PC014 Bălți permamente în păduri (îmbunatățiri) * Pentru amfibieni, reptile + mulțimea de insecte și plante specifice


CONTEXT:
Pădurea este foarte uscată și deci lipsită de apă. Datorită unui MIX de cauze:
a) precipitații foarte reduse din mai 2019 – martie 2020;
b) tăieri masive + repetate a pădurii (atât “la ras” cât și “răriri” “științifice”) în baza cărora s-a redus umbra, umiditatea si a crescut temperatura si viteza aerului (vantului) si deci a evaporarii;
c) bălțile temporare (de regulă în raport de 1:4 – 1:6) față de bălțile permanente, au disparut primele. Și bălțile permanente s-au redus în raport de 6:1. Micile lacuri – s-au redus și seamană cu bălțile temporare si e posibil ca in câteva luni să dispară și acestea;

Specii afectate: Licheni, mușchi, ciupierci, flora și fauna acvatică, insecte, amfibieni, reptile, mamifere etc.


CUM ARĂTAU BĂLȚILE PERMANENTE și TEMPORARE în anii anteriori (și deci cum ar trebui să existe și în viitor)

Baltă permanentă
Bălți permamente
Baltă permamentă
Bălți permanente
Baltă temporară din anii normali
2009 * Bălți temporare în pădure

CUM ARATĂ in 2019-2020 locurile in care existau BĂLȚI PERMANENTE și TEMPORARE

Foste - bălți permanente
Bălți secate

PROPUNERI pentru ce vrem să FACEM

P1: Snagov sat, linia 1, lacul permanent din liziera pădurii cu suprafața de circa 100 m x 120 m, care din primavara anului 2019 nu mai are apă deloc.
Propunem realizarea a două gropi de 4m x 1,5m x 0,8m cu un escavator (și dacă nu dăm de apă – să aducem cu cisterna – vitanja, din lacul Snagov).
P2: Ghermănești ?,
P3: Ciofliceni ?,
P4: Vlădiceasca,
Pxyz: Comunele Gruiu si Ciolpani …

Piscina broscutelor a fost foarte apreciata, mai ales ca circa 20 au fost vazute - tolanite la soare * Bălți
Exemplu de amenajare baltă
Bălți propuse

CE SE POATE FACE? PROPUNERE CONCRETĂ

UNDE + CE:   În zonele în care au existat bălțile temporare / permanente, să se escaveze (adânci + amenaja) un set de gropi în care să se aducă și apă (preferabil din lacul Snagov).
Deci un set de gropi de minim: 4m lungime x 1,5m lățime x 0,5-0,8m adâncime. Preferabil câte 2 per zonă considerată. Astfel că fiecare a 2-a groapă realizată (adâncită) să aibă și o mică amenajare a 1-2 gropi cu o rază de 1,5m în care apa să rămână pe termen lung.

CÂND: (ideal – după) Mai (în locurile în care mai există umiditate). Oricând – unde este complet uscat.

DE CE: beneficii multiple:
1) sursa de apa pentru fauna
2) continuitate plante acvatice (dupa 1,5 – 2 ani există riscul să nu mai rămână nici un fel de rădacini – semințe etc.)
3) pentru întreaga și bogata biodiversitate din Zona Snagov, este esențială continuitatea lanturilor trofice: habitate cu flora diversificată > mușchi – licheni – ciuperci > insecte > amfibieni – reptile > păsări > mamifere etc.

OBIECTIVE:
1) în dreptul fiecarei localități, în pădure să se amenajeze (refacă – adapteze) prioritar minim o zonă cu rol de pilot (deci minim una de 4m x 1,5m x 0,8m)’
2) de discutat cu Romsilva Ilfov (care are si fonduri de vanatoare) si deci (asa cum era si in trecut) – avea chiar o retea de fantani si de retele sa santuri in padure, special dedicate unor astfel de cazuri si nevoi (cu rol de preventie). Pentru ca are propriile obligatii – legate de astfel de cazuri si situatii (si deci si buget). Însă e posibil să nu colaboreze (corelat cu recentele “amenzi” introduse doar pentru că intri în pădure – privești și începi să gândești ori să îți amintești despre un trecut cu o administrare mai normală etc.). Dacă nu vor – pot să asigure urgent cele necesare, să accepte (comparativ cu nimic in 2020 – sprijin din partea comunităților locale / a voluntarilor);

PLAN PROPUS:
1) BANI (donații care când ating valori ori multipli de 1600 lei, contactăm escavatorist local cu care negociem și facem câte gropi putem – de regula lucreaza cu ora). Escavatoristul (buget: 1000 lei) are nevoie de bani pentru motorina, chirie utilaj – manopera (el nu face munca voluntara). 
Mai sunt necesari bani (200 lei) ceva folie hidroizolantă și puține consumabile. Și apă pentru voluntari. Și 100 lei regie (deplasări auto – discuții cu terții, comunicații etc.)
2) echipe de minim 4 voluntari care să lucreze cu sapa și cazmaua cumulat 12 ore de muncitor necalificat (adică, individual – circa 5 ore ca un intelectual care se străduiește și va face și febra musculară). Nivelări taluzuri, întindere folie, plante (replantări) orice alte activități necesare;
3) cisternă cu apă (probabil câte 4-6 mc de apă din lacul Snagov – buget: 300 lei). Probabil 1, maxim 2 per groapa de 4 x 1,5 x 0,5m;
4) asiguram poze: initiale / pe parcurs / finale;
5) de fiecare dată când nu se acumulează 1600 de lei, se restituie banii sponsorilor / donatorilor;

# Cu rezultatele din primul PILOT (loc realizat) – przentam – re-postăm și încercăm să atragem și alți sponsori și voluntari pentru a replica experiența (preferabil – cu îmbunătățiri). Aferent fiecarei astfel de gropi, vom asocia numele sponsorilor și voluntarilor care au ajutat.

Contribuția minimă este de 50 lei (ca bani) și  / sau minim 3 ore de muncă (cu sapa – lopata – cazmaua). Aprecierea manoperei se face prin vot și de comun acord a întregii echipe care se formează (pentru a reduce auto-aprecierile subiective, căci nu contează câte ore te “chinui” ci dacă și ce rezultate concrete – ai).
Banii (numerar) pot fi aduși sâmbăta la sediul Fundatiei Snagov, sau virați în contul: 
FUNDATIA SNAGOV
Cont IBAN: RO69 OTPV 0000 0000 0060 1222
Banca: OTP Bank Romania SA – Agenția Buzești * SWIFT: OTPVROBUXXX
Cod Fiscal: 22911517

# Pentru mai multe detalii vă invităm să contactați Fundatia Snagov: Tel: 0720 762 468, office@FundatiaSnagov.ro 

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?