PA005.05 [RU] Sisteme Aquaponic – (pt. gospodărie: pește + zarzavat eco) + DIY

Ce este:
Aquaponics ese un sistem sustenabil de producere a hranei printr-un procedeu simbiotic de cultivare a plantelor si animalelor acvatice (pesti, raci, melci) intr-un sistem recirculant.
Practic, reziduurile rezultate din cresterea pestilor devin nutrienti naturali care sustin cresterea plantelor. La randul lor, plantele filtreaza apa, care este readusa in bazinele de crestere a plantelor.
 
Avantaje directe si indirecte ale sistemului aquaponic:
– Productie simultana de peste si plante;
– Costurile pentru productia plantelor sunt aproape de 0;
– Productie ecologica de plante (crescute doar pe baza nutrientilor naturali);
– Gradul de ocupare al terenului agricol, de cateva ori mai mic decat in cazul culturilor pe sol sau al acvaculturii traditionale, pentru productivitati egale;
– Tehnologie “prietenoasa” cu mediul: apele uzate sunt recirculate (nemaifiind deci deversate)
– Consum redus de apa, datorita recircularii 
– Complexitate tehnica redusa, permitand intretinerea si exploaterea simpla a sistemului;
– Posibilitatea amplasarii in orice zona geografica, si a dimensionarii sistemelor in scop de subzistenta sau comercial.

Concept:
Exista o serie de modele de sisteme aquaponic (sistem bell, recirculare apa etc), care pot fi de la simplu pana la foarte complex, in functie de obiectivul/utilizarea si dimensionarea acestora (de la hobby, asigurare hrana pentru o familie, o comunitate pana la productie industriala/comercializare).

Stadiu curent
Etapa Pilot 1: Fundatia Snagov a inceput constructia a doua sisteme aquaponic, pe care urmeaza sa le finalizeze si testeze pana in mai-iunie 2013.

Linkuri utile:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aquaponic

Notă: Pentru orice detalii suplimentare, îmbunătățiri, contribuții, propuneri – vă invităm să ne contactați la [email protected]

Open chat
Concret: CUM putem - ajuta?