia Snagov si permite  gestionarea a circa 60.000 poze (Picasa), majoritatea corelate si cu Google Earth si un Excel cu detalii (link la cele stiintifice si mai multe inregistrari a prezentelor cu coordonate GPS – in aria naturala protejata ANPLS).
 >> Sistemul permite o usoara introducere a datelor (dupa vizitele pe teren) si apoi regruparea – regasirea – sinteza lor, pentru harti de distributie etc.

# O astfel de abordare merită cel puțin un buget de câteva zeci de mii de euro, pentru a se face o platformă de lucru care apoi să fie dată gratuit tuturor custozilor de arii naturale protejate. Reprezinta o soluție mult mai bună decât recentele sisteme naționale de milioane de euro (doar pentru introduceri de date – și chiar și numai pentru atât, acestea se blochează …).

@ Cine este interesat de mai multe detalii ori colaborări – să ne contacteze la office@FundatiaSnagov.ro ori Tel: 0720 762468

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?