PA005.02 [RU] Stații de compost – (pt. gospodărie) + DIY

Ce este:
Compostul este ceea ce ramane dupa descompunerea plantelor si a altor organsme vii – o substanta inchisa la culoare, sfaramicioasa si de consistenta pamantului –excelent ingrasamant utilizat pentru fertilizarea si conditionarea solului.

Avantaje directe si indirecte ale producerii compostului:
– reducere necesar de fertilizatori chimici (care altereaza produsul final si cresc costurile acesuia);
– fertilizare naturala a solului – necesar gradinilor de legume, flori etc;
– reciclare a deseurilor menajere – care in loc sa fie aruncate la rampa de gunoi sunt reintroduse in ciclul natural;
– reutilizare a deseurilor vegetale (frunze, crengute, iarba etc);
– posibilitatea reutilizarii compostului ca spatiu / suport pentru “ferma de rame” (si integrarea intr-un ciclu complet: compost (fertilizator) + rame (hrana pentru pasari si pesti) + ferma pasari + ferma pesti (sistem aquaponic).

Concept:
Fabricarea compostului este un proces simplu, natural, prin care deseurile menajere din bucatarie si curte sunt transformate într- un compus bogat în nutrienti. 

Compostul poate fi realizat prin mai multe metode: de la simpla gramada de deseuri care se descompun pe cale naturala in circa 6-12 luni (la “rece”), la tehnici si metode de grabire a procesului natural si pana la tehnici si echipamente industriale de producere a compostului (prin incalzire, introducerea unor bacterii/micro-organisme) etc. 

Plan de actiune:
Stadiu curent: Pilot 1 – Fundatia Snagov a inceput din 2012 testarea unei mici statii de compost.

Linkuri utile:
http://en.wikipedia.org/wiki/Compost 

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la office@FundatiaSnagov.ro

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?