PA003 Prezentare – Comuna NUCI

Primele documente care atesta existenta localitatilor comunei Nuci dateaza din anul 1501, cand existenta satului Micsunesti – Ilfov este amintita in hrisovul lui Radu cel Mare.
Primele asezari din aceste locuri sunt semnalate intre anii 1500  – 1700, in satul Nuci, asezari formate din clacasi adusi de mosierii Brezeanu si Focseneanu.
Comuna Nuci a luat fiinta prin comasarea in anul 1968 a fostelor comune Micsunesti Moara si Merii Petchi, ca urmare a organizarii administrativ teritoriale.

Comuna Nuci s-a dezvoltat de-a lungul drumului judetean avand in componenta sa 5 sate: Nuci, Merii Petchi, Micsunesti – Moara, Micsunestii – Mari, Balta – Neagra.
Comuna Nuci este situata in partea de NE a judetului Ilfov si face parte din zona turistica Snagov  – Caldarusani, aflandu-se la o distanta de 47 km de Municipiul Bucuresti.
Legaturile rutiere cu capitala sunt asigurate prin DJ 101 B, prin comuna Gruiu, Snagov, DN 1 si prin comuna Moara Vlasiei, Balotesti DN 1.

Comuna Nuci se afla in zona de campie, solurile fiind de buna calitate, predominand cernoziomul si soluri nisipoase in zona de lunca a raului Ialomita, rau ce strabate comuna de la nord la sud pe o lungime totala de 6 km.

Suprafata totala a comunei este de 5.212,73 ha din care :
– teren agricol: 4611,26 ha
– paduri: 268 ha
– ape: 99,79 ha
– drumuri: 82,08 ha
– curti-constructii: 146 ha
– teren neproductiv: 4,46 ha
– teren arabil: 4374,25 ha

Fiind situata in zona de campie, ramura preponderenta este agricultura. Se cultiva grau, porumb si floarea-soarelui si  un loc important  il ocupa  legumicultura, aceasta fiind o ocupatie a locuitorilor comunei.
Ca agenti economici, in zona functioneaza un numar de 17 firme avand ca activitate principala comertul si 2 agenti economici   cu activitate de productie in domeniul impletiturilor din rachita.

Turismul este slab dezvoltat in zona, desi exista puncte nevalorificate datorita infrastructurii precare.

Pe raza comunei Nuci, exista doua lacuri naturale, unul pe teritoriul satului Balta Neagra, situate in zona de padure fiind o alungire a lacului Caldarusani, iar cel de-al doilea pe teritoriul satului Micsunestii Mari unde se gaseste un lac in suprafata de 13 ha luciu de apa, in imediata apropiere a satului, acesta nefiind pus in valoare, desi pe malul lacului este construit conacul familiei Lecca, monument istoric si un edicul alaturat aflat in stare avansata de degradare.

Tot pe malul lacului in apropierea acestui conac se afla biserica satului Micsunestii Mari, biserica declarata monument istoric, aceasta datand din secolul al XVII-lea.
In satul Nuci (Netezesti), biserica de aici este monument istoric, pictura interioara fiind realizata de pictorul Nicolae Tonitza.

Populatia comunei:
– satul Nuci: 657 locuitori
– satul Micsunesti Moara: 457 locuitori
– satul Micsunestii Mari: 690 locuitori
– satul Merii Petchi: 1.078 locuitori
– satul Balta Neagra: 259 locuitori
Totalul populatiei este de 3.141 locuitori din care 1.534 barbati si 1.607 femei. In comuna Nuci exista un numar de 6 scoli cu clasele I-IV, o scoala cu clasele V-VIII si 4 gradinite. In zona functioneaza un cabinet medical individual si o farmacie. Caile rutiere ce strabat comuna, sunt: DJ 101 B, drum asfaltat si drumuri comunale pietruite. Reteaua de energie electrica exista pe intreg teritoriul comunei, aceasta fiind electrificata in proportie de 100%.
In prezent, nu exista alimentare cu gaze, alimentare cu apa, retea de canalizare, toate acestea fiind luate in discutie pentru proiectele viitoare de investitii.

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?