TRASEE (eco) Turistice – Snagov

Fundatia Snagov a creat seturi de trasee (eco) turistice în Zona Snagov, multe și cu (audio) ghid – deci cu documentări ale principalelor locuri și subiecte din zonă, legate de patriomoniul natural și cultural –  pentru:
1) Lac: cu caiacele, cu vaporașul (și tematice: foto / biodivesitate / relaxare – sport / culturale / mix)
2) Pădure: pe jos / biciclete / tematice (biodiversitate) / jocuri gen Geocatching
3) prin satele din jurul lacului: pe jos și pentru Trenuleț de Vacanță
* O parte din ele pot fi regăsite în: Platforma IZI.Travel  / în Oferta Turistica a Zonei Snagov din  www.snagov.ro / lista de mai jos.
Dintr-un total de circa 20 trasee (concepute – documentate cu poze – povestiri –  traduceri și în engleză, înregistrări audio etc.) –  circa 12 sunt ne-accesibile din 2020 din motive legate de schimbări legislative (ex: interdicție acces în pădure etc. ori alte probleme și ambiguități create de unele autorități).

CUPRINS:

LISTE Trasee – Snagov:
Pe jos: pădure / localitate / tematice
Cu Bicicletele: prin pădure / sate / tematice
Pe lac:  cu Caiacele / cu Ambarcațiuni motorizate / Înot / tematice
Cu Trenulețul de Vacanță (2010-2014): 2 trase, cu audio -ghid și 14 / 28 de scurte povestiri * TitiCarul” 
Cu Trenulețul de Snagov (de la Bucuresti – în weekend): (1952-1986)
Nevoi / Probleme
Aspecte legale (de avut in vedere)
Despre trasee: “Making of”: Obiective / De ce le facem? / Cui ne adresăm? Ce interpretăm (teme)? /  Comunicare? / Întreținere – Sustenabilitate etc.
LISTĂ (maximală) de subiecte / habitate / specii care sunt prezentabile online – aferent traseelor (eco) turistice
Sponsori

Trasee Pietonale (“Pe jos”)
# La Centrul de Informare Turistică vă prezentăm câteva trasee recomandate  (dar nemarcate și deci ne-oficiale).

TRASEE “Pietonale” – prin natură:

PI01: “Margine de lac împădurită (habitate: 91MO și 3150)”
             Lungime: 2km (circulara) / Durată: 45-90 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
PI02: “Margine de pădure de stejar cu bălți temporare, liziere și specii ruderale”
             Lungime: 2km (circulara) / Durată: 70-120 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021
PI03: “Margine de lac cu habitatele 3150, 3160 și speciile ripariene specifice” 
              Lungime: 2x300m (liniară) / Durată: 30-60 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021

EX01: “Explorare specii în habitate – la iazul cu acvarii + terarii +Centrul de Recuperare Snagov
             Lungime: 2x200m (circulară) / Durată: 45-90 min / Complexitate: 2 -4 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021

Tematic: a) CIRCUIT în Natură cu Însoțitor ori Ghid [2h] b) Sezoniere (mușchi – licheni / amfibieni – tritoni – pontă / flori de primăvară / ciuperci / plante medicinale / licurici / lilieci / etc.)

Audio-Ghiduri/trasee (Izi):  Zona Snagov – Prezentare

Snagov – NATURĂ: Regăsește și află lucruri noi despre 40+ Specii

TRASEE cu  Bicicletele (prin pădure / sate / tematice):

# La Centrul de Informare Turistică va prezentăm ce știm că există și se utilizează ca trasee tradiționale (dar nemarcate și deci ne-oficiale). 
BI01: “Plimbare relaxantă pe drumuri din pădure cu detalii de biodiversitate”
Lungime: 9.2km (circulară) / Durată: 90-120 min / Complexitate: 2 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021

# In internet, se regasesc cel putin 20 de trasee propuse – pentru biciclete (in padurile de la Snagov). De la cel  putin 3 site-uri credibile.

## Și Fundatia Snagov are pregătite cel puțin 8 recomandări (pentru distante / durate de la 3 – 60km și durate de 90 min – 6 ore). Toate sunt “blocate” prin lipsă de comunicare (răspunsuri – detalii necesare) în special de Romsilva, de peste 4 ani.

BI02: “Prima Evadare (55km)
               * Poate fi parcurs in ambele sensuri (intre capetele de la București – Băneasa și Snagov – Astoria). Derulată între 2011-2019 cu mii de participanți (dar mereu cu aprobări improvizate și de ultim moment).

Audio-Ghiduri/trasee (Izi): Ciclism – Circuit de 55 km: Bucuresti -> Snagov (Prima Evadare)

BI02.a: “Prima Evadare (partea din padurile de la Snagov – prin pădurea de stejar + biodiversitate)”
              “Prima Evadare (parte din traseul prin pădurea de stejar cu câteva provocări + detalii despre biodiversitate”
                Lungime: 2x10km (circulară) / Durată: 90-180 min / Complexitate: 3 (1-10) / Actualizare: 15.07.2021

BI03: “Turul lacului Snagov (mix de tipuri de drumuri, localități, natură, habitate”
             “Turul lacului Snagov (mix de tipuri de drumuri, prin localități și natură, cu variate peisaje, habitate: pădure – lac și provocări)”
               Lungime: 44km (circulară cu 6 locuri de începere “recomandate” ) / Durată: 3-4 ore / Complexitate: 3 (1-10) /  Actualizare: 15.07.2021

TRASEE pe lac:

# La Centrul de Informare Turistică vă prezentăm câteva trasee recomandate  (dar nemarcate și deci ne-oficiale).

Trasee cu Caiacele: CAIACe Ture pe lacul Snagov cu Însoțitor ori Ghid [2h]
* R: de-a lungul malurilor la distanța de maxim 50m de acestea, preferabil circa 5-10 in fata vegetației. 

Trasee cu Ambarcațiuni motorizate

Audio-Ghiduri/trasee (Izi): Circuit cu Vaporasul pe Lacul Snagov (1h)

Trasee Înot
R: din tradiția locală (+ prudența și practica constatată în ultimii 10 ani) de-a lungul malurilor – la distanțe de circa 3-10 m față de vegetație (stuf / nuferi). Oficial (si nici noi) – nu este recomandat. Totuși ar trebui făcut ceva pentru a alinia tradițiile + potențialul + nevoile / dorințele oamenilor.

Trasee tematice (asociate unor evenimente – obiective – contexte – grupuri speciale)

Snagov lac – Patrimoniul Natural ANPLS și Zona Snagov + Regulament

# Și Fundatia Snagov are pregătite cel puțin +3 recomandări (pentru trasee categoriile mai sus menționate. Toate sunt “blocate” prin lipsă de comunicare (răspunsuri – detalii necesare), de prin 2015.

Ghizii disponibili (cu rezervare) – pot “povesti” același traseu în moduri foarte diferite:
a) [5x] funcție de vârsta participanților (grădiniță / gimnaziu / elevi / adulți / familii / corporate etc.)
b) [4x] funcție de perioada anului (lunar fiind alte specii – în diferite stadii de maturitate și manifestare). Poate (re)găsi și observa mai rapid și ușor anumite subiecte. 
c) [4x] teme diferite (ex: lanțuri trofice / cicluri anuale / detalii despre monitorizarea specialiștilor / relevanta pentru om din perspectiva istorică – economică – supraviețuire)
d) inserând elemente “colorate” și dinamica cu imprevizibil și interactivitate (diferite jocuri și activități). Și mai ales – răspunzând și unor întrebări (..)

Nevoi  + Probleme:

Nevoi:
0) în contextul legal curent (..) la Snagov nu există trasee oficiale (și marcate) prin păduri și nici pe lac (ex: caiace etc.). Interdicțiile (..) se sustin (verbal) cu amenințări cu amenzi (deși nu există prevederi clare și nici precedent la nivel national – ex: accesul in padure). Ambiguitatea si dezinformarile creaza (in sine) prea multe probleme
1)
Snagovul are propriile obiceiuri, traditii si nevoi  legate de lac / padure, cel putin ca utilizare pentru recreere + sanatate (art. 5/n Cod silvic) – pentru circa 8000 rezidenti, la care se adauga turistii (care variaza sezonier si datorita pandemiei – exista o cerere suplimentara)
2) exista ofertanti locali de eco-turism: biciclete / calarie / evenimente – alergari, concursuri, evenimente etc. – care doresc utilizare a resurselor naturale, sustenabila, legala, similara celor din tarile europene – cu care ne comparam etc.
3) Snagovul are un trecut ca statiune turistica si deci experienta locala legata de organizare si utilizare a resurselor lac + padure, cu si pentru multi turisti si in mod sustenabil. Se doreste o utilizare de cel putin 50% din ceea ce exista chiar la Snagov

Probleme:
1) exista tensiune si frustrari in comunitatea locala, generata de interdictiile si limitarile impuse de acces – utilizare a lacului si padurilor (via autoritati, ne-comunicare, lipsa de transparenta, temeri legate de ilegalitati care ar putea fi vazute mai usor, mult si repede de multi – odata cu deschiderea accesului)
2) oricum – oamenii merg in padure (..), pe val exista braconaj si multe alte ilegalitati etc. Solutia nu este cea de negare si limitare a celor care ar putea sa le vada – inteleaga si sa le  sesizeze (ca atare)
3) Si in 2021, Fundatia Snagov a facut mai multe propuneri / solicitari catre Romsilva / OSS, la care nu a primit raspunsuri (aprobari). Iata o astfel de adresa si 2 mostre de fise/propuneri concrete: pentru trasee tematice prin padure si pentru amplasare cuiburi – lilieci. Am făcut și reveniri (scrise) + telefoane etc.

Aspecte legale

1) În Zona Snagov – exista 3 arii naturale protejate, fiecare având propriile Regulamente și Planuri de Management (de care trebuie ținut cont)
2) lacul Snagov are (și) un Regulament de Navigatie (cu probleme) – dar de care trebuie ținut cont
3) Pădurea: L 197/2020 care modifică și completeză L 46/2008 “Codul Silvic”

Art 5, litera n: “promovarea și protecția rolului sanogen, educativ, turistic, sportiv și recreativ al pădurii și accesibilității ei în asemenea scopuri pentru populație, în mod nemotorizat.”

Art 12, (3) „.. ocoalele silvice de regim funcționează ca regii autonome de interes local.

Art 21, alineatul 1.1: “Elaborarea amenajamentelor silvice pentru fondul forestier inclus în arii naturale protejate se face în concordanță cu prevederile planurilor de management aprobate potrivit legii sau cu măsurile minime de conservare ale ariilor naturale protejate suprapuse, în cadrul evaluării adecvate, parte integrantă din procedura de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice și se armonizează prin încadrarea în categorii funcționale specifice și propunerea de soluții tehnice corespunzătoare.”

Art 27, alineatul (3): (3) Amenajamentele silvice întocmite și aprobate, în condițiile legii, pentru fondul forestier inclus în ariile naturale protejate preiau măsurile de management din planurile de management ale acestora sau măsurile minime de conservare în caz că nu există încă un plan de management, iar modificarea lor se aprobă numai potrivit prevederilor art. 22 alin. (1).
De obtinut de la AR – CMN, o copie a Regulamentului si Planului de Management pentru RNCS (din 1952!)

Art 54 (1) Accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale.

(1.1) Accesul public cu bicicleta în pădure este permis numai pe drumurile forestiere, pe potecile și pe traseele amenajate, pe răspunderea celui care intră în pădure și cu respectarea condițiilor stabilite de administratorul fondului forestier/proprietar, după caz.
* De intrebat in scris la OSS

(2) Accesul public în fondul forestier național cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este interzis, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism organizate, care se pot practica pe drumurile forestiere sau pe trasee special marcate și omologate, numai cu acordul:

La articolul 54, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (3)-(5), cu următorul cuprins:

(3) În cazul organizațiilor neguvernamentale, accesul în fondul forestier cu autovehicule, motociclete, ATV-uri sau mopede este permis doar în urma semnării unui protocol cu administratorul, în cazul fondului forestier proprietate publică a statului, sau cu administratorul/proprietarul, în cazul fondului forestier proprietate privată.
* De facut cerere la OSS

(4) Amenajarea în fondul forestier național de poteci și trasee pentru plimbare, alergare și biciclete se face cu acordul administratorului, pentru fondul forestier proprietate publică a statului, sau cu acordul proprietarului, pentru fondul forestier, altul decât proprietate publică a statului. În pădurile încadrate în tipul I funcțional, amenajările se pot realiza numai cu aprobarea administratorului ariei naturale protejate.

(5) Potecile și traseele pentru plimbare, alergare și biciclete pot fi realizate numai din pământ, lemn și pietriș. Realizarea acestora nu face obiectul scoaterii definitive/ocupărilor temporare din fondul forestier național, nu necesită autorizație de construcție și este permisă numai în situația în care nu implică tăieri de arbori, defrișări.

Art 83, alineatul (2)
(2) Drumurile forestiere sunt căi de transport tehnologic, de utilitate privată, utilizate pentru: gospodărirea pădurilor, desfășurarea activităților de vânătoare și pescuit sportiv, intervenții în caz de avarii, calamități sau dezastre, fiind închise circulației publice, cu excepția activităților sportive, de recreere și turism, organizate, care se pot practica numai cu acordul proprietarului, iar în cazul pădurilor proprietate publică a statului, cu acordul administratorului acestora, cu respectarea prevederilor art. 54 alin. (2), precum și pentru accesul proprietarilor la terenuri în vederea gospodăririi acestora.

Despre trasee: “Making of”
Obiective / De ce le facem? / Cui ne adresăm? Ce interpretăm (teme)? /  Comunicare? / Întreținere – Sustenabiliate etc.

OBIECTIVE (ale părților implicate):
a) „Ce dorim să afle vizitatorul prin parcurgerea traseului tematic? ”
b) „Ce experienţă dorim să realizăm cu/pentru el?”

P1a: De ce facem potecile (eco) turistice (tematice)?
1) Este tradiția și dreptul (din vechime) al localnicilor să utilizeze lacul și pădurea (resursele locale).
2) Oricum localnicii (“băștinașii” și “veneticii”) – continuă să meargă în pădure …
3) Copii (via gimnazii / liceu) – obișnuiesc să facă ora de biologie cu trasee prin pădure.
4) Turiștii (193x-198x) veneau la Snagov (cu miile / weekend) și pentru atracțilie și infrastructura turistică din păduri.
5) Omul “urbanizat” are nevoie (și medical) de a se reconecta periodic cu natura / pădurea.
6) În jurul marilor aglomerări urbane – trebuie găsite modalități de organizare a accesului în natură/pădure într-o formă nedistructivă.
Cel puțin de-a lungul unor trasee și în anumite zone + condiții.

P1b: Cui ne adresăm? Cine sa vină la/pe ele? De ce?
1a) comunitatea locală: copii / elevi (cu programe școlare – biologie) / băștinași / noilor veniți / tuturor invitaților acestora
1b) turiști 
2a)
educatie / informare – implicare in conservarea biodiversitatii
2b) reconecatare cu natura
* (doar) Cei care își asumă respectarea unui set de reguli.

P1c: Ce interpretam – tema generală?
1) Păi “prezentăm” “ce se poate vedea” pe aceleași trasee (fixe), de-a lungul anului
2) Detalii despre habitate și speciile pe care le poți întâlni
3) “Explicăm” în moduri cât mai diferite (“neobișnuite”) – pentru a informa – educa și (indirect) a contribui la o dorința și actțuni reale pentru consevare
4) ce să faci / ce să nu faci (în natură + detalii extrem de specifice)

P2: Subiectele temelor potecilor > depind de oferta concretă (ce există și poți vedea de-a lungul unor trasee)
În principal – subiecte legate de natură. Dar și unele elemente legate de tradiții (utilizarea resurselor – în trecut).
Și multe elemente info – care să reconecteze emoțional și afectiv turiștii, pentru a-i determina la comportamente și reacții benefice.

P3: Comunicare ?
1)
Facebook (..), Instagram (..), Afișe (..), Flyere (la localnici), (noile generații) – Școli
* Realizare de Fundatia Snagov (cu o parte de ajutor financiar din partea sponsorilor menționați). Mult mai utilaăar fi implicarea + contribuția comunității (..)

Py: Întreținerea / actualizarea (potecilor + a info asociate)
* Fundatia Snagov + Romsilva + alte ONG-uri / scoli (cel puțin pentru clasele de turism – proiecte recurente adecvate)

Finanțatori – Sponsori / Parteneri / Voluntari / etc.

Finanțațori –  Sponsori: Prezenta pagină este parte a Proiectului  “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României”.
Co-Finanțat de: Fundatia pentru Parteneriat (www.REPF.ro) și MOL Romania (https://MolRomania.ro)

Parteneri: + Ocolul Silvic Snagov / + Fundatia Snagov / + (oricine – invitați pentru multiplicarea activităților operaționale de întreținere – hrănire – observare – monitorizare

BIBLIOGRAFIE:
1) Patrimoniul natural:  1a) 10 studii stiintifice – despre biodiversitatea (si utilizarea sustenabila) – Zona Snagov
1b) Sistem de Monitorizare (al FS) – derulat anual (funcție de resursele disponibile)
1c) Ghid îndrumar: Trasee tematice în ariile protejate

2) Patriomoniul cultural: Colecțiile Muzeale Snagov (cu intreaga documentare si cercetare aferenta)

3) Valorificarea sustenabila a resurselor comunitatilor (..)

LISTĂ (maximală) de subiecte / habitate / specii care sunt prezentabile online – aferent traseelor (eco) turistice

DETALII – per CODURI SPECIFICE (ale Etichetelor de pe copaci)

C000 [3:09/ro] Zona Snagov (16 km x 4 => 60 kmp de explorat)
C090 [1:51/ro] CUM poți AJUTA la conservarea Patrimoniul Natural (biodiversitatea) din Zona Snagov

GN01: [2:46/ro] Patrimoniu Natural al Zonei Snagov / siteFS 
GN02: [2:13/ro] Lacul Snagov / site-FS /  WkRo / WkEn
GN03: [3:49/ro] Codrii Vlăsiei /  siteFS /  WkRo
GN04: [5:13/ro] Pădurea Snagov / site-FS /  WkRo
GN05: Biodiversitatea Zonei Snagov  /  site-FS
GN06: [1:44/ro] RNCS – Rezervația Naturală Complexă Snagov (Monument al naturii) / siteFS /  WkRo 
GN07: [1:41/ro] ANPLS – Aria Naturală Protejată “Lacul Snagov / siteFS /  WkRo
GN08: [3:25/ro] ANPPS – Aria Naturală Protejată Pădurea Snagov / siteFS /  WkRo 
GN09: [3:28/ro] Specii protejate și rare  / siteFSWkRo

SPECIE + atribute: acvatică / locală / protejată / hrănitoare / medicinală / alohtonă / domestică
PL = plancton: fito / zoo
PA = plantă: acvatică / locală / protejată / hrănitoare / medicinală / alohtonă
PT = plantă: terestră / locală / protejată / alohtonă
NE = nevertebrate …
AM = amfibieni
RE = reptile
PE = pești: locali / alohtoni
PS = pasăre: acvatică / terestră / domestică
MA = mamifer: acvatic / terestru / domestic

Floră Acvatică: FLA / Floră Terestră: FLT
Faună Acvatică: FAA / Faună Terestră: FAT

H:Habitate – H = habitat: H3150, H3160, H91M0, H7210*
H91M0: Păduri balcano-panonice de cer şi gorun
H3150: Lacuri eutrofe naturale cu vegetaţie de Magnopotamion sau Hydrocharition 
H3160: Lacuri şi iazuri distrofice naturale 
H7210*: [2:06] Zona protejata – Habitat 7120 Cladium Mariscus

Px=PLANTE
P0000 [2:47] SPECII > Plante / siteFS /  WkRo / WkEn
PAC00 – PLANTE – COPACI:
PTC01 [1:43] Copac = Stejar ( Quercus robur L )  / WkRo / WkEn
PTC02 [1:01] Copac = Carpen ( Carpinus betulus ) / WkRo / WkEn
PTC03 [] Frasin ( Fraxinus excelsior ) / WkRo / WkEn
PTC05 [] Tei argintiu ( Tilia tomentosa ) / WkRo / WkEn
PTC05 [0:36] Copac = Tilia cordata (Tei pucios, cu frunza mică) / WkRo / WkEn
PTC06 [] Arţar tătărăsc ( Acer tataricum ) / WkRo / WkEn
PTC07 [] Jugastru ( Acer campestre ) / WkRo / WkEn
PTC08 [2:06] Fagul protejat ( Fagus orientalis )  / WkRo / WkEn
PTC09 [] Fagul comun ( Fagus sylvatica ) / WkRo / WkEn
PTC50 [0:24] Copac = Salix alba (Salcie albă) / WkRo / WkEn
PTC60 [5:29] Cireș sălbatic ( Prunus avium ) / WkRo / WkEn
PTC61 [0:35] Copac = Prunus avium (Cireș sălbatic) /  WkRo / WkEn
PTC63 [0:30] Copac = Prunus cerasifera (Corcodușul, zarzărul) / WkRo / WkEn
PTC64 [0:24] Copac = Juglans regia (Nuc) / WkRo / WkEn
PTC65 [0:24] Copac = Cydonia oblonga (Gutui) / WkRo / WkEn
PTC71 [1:48] Alun ( Corylus avellana ) / WkRo / WkEn
PTC72 Măceș ( Rosa canina )  / siteFS /  WkRo / WkEn
PTI91 Iedera ( Hedera helix )  / WkRo / WkEn
PT099 [0:34] Liană = Vitis vinifera (Vița de vie) / WkRo / WkEn

PT000 PLANTE (terestre) – comune:
PT01 [] Urzică mare ( Urtica dioica ) / WkRo / WkEn
PT02 [] Păpădie ( Taraxacum officinale ) /  WkRo / WkEn
PT03 [] Iarba – gazon ( Lolium perenne ) / WkRo / WkEn
PT04 [] Trifoi ( Trifolium alpestre ) / WkRo / WkEn
PT05 [] Ștevie de grădină ( Rumex patientia ) / WkRo / WkEn

PA00 PLANTE ACVATICE (H3150, H3160 / locale / alohtone):
PA01 [] Stuf, trestie ( Phragmites australis ) /  WkRo / WkEn
PA02 [] Papură Typha angustifolia /  WkRo / WkEn
PA03 [] Stânjenel ( Iris germanica )  /  WkRo / WkEn
PA04 [] Vallisneria spiralis  / WkRo / WkEn
PA05 [] Lintița  (Lemna minor) /  WkRo / WkEn
PA06 [] Penița apei ( Myriophillum spicatum ) /  WkRo / WkEn
PA07 [] Nuphar lutea ( Nufăr galben ) /  WkRo / WkEn
PA08 [] Nymphaea alba ( Nufăr alb ) /  WkRo / WkEn
PA09 [] Salvinia natans ( Peştişoară ) /  WkRo / WkEn
PA10 [] Mentha aquatica ( Izma broaștei ) /  WkRo / WkEn
PA11 [] Ceratophyllum demersum ( Coșor ) /  WkRo / WkEn
PA12 [] Elodea canadensis ( Ciuma apelor ) /  WkRo / WkEn
PA13 ] Spirogyra sp. ( Mătasea broaștei, alge verzi ) / siteFS /  WkRo / WkEn
PA14 [] Cladophora glomerata ( Lâna broaștei ) /  WkRo / WkEn
PA15 [] Lemna trisulca ( Lintiţă mare ) /  WkRo / WkEn
PA16 [] Persicaria amphibia ( Sălcuţă, Troscot de baltă ) / WkRo / WkEn
PA17 [] Persicaria lapathifolia ( Iarbă roşie, Troscot de apă ) / siteFS /  WkRo / WkEn
PA18 [] Wolffia arrhiza  /  WkRo / WkEn
PA19 [] Spirodela polyrrhiza  /  WkRo / WkEn
PA20 [] Ranunculus aquatilis ( Piciorul cocoșului ) /  WkRo / WkEn
PA21 [] Butomus umbellatus ( Crin de baltă, Roșățea ) /  WkRo / WkEn
PA22 [] Hydrocharis morsus-ranae ( Iarba broaştelor ) /  WkRo / WkEn
PA23 [] Lythrum salicaria ( Răchitan ) /  WkRo / WkEn
PA24 [] Cicuta virosa ( Cucută de apă ) /  WkRo / WkEn

NE000 [2:13] SPECII > Nevertebrate  / siteFS /  WkRo / WkEn
NE001 [0:28] Albină europeană ( Apis mellifera ) /  WkRo / WkEn
NE002 [0:35] Viespe mare, Lupul albinelor ( Philanthus triangulum ) /  WkRo / WkEn
NE003 [0:31] Gărgăriță ( Coccinella septempunctata ) /  WkRo / WkEn
NE004 [0:40] Vaca domnului, Boul domnului, Mămăriță ( Pyrrhocoris apterus ) /  WkRo / WkEn
NE005 [0:39] Furnica ( Formica rufa ) /  WkRo / WkEn
NE006 [0:32] Rădașcă ( Lucanus cervus ) /  WkRo / WkEn
NE007 [0:20] Croitor ( Cerambyx cerdo )WkRo / WkEn
NE0xx Râma ( Lumbricus terrestris ) /  WkRo / WkEn
NE0xx Țânțarul ( Anopheles sp. ) /  WkRo / WkEn
NE0xx Bondarul ( Bombus terrestris ) /  WkRo / WkEn
NE0xx (de apa) Baba care taie ( Dytiscus marginalis ) /  WkRo / WkEn]
[] Coropișnița sau chifterițele ( Gryllotalpa gryllotalpa syn. Gryllotalpa vulgaris ) /  WkRo / WkEn
NE0xx Musca de care?
NE0xx Urechelnița
NE0xx Fluturele de varză
NE0xx Fluturele mic albastru
NE0xx Gândacel mic?
NE0xx Licuriciul de la Snagov  /  WkRo / WkEn
NE0xx Afide

NEM=Moluste + NEC=Crustacee
NEM01 [0:30] Melcul vivipar ( Viviparus viviparus )  /  WkRo / WkEn
NEM02 [0:27] Melcul de iaz ( Lymnaea stagnalis ) / WkRo / WkEn
NEM03 [0:29] Melcul Planorbis corneus  /  WkRo / WkEn
NEM04 [0:30] Melcul austriac ( Cepaea vindobonensis ) /   WkRo / WkEn
NEM05 Moluscă = Anodonta cygnea (Scoica de lac) /  WkRo / WkEn
NEM06 Moluscă = Dreissena polymorpha (Scoica zebrată) /  WkRo / WkEn
NEM0x Moluscă = Stagnicola palustris  / WkRo / WkEn
NEM20 [0:38] Melcul de livadă ( Helix pomatia )WkRo / WkEn
NEM0x Moluscă = Physa fontinalis  /  WkRo / WkEn
NEM0x Moluscă = Chilostoma squammatinum (?) /  WkRo / WkEn
NEM0x Moluscă = Ancylus fluviatilis (Melc conic) /  WkRo / WkEn

NEC01 [0:30] Rac de lac ( Astacus leptodactylus ) /  WkRo / WkEn

RE00 [2:03] SPECII > Reptile  / siteFS /  WkRo / WkEn
RE01 [0:27] Țestoasă europeană ( Cistuda Emys orbicularis ) /  WkRo / WkEn
RE02 [0:57] Șarpele de apă ( Natrix tessellata ) /  WkRo / WkEn
RE03 [] Șarpele de casă ( Natrix natrix ) /  WkRo / WkEn
RE04 [] Șarpele lui Esculap ( Zamenis longissimus ) /  WkRo / WkEn
RE05 [] Șarpele de sticlă – Năpârca ( Anguis colchica / fragilis ) /  WkRo / WkEn

AM00 [1:54] 9 SPECI > Amfibieni  / siteFS /  WkRo / WkEn
AM01 Tritonul comun ( Lissotriton vulgaris ) /  WkRo / WkEn
AM02 Tritonul cu creastă ( Triturus cristatus ) /  WkRo / WkEn
AM03 Broasca mică de lac ( Pelophylax esculentus ) /  WkRo / WkEn
AM04 Broasca mare de lac ( Pelophylax ridibundus / Rana ridibunda ) /  WkRo / WkEn
AM05 Broasca roșie de pădure ( Rana dalmatina ) /  WkRo / WkEn
AM06 Broasca roșie europeană ( Rana temporaria ) /  WkRo / WkEn
AM07 Brotăcel ( Hyla arborea ) /  WkRo / WkEn
AM08 Broasca râioasă brună ( Bufo bufo ) /  WkRo / WkEn
AM09 Broasca de pământ ( Pelobates fuscus ) /  WkRo / WkEn
AM10 Izvorașul cu burtă roșie ( Bombina bombina ) /  WkRo / WkEn

AM11 Șopârla de câmp/Șopârla cenuşie ( Lacerta agilis ) / WkRo / WkEn
AM12 Gușter ( Lacerta viridis ) /  WkRo / WkEn
AM13 Ablepharus kitaibelii  /  WkRo / WkEn
AM14 Șopârla de pajiște ( Darevskia praticola ) /  WkRo / WkEn

PE00 [1:54] SPECII > Pești  / siteFS / WkRo / WkEn
PE41 [0:47] Cyprinus carpio (Crap european, comun, românesc) / WkRo / WkEn
PE42 [0:41] Cyprinus carpio carpio (Crap european,  Crap salbatic) / WkRo / WkEn
PE43 [0:20] Cyprinus carpio nudus (Crap Aischgrund, Crap golas) / WkRo / WkEn
PE44 [0:35] Cyprinus carpio specularis [rex cyprinorum] (Crap oglindă Crap Salonta  Crap Galiția ) / WkRo / WkEn
PE51 [0:52] Gobius paganellus ( Guvid, Guvidie ) / WkRo / WkEn
PE52 [0:57] Proterorhinus marmoratus (Guvidia mică, Știuca de mare) / WkRo / WkEn
PE53 [0:34] Cottus gobio ( Zglavoc ) / WkRo / WkEn

1) 20 specii autohtone: 
1.1) 5 omnivore:  de la suprafața și mijlocul apei (zona natantă + mediană):
PE01 [0:58] Alburnus alburnus (Oblete – țârâitor) – hamsia de lac) /  WkRo / WkEn
 
PE02 [0:46] Scardinius erythrophthalmus (Roşioară) / WkRo / WkEn
PE03 [0:51] Rutilus rutilus ( Bălos, Babușca, Țărancă, ocheană, gardonul) / WkRo / WkEn
PE04 [0:53] Tinca tinca (Lin) / WkRo / WkEn
PE05 [0:51] Rhodeus sericeus amarus (Boarță, Sorete, burtă verde, rânchiţă, boarchiţă) / WkRo / WkEn
1.2) 10 omnivore: pești bentonici:
PE10 [0:56] Abramis brama (Plătică) / WkRo / WkEn
PE11 [] Abramis sapa (syn. Ballerus sapa) cosac cu bot turtit, ocheana comună, boțogul) / WkRo / WkEn
PE11 [0:31] Blicca bjorkna (Batca) /  WkRo / WkEn
PE12 [0:52] Carassius carassius (Caracuda) / WkRo  / WkEn
PE13 [0:58] Caras argintiu / Carassius auratus gibelio (caras) /  WkRo / WkEn
PE14 [0:52] Caras auriu (Carassius auratus auratus) / WkRo / WkEn
PE15 Cyprinus carpio (crap românesc, cu solzi, Lausitz), /  WkRo / WkEn
PE16 Gymnocephalus cernua syn Acerina cernua (ghelmez, ghiborț) / WkRo / WkEn
PE17 Proterorhinus marmoratus, (moș, moaca de brădiș, cățelul, guvidia mică, guvidul de baltă, ciobănașul ) /  WkRo / WkEn
PE18 Neogobius gymnotrachelus (moș, moaca de nămol) / WkRo / WkEn
PE19 Ponticola kessleri (moș, guvid de baltă, scârba de baltă) / WkRo / WkEn
1.3) 5 răpitoare – carnivore:
PE21 [0:46] Perca fluviatilis (Biban european ) / WkRo / WkEn
PE22 [] Șalăul / Sander lucioperca (syn Stizostedion lucioperca(șalăul) / WkRo / WkEn
PE23 [] Știuca / Esox lucius (știuca) / WkRo / WkEn
PE24 [] Somnul / Silurus glanis (somnul european) / WkRo / WkEn
PE25 [0:54] Misgurnis fossilis ( Țipar, Varlan, chișcar) / WkRo / WkEn

2) 8 Specii de pești alohtoni
 (introduși în lac accidental – intenționat – experimental):
2.1) 3 fitofage / ierbivore: crapi chinezesti (considerati cu potential invaziv):
PE31 [0:39] Aristichthys nobilis (Crapul Marmorat, Novac, Crap chinezesc) /  Hypophthalmichthys nobilis syn Aristichthys nobilis (novac, marmorat –  potențial invaziv) /  WkRo / WkEn
PE32 [0:38] Hypophthalmichthys molitrix valenciennes (Fitofag, Crap argintiu, Sânger, Crap chinezesc) /  Hypophthalmichthys molitrix (fitofag, sânger, crapul argintiu) /  WkRo / WkEn
PE33 [0:35] Ctenopharyngodon idella (Ten Amur Cteno, Crap chinezesc ) / Ctenopharyngodon idella) (ten, cteno, armur) /  WkRo / WkEn

2.2) 5 carnivore:
PE41 [] Bibanul soare  / Lepomis gibbosus (sorete,  regina bălții, regina soarelui, biban soare) /  WkRo / WkEn
PE42 [0:51] Mylopharyngodon piceus (Scoicar, Amur negru, Crap chinezesc) / Mylopharyngodon piceus (scoicar, armur negru – carnivor – crap chinezesc considerat cu potențial invaziv) /  WkRo / WkEn
PE43 [] Somnul pitic  / Ameiurus nebulosus (somnul pitic, somn american, somnicaș, biș cu coarne, opt mustăți – 1 ex la Tâncăbești) /  WkRo / WkEn
PE44 [] Somnul african  /  Clarias gariepinus (somnul african – 1 ex la deversor în Siliștea Snagovului) /  WkRo / WkEn
PE45 [] guvidul de Dunăre /  Benthophiloides brauneri (Ro / guvidul de Dunăre – 1 ex – la Tâncăbești) / WkRo/  WkEn

PS000 = PĂSĂRI
PS000 [1:57] SPECII > Păsări  / siteFS /  WkRo / WkEn

PS001 [0:19] Vrabie ( Passer domesticus )  /  WkRo / WkEn
PS002 [0:19] Mierlă ( Turdus merula ) / WkRo / WkEn
PS003 Cioară de semănătură ( Corvus frugilegus ) / WkRo / WkEn
PS004 [0:20] Rândunică ( Hirundo rustica ) /  WkRo / WkEn
PS005 [0:20] Coțofană, Țarcă ( Pica pica ) /  WkRo / WkEn

MAMIFERE:
MA00 [1:55] SPECII > Mamifere  / siteFS /  WkRo / WkEn
 
MA01 [0:50] Cârtița ( Talpa europaea ) /  WkRo / WkEn
MA02 [0:39] Arici ( Erinaceus europaeus ) /  WkRo / WkEn
MA03 [0:44] Șoarece comun ( Mus musculus ) /  WkRo / WkEn
MA04 [0:35] Șobolan cenușiu, comun ( Rattus norvegicus ) /  WkRo / WkEn
MA05 [0:39] Pisică comună, europeană, domesticită ( Felis catus ) /  WkRo / WkEn
MA06 [0:35] Pisică sălbatică ( Felis silvestris ) /  WkRo / WkEn
MA07 [0:45] Câinele comun ( Canis lupus familiaris ) /  WkRo / WkEn
MA08 [0:41] Liliac comun ( Myotis myotis ) + alții din totalul de 13 identificați) /  WkRo / WkEn
+ terestre: căprioara, mistrețul, vulpea, iepurele, bursucul, hermeline (x4), pârșii (x4) etc.
+ acvatice: vidra ( Lutra lutra ), bizamul, șoareci etc.


S78: Centrul de Informare Turistică  / siteFS /  WkRo / WkEn

S78: Centrul de Biodiversitate  / siteFS /  WkRo / WkEn
[3:09/ro] IAZul cu 50 de specii – de la sediul Fundația Snagov
[3:15/ro] Fito + Zoo plancton 121 specii > culoare Verde a apei
[] Stație Compost 1 / siteFS / 
[] Stație Compost 2   / siteFS /  

S78: Centrul de Închirieri  / siteFS /  WkRo / WkEn

S78: CMS  / siteFS /  WkRo / WkEn

IDEI: De făcut trase tematice scurte și de asociat cu anumite strazi din diferite sate / zone …
>> Strada Sportivilor „legati” de Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Artistilor „legati” de Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Educatorilor ? Profesorilor ? Directorilor de la Liceul, scolile si gradinitele din Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Personalitatilor legate de Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Traditiilor si Mestesugurilor din Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Regresurilor din Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Oportunitatilor din Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Curiozitatilor din Zona Snagov = Audio Ghid
>> Strada Pestilor din lacul Snagov = Audio Ghid
>> Strada Locatiilor si Destinatiilor Turistice din Zona Snagov = Audio Ghid

www.repf.ro
MOL Romania / www.MolRomania.ro
FUNDATIA SNAGOV

Pagina realizată în cadrul  proiectului “Explorează și ajută patrimoniul natural al Zonei Snagov, cu cel mai mare lac natural al României“.
Proiectul este co-finanțat de MOL România și Fundația pentru Parteneriat.
Pagina curentă reprezintă exclusiv opinia autorului, iar finanțatorii nu răspund în nici un fel de informațiile din această publicație.

* Mai multe detalii la [email protected] * Tel: 0720 762468

5.0
5.0 out of 5 stars (based on 40 reviews)
Excellent100%
Very good0%
Average0%
Poor0%
Terrible0%
Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?