PA003 Prezentare – Comuna CORBEANCA

Scurt istoric
In Marele Dictionar al Romaniei, alcatuit si prelucrat dupa dictionarele partiale pe judet in anul 1898, despre comuna Corbeanca se spune : “Corbeanca, comuna rurala, plasa Snagovului, jud. Ilfov, situata la nord de Bucuresti, intre valea Calugarului si padurea Vlasiei, 26 km departe de Bucuresti”.
Aceste foarte sumare indicatii localizeaza comuna Corbeanca in campia Vlasiei (campul Snagovului) de-a lungul vaii Calugarului (numita astazi Cociovalistea), pe fundul careia curge un rau cu acelasi nume, pe soseaua ce uneste Buftea cu soseaua nationala Bucuresti  – Ploiesti la km 20.
La distanta de cca 3 km de soseaua nationala, soseaua Buftea  – Corbeanca era intretaiata la punctul numit “Hanul Mocanului” de vechiul drum de posta care unea orasul Bucuresti cu Ploiesti si care trecea prin satele Ostratul si Oracul. De-a lungul acestui drum oamenii au taiat ca pretutindeni ,”largi coridoare care s-au intins in laturi reducand masivele paduroase la niste insule pierdute intre araturi” si paralel cu el si din cauza lui s-a deschis un nou drum al Ploiestilor care pana la sfarsitul secolului al XIX-lea strabatea prin inima Vlasiei si care “merge acum prin deschis, lasand vechiul drum de posta la cca 3 km”.
Reducerea acestei paduri masive ne da convingerea ca prezenta omului s-a facut simtita cu multe secole in urma. Comuna Corbeanca pastreaza si astazi din plin urmele acestui vestit codru al Vlasiei, prin existenta celor 7 paduri asezate atat in interiorul cat si in exteriorul ei: Gura Padurii, Petresti, Corbeanca, Hanul Mocanului, Paladoaica ( Ciocarlia ), Buftea si Buciumeni.

Prezentarea   geografica   si   demografica
Comuna Corbeanca este asezata in nordul judetului Ilfov la o distanta de cca 15 km fata de Bucuresti, 40 km fata de Ploiesti si 8 km fata de Buftea, avand ca vecini orasele Buftea si Otopeni si comunele Mogosoaia, Balotesti si Peris.
Este alcatuita din 4 sate si anume:
– satul Tamasi
– satul Ostrat – include si Oracul
– satul Corbeanca – include si Mecheaua
– satul Petresti
Comuna este strabatuta pe o lungime de cca 11 km de raurile de raurile Cociovalistea si Vartop, din care 2 km sunt amenajati ca bazine piscicole.
Suprafata totala a comunei este de 29 km2, din care teren agricol 2.411 ha, terenuri cu ape si sulf 147 ha, terenuri ocupate cu constructii 159 ha si terenuri degradate si neproductive 0 ha.
Populatia comunei este de cca 5.000 locuitori din care 3.702 cu domiciliul stabil (1.823 barbati si 1.879 femei). Dintre acestia, 95% desfasoara activitati industriale si numai 5% activitati agricole.
La 1 iulie 2006, populatia stabila sub 20 ani, era de 4.511, iar peste 60 de ani era 768.
S-a propus introducerea in intravilan a 1.970 ha, ceea ce spune totul despre tendinta si directia de dezvoltare a localitatii. In ultimii ani, comuna Corbeanca a cunoscut o dezvoltare economica si demografica fara precedent, fiind astazi, in principal o zona rezidentiala, fara prea multi agenti economici.

Administratia  publica locala
1. Primaria Corbeanca – str. Independentei, nr.14, tel. 2666031
 Primar  – DUMITRU   TUDOR (PC)
 Viceprimar  – STEFAN   VALENTIN (PSD)
 Secretar  – STEFAN   GEORGETA
2. Consiliul local – 13 consilieri

Institutii   publice
1. Politia Corbeanca  – tel. 2666650
– sef. post  – ag. sef adj. Chichioaca Mihai 
2. Invatamant
– Scoala Generala si Gradinita nr. 1 Corbeanca  – tel. 2666052
Director –   Pienescu   Mirela
– Scoala   Generala si Gradinita nr. 2 Tamasi  – tel. 2666077
Director coordinator  – Niculescu Simona
– Scoala Generala si Gradinita nr. 3 Petresti
Sunt incadrati un numar total de 422 scolari si prescolari. 
3. Dispensarul Uman  – sat Corbeanca 
– dr. Cartis Anca Mihaela
– dr. Popescu Coralia
4. Cabinet veterinar  – sat Corbeanca 
– dr. Dragan George
5. Camin Cultural  – sat Tamasi
6. Grupari si asezamante religioase
Lacase de cult ortodoxe
– Biserica Sf. Nicolae  – sat Tamasi (1200 enoriasi)
– Bserica Sf. Treime  – sat Ostrat (700 enoriasi)
– Biserica Buna Vestire  – sat Corbeanca (1.000 enoriasi)
– Biserica Sf. Mihail si Gavril  – sat Petresti (500 enoriasi)
Lacase de cult baptiste  – sat Tamasi

Partide politice – filiale locale
PC – sat Tamasi – presedinte   Dumitru Tudor – tel. 0723521679
PSD – sat Tamasi – presedinte Stefan Valentin – tel. 0724313105
PD – sat Corbeanca – presedinte Toma Cristian – tel. 074581223
PNL – sat Ostratu – presedinte – Costache Dumitru – tel. 0724834131

Transport si comunicatii
Trasee auto – linie maxi-taxi Prisma-Buftea
Autobuzul 449 traseul sat Tamasi-Casa Presei Libere
Cale ferata – statia CFR Buftea

Mijloace de informare locala 
SC Canad System, SC Diamant – televiziune prin cablu, internet
Panouri de afisaj in toate cele 4 sate.

Facilitati turistice si recreative
1. SC Hipocam – sat   Ostraru – tel. 0722535975
– echitatie, restaurant
2. SC Andy Impex – sat Corbeanca – tel. 266267
– pizzeria
3. SC Spicul de aur – sat Corbeanca – tel. 2666324
– echitatie, restaurant
4. Sala de sport cu 50 locuri – sat Corbeanca – tel. 2666031
5. Baza sportive – sat Tamasi – tel. 2666031
6. Cartierul Paradisul Verde – sat Ostraru – tel.0726598758

Caracteristici economice
A. AGRICULTURA
In prezent, toata suprafata de teren agricol si padure reprezinta proprietate privata a persoanelor fizice, terenul fiind impartit in loturi relativ mici. In aceste conditii, agricultura se practica sporadic si doar pentru nevoi familiale, la fel si cresterea animalelor. 
B. INDUSTRIA
Avand in vedere linia de dezvoltare a comunei de zona rezidentiala, nu exista activitate industriala, tocmai pentru a se crea un spatiu de locuit linistit si nepoluant.
C. COMERT
In comuna Corbeanca isi desfasoara activitatea mai multe societati comerciale avand ca principal obiect de activitate comertul cu produse alimentare si nealimentare. Sunt in general firme mici care satisfac nevoia de aprovizionare a cetatenilor comunei, comercializand produse en detail.
Ponderea o reprezinta depozitele de materiale de constructii si magazinele alimentare.
D. SERVICII
In domeniul serviciilor exista persoane fizice autorizate sa desfasoare activitati economice in mod independent in special prestari servicii in constructii (tamplarie, dulgherie, finisaje, instalatii electrice si sanitare s.a.)
Beneficiem de servicii educationale, medicale, de salubritate, de posta, cablu TV, internet, s.a.
E. TURISM   SI   AGREMENT
Comuna Corbeanca este cunoscuta in principal datorita cartierului rezidential Paradisul Verde, reprezentand un important punct de atractie. Pe langa acesta, in ultimii ani s-au mai dezvoltat si alte cartiere rezidentiale la fel de spectaculoase, cum ar fi Gardenia Village, Satul American, Corbeanca Forest s.a. Cadrul natural deosebit cu lacuri si paduri este propice iesirilor la iarba verde si pescuit sportiv. Comuna este recunoscuta pe plan national si international prin scoala de echitatie, aici desfasurandu-se numeroase competitii de echitatie. 
        
Carcteristici   sociale   si   culturale
Datorita tranzactiilor imobiliare si constructiilor de locuinte, nivelul de trai al locuitorilor comunei a crescut foarte mult in ultimii ani astfel ca doar 41 familii au solicitat ajutor social.
In comuna exista 3 scoli si gradinite, dotate si utilate conform normelor in materie, asigurand un nivel ridicat de confort pentru desfasurarea in bune conditii a procesului de invatamant.
La dispozitia elevilor si tinerilor din comuna, se afla permanent sala se sport construita prin programul “Sali de Sport pentru Scoli”.
In subordinea Consiliului Local, s-a infiintat Clubul Sportiv Corbeanca, persoana juridica de drept public care are in componenta 9 sectii sportive si care militeaza pentru revigorarea activitatii sportive in mediul rural. In acest context, in fiecare an, pe durata a 3 zile, se desfasoara manifestarea cultural – sportiva intitulata “Trofeul Corbeanca”, conceputa in principal ca o intrecere intre locuitorii comunei. Copiii, tinerii si adultii au posibilitatea sa-si puna in valoare talentul sportiv si artistic.

Proiecte implementate in comuna
Comuna Corbeanca beneficiaza in proportie de 90% de gaze naturale, oferind un confort sporit locuitorilor comunei. S-a finalizat investitia ,”Alimentare cu Apa Potabila la Sate” urmand ca in scurt timp sa fie pusa in functiune Statia de apa si reteaua stradala.
Asa cum am amintit, a fost construita o Sala de Sport cu 50 de locuri care este exploatata conform destinatiei.
Sunt intocmite studii si proiecte pentru canalizare si asfaltare drumuri comunale, dar din lipsa fondurilor nu s-a demarat executia lucrarilor.
Infrastructura edilitara este cea mai mare problema a localitatilor comunei si a celor care doresc sa investeasca in zona.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?