PA003 Prezentare – Comuna SNAGOV

Teritoriul comunei Snagov este situat in Campia Snagovului, parte integranta din Campia Vlasiei.

Relieful este campie neteda cu usoara inclinare spre Est. Valea Snagovului traverseaza teritoriul comunei, toate cele 5 localitati, Snagov, Ghermanesti, Ciofliceni, Vladiceasca, Tancabesti, avand acces pe cate o latura la lac (lacul Snagov cu o suprafata de 5,75 km2 luciu de apa si 16 km lungime).

Teritoriul comunei se afla in partea de Nord a Municipiului Bucuresti la 30 km distanta, pe partea dreapta a DN 1 Bucuresti – Ploiesti. Exista legaturi rutiere intre localitatile comunei Snagov precum si cu comunele din apropiere: Gruiu, Ciolpani, Nuci, Gradistea, Moara Vlasiei, Balotesti, Peris , Corbeanca. Suprafata terenului nu este afectata de alunecari, procese erozionale sau alte fenomene fizico-geologice defavorabile; nu sunt posibile inundatii; zona seismica B cu coeficientul seismic Ks = 0,25 si perioada de colt Tc = 1,5 sec.

Suprafata totala –   8,84 Km2.

Populatia – 5.834 locuitori ( 2.794 barbati; 3.040 femei ) din care: sub 20 de ani – 1.329, peste 60 de ani – 1.331. Populatia activa este de   2.684 locuitori (46 % ). Din acestia, 1.396 sunt barbati si 1.288 femei. Densitatea populatiei este de 66 locuitori pe Km2. Din populatia activa aproximativ 650 persoane (24%) presteaza munca in alte localitati, facand naveta.

Rata anuala a somajului in 2005 (nu s-a calculat in 2006) este de 2,16%, fiind sensibil egala intre barbati si femei, cu oscilatii lunare mici. Ne-am referit la populatia cu domiciliul stabil in localitatile comunei, unde locuiesc temporar 450 cetateni ce au in proprietate locuinte si domiciliaza in alte localitati.

Terenul agricol are 4.223 ha ( 47,8% din total ) impartit astfel: arabil 3.768 ha (85,67 % proprietate privata, 14,33% proprietate de Stat ); livezi 236 ha; vita de vie 75 ha; pasuni 144 ha.

Terenul neagricol este de 4.612 ha (52,2% din total): paduri 3.635 ha; ape si balti 731 ha; curti si constructii 107 ha; drumuri 128 ha; neproductiv 11 ha.

In prezent, agricultura nu este performanta, 50% din terenul arabil nefiind lucrat. Productia este mica datorita cheltuielilor mari, lipsei unor subventii corespunzatoare si a posibilitatilor de aplicare a unor tehnologii superioare. Se lucreaza grupat suprafata de 686 ha intr-o asociatie a micilor proprietari de teren si 540 ha la o unitate de stat ce facea parte din fosta Gospodarie a P.C.R. Pana in anul 2005 se mai lucrau grupat inca 520ha, dar asociatiile respective s-au desfiintat. In prezent, mari suprafete de teren au fost cumparate de persoane straine de comuna si terenuri ce in majoritate nu sunt lucrate (parloaga ). Se cultiva cereale ( grau, porumb, orz), cartofi, legume, pepeni (de micii producatori pentru subzistenta). Padurile (in suprafata de 3.635 ha) se gasesc in procent de 98% in proprietatea statului si 2% in proprietatea administratiei locale si a persoanelor private.
Zootehnia se mai face in foarte mica masura si numai pentru subzistenta.

Industrie nu mai exista. Comertul este reprezentat in fiecare localitate de mici magazine si pravalioare, avand ca obiect vanzarea de bunuri alimentare si articole de imbracaminte. Mai sunt cateva mici depozite si magazine pentru comercializarea materialelor de constructii.

Serviciile se realizeaza incomplet ca structura si necesitate, de catre persoane private autorizate si neautorizate. Turismul in prezent se rezuma la cateva hoteluri cu restaurant, nu de calitate foarte buna, pe malul lacului Snagov, desi posibilitatile turistice in zona sunt enorme.

Resursele economice sunt cele prezentate mai sus, care trebuie organizate si dezvoltate. O resursa economico-sociala nefolosita deloc pana in prezent o reprezinta apa geotermala din zona, cu indici terapeutici si termici ridicati, fiind forate 2 puturi de mare adancime, la peste 3.300m.

Scurt istoric: Pe raza comunei se gasesc urme istorice din perioada geto-daca si din sec. VI si X d. Chr., precum si din perioada mai apropiata. Istoria Manastirii Snagov releva faptul ca aceasta, este construita in sec. XIV pe locul unei ctitorii stravechi. Activitatea si actiunile domnitorului Vlad Tepes  – Dracula  – in legatura   cu acest lacas, dau acestuia, o aureola de importanta turistica nemaipomenita, ce poate fi valorificata. De foarte curand s-au descoperit intre localitatile Snagov si Ghermanesti, in apropierea lacului, urme stravechi, constand din ziduri.

Comuna Snagov a fost si localitatea dorita si locuita de mari personalitati inainte de al II-lea Razboi Mondial,  precum si dupa. Ceausescu a locuit aproape permanent in Snagov, datorita microclimatului deosebit de bun. In anii 70 ai dictaturii comuniste, in comuna Snagov s-au demolat 405 case de locuit in localitatile Snagov si  Ghermanesti, iar satul Ghermanesti cu cele 64 de case, a fost ras. S-au construit blocuri de locuinte unde s-a introdus apa curenta si canalizare pentru apele uzate care nu au functionat corespunzator.

Culte: In comuna sunt 6 biserici, toate vechi (din care 3 monumente istorice). Una dintre ele se afla in actuala ferma Vlasia, unde a existat satul Vlasia, daramat in anul 1953. Se mai gaseste si o casa de rugaciuni “protestanta”.

Invatamant si cultura: In raza comunei functioneaza un liceu teoretic, scoala generala si o gradinita in satul Snagov, o scoala generala si o gradinita in satul Ghermanesti,   o scoala cu 4 clase si gradinita in satul Ciofliceni, o scoala generala, gradinita si o scoala ajutatoare (pentru copii cu handicap) in satul Tancabesti. In satul Ghermanesti exista o frumoasa si impozanta cladire pentru camin cultural.

Sanatate: In satele Snagov si Ghermanesti functioneaza dispensare umane  si cabinete stomatologice (in satul Ghermanesti functioneaza un dispensar uman si un dispensar veterinar). In satul Ghermanesti exista 2 farmacii umane si una veterinara, o farmacie umana in satul Snagov si o farmacie umana in satul Tancabesti.

Alte precizari: In comuna Snagov mai functioneaza o fundatie ecologica ,,Eco Snagov”, o asociatie sportive locala, mai multe asociatii sportive nautice centrale, crescatoria de peste Tancabesti, unde se practica concursuri de pescuit sportiv interne si internationale, un parc turistic ,,Snagov Parc”,  2 arii  naturale protejate ecologic (lac si padure). 
Comuna are P.U.G.( Plan Urbanistic General) ce se poate adapta la noi cerinte prin hotarari ale Consiliului Local Snagov. 
Exista alimentare cu apa, retea de canalizare a apelor uzate si reteade distributie a gazelor naturale, toate partial (apele si canalizarea cca 30%, gazele cca 50%, in extindere).

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?